InExTrEmO InExTrEmO komentáře u knih

☰ menu

Cesta pravého muže Cesta pravého muže David Deida

Knihy tohoto typu by se neměly hodnotit hned po přečtení a na základě aktuálních emocí, které v nás probudí. Protože už mám nějakou lehkou duchovní a tantrickou průpravu, tak mi kniha dává smysl v mnohem širším kontextu. Pokud si ji ale přečte někdo duchem nepolíben, věřím, že přinese spíše zmatení. Myšlenky v této i jiných ducha rozvíjejících knihách se prostě musí odžít, protože jejich přínos nespočívá v aktuální úlevě po přečtení, ale v tom kolik z předaných informací dovedeme v životě realizovat a jaký přínos pak mají. Zkusím se k hodnocení vrátit za půl roku a popsat své dojmy a i vše, co jsem dokázal na základě knihy v sobě vypozorovat, pracovat a změnit. Takové hodnocení bude i tak subjektivní, jako všechna hodnocení, ale pokusím se ho obohatit o reálnou zkušenost. Bylo by snadné teď knihu vychválit jako TOP a za pár týdnů zapomenout veškerý její smysl.

12.11.2022


Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít Anita Moorjani

Četl jsem před pěti lety a teď jsem našel moc dobře namluvenou audio knihu. Pro mě je to jedna z nejzásadnějších knih, zabývajících se duchovní tématikou. Podotýkám, nemá nic společného s ezoterikou. Asi jsem ji ocenil hlavně proto, že už jsem v té době měl za sebou určitý posun ve vědomí a také přečtené jiné velmi zajímavé knihy. Pro člověka, který je nepolíben "duchovnem", fakt to slovo nemám rád, ale lepší neznám, bude příběh hodně abstraktní. Doporučuji tedy přečíst i jiné knihy, které vysvětlují některé věci, které Anita popisuje. Zjistíte totiž pak, že staří i moderní duchovní učitelé nemluví vlastně o ničem jiném. Rozdíl je v tom, že duchovní učitelé mohou jen zřídka popsat zážitky spojené se smrtí, protože svá učení praktikují za života, kdežto Anita popisuje konkrétní zkušenost po přechodu. Jednou se zeptali Tolleho, co bude po smrti a ačkoliv je osvícený, odpověděl, "nevím". "Jsem živý duchovní učitel, ne mrtvý". To mě hodně pobavilo a on se tomu také hodně smál.

15.10.2021 5 z 5


Všeník Všeník Daniel Landa

Záleží na tom jestli čtenář pochytí sdělení knihy, protože na první pohled je to pěkný kýč, ostatně jako většina deníků. Ale na ten druhý a pak třetí pohled se vám otevírá mnohem víc. Mně kniha dodala velkou sílu a vážím si autora za to, že se otevřel a zpřístupnil své myšlení a pocity. Umožnil trochu nahlédnout do svého nitra a o tom vlastně ta celá kniha je. Pak možná zjistíte, že děj nemá s žádným ostrovem nic společného. Je to na mnohem bližším místě. Je to děj v každém z nás, ať už jsme kdekoliv na světě.
P.S. Pokud je Dan Landa blázen, a já o tom nepochybuji, jsem jím také. A tím pádem jsem v dost dobré společnosti. :)

16.11.2020 4 z 5


Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Stokrát čtená a po každé jiná. Pro mě kniha knih.

16.08.2019 5 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Pohodové čtení, bez nějakých konfliktů, zbytečného napětí a životních zvratů, které musí za kžadou cenu vzbuzovat senzaci. Pohled na svět očima člověka, který je v uvažování trochu dál a pohled na to, co to sebou všechno přináší.

13.03.2019 4 z 5


Bůh chodí po světě vždycky inkognito Bůh chodí po světě vždycky inkognito Laurent Gounelle

Je to příběh nebo příručka osobního rozvoje? Autor to dokázal elegantně spojit v jedno a vytvořit čtení od kterého se jen tak neodtrhnete. Ve spoustě situacích jsem tam našel sám sebe, příběh vás doslova svlékne do naha před vámi samotnými, příběhem někoho jiného. Závěr mi připadal trochu jako z blbé telenovely, ale napětí tomu nechybělo.

11.03.2019 5 z 5


Návrat domů k Bohu Návrat domů k Bohu Neale Donald Walsch

Není to prní kniha tohoto autora, kterou jsem četl, takže už jsem nějak tak věděl, jakým stylem se bude rozhovor ubírat. Je to ale khina, kterou si budu muset přečíst ještě několikrát abych vše pochopil. Člověk, když takové knihy čte, tak si říká, jestli je to vše pravda a pokud ano, jak na to autor přišel?
Když mi bylo asi 12 let, v televizi dávali nějaký pořad o NDE. Byl tam kluk, který byl klinicky po smrti a když se probral, tak vyprávěl, že se ho tam ptali jestli se chce vrátit zpět. U Nealových knih dochází k tomu, že se mi jejich pravdivost a autentičnost ověřuje spontálně ze všech různých míst. Např. Anita Moorjani vypovídá ve své knize v zásadě totéž. Eckhart Tolle také mluví o stejných věcech a najdou se další. Je to náhoda? Nebo se všichni autoři napříč desetiletími domluvili, že nás budou vodit za nos? Každý se po přečtení rozhodněte čemu věříte. Já mám celkem jasno :)

22.09.2018 5 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Tady vyhrál ten, kdo si při čtení uvědomil, že život nezná žádná omezení a ten kdo si uvědomil, že nálepky typu (ne)morální, (ne)chutné, (ne)přirozené, jsou jen naše aktuální přiklonení se k jedné z polarit. Je jasné, že ten jejich vztah existoval už od raného dětství a že pak přišla chvíle kdy se to tak muselo projevit. V knížce nebo v životě, je to stejné, život se vždy projeví dokonale a ne podle toho co nám zrovna v tomto století připadá správné. :-)

19.09.2018 5 z 5


Boží poselství světu Boží poselství světu Neale Donald Walsch

V dnešní době "fakeové" není snadné najít relevantní čtení. Je zde spousta pisálků, kterým dělá dobře šířit své pokřivené pohledy na svět. Neale rozhodně není jeden z nich. Tahle kniha mi přivodila spontální přívaly radosti, protože něco uvnitř mi říká ano - je to pravda.

06.09.2018 5 z 5


Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

Ještě bych tedy rád zmínil a vyzdvihl účast pana Duška na audio verzi knihy. Je vidět, že je to člověk co do toho jde srdcem, něco v tom vidí a umí to podat. To hodně zvyšuje hodnotu knihy. I další jeho aktivity o tom vypovídají.

30.03.2018 4 z 5


Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

Není to špatné čtení, nicméně knihu bych označil spíše jako takovou "new-age" kuchařku. Je tam spousta informací jak máte věci dělat aby se stalo to a tohle, ale trochu mi chybí vysvětlení podstaty těchto jevů a prostě to jak věci fungují.

30.03.2018 4 z 5


Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Moje vstupenka do sféry duchovna nebo spíše se sem hodí do sféry života. Rád se k ní vracím, protože je to taková duchovní encyklopedie.
Moje první reakce na tuto knihu, když jsem jí četl poprvé na jaře 2014 byly rozpačité. Některé věci jsem nechtěl přijmout ani o nich vůbec slyšet, ale nedalo mi to, zvědavost a postupné změny v mém vědomí tento prvotní odpor ve mě prolomily a slova Eckharta Tolleho si ke mně našla cestu. Od té doby se ke knize stále vracím.
Mimochodem, po několikanásobném přečtení knihy se ksutečně začaly v mém životě dít změny. Ale není to tak jako ve filmu, že se vám ze dne na den změní život a zbohatnete a podobně. Spíš cítím, jakoby se pohnuly kameny, svět se začal točit trochu jinak. Tyhle věci mají dlouhodobý charakter, změna v myšlení se ale po čase vždy v realitě našeho světa projeví.

30.03.2018 5 z 5


Konec punku v Helsinkách Konec punku v Helsinkách Jaroslav Rudiš

Celá tahle kniha je jedno takové bloudění světem i životem. Nádherně propracované. Knížka ve mně zanechala hluboké dojmy. Narodil jsem se v 86. roce, takže na socialismus si nepamatuji, ale kniha to dokáže tak podat, že jsem si kolikrát říkal, jestli autor nepíše mé vlastní vzpomínky. Dlouho jsem přemýšlel jestli je to vymyšlený příběh nebo podle skutečné události. Ten příběh je tak vykreslený, že se nechce věřit tomu, že je to "jen" autorova představivost. Mimochodem, myslíte, že ji četl Michal David? :D

27.03.2018 5 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Dal jsem si trochu odstup na hodnocení, ale šel bych možná i o stupeň níže. Samozřejmě si uvědomuji, že každé hodnocení je čistě subjektivní, nechci nikoho odradit.
U mě je to otom, že jsem si neudělal k těm postavám žádný vztah. Ten děj je vyprávěn dost lhostejným stylem. Přijde mi nudný a nezachránila to ani ta výprava na ryby, což je asi nejlepší část knihy, kde jsem se i celkem zasmál.
Konec knihy se úplně vymyká tónu děje celé knihy. Přišlo mi to trochu jako by se autor už unavil vypravováním a chtěl to co nejrychleji ukončit.
Díky knize jsem si přečetl i něco o lobotomii a jsem z toho ještě zmatenější. Většina lidí co ji podstoupila to nejen přežila, ale neprojevily se u nich žádné výraznější poruchy. Nebo alespoň ne větší než ty po šoko-terapii :) Proč ho teda udusil polštářem. Jestli to byl teda vůbec on, ten konec knihy mi přijde prostě divný.
Léčebna je spíš takovej menší koncentrační tábor, nedělám si iluze že to bylo v Americe místo kam by se lidé chtěli dostat, ale také mi to přijde pro účely knihy přehnané.

16.03.2018 3 z 5


Jak se vymanit ze systému Jak se vymanit ze systému Vadim Zeland

Je to kniha k zamyšlení a plná insiprace. Nenechte se zmást konvenčním názvem.

08.03.2018 4 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Nádherná a inspirující kniha o naší společnosti a jejích povrchních zájmech. O nic se nestarej, nic se neuč, nebuď kreativní, jen sleduj, lajkuj, bav se. Systém za tebe vše důležité rozhodne sám i vykoná. Ale běda ti jak vykoukneš z řady. Nepřipomíná vám to trochu něco? Velice nadčasové dílo ve kterém nechybí ani pořádná akce a napětí. Rád bych tuto knihu doporučil všem notorickým sledovačům nekonečných tv seriálů :)

08.03.2018 5 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Rozhodně zvláštní kniha. Měl jsem ji v povinné četbě k maturitě u dálkového studia. Je mi 32, takže nebudu soudit jak zapůsobí na puberťáka z gymplu.
Betonová zahrada je oprvadu jedinečné dílo, velice čtivé, pochmurné i komické a v neposlední řadě také svým způsobem vzrušující. Je to neuvěřitelně realistická sonda do myšlení 15-ti letého kluka, z jehož perspektivy je děj vyprávěn. Není na ní nic odpudivýho ani nechutnýho a co se týče toho hojně zmiňovného incestu?
Po přečtení prvních stránek si člověk řekne, že to k tomu od začátku spějě a že je to spíše "zvrácená" touha toho kluka, ale pak se více ukazuje, že tento zvláštní vztah je mezi nima oboustranně a už léta. Další okolnosti tomu už jen napomohou. Příroda - život prostě takhle fungují, není nic černé nebo bílé a nejde nic zaškatulkovat do mravních a ideologických komůrek jak bychom si to my lidé přáli. Komu se tato kniha líbí si to pravděpodobně dobře uvědomuje.

08.03.2018 5 z 5


Biggles v jižních mořích Biggles v jižních mořích William Earl Johns

Moje první Bigglesovka

Tyhle knížky mě do sebe vtáhly v mých 14 letech a dokáží to i dnes a nemyslím, že se to s věkem někdy změní :)

14.06.2016 5 z 5


Biggles vzdoruje hákovému kříži Biggles vzdoruje hákovému kříži William Earl Johns

Bigglesovka z TOP10

Úžasný na této knížce není jen příběh, ale i fakt, že ten příběh byl sepsán v době války když ještě nebylo jisté jak to celé dopadne. Je tam tedy i spousta zajímavostí, které mají historickou hodnotu.

14.06.2016 5 z 5