gratia gratia komentáře u knih

☰ menu

Léto, jako když vyšije Léto, jako když vyšije Eliška Horelová

Jedna z mých nejoblíbenějších dívčích knížek. Se sestrou jsme tehdy hltaly vše o koních, dnes jsou takových knih plné regály, ale tehdy to bylo jiné. Snila jsem, jaké by bylo prožít takové dobrodružství. Zklamalo mě, když jsem teď četla e-knihu, kde je příběh značně osekaný, úplně se z ní vytratil psychologický podtext, kde Zuzka řeší, jak zamaskovat svou lež o cestě k moři. Pozvání k tetě je vítaný únik, jen netuší, že zde prožije pořádné dobrodružství. A hlavně musí sobě i ostatním dokázat, co v ní skutečně je. Rozhodně doporučuji přečíst původní verzi.

03.04.2022 5 z 5


Malovaný svět Malovaný svět Jiří Havel

Tohle byla knížka mého dětství, ještě teď si pamatuji, jak jsme ji s maminkou kupovaly. Bohužel se ztratila při stěhování a já si pak nemohla vzpomenout, jak se jmenovala. Jen jsem si pamatovala básničku: Z maminčiny kabelky vyskákaly pastelky...
Díky tomu se mi ji nakonec podařilo vyhledat. A potěšilo mě, když na mě jednou přímo vypadla z police v antikvariátu.

03.04.2022 5 z 5


Úchvatná! - Odhalte tajemství ženské duše Úchvatná! - Odhalte tajemství ženské duše John Eldredge

Líbila se mi upřímnost autorky, čím vším v životě prošla. Nezapadá do ideální představy manželky slavného kazatele. Právě skrze její příběh na mě tato kniha působila ještě hlouběji, než jsem čekala.

03.04.2022 5 z 5


Lži o Bohu, kterým věříme Lži o Bohu, kterým věříme Wm. Paul Young (p)

Jedna z nejlepších náboženských knížek.

03.04.2022 5 z 5


Kůň a jeho chlapec Kůň a jeho chlapec C. S. Lewis (p)

Pro mě asi nejoblíbenější díl celé série. Slovy Aslana: "Každému vyprávím jen jeho příběh"

03.04.2022 5 z 5


Princ Kaspian Princ Kaspian C. S. Lewis (p)

Tenhle díl mám moc ráda. Často si vybavím Aslanova slova - Nikdy se nedozvíš, co se mohlo stát. Ale můžeš zjistit, co se stane, když to uděláš teď. Škoda, že ani jedno filmové zpracování tuhle knihu nezvládlo. V tom starším je to jakýsi přechod ke třetímu dílu. A to novější je úplně příšerné, jako by tvůrci filmu knihu vůbec nepochopili. Myslím, že je v ní hodně scén, které by se daly rozehrát, ale vnikl jen jakýsi dobrodružný odvar, jenž nemá s knihou nic společného.

03.04.2022 5 z 5


Čekání na Vlka Čekání na Vlka Sandra Dieckmann

Nádherná knížka. Já se u ní rozbrečela už v knihkupectví a hned jsem ji koupila. Pro děti, které ztratily někoho blízkého, může být tento příběh zvlášť silný. Aby si i přes smutek vždy připomínaly vše hezké, co s tím člověkem prožily.

03.04.2022 5 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Pro mě jeden z nejkrásnějších příběhů.

03.04.2022 5 z 5


Bílý kamínek Bílý kamínek Linde Gunnel

Škoda, že jsem ji neobjevila už v dětství, zamilovala bych si ji určitě ještě víc. I teď jsem nadšená, nejen hezký příběh, ale také krásné ilustrace. A moc se mi líbí ta závěrečná básnička.

03.04.2022 5 z 5


Za zlatou bránou Za zlatou bránou Helena Bechlerowa

Volné pokračování knížky Dům pod kaštany, opět plné dětské fantazie s kouzelnými ilustracemi. První knížka se mi sice líbila víc, ale i tento příběh je hezký.

03.04.2022 4 z 5


Dům pod kaštany Dům pod kaštany Helena Bechlerowa

Kouzelná dětská knížka, hlavně díky nádherným ilustracím M. Szancera, které tvoří s textem jeden celek. Prázdninový příběh sourozenců Petra a Katky u ve starém domě u tety, kde se mísí realita s dětskou fantazií. Četla jsem sice až v dospělosti - antikvariátní úlovek, ale v dětství bych si ji určitě zamilovala ještě víc.

03.04.2022 5 z 5


Pohlcena plameny Pohlcena plameny Petra Stehlíková

(SPOILER) Zajímavé pokračování, Colin mi občas strašně lezl na nervy. První díl se mi líbil víc, teď mi chybí závěr příběhu, některé věci jsou naznačené, ale pokračování by to chtělo. Láska k temnému Colinovi je krásná, jenže co s tím, když jako temný fénix prostě musí zabíjet?

02.04.2022 4 z 5


Zrozena z popela Zrozena z popela Petra Stehlíková

Po přečtení Naslouchače a Faji jsem hledala další knížky autorky. Tahle je sice spíš pro mládež, ale chytla mě tak, že jsem se od ní dlouho nemohla odtrhnout, některé pasáže jsem procházela znova, knížku jsem četla snad 20x, možná je víckrát. Líbilo by se mi, kdyby příběh takto skončil, pokračování není špatné, ale stejně jako u Eriel chybí závěrečný díl.

02.04.2022 5 z 5


Sny o Eriel Sny o Eriel Petra Stehlíková

Tajemné, místy strašidelné, člověk nedokáže předvídat, co se stane dál. Zajímalo by mě, jestli někdy přijde pokračování, příběh by si je určitě zasloužil.

02.04.2022 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) Připojím se k těm, které tato knížka zklamala. Člověk byl napjatý, jak bude děj pokračovat, co se stane, až Ilan projde štítem - a ono se několik kapitol neděje vůbec nic. Chápu, že autorka potřebovala natáhnout čas, aby Ilan bylo na konci knihy 15, ale určitě by se našel děj i pro podzemní svět. Některé části knihy by potřebovaly mapku, protože města, antiměsta, brány..., to vše by chtělo zakreslit, aby se člověk zorientoval. A pak ta kapitola se střílením, to je bez obrázku těžko pochopitelné. Ale zklamala mě taky úplná proměna pětadvacítky. Pak nesmyslná smrt toho nejlepšího, způsob, jak byla Ilan odhalena... Těšila jsem se, jak to asi kapitánovi řekne, představovala jsem si tu scénu, a pak tohle. Jsou samozřejmě i skvělé pasáže, trochu se už ztrácím v množství básniček a proroctví. Další díly si určitě přečtu, ale už na ně nečekám nedočkavě, jako na tento.

02.04.2022 3 z 5