Freecaket Freecaket komentáře u knih

☰ menu

Osudný polibek Osudný polibek Maggie Stiefvater

Dovolím si zde zhodnotit celou sérii (však bez spoilerů), jelikož se překladu pokračování pravděpodobně už nedočkáme.

Musím říct, že kdybych sérii neznala ze zahraničních webů a nenarazila na pár malých spoilerů k pokračování, které mne zaujaly, česká prezentace knihy by mě vůbec neoslovila, naopak mne dlouho odrazovala. Nelíbí se mi, jaký byl zvolen český název prvního dílu a také anotace moc neodpovídá obsahu knihy (jiná cizojazyčná vydání ji mají alespoň obohacenou o základní linku příběhu – hledání Glendowera). Možná je to jen můj problém, protože už nejsem cílová skupina a tyto typy knížek nevyhledávám, což je ale v tomto případě škoda, protože TRC není jen obyčejná „young adultovka“, která řeší milostný trojúhelník. Ba naopak. Také nechápu změnu jmen hlavních postav, ale to je už v konečném výsledku jedno. To jsou mé výtky k českému překladu.

Jinak se mi tato série moc líbila. Styl autorky mi velmi sedl. Umí zajímavým způsobem popsat i nejhlubší myšlenky a obavy jednotlivých hrdinů. Každá postava je zpracována do hloubky, což se objevuje hlavně v dalších dílech. Tím jsou také sympatické a nenajdete zde postavu, kterou byste nesnášeli. Rozhodně hlavní hrdinka není otravná, jako je tomu mnohdy u teenagerovských postav.

Nejvíce oceňuji příběh, který vyprávěl o hlubokém přátelství mezi hlavními hrdiny. Tyto knihy krásně vypráví o různých typech lásky, které převažují nad propagovanou osudovou láskou mezi Blue/Lilou a jejím vyvoleným. Moc mne také zaujalo netradiční téma – hledání velšského krále, které je spolu s neobvyklými magickými schopnostmi hrdinů originální.

Jediné co může čtenáře odradit je pomalé tempo a podrobnější vykreslování myšlenek hlavních hrdinů, které se táhne celou sérií. Nebo absence velkolepých akčních scén, přestože dramatických okamžiků je zde dost.

Celkově jsem z příběhu nadšená a rozhodně je to jedna z knih, kterou bych doporučila každému čtenáři, který má rád napětí, tajemno, kouzla, vtip, přírodu, rychlá auta, latinu, příběhy o přátelství i trochu romantiky. Také doporučuji dočíst si zbylé díly v originále. Angličtina, přestože autorka nepoužívá zase tak jednoduché věty, se dá v pohodě zvládnout ;-)

Takže za mě pět hvězd a moc se těším na sérii o Ronanovi, které bychom se měli někdy v budoucnu dočkat :)

16.10.2016 5 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Knížku jsem si koupila na doporučení. Čekala jsem trochu něco jiného, a také jsem se bála, že mě nebude tolik bavit, jelikož se v tomhle žánru a tématu moc neorientuji. Nakonec jsem byla mile překvapena. Příběh je velmi zajímavý a čtivý. I přesto, že jsem spoustu zmiňovaných titulů, filmů a her neznala, čtení jsem si užila a jsem ráda, že jsem této knize dala šanci.

25.07.2016 4 z 5


Urban Games Urban Games A. T. Jurasek (p)

Skvělé počtení. Kniha je plná akce a čte se skoro sama. Oceňuji originální úkoly a dějové zvraty, a celkové propojování příběhu z pohledů různých postav. Taky ty výstřižky z novin tomu dodaly pocit, jak moc je tahle reality show zvrácená ;-). Sice bych klidně vynechala tu "romantickou zápletku (pletku :D)", ale jinak super :)

25.07.2016 5 z 5


Hra věží Hra věží Daniel O´Malley

Knížku jsem si koupila na doporučení a vůbec toho nelituji. Čekala jsem trochu něco jiného, ale příběh mě opravdu pohltit. Hlavní zápletka je skvělá, celý vymyšlený svět se mi líbil, schopnosti postav byly neobvyklé a zajímavé a Myfanwy je úžasná hlavní hrdinka. Už dlouho jsem se nesetkala s tím, že mi hlavní ženská postava nebude vadit, naopak Myfanwy je sympatická a vtipná. Oceňuji taky absenci milostné zápletky. Knížka se mi četla dobře, občas jsem se zasekla u pasáží popisu historie Checquy apod., ale na druhou stranu bylo vidět, že autor myslel i na detaily.
Musím říct, že odhalení hlavního záporáka mě překvapilo, nečekala jsem že to bude zrovna tenhle člověk. Docela mě mrzí, že se musím s tímhle světem rozloučit, ale aspoň jsme ušetřeni nekonečných sérií, které potom ztrácí na kvalitě.

30.12.2014 5 z 5


Červený vrch Červený vrch Jamie McGuire

První půlka knihy byla akční, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Celkově byla kniha čtivá, líbilo se mi propojení tří příběhů hlavních postav, které toho měli společného víc, než si mysleli. Ale byla jsem ze začátku překvapená, protože v anotaci se psalo jen o jedné hlavní postavě. Některá vykreslení charakteru postav byla docela klišé, hlavně u čtveřice mladých přeživších, ale i tak jsem si je oblíbila.
Souhlasím s tím, že by se mohly méně řešit vztahy, na konci jsem byla docela naštvaná, kolik lidí pro to zbytečně zemřelo a epilog byl na můj vkus až moc "sluníčkovej". Jinak hodnotím knihu jako jednu z nejčtivějších, které jsem zatím četla.

16.09.2014 4 z 5


Dědička Dědička Amanda Hocking

Po knize jsem sáhla jako po oddechovce, protože už nespadám úplně do cílové skupiny. Ale příběh mě překvapil. Než hlavní postava, jsem si spíš oblíbila chlapecké postavy, i když na můj vkus pak bylo až moc ctitelů na jednu dívku. Ale líbil se mi svět, který autorka vymyslela. Nejsou tam klasické fantasy postavy, což v dnešní době potěší a docela mě nadchlo, jak to mají vyřešené s výchovou dětí. Určitě si plánuji přečíst zbylé díly, snad mě nezklamou.

12.09.2014 3 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Velice čtivá knížka. Ze začátku hezky klame čtenáře, který se až později dozví, kdo je hlavní postava knihy. Silo je vymyšleno moc dobře, dá se uvěřit, že by se v něm opravdu mohlo žít, autor myslel snad na všechno.
Příběh se mi moc líbil, postavy byly sympatické a zaujal mě také popis činností při záchraně života, hledání a používání náhražek za předměty, které nebyly k dispozici, což mi trochu připomnělo Robinsona, který si musel také poradit v nesnázích improvizací.
Občas se kniha trochu vlekla, některé části byly zbytečně zdlouhavé, ale celkově byla kniha super :)

12.09.2014 5 z 5


Panenka Panenka Mo Hayder

Prvních 200 stran jsem se nemohla začíst. Zvlášť jedna dějová linka mne moc nebavila, ale druhá půlka a hlavně posledních cca 100 stran mělo skvělý spád a pro mě docela nečekané rozuzlení. Potom jsem pochopila i proč do tohoto žánru autorka cpe zbytečně romantiku a tak podobně.
Příběh byl zajímavý, chválím originální nápad. Co se týče postav, byl mi sympatičtější Joe, než hlavní postava autorčiných románů - Jack Caffery. Občas jsem totiž nechápala jeho chování a charakter, asi mi moc připomínal Mary Sue, ale může to být i tím, že tohle byla moje první kniha v této sérii románů.

20.07.2014 3 z 5