Španělská chřipka

Španělská chřipka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368190/bmid_spanelska-chripka-cSy-368190.jpg 4 24 9

Před sto roky, když se krvavý zápas národů po čtyřech letech chýlí ke konci, nabývá na obrátkách smrtonosná epidemie – pověstná pandemie španělské chřipky. Armáda mrtvých narůstá každým dnem, po desetiletích budou epidemiologové mluvit o 20 až 50, někteří dokonce o 100 milionech obětí chřipky na celém světě. Počet vyhaslých lidských životů tak vysoce překračuje krvavou daň, kterou si vybrala celá světová válka. Právě včas ke 100. výročí pandemie předkládá historik lékařství Harald Salfellner bohatě ilustrovanou publikaci, jež dnešnímu čtenáři tuto epidemii přibližuje v jejích globálních souvislostech a dopadech. Ve 30 kapitolách autor líčí nejasný původ nemoci, průběh jednotlivých vln i klinický obraz obávaných zápalů plic, proti nimž jsou lékaři tehdy prakticky bezmocní. Z nepřeberného množství použitých pramenů zřetelně vystupuje i lidský rozměr pandemie, trýznivé umírání mladých civilistů a vojáků, chroptění umírajících matek s kojenci v náručí. Mezi miliony umírajících je i rakouský malíř Egon Schiele, francouzský básník Guillaume Apollinaire, vrcholný představitel českého výtvarného kubismu Bohumil Kubišta a Frederick Trump – dědeček pozdějšího prezidenta Spojených států. Tisíce lékařů a zdravotních sester této smrtelné nemoci podlehnou při výkonu svého povolání. Se svými více než 250 vyobrazeními je tato publikace o španělské chřipce nejen první kronikou této epidemie v češtině, nýbrž i fascinující cestou časem na osudová dějiště této největší zdravotní katastrofy v dějinách lidstva.... celý text

Literatura faktu Historie Zdravotnictví
Vydáno: , Vitalis
Originální název:

Die Spanische Grippe: Eine Geschichte der Pandemie von 1918


více info...

Přidat komentář

niki-chan
27.03.2024 4 z 5

Kniha byla celkově dobrá, ale nejzajímavější byly dobové fotografie a zprávy z novin.

ještěrka38
05.03.2022 4 z 5

Zajímavé čtení o pandemii z roku 1918, spousta dobových fotografií, u kterých si člověk uvědomí, jak se vše po 100 letech zopakovalo. Konec knihy patří i srovnání s covidem 19.


Rassmussen
23.01.2022 5 z 5

Z některých níže uvedených komentářů a slabého hodnocení této knihy si dovolím konstatovat, že spousta zdejších uživatelů jsou lidé jednoduší a intelektuálně značně nenároční. Což je i důvod, proč se při výběru knih zásadně neřídím DK. I v případě knihy od Dr. Salfellnera jsem udělal stejně a tedy dobře. Španělská chřipka je nesmírně zajímavá, hodnotná, výmluvná a komplexní publikace o nejhorší pandemii 20. století. Doposud snad i jediná, která čtenářům prináší ucelený a zajímavě zpracovaný náhled na zmíněnou nemoc od jejich počátků až vlastně do současnosti (ve srovnání s pandemií naší doby, Covidem 19). Pro čtenáře, který se o tohle téma opravdu zajímá, nebo stejně jako já, v časech opakovaných lockdownů a restrikcí podlehl kouzlu "pandemické četby", je to ta nejideálnější volba. Tenhle kousek je vysoce odborný a zároveň srozumitelný i pro laika neznalého medicíny. Autor nám tak přinesl ukázkovou populárně-naučnou literaturu.

jezo31
30.07.2020 4 z 5

Kniha sa mi čítala dobre, podľa mňa je spracovaná prehľadovým spôsobom s globálnym zameraním na španielsku chrípku pričom sa autor nevyhol ani prostrediu Česka a osobne ma veľmi potešila najmä bohatá obrazová príloha.

tomaaash
16.06.2020 3 z 5

Kniha se čte dobře, i když je to spíš tím, že je velmi krátká se spoustou dobových fotografii. Je poměrně dost faktická. Čekal jsem možná trochu víc, ale byl jsem spokojen. V roce 2020 určitě stojí za přečtení.

tomasblazek
04.05.2020 5 z 5

Výborné. Hutné, věcné. Čteno za časů pandemie - a až mrazí z toho, kolik podobných situací zažíváme i v době jen zdánlivě pokročilejší, tedy v roce 2020. V knížce jsou mraky skvělých a skvěle reprodukovaných fotek. Uvítal bych i výrazně větší rozsah textu a více pohledu na španělskou chřipku ze současnosti, ale i tak dávám plný počet.

Fidelnifion
05.04.2020 3 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná. Zejména množství obrazového materiálu bylo super. Nicméně autorův styl psaní mi úplně nesedl.

Ája27
03.02.2020 5 z 5

Pro první obecné seznámení s historickým popisem pandemie tzv. "španělské chřipky". Čtenář si může udělat alespoň přibližnou představu o tom, jak velmi obtížné to pro lid na celém světě bylo. Obsahem knihy je statistika, časová posloupnost a základní informace o postupu vlád, lékařů, místních samospráv v návaznosti na (ne)dostatek informací o nákaze. Zajímavá je i zmínka o (ne)úspěšnosti alternativní medicíny, o způsobech ochrany před nákazou apod. Pokud má někdo o problematiku hlubší zájem, jistě poté sáhne po mnohem obsáhlejších textech. Co jsem si z knihy odnesla? "Jak hrozná to musela být nemoc, co do síly, infekčnosti a počtu obětí, když plnila stránky tisku v době trvání a krátce po skončení 1. světové války?! A to se řekne chřipka."

Lenka4
02.08.2019 3 z 5

Shrnutí lokalit rozšíření choroby a statistické údaje o počtech nemocných a zemřelých. Suchost textu nezmírní ani občasné zmínky o známých osobách postižených chřipkou, neboť jsou podány se stejnou strohostí a bez detailnějších souvislostí. Chybí více podrobnějších informací o vědeckém zkoumání původu chřipky, způsobech léčby a jejich úspěšnosti. Pochvalu si zaslouží bohatý obrazový doprovod. Něco tak bizarního, jako je chřipková maska pro kuřáky, se hned tak nevidí.