Fidelnifion Fidelnifion komentáře u knih

☰ menu

Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

No co k tomu říci? Ne, že by kniha nebyla zábavná, ale kvalit prvního dílu (dle mého názoru) zdaleka nedosahuje.
Příběhový mustr je v základu vlastně téměř stejný, jen se nám autor snaží dát všeho trochu více, což zejména v psychologické rovině postav úplně nefunguje. Pakliže někdo mohl v rámci prvního dílu tvrdit, že postavy jsou relativně "ploché" a chybí jim lidský rozměr, dvojka dle mého názoru ukázala, že to vlastně nebylo na škodu.
Kniha špatná nebyla, ale nedokázala v ničem překročit stín svého staršího bratříčka.

08.03.2023 3 z 5


Oheň na vodě Oheň na vodě Joe Dever

Zajímavý příběh a vysoká obtížnost, která čtenáře donutí příběh několikrát opakovat. Oproti předchozímu dílu tu však existuje pouze jedna možnost jak příběhem zdárně projít , což snižuje hratelnost.

03.02.2023 3 z 5


Útok ze tmy Útok ze tmy Joe Dever

Velice dobře udělaný gamebook s propracovaným příběhem a velkou možností volby.

03.02.2023 4 z 5


Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Velmi pěkný návrat do světa Al Sorny. Tempo vyprávění zůstává stále vysoké a kniha se čte jedním dechem. A hlavní záporák je opravdu zajímavý.

03.02.2023 5 z 5


Francouzská nemoc v radách lékařů 16. století Francouzská nemoc v radách lékařů 16. století Bohdana Divišová

Kniha byla poměrně čtivá, což není u odborné literatury rozhodně pravidlo. Do čtení knihy jsem se pustil v domnění, že se dozvím něco více o francouzské nemocni, a stalo se. Jaké to bylo pro mě překvapení, když jsem zjistil, že francouzské nemoci se kniha věnuje až druhotně, neboť hlavním tématem je konsiliární literatura, o které jsem neměl žádné povědomí. Kniha mi však rozšířila obzory. Nyní už alespoň něco o konsiliární literatuře vím :-) Celkově vzato, to bylo až překvapivě zajímavé čtení.

26.10.2020 4 z 5


Znamení jednorožce Znamení jednorožce Roger Zelazny

Dle mého zatím nejlepší díl série. Nutno podotknout, že jsem zatím četli jen 1. až 3. díl. Přečetl jsem jej jedním dechem.

07.08.2020 5 z 5


Britské impérium Britské impérium Niall Ferguson

Super kniha.

30.06.2020 5 z 5


Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Super kniha nastiňující spoustu morálních dilemat.

20.05.2020 5 z 5


Kuba Kuba Josef Opatrný

Útlá a velice čtivá kniha, která popisuje přesně to co v názvu hlásá - stručné dějiny Kuby. Kniha se mi velice líbila a dobře se četla.

22.04.2020 5 z 5


Španělská chřipka Španělská chřipka Harald Salfellner

Kniha nebyla vůbec špatná. Zejména množství obrazového materiálu bylo super. Nicméně autorův styl psaní mi úplně nesedl.

05.04.2020 3 z 5


Ostré konce Ostré konce Joe Abercrombie

Knihy od tohoto autora má opravdu rád, ale tohle bylo prostě "nějaké". Opravdu zajímavých povídek bylo pomálu. Rozsahem byly povídky často krátké a o ničem, dalo by se říct zbytečné. Tak bych také asi ze svého úhlu pohledu označil celou knížku. Přesto si však kniha držela jistou dávku čtivosti.

21.03.2020 3 z 5


Rozkazy z Berlína Rozkazy z Berlína Simon Tolkien

Kniha byla čtivá nicméně dle mého názoru poněkud lineární. V celém příběhu se vyskytuje pouze 6 důležitých postav a ostatní osoby se příběhem jen tak míhají. Popis historických reálií a bombardování Londýna je pěkný, naproti tomu chování agentů MI6 je občas až amatérské. Stejně rozporuplně jsou vylíčeny charaktery jednotlivých hlavních postav - některé zdařile a jiné jen povrchně. Ve výsledku kniha představuje svižné oddechové počtení. Nic víc.

02.03.2020 3 z 5


Eskejp: Na útěku z kanceláře Eskejp: Na útěku z kanceláře Jiří Charvát

Oddechová knížka, která může místy působit lehce depresivně, ale je správně odlehčena humorem.

31.12.2019 3 z 5