Afterpunk

Afterpunk https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533365/bmid_afterpunk-65e20dafbcaaf.jpg 4 24 8

Tak jak to dopadne? Bude to zombie apokalypsa? Invaze mimozemšťanů? Napadnou nás zmutovaní kanibalové? Čeká nás vzpoura robotů? Nebo Zem lehne popelem v jaderném pšouku? V každém případě se můžeme těšit, že o zábavu budeme mít postaráno i potom. Ať už na pivu se zombíkem, u stolu s lidožroutem, nebo při zdobení vánočního stromečku s mimozemšťany... Dvě největší jména současného českého komiksu – MICHAL SUCHÁNEK a JONAS LEDECKY – představují svůj povídkový komiks, který začíná tam, kde vše ostatní končí.... celý text

Přidat komentář

Mooneylan
15.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Afterpunk, zcela nový žánr, který pohltil všechny fanoušky postapokalyptického tématu! Skvěle rozpracované povídky, které schlamstnete tak rychle, že ani nestihnete mrknout.
Obyčejně nerada spoileruju, ale tady musím. Naprosto mi vyrazila dech propletenost jednotlivých povídek! Vůbec jsem to nečekala a bylo to tak inovativní, až jsem nadšením jen překvapeně mrkala.
Jonáši, Michale, skvělá práce! Díky za ní!

GoodGames
10.04.2024 5 z 5

Domáci komiks na svetovej úrovni? Áno, presne taký je Afterpunk! Perfektne nakreslený, zaujímavo napísaný, má dobré nápady a pointy. Takto nejak si predstavujem konkurencieschopný domáci komiks, ktorý sa dokáže presadiť aj v zahraničí. Obsahuje 10 kratších alebo dlhších príbehov na štýl Mad Maxa, Walking Dead atď. a celkovo to na mňa celé pôsobilo veľmi dobre. Potešia aj vydarené bonusy a celkovo sa jedná o dielo, ktorý by nemal žiadny fanúšik kvalitných komiksov minúť.


trudoš
08.04.2024 4 z 5

Velmi dobré. První dvě povídky mě o kvalitách alba ještě úplně nepřesvědčily, čistě z důvodů tradičních nešvarů mainstreamového komiksu. Jakmile však došlo na příběhy Vetřelci (za mne nejlepší a nejsilnější z celého alba) a Máslové sušenky, začal jsem zpětně scénář i kresbu pozorněji sledovat, a došly mi předtím neviděné odkazy. Závěrečná čtveřice kraťasů pak odhaluje Jonáše Ledeckého jako minimalistického cynika, který v průběhu několika obrázků beze slov zvládne vysmeknout povedený skeč. Pravda jeden, dva jsou natolik očividné, že na ně člověk musí nahlížet jinak, než při tradičním čtení, aby ocenil jejich nápaditost. Ostatně, celé album představuje Ledeckého jako tvárného kreslíře, jenž neustrnul na jednom bodě a s každou další prací se snaží posunout dál nebo alespoň zkusit něco nového. Michal Suchánek mu po výtvarné stránce zdárně sekunduje, přičemž ale pravdou je, že v přímém srovnání působí oproti Ledeckému krapet stereotypně. Je to krásné, ale vlastně pořád dokola to samé.

farb
31.03.2024 4 z 5

Je to cool, je to sexy, je to úderné, je to drsné... Je to pecka.

cestina_s_linus
29.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Vždy, když dojde na konec světa - ať už vybuchne atomovka, dojde k pádu šutru z vesmíru, nebo lidstvo zmutuje na záhadný vir - tak to skončí (nejen v komiksech) velkým fiaskem. Autor s grafikem se rozhodli, že z této šablony vykročí a do těchto postapo kulis zakomponovali naději a dobré konce.

Nejedná se o ucelý příběh, ale o sbírku povídek, kdy jedna doplňuje v něčem tu druhou, abychom se vzápětí ocitli v jiném příběhu. Zažijeme nejen zombie apokalypsu, ale i útok ufounů a boj o přežití v radiaktivní pustině.

Já osobně jsem si oblíbila příběhy Červená a Vzteklí psi. Celý příběh byl krásně vybudovaný, člověk si stihl během krátkého okamžiku vytvořit pouto s postavami, aby vzápětí rozdýchával dost zajímavý konec babči...

Komiks se čte jedním dechem, takže jde o milou jednohubku - třeba do čekárny k lékaři.

A ten detail se šitíčkem... perfektní!

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s CREW.

EvikU.
29.03.2024 3 z 5

Zajímavá myšlenka apokalypsy po tom, co nastane konec světa. Několik povídek, které na sebe nenavazují. Nastane poušť, obsadí zemi mimozemšťani, budou tu kanibalové, zombíci nebo roboti? Musím pochválit obrázky, které byly tak nechutné, že jsem cítila kovový pach krve.

Kresby jsou propracované, ale bylo děsně málo textu a přiznám se, že jindy mi to nevadí a vím děj podle obrázků, tak tady má fantazie pracovala naplno a stejně jsem vůbec nechápala.

Krev tekla proudem, o krvelačné obrázky nebyla nouze, jenže já nepochopila rozuzlení. Domnívám se, že to bylo tím, jak byly povídky až příliš krátké s málo textem.

Co se týká ilustrací nejvíce se mi líbily povídky Červená a Vzteklí psi. Komiks ocení hlavně mužská část, kdy je krásně zpracovaný boj. Líbila se mi myšlenka silných žen, které se umí prát.

Světové komiksy s tímto tématem jsem nečetla a tak nemám srovnání. A toto téma není úplně asi pro mě. Jsem ráda, že jsem to zkusila.

Dragonian
19.03.2024 4 z 5

Je to vtipné, je to nápadité, je to překvapivé, je to k zamyšlení. Velice povedená povídková komiksová sbírka.
Jen dál a hloubš a více takových počinů a komiksů od českých autorů.

fvalek
17.03.2024 4 z 5

Na Afterpunk jsem se velice těšil a dlouho nevěděl, o čem vlastně bude. Nakonec z toho byla milá jednohubka a překrásná autogramiáda. Věnování autoři zaměřili sami na sebe, a to na svá mladistvá léta, ale myslím, že tahle kniha potěší i starší ročníky a není třeba se za to stydět. Ale je evidentní, že si na tomto komiksu Ledecký se Suchánkem splnili nejeden dětský sen a fantazii. :)

Co se týče žánru postapo, ve světě je sice možná už profláklý a mainstreamový, ale v Česku, obzvláště pak v českém komiksu, je to téma poměrně neprobádané. Zajímalo mě tedy, jestli to autoři pojmou spíše pro českého čtenáře a pokusí se mu téma apokalypsy nějak důmyslně vykreslit, nebo pojedou spíše na takové vlně, aby obstáli ve světově nastaveném standardu. Ledecký a Suchánek jsou oba mladí autoři, jejichž tvorba není nijak izolovaná, ale naopak má možnost koexistovat v globální literatuře, stejně tak oba autoři mají zkušenosti i se zahraničním komiksem a tvořili pod různými společnostmi. Samozřejmě neznám všechny postapo komiksy na světě, ale máme tu různé Živé mrtvé, DC a Marvel apokalypsy, různé jednohubky u větší universa... Takže otázkou bylo, jak bude uchopený právě Afterpunk.

Vcelku krátká povídková kniha je po stránce kompozice moc hezky seskládaná. Některé povídky na sebe navazují, některé jsou kratší, jiné delší, otázkou je, nakolik jsou využívané motivy propojitelné. Setkáme se se zombie apokalypsou, mimozemskou invazí nebo i jadernou pustinou, přesně jak anotace slibuje. Musím uznat, že většina povídek je velmi originálních a netradičně pojatých. Namátkově Červená a její pokračování Vzteklí psi - opravdu zajímavě a možná trošku vtipně a ironicky pojaté podobenství s pohádkou. Samozřejmě spousta prvků, které jako by připomínaly jiné filmy a komiksy, tady konkrétně něco jako Mad Max, ale přesto řada osobitých a originálních prvků a hodně překvapivý konec s vlkem a babičkou. Pak třeba Zombie povídky, které byly vcelku tradiční, ale autoři zaujali dost omezený pohled jednoho muže a následně jedné ženy, kterým to celé ozvláštnili a udělali osobnější. Povídka s polomimozemskou rodinou, která se střetne s lidskou rodinou a dopadne to katastrofálně, protože nikdo přece nezaručuje šťastné konce, ne při konci světa... Nebo třeba povídka s krabičkou od sušenek a šitíčkem, který skončí hořkosladkým vzpomínáním... To šitíčko v plechovce mě dost pobavilo, protože jsem podobný obrázek viděl v nějakém memu, jako že tohle má každá babička doma a ono to je vážně pravda, takže celkem umně využitá narážka, kterou jsem ještě nikde jinde neviděl. A toho je tam celkově všude spousta. Některé povídky jsou velmi drsné, smutné, tragické, ale zároveň je tam všudypřítomná ironie. Celkově pak Afterpunk ukazuje, nakolik dokáže pracovat se známým tématem a ozvláštnit ho tak, aby vznikla zábavná a neokoukaná podívaná v jinak dobře známém prostoru.

Knihu jsem přečetl asi do hodiny, byla to vážně rychlovka, ve které je ale zajímavý a kvalitní scénář kombinovaný s perfektní kresbou. Líbily se mi rozdílné kresby Ledeckého i Suchánka, kdy se každá hodila k něčemu jinému, ale obě byly svým způsobem vhodné. Důležitost kresby dokreslují i bonusy, které mapují celý proces od návrhu postav až po finální kresbu a všechny ty vrstvy, obtahování, lettering, vybarvení apod. Je tam hezky ukázáno, kolik práce i jedna jediná taková jednohubka. A toho je potřeba si vážit. :)

Autorovy další knížky

Jonáš Ledecký
česká, 1993
2016  78%Karel IV. - Pán světa
2018  82%Kapsy
2022  70%Tulíňkovi
2009  74%Kiwi
2017  75%Kiwi - Frajeři choděj

Kniha Afterpunk je v

Právě čtených2x
Přečtených25x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst4x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x