HeleHo. HeleHo. komentáře u knih

☰ menu

Stříbrný lipan Stříbrný lipan Jaromír Tomeček

Barvité vyprávění o životě v řece a kolem ní.

14.10.2023 4 z 5


Ruku na srdce, náhody neexistují Ruku na srdce, náhody neexistují Petr Rajchert

Nic pro mě, docela zbytečná kravina. Některé situace nelogické, příběh velmi plochý a někdy až trapný.

18.04.2023 2 z 5


Sestry Sestry Kamila Hladká

Tohle bylo moc milé. Pro mě velké překvapení - jak sestry žijí, přemýšlejí, jak jsou vlastně všechny svým způsobem odvážné a pokrokové.

24.10.2022 5 z 5


Liščí oči Liščí oči Petra Hůlová

Tohle není úplně vhodné čtení pro děti. Už jen proto, že je hlavním hrdinům doporučeno lhát, aby dosáhli svého a ti to pak hned několikrát udělají... Nápad je možná zajímavý, ale spousta věcí nedává smysl, příběh je nedomyšlený (teď nemyslím tu ideologickou linku). Můj komentář mi přijde krutý, ale nemůžu jinak. Teď nevím, co s tou knihou; v knihovně ji nechci a dál ji taky nepošlu...

10.04.2022 odpad!


Pokušení být šťastní Pokušení být šťastní Lorenzo Marone

Opravdu milá knížka, místy mě rozesmála a místy dojala. Ten příběh měl všechno!

30.12.2021 4 z 5


Dopisy astrofyzika Dopisy astrofyzika Neil deGrasse Tyson

Velmi pěkná kniha, dobře se čte a kapitoly jsou hezky uspořádané. Vyjadřuje názory Neila deGrasse Tysona a řadila bych ji spíš k “pedagogické” než k “vědecké” tvorbě (nevím, jak lépe to vyjádřit). Jeho odpovědi jsou velmi otevřené, nesnaží se nikomu zalíbit, drží se svych zásad a přesvědčení. Zároveň je to taky trochu sonda do americké duše/společnosti. :)
Myslím, ze za nějaký čas se k ní zase ráda vrátím.

22.06.2021 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Mám ráda knížky, které mají takový nádech dětské fantazie a hravosti. A tahle je navíc vtipná! Což z ní dělá aspiranta na mého oblíbence! Doporučuju. :)

17.05.2021 5 z 5


Kam se poděl můj sýr? Kam se poděl můj sýr? Spencer Johnson

Taková jednohubka, pro mě nic objevného. Řekla bych, že čtení je vhodné spíš pro konzervativní nebo starší čtenáře a věřím, že leckomu může otevřít oči.. Jedna hvězda za hravé podání, autor nehledá žádné složitosti.

13.05.2021 3 z 5


Liška v dámu Liška v dámu Jiří Kratochvil

Tohle bylo velmi příjemné počtení. Pěkný příběh, povedený závěr + oceňuji autorův důvtip.

11.05.2021 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Moje druhá kniha od P. Hartla a další asi ani nepotřebuju. Vlastně jsem se nechystala ani na druhou, ale byla mi doporučena s tím, že je jiná/lepší než ta první. To je sice pravda, ale pořád žádná sláva. Taková oddychovka, ale když se to vezme kolem a kolem, úplně o ničem.

11.05.2021 1 z 5


Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

Slabší. Linie okolo Luca a Avy působí lacině, až si říkám, jestli to bylo zapotřebí?
Přesto přečteno téměř na jeden zátah, nešlo se od toho odtrhnout.. a těším se na další díl.

11.05.2021 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Závěr série trochu slabší. Přiznám se, že mě vůbec nebavila politika a popisy z boje, krom části o půlčíkovi Rustym a léčitelkách. Z toho konce jsem fakt jelen, moc mi to nesedí - jak z útržků v průběhu série, tak zejména se závěrem druhého dílu (svatba). A navíc, kam se poděl osud, proroctví a to všechno..? Přijde mi to takový uťatý.

11.05.2021 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Moc pěkný příběh... smutný, ale pěkný. Líbí se mi, jak se děj vyvíjí a postupně přicházíme na to proč a jak. Postavy a jejich radosti i starosti jsou vykresleny velmi reálně, včetně neúmyslných nedorozumění, ke kterým někdy prostě dochází. Díky tomu byla kniha poutavá a slupla jsem ji za 2 dny.
Jen mě trochu mrzí, že se nám tu v poslední době vyrojilo tolik českých knih na tohle téma. Samozřejmě, je to součástí naší historie a je potřeba na to nezapomínat, ale začíná to být trochu ohraná písnička.

13.04.2021 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Tak tohle bylo jedním dechem. Siné vyprávění o životě Zuzany s pohnutým osudem, od sladkého dětství až po hořkou dospělost. S hlavní hrdinkou jsem se "prodýchala" celým příběhem a přála jí sílu, odvahu a kapku životního klidu po tom všem.

17.02.2021 5 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Další z mých oblíbených knih, které čtu opakovaně. Vždy mě pohladí svým něžným, milým a tak trochu naivním stylem vyprávění. Je poznat, že je to psané v jiné době, která navíc není úplně přátelská a přesto mladé ženy zůstávají laskavé a plné nadějí. A to se mi na knize právě tak líbí.

12.02.2021 5 z 5


La Loba La Loba Alan Russell

Moc hezký příběh, napínavý a poučný (kdybych se někdy ztratila v divočině:). Úplný závěr knihy mě trochu zklamal, za mě až moc překombinované.

12.02.2021 4 z 5


Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

Sérii čínských thrillerů jsem dočetla, protože Peter May... Ale ke konci jsem si musela mezi jednotlivými díly dělat mezery a spravit si chuť na jiné knize, protože jestli mě něco dokázalo vytočit, tak chování Margaret. :-)
Děj byl místy hodně předvídatelný, jakoby narychlo napsaný a vše se točilo kolem páru, který byl jako voda a oheň - s neustálým střetem kultur i povah - což mě někdy nesmírně unavovalo. Vykreslení čínské kultury a prostředí bylo snad to jediné, co se mi na knihách opravdu líbilo. Tohle nebyl můj šálek kávy.

10.02.2021 2 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Moje oblíbená kniha, ke které se ráda vracím a vždy v ní objevím něco nového, jiného, zajímavého k zamyšlení... Neuvěřitelně nadčasová; krutá, ale zároveň skvěle napsaná!

10.02.2021 5 z 5