farb farb komentáře u knih

☰ menu

Konec liDCtva Konec liDCtva Tom Taylor

Za mě absolutní pecka. Skvěle vymyšlené a velkolepě gradující "zombie" drama s perfektně vystřiženými postavami. Jak mě obdobně pojaté Zombie z Marvelu nedávno hodně zklamaly, tak tohle mě naopak vystřelilo do vesmíru. Ve filmovém světě to má možná Marvel ošéfované lépe, ale v komiksech je za mě DC, co se zážitku týče, vždycky
silnější a drtivější.

05.05.2024 5 z 5


Lobo: Poslední Czarnian Lobo: Poslední Czarnian Alan Grant

Zbožňuju Velkýho šéfa. A tohle je přesně ta správně umíchaná lobákovina, bezuzdná zhovadilost plná násilí, kruťáren a hlášek, u které dokonale zrelaxuju s přiblblým úsměvem na rtech. Jen ten coloring je bídnej.

31.03.2024 4 z 5


Afterpunk Afterpunk Jonáš Ledecký

Je to cool, je to sexy, je to úderné, je to drsné... Je to pecka.

31.03.2024 4 z 5


Jakub a obří broskev Jakub a obří broskev Roald Dahl

(SPOILER) Pro mě při nejmenším dost zvláštní dětská knížka. Už zjevení a chování kouzelného dědečka mě trošku zarazilo, následná likvidace tetiček a několikeré připomínání a radost z ní ve mně smýšené dojmy jen utvrdily. A ani ono dobrodružství cestou na broskvy nebylo nikterak zajímavé, alespoň minimálně do příchodu Mračnáků, kdy už jsme ale dávno za polovinou, takže už pro mě bylo pozdě na zpozitivnění dojmů... Syn poslouchal a eskapády na broskvy ho bavily, ale za mě rozhodně jedna z těch slabších knih od pana Dahla.

10.03.2024 3 z 5


Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 02 Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 02 Pat Mills

Retro jízda pokračuje. Dredd je na jednu stranu cool a hláškujíci borec, na druhou zas doslova fanatik té apokalyptické totality... Pořád ale platí, že mě tyhle časem zaprášené spisy baví a rád si je v pravidelných intervalech dávkuji.

09.03.2024 4 z 5


První kniha vikinga Vika První kniha vikinga Vika Runer Jonsson

Další báječná dětská klasika, kterou jsem objevil až jako dospělý, při čtení s vlastními dětmi. Což mi ale na zážitku nikterak neubralo, možná právě i díky tomu jsem plně docenil ten chytrý humor, skvělé postavy a jejich interakce. Za mě zkrátka ideální četba pro rodiče s dětmi ;-)

24.02.2024 5 z 5


Osudná zpráva Osudná zpráva Shuky Médina

Velký posun oproti prvnímu dílu - jak v systému hraní a hratelnosti, tak ve využití a objevování světa, stejně jako v možnostech hrdinů - tedy, na rozdíl od první části, i při mnoha opakováních neomrzí.

11.02.2024 4 z 5


První dobrodružství První dobrodružství Shuky Médina

Náš první gamebook se synem, hezký na rozjezd, i když některé hádanky jsou poměrně těžké na mladší děti a při opakovaných hraních se to dost okouká a omrzí.

11.02.2024 3 z 5


Vlkodlak Vlkodlak Maud Michel

Moc pěkně udělaný gamebook pro mladší - tz.: přímočarý děj, pěkná grafika, slavná monstra neděsí, hádanky a rébusy tak akorát... Šestiletého syna to moc bavilo, jedinou nevýhodou je za mě prakticky nemožnost opakovaných hraní, protože je to opravdu moc přímočaré bez jakýkoliv dalších dějových zákrut, takže není co dál objevovat...

11.02.2024 4 z 5


Sen Ockerwee (limitovaná edice) Sen Ockerwee (limitovaná edice) George R. R. Martin

Ze začátku jsem se bál, že to bude pouze přehršel informací o kolesových parnicích a paroplavbě, naštěstí tomu tak není a vše rečené je pečlivě a promyšleně zúročeno v dalším dějí. Co za mě ale dělá tuhle knihu, jsou dvě věci. První je, z velké části i díky těm úvodním popisům, dokonale pohlcující génius loci, kdy je člověk při četbě opravdu přítomen na velkých a přepychových parnicích, v přístavních městech a dalších místech. Druhou, za mě nejsilnější devízou příběhu, jsou postavy. Postavy, které jsou skvěle napsané, každá se svým úhlem pohledu, každá se svými přesvědčivými argumenty. Postavy natolik silné a zajímavé, že člověk prostě nemůže nejít s nimi. A i když vrchol skutečně přijde někde za polovinou knihy a konec sám mohl být přeci jen silnější, tak mi bylo velkou ctí připojit se k plavbě na Snu Ockerwee.

09.12.2023 4 z 5


Grimmové Grimmové Kenneth Bøgh Andersen

Za mě : Jeníček a Mařenka moc pěkně zpracované; Kost, která zpívá, Locika, Dary trpaslíčků a kluk, co se chtěl naučit bát slabší a méně zajímavé ; ale Smrťák, Ženich vrah, Fitcher a Bezručka opravdu kruté a děsivé laskominy, které dokáží zanechat hluboký dojem, stejně jako Červená Karkulka s polévkou z babičky a logickým nepohádkovým koncem. Jednoznačně palec nahoru a sem s tím avizovaným pokračováním.

28.11.2023 4 z 5


Zajímavé časy (limitovaná sběratelská edice) Zajímavé časy (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Vskutku zajímavé časy člověk prožije, jakmile se začte do dalšího neobyčejného dobrodružství mého oblíbeného nehrdiny, Velkého máka Mrakoplaše... Zajímavé časy skvěle šlapou od první do poslední stránky, ani jedinkrát nespadne pomyslný řetěz, člověk chytá a užívá si veškeré narážky a naplno se baví, ať už je na scéně Mrakoplaš, výkvět mágstva z Neviditelné univerzity, velký vezír, nebo absolutně dokonalá Cohenova Stříbrná horda důchodců....

14.11.2023 5 z 5


Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 01 - Prokletá země Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 01 - Prokletá země Pat Mills

Tak jsem si, navnazen crossoverem Batman / Dredd, rozhodl naordinovat i původní samostatná dobrodružství nekompromisního strážce zákona, která se mi před léty netrefila do vkusu. A dobře jsem učinil! Ano, zub času tyhle příběhy značně ohlodal, objevuje se zde opravdu spousta šílenosti, mnohdy hapruje logika, druhý příběh je po pár dílech uměle natahován, ale.... Dredd je prostě frajer, hlášky jsou vostrý, kresba skvělá a... A já se zkrátka dokázal naladit na atmosféru jeho zaprášených příběhů a skutečně si tuhle postapo jízdu jaksepatří vychutnat. Drsný, nekompromisní a pro mě osobně víc než časem ohlodaný, příjemnou patinou se pyšníci pozůstatek své komiksové doby. Jsem rád, že jsem do toho šel a těším se na další soudní spisy.

06.11.2023 4 z 5


Severské pověsti Severské pověsti * antologie

Určitě zajímavé nahlédnutí do jiných kultur, zemí a jejich místního folklóru. Ale také, co se mě týče, pro našince bohužel dosti zvláštně a nezáživně postavené příběhy. Takže zatímco třeba taková Severská mytologie, tedy příběhy o severských božstvech, mě ohromně baví (proto jsem také po tomto výběru sáhnul), tohle jsem zklamáním prozíval.

05.11.2023 3 z 5


Hořící říše Hořící říše Juraj Červenák

U Perunova vousu, to byla zase jízda! I napotřetí jsem byl od začátku napnutý jak tětiva, hltal jsem stránku za stránkou a nemohl se odtrhnout od opět čtivé a skvěle umíchané směsi historické válečné fantasy. Tohle je přesně ta medovina, která mi neskutečně šmakuje!

03.11.2023 5 z 5


Batman / Soudce Dredd Batman / Soudce Dredd Alan Grant

Tohle nejsou ani tak Legendy DC, jako spíš Legendy Crwe... Při čtení jsem byl zase zpátky v devadesátkách, dokonale jsem se naladil na tu atmosféru a beze zbytku si tuhle crossoverovou přesdržkovanou užil. Palec nahoru a opět velké díky Crwi.

28.10.2023 5 z 5


Batman - Špatný den: Penguin / Riddler Batman - Špatný den: Penguin / Riddler Tom King

První část s Penguinem začala slibně, ale po pár stránkách mě to zklamalo, jako opravdu průměrná, nikterak světoborně poskládaná věc. A po tomhle přišel Riddler, což je naopak za mě naprosto parádní, temná a neskutečně atmosferická jízda se zeleným psychopatem, která chytne a nepustí až do parádní tečky. Takže jen díky Hádankáři velký palec nahoru.

21.10.2023 4 z 5


Zakletý klášter Zakletý klášter Juraj Červenák

Přemýšlím, že si nechám narůst licousy s knírem.... :-D A taky se mi asi nikdy neomrzí schopnost páně Červenáka, který dokáže namíchat tolik věcí do funkčního, napínavého a čtivého celku. Westernový úvod naprosto luxusní, až mě mrzelo, že byl tak krátký. Následné pátrání ve slovenské domovině standardní, ničím výjimečné, ale poctivě napsané, příjemně doplněné lehkým nádechem hororu. A pak epilog... No, řekněme, že to pro mě nabralo zcela nečekaný směr - po všech těch náznacích a ostýchaní, do toho na tak kratkém prostoru takhle prásknout... A tak navnadit na věci příští! Takže i když mě první Šarkanovo dobrodružství neposadilo na zadek, tak jsem si ho užil a jsem vážně zvědavý, co přijde dál.

19.10.2023 3 z 5


Svět bez konce Svět bez konce Christophe Blain

Srozumitelně, jasně a jednoduše vysvětleno, jak se svět řítí do horoucích pekel. Poučná a zároveň i vlastně dost depresivní kniha, která by skutečně měla patřit do povinné četby nejen ve školách, ale i (hlavně) ve vládách...

08.09.2023 5 z 5


Metabaron 2 Metabaron 2 Alejandro Jodorowsky

Za mě kvalitní metabaronská jízda, dokonce o chlup lepší a ucelenější než první Frissenův svazek. Pořád kvalitní, ducha série / světa si držící, perfektně nakreslená monumentální vesmírná sága, která se mi ani v nejmenším nezajídá, ba právě naopak, dokonale dokáže ukojit můj hlad po vesmírné epice a biomechanismu.

30.08.2023 5 z 5