J_Ch J_Ch komentáře u knih

☰ menu

Ruské lidové erotické povídky Ruské lidové erotické povídky Karel Srp

Nejde o žádnou velkou filosofii. Nad knihou jsem se řádně zasmál a na hospodské předčítání je to ideální záležitost.

11.03.2018 4 z 5


Jezero Jezero Bianca Bellová

Hořká pachuť života na jazyku, krutý život kolem přízračně vykresleného jezera, bolest, strast a osamění.
Dětská touha mladého člověka po lepším životě a nalezením svých kořenů. Touha která je neustále lámána a zkoušena. Zlomena.
Melancholické čtení, místy přízračné, místy naturalisticky konkrétní.

11.03.2018 5 z 5


HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

Prvních pár stran jsem měl problém se začíst, avšak po naladění na jazyk a náladu knihy se to podařilo. Kniha má svou atmosféru, která dokáže vtáhnout.
Místy je kniha lehce přesycená akcí, avšak vše je dáno do kontrastu s dobře vykreslenou snahou hlavních postav budovat a žít normální rodinný život. Stejně tak kontrast starodávného prokletí a mládeže, která natáčí videa na YouTube dodává další dávku atmosféry.
Posledních pár stránek knihy je apokalypticky geniální. Nečekané zakončení v kulisách zkázy knihu pozdvihá na zcela jinou úroveň.

11.03.2018 4 z 5


Dům o tisíci patrech Dům o tisíci patrech Jan Weiss

Na české poměry zcela neprávem opomíjená a výjimečná kniha. Dostala se ke mně náhodou, podědil jsem ji. Je až hříšné, jak málo vydání a výtisků bylo zhotoveno.
Téma a nápad jsou zpracované skvěle, jazyk je trošku archaičtější a místy trošku rozvláčný, ale oko čtenáře si rychle přivykne. Za tématikou totalitní vlády s nádechem sci-fi nemusíme tedy chodit jen za panem Orwellem. Občas se stačí jen podívat kolem sebe a prohlédnout starou sci-fi knihovnu již nedýchajících generací.

22.02.2018 5 z 5


Valérie a týden divů Valérie a týden divů Vítězslav Nezval

Valérie. Snová, utopená v surrealismu a hrající na nitky představivosti. Příběh lehce temný, milý a vtahující do svého proudu.

22.02.2018 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Květina. Lidé. Liška. Malý princ. Příběh, který si člověk přečte za pár chvil a přesto mu v duši zůstane už navždy a bude se k němu celý život vracet.

22.02.2018 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kniha není zrovna snadnou ke čtení. Naturalistický popis násilí v jeho nejsyrovější podobě vyhnán ještě o pár stupínků výše. Pod nánosem sadistických výlevů, znásilnění a jiných kontroverzních témat se příběh odehrávající z pohledu mladičkého chlapce zdá lehce zacyklený a místy je lehce předvídatelný (když pominu další a další způsoby kreativního mučení).
Celková koncepce knihy však dává smysl, zdánlivě utopické bloudění hlavní postavy skrze utrpení může být symbolem pro podobnou cestu mnoha lidí či celých národů. Brutalita dodává knize notnou dávku kontroverze, která dokáže čtenáře popudit či zaujmout a rozvést tak dialog o celé tématice dané doby.
V kontextu současné politiky polské vlády a jejím vztahu k tématu spolupráce polského obyvatelstva s nacisty za války je zajímavé pozorovat vztah polských vesničanů a Židů, respektive vyjadřovanou nenávist od vesničanů k Židům a "cikánům".
Knihu doporučuji těm, kteří jsou si jisti, že zvládnou unést její nutnou brutalitu a vnímat pak i příběh, který má co předat. Je dobré se touto tématikou zabývat, ač to není téma, při kterém se člověk láme v pase smíchy.

22.02.2018 5 z 5


Katyně Katyně Pavel Kohout

Katyně je velice specifická kniha. Obsahuje skvělou nadsázku a černý humor, to vše velice faktické a celkově morbidní. Hlavní postava Lízinka je sama o sobě symbolem mládeže, či celé společnosti, která se nechává vmanipulovat do všeho, co je zrovna vládcům po chuti.
V tomto případě je nutno obsadit místo popravčí. Holčička to bere zcela samozřejmě, až flegmaticky. Všechny postavy, které na své cestě potká pak fakt, že se dívka učí umění katovskému nějak zvlášť neudivuje. Jediné, nad čím se pozastavují, je to, že je dívkou. To celé obléká knihu do lehkého kabátu absurdity. Dílo je propracované a jistým způsobem unikátní.

21.02.2018 4 z 5


Poslední bourbon Poslední bourbon Bohuslav Vaněk-Úvalský

„Hubotřasný román“ o vydavateli poezie. Co více dodat? Hlavní postava se dostane na samé dno a pokusí se od něj odrazit. Vše v provedení skvělého slovního humoru, svižného stylu a excentrickými výlevy postav. Kniha to není pro každého, ale kdo má smysl pro sarkasmus a byla mu do života dána proce nadhledu, dobře se pobaví a samovolně přijme některé z několika stále se opakujících se slovních spojení.

21.02.2018 5 z 5