Kůň a jeho chlapec

Kůň a jeho chlapec https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76790/bmid_kun-a-jeho-chlapec-Dcr-76790.jpg 4 1835 164

Letopisy Narnie série

< 5. díl >

Narnie… kde koně mluví… kde se rodí zrada… kde čeká osud. Dva uprchlíci spojí své síly k zoufalému útěku. Ačkoli jejich jediným cílem je uniknout svým tvrdým, nesvobodným životům, ocitnou se brzo v samém středu strašlivé bitvy. Je to bitva, která rozhodne o jejich osudu i o osudu celé Narnie.

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Orbis pictus (ČR)
Originální název:

The Horse and His Boy , 1954


více info...

Přidat komentář

ivka7708
10.03.2024 5 z 5

Tento diel Narnie je viac rozprávkový ako ostatné ale opäť krásny. Postavy sa v čase vyvíjajú a na konci sa krásne objasňujú príhody, ktoré deti zažívajú. Veľmi ma potešila kapitola, keď sa Šasta stretol s pre nás už známimi postavami, Edmundom a Zuzanou, neskôr aj s Luciou. Narnia je vhodná ako pre deti tak aj pre dospelých čitateľov s detskou dušou.

Artemis886
02.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kůň a jeho chlapec je za mě skvělá kniha. Líbilo se mi prostředí a popsání celé situace, to že se tam objevili Pevensiovi (Konečně jsem si mohla přečíst o tom, jak byli starší a vládli Narnii) i příběh postav před setkáním. Šasta je vskutku pozoruhodná postava a přála bych si o něm vědět víc. Každopádně jsem ráda, jak celý příběh dopadl a za jeho celkové místo v ději.


HelVall
26.12.2023 3 z 5

Příběh dobrý, hrdinové byly skvělí a děj ubíhal, že jsem si ani nevšimla, že jsem na konci. Bylo dobré vidět, jak se chovali sourozenci z předešlé knihy, než odešli. Je to dobrá kniha vhodná pro děti i dospělé.

ArkAngel
15.12.2023 3 z 5

Kůň a jeho chlapec je takovým mezidílem, který rozšiřuje příběh vlády čtyř sourozenců než se vrátili do světa lidí. Nejsou však hlavními protagonisty díla, neboť tím je malý chlapec, který se společně s mluvícím koněm pokusí utéct z jižních krajin. Jak Lewis s radostí čerpá z Bible a křesťanské mytologie, jde tady vidět jistá rivalita nebo také averze k muslimskému světu. Samotné vyprávění z jihu mi tak připomnělo i Příběhy tisíce a jedné noci, které na totožné abrahámovské mytologii pochopitelně také stojí. Za mě lepší než Čarodějův synovec, ale na původní "jedničku" to nemá.

jejda.majda
05.12.2023 5 z 5

Jednou za čas proložím čtení beletrie pro dospělé svou oblíbenou a milovanou sérií z dětství, Narnií. Líbí se mi, jak se příběhy stávají čím dál tím komplexnějšími a vyzrálejšími. Už jen dvě knihy do konce série

dana_vrana
07.10.2023 5 z 5

Matně si vzpomínám, že mi v dětství knížky o Narnii někdo předčítal. Filmy mě nijak nezaujaly, takže mě celkem minuly. Dnes už jsem asi dost stará na to, abych začala pohádky číst znova... a tak jsem se do světa Narnie konečně odvážila vypravit sama...
Knížky jsem četla chronologicky, podle roků vydaní. Co se mi líbí je fakt, že pokud chceme, najdeme ve všech knihách přesah náboženský či filozofický. Pokud nechceme, ať jsou pouze příběhem dětí v kouzelné zemi.

Toto vyprávění je zmíněno už v díle Stříbrná židle, kdy je na na hostině předneseno básníkem (ale není tam čas jej vyprávět). Tato kniha je tedy takovým "příběhem v příběhu". Nevypráví o Narnii, ale o chlapci, který se setká s mluvícím narnijským koněm a společně se rozhodnou utéct z Kalormenu. Jejich cesta se spojí s dívkou Aravis, která také na narnijském koni utíká před svým osudem.

Vjeerus
30.05.2023 4 z 5

Třetí příběh v pořadí (časově) ze série Narnie mě zatím bavil nejvíc. Je jeden z těch akčnějších a pozorovat jiné náboženství z pohledu křesťanství bylo zajímavé. Sice tedy dost černobílé, protože hlavní představitel jiného náboženství byl ten radikální a zlý, ale i tak mě tento konflikt a pozorování rozdílů bavil.
Opět jsem tento dětský příběh poslouchala ve formě audioknihy v podání Miroslava Táborského. Přednes je mi příjemný a určitě zaujme jak dospělé, tak děti.
Hlavní hrdinové jsou tentokrát trochu více propracovaní, každý má svou horší a lepší stránku. Nejvíce jsou negativa vidět na hrdém válečném koni Brí. Stále si ale postavy zachovávají svou jednoduchost, lehce srozumitelnou pro děti.

Terezka05
12.04.2023 3 z 5

Tato kniha se mi líbila více, než předcházející díl Stříbrná židle. Příběh dostává opět takový Narnianský šmrnc, kdy čtenář neočekává co se bude dít dál.

Kate3003
16.02.2023 4 z 5

Znovu se jedná o navrácení se ke knize po cca 15 letech a i tentokrát jsem ji četla v pořadí dle časové osy příběhu namísto toho v jakém pořadí byli knihy vydány. Pro jednou nejsou hlavními hrdiny příběhu děti ze země jak je u Narnie zvykem. Kniha nás zavede do Kalormenu, který se nachází v blízkosti Narnie. Přesto se stejně jako u ostatních jedná o příběhu o cestě do neznáma. I zde je cítit náboženský podtext příběhu, ale mám pocit že méně než v jiných knihách. Celý příběh je poměrně svižný a příjemně se čte. Nakonec se v příběhu objeví i několik postav, které známe z předchozík knih, ale spíše okrajově. I tento návrat do Narnie jsem si užila.

Rilian
10.01.2023 5 z 5

Tento díl jsem dlouho neprávem přehlížel, přestože má po Lvu, čarodějnici a skříni patrně nejvíce akční a napínavý příběh. Knihy o Narnii jsou postaveny zejména na křesťanských symbolech a universálním poselství, nikoliv na dynamickém příběhu. Není to zkrátka Pán prstenů.
Každý příběh Narnie rozebírá jinou stránku křesťanské nauky. Např. Lev, čarodějnice a skříň je o obětování, Plavba Jitřního poutníka zase o vytrvalosti ve víře vedoucí k obrácení a Stříbrná židle zase o odvaze následovat Boha (Aslana) aniž bychom měli sebemenší jistotu, kam nás naše cesta zavede. Příběh knihy Kůň a jeho chlapec v sobě obsahuje onu základní otázku, kdo je vlastně hoden vstoupit do nebe? Kůň Brí ví o Narnii (ráj) nejvíce z celé družiny, je moudrý, odvážný a zkušený. Naproti tomu Šasta je nevzdělaný a o Narnii zaslechl pouze několik kusých zpráv. A přesto se Šasta v rozhodující chvíli projeví mnohem statečněji než zkušený válečný kůň. Ponaučení zní, že se člověk před vstupem do nebe musí zbavit svého lpění na titulech, bohatství nebo zkušenostech a považovat se za obyčejné a nedokonalého.
V příběhu pravda chybí ono spojení mezi naším světem a Narnií (nepočítaje Edmunda a Lucii), ale to právě tomuto dílu přidává na jeho unikátnosti. Navíc celá cesta Brího a Šasty plně zapadá do stylu, kterým autor své knihy psal. Je to příběh o cestě do neznáma, která cestovatele vždy změní a po celou dobu jsou doprovázeny Aslanem (Ježíšem/Bohem), jenž jako jediný ví, jak to celé dopadne.

sgjoli
29.12.2022 4 z 5

Musím říct, že tenhle díl mne teda dost bavil. Připadal mi docela dost akční, dějově sice trochu jednodušší, ale dost dobře přímočarý a bez nějakých hlušších míst. Neměla jsem pocit, že by autor zbytečně přeskakoval, urychloval či požíval nějaké zkratky, aby si při vyprávění ulehčil práci.
Opět počítejte spíše s jednodušších jazykem, ale tady mne to nějak nedráždilo. Nevím, v čem přesně tkví to kouzlo, kdy už je to na mne "moc" jednoduché a kdy mi to přijde fajn a nevadí...
Knihu jsem poslouchala v audioverzi, Miroslav Táborský opět nezklamal, jeho narace mne baví. :-)

Luna7
15.09.2022 5 z 5

První a jediný díl, kde hlavní hrdinové nejsou z našeho světa a vlastně ani nejsou Narnijci. Zpočátku to bylo zvláštní, pak jsem se ale začetla a líbilo se mi poznávání okolních zemí Narnie. Kalornie je jako nějaká arabská země a bavilo mě ji objevovat. Zjištění, kdo Šasta doopravdy je, bylo předvídatelné, ale no tak co už.
Potěšil mě návrat sourozenců Pevensienových (čtu podle roku napsání), akorát Petr zde nebyl.

Hakate
23.08.2022 3 z 5

Serie si drží linku postupného sestupu, bohužel výborné byly pouze 1-2. díly.

Obelix15
23.08.2022 3 z 5

Tento příběh dle mě Narnii pouze nastínil, ale určitě ne pohltil. Stále nelze překonat první dva díly...

Morbid06
20.08.2022 3 z 5

Zajímavý koncept. Přesto, že je to kniha Letopisů Narnie, jako by jejích součástí vůbec nebyla. Nehodnotím to záporně, je to zajímavé. Ale nechybí tam Narnijský nádech. Moc se mi líbila přítomnost postav z Narnie. Samozřejmě asi nejvíce Aslanova :D

puczmeloun
12.08.2022 2 z 5

Jako by to ani nebyla Narnie. Sice se v textu párkrát mihne Aslan, ale chybí základní prvek této série, kterým je propojení světů. Samotný příběh je vysloveně orientální (v tom staromilském slova smyslu, kde si jen arabský nahraďte slovem kalormenský, sultán za tarkána atp.) - a to velmi jednoduchý - "road trip" chlapce, princezny a dvou mluvících koní. Toď vše. Kulisy Narnie jsou na celý příběh jen naroubovány a ty nejdůležitější zvraty jsou bohužel předvídatelné.

Emily82
02.05.2022 5 z 5

Narnii doma zbožňuje zejména sedmiletý syn, a tak jsem nucena každý večer číst jednu kapitolu. A vůbec mi to nevadí, naopak. Jak je možné, že mi tahle řada tak dlouho unikala?
Příběh se mi moc líbil a těším se na další...

Kopretina
01.05.2022 5 z 5

Příběh rozšířený v ději, který jsme již navštívili. Nemůžu si pomoct, ale moc hezky se to četlo. Doma poslouchali velcí i malí.

jadunka
22.04.2022 3 z 5

Tenhle díl z Letopisů mě zatím osobně bavil nejméně. Ale to rozhodně neznamená, že je špatný! :)

Abukšákul
06.04.2022 5 z 5

Přečteno s klukama už dávněji, moc se nám líbila =)