Normalizované životy

Normalizované životy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359432/bmid_normalizovane-zivoty-pZH-359432.jpg 5 18 6

Jak snadno se člověk mohl stát spolupracovníkem StB? Jakými prostředky vydíral bývalý estébák evangelické faráře? Jak se žilo v 70. a 80. letech homosexuálům? Co způsobilo ponížení tzv. anticharty mezi umělci i prostými občany? Kniha podle dokumentárního cyklu České televize, jenž vznikl ve spolupráci se obecně prospěšnou společností Post Bellum, přináší unikátní příběhy a dramatické osudy obyčejných lidí v době husákovské normalizace.... celý text

Přidat komentář

AlbionFoxyFox
29.12.2023 5 z 5

Lze napsat jediné: Lidé, čtěte!

katy238
07.10.2021 5 z 5

Kniha Normalizované životy autorů Adama Drdy a Mikuláše Kroupy je velmi těžkým čtením. Jedná se o knihu vzniklou na základě projektu Příběhy 20. Století, tvůrci se rozhodli část natočených rozhovorů pro televizní cyklus převést do knižní podoby. Vybrali několik důležitých příběhů, odpovídající fotodokumentaci a nechali příběhy z dob minulých pokračovat dál. Nalezneme v nich mnohé. Stud. Odpor. Hrdost. Často selektivní ztrátu paměti. Bagatelizaci. Daň nepěkné doby.

Forma vyprávění je lehce stravitelná a nejsou zde zbytečné složitostí, odbočky, vytáčky. Kniha je svědectvím, které někdo bude ochoten vyslechnout, jiný ne. Příběhy jsou z doby, kterou drtivá většina pamatuje, každý k tomu však přistupuje jinak a autoři se pokoušejí o pohled na dobu z mnoha stran. Vypovídají političtí vězni, homosexuálové, věřící, skalní komunisté, věrný příslušník StB, obyčejní lidé. Každý se svým pohledem, svými pocity, na které má plné právo. Je to čtení stejně hnusné jako ona doba. Doporučuji jej úplně každému.


jiradvo
29.01.2021 5 z 5

Skvělá a zároveň děsivá rekapitulace těžké doby, která není tak daleko vzdálená a v jistých podobách se snaží vracet. A je dost smutné, že i dost lidí, kteří byli aktivní součástí minulého režimu i v současné době fungují na postech, které tvoří a formují dnešní společnost.

Iki1
15.05.2019 5 z 5

Příběhy 20. století je úžasný a hodně potřebný počin hlavně pro lidi trpící ztrátou paměti, ale i pro mladé, kteří jsou spíš levicově zaměřeni a tuto dobu nezažili. V téhle knize je doplněno mnohé z toho, co se nevešlo i malinko ze zákulisí. Autoři příběhy zpracovali hodně čtivě, neopomněli ani různé souvislosti, které k osvěžení paměti potřebujeme.

Messilina
01.02.2019 5 z 5

Jestli jsem byla v poslední době něčím hodně zaujatá, tak touto knihou. Skoro bych řekla, že tato knížka by měla být povinnou školní četbou. Příběhy z této knihy, by měli být vyučovány v hodinách dějepisu. Místo suché teorie a letopočtů, příběhy lidí, kteří v komunismu žili a vytvářeli ho.
Všech lidí, těch ,,dobrých" i těch ,,špatných" (ať si pod těmito pojmy představujeme cokoliv). Já si na této knize cením především toho, že ukazuje příběhy komunistů i jejich obětí. Člověk tím má alespoň možnost srovnání.
Doporučuji k přečtení.

Káča2015
08.02.2018 5 z 5

Nerada se do té doby vracím. Už vůbec ne, pokud na mě z knihy vypadne kostlivec v podobě agenta Stb a zároveň mého oblíbeného zpěváka. O mém bývalém učiteli, na kterého donášel...Kniha je o době, kdy moc měla za cíl, všechny nás do toho srabu nějak namočit, udělat z nás spoluviníky a tak nějak si mlčenlivě hnít. Veselé čtení to není.

Štítky knihy

20. století Československo normalizace (1969-1989)

Autoři knihy

Mikuláš Kroupa
česká, 1975
Adam Drda
česká, 1971

Kniha Normalizované životy je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst44x
Chci si koupit23x