exitus4me exitus4me komentáře u knih

☰ menu

Přístav Země / Zatmění Přístav Země / Zatmění Zack Kaplan

Tak a Kaplan byl zdárně přečten. Jedná se o produkci nováčka na České scéně - nakladatelství Mighty Boys. Kniha vznikla díky hithit kampani a přestože se na ní čekalo dlouho - stala se prokletým románem, jako u jiného nakladatelství HPL, tak se čekání i důvěra vložená nakladateli vyplatily . Vydání provázelo mnoho komplikací o ruzných příčinách. Nu ale stala se parádní věc. I přes skeptické projevy mnoha idiotů stavějících se do role "věštců apokalypsovo" kniha vyšla a když jsem ji vybalil tak mi doslova vyrazila dech. Už samotná obálka je nádherně minimalisticky úderná a po otevření se na mě zazubil první ze dvou příběhů - Přístav Země .

MÍRNÝ SPOILER
Přístav je velice zajímavě vyprávěný jako kombinace liveshow rozhovoru s jedním z představitelů mimozemského obchodního megakolosu (který si vybral naši planetu jako post pro nový přístav mezihvězdný) a shotů zážitků několika členů nově zbudované lidské organizace. Jak asi správně tušíte, něco se posere. A to řádně. Více z děje už tu vykašlávat nebudu :)
Malba byla parádní, panely přehledné, listy krásně lakované, což dalo vyniknout barvám a zároveň jsem se nebál listovat s prstama od jogurtu ( :D ), jelikož nezůstávala ani šmouha.
Děj měl odpich, příjemně gradoval ač konec byl kapku , ne přímo otevřený, ale zas ne zcela uzavřený...Jestli se dočkáme pokračování, či zda jen chtěl autor nechat pracovat fantazii čtenáře o tom, co se bude dít dál...kdo ví :) Samotní mimozemšťané byly krásně zpracovaní, autorovi fantazie při jejich malbách a návrzích nechyběla, ač tedy v jednom úseku jsem viděl cosi, co hodně připomínalo Xen z HalfLife1 a jeden "ufon" vypadal jako Vortigaunt z rovnakého titulu, jako chybu to ale rozhodně nepovažuji, jen by mě zajímalo, zda si někdo u těch partů dvou pomyslel to samé :)

Nu a máme tu Zatmění :)
Zatmění bylo celé v krásně postapokalyptickém duchu. Místy byly panely trošku zmatené, myslím že díky tomu, že jednotlivé části kapitol byly místy rozlítané jak se snažili dostatečně zachycovat jednotlivé průběhy provázaných událostí všech aktérů . Zatmění bylo i o poznání akčnější, zanechalo zas ale i podstatně více dějových otazníků a pusobilo méně urovnaným dojmem než předchozí Přístav. Nijak to ale nebylo rušivé, ale příběh se parádně četl + neztrácel dech ani neobsahoval hlušince prázdné a hlavně se nekonalo žádné ekologicko-vymejvačské kárné story, jehož náznaků jsem se před otevřením trošku obával :)

Abych shrnul. Knihu jednoznačně doporučuji všem milovníkům scifi :) Vyjde-li ještě něco od pana Kaplana, tak jistojistě vím, že to musím mít a lidičkám z Mighty Boys děkuji, že Kaplana dostali do Čech a do mé knihovničky :)

16.05.2021 5 z 5


Arkwright integral Arkwright integral Bryan Talbot

Tak toto byl zas jednou parádní kus, nemohu vytknout nic, co by nebyl spíše problém u mě , jako čtenáře. Jelikož mám doma aktuálně situaci takovou, že není moc klidu na četbu pokojnou, tak jsem měl místy problém se orientovat v spletitém ději chaotickém díky pohledům do ruzných realit, které se , lidově řečeno, začali doslova srát a náš agent Luther se vše snažil zachránit . Obávám se, že toto je dílko, které si budu muset přečíst řádně znovu, až prcek nastoupí do školky a zavládne doma alespoň pár hodinek klidu denně :D .
Kresba byla parádní
Kolosální formát na dílo padnul skvěle

Dalším čtenářům doporučím jednu věc - jestli nemáte doma klid, knihu odložte, dokud si jej nezařídíte , pak teprve ji pořádně vychutnáte. Já nad ní strávil bezmála dva měsíce a měl jsem co dělat, abych vše vstřebal :D

16.05.2021 5 z 5


Ryby - Útok z hlubin Ryby - Útok z hlubin Džundži Itó

Nebudu říkat, že Ryby mě zklamaly, přiznám se ale, že jsem od nich čekal víc :) . Setkali jsme se s vrcholně nesympatickým mladým párem, který byl ústředními postavami tohoto počinu, bohužel přehnaná fňukavost slečny a místy až přehnaná hysteričnost a rozervanost chlapce celkový dojem z této jinak parádní jízdy kazili. Nu ale nic není dokonalé a knihu mohu i přes mírnou rozpačitost doporučit dalším čtenářům :)

16.05.2021 3 z 5


Zrezivělý anděl Zrezivělý anděl Jukito Kiširo

Krásně zpracovaný kyberpunkový svět plný beznaděje a zoufalství mezi běžnými plebs vzhlížejícími k "hyperměstu" vznášejícímu se nad jejich hlavami o kterém jsou přesvědčeni, že patří jen těm majetným vyvolený. Knihu jsem zakoupil s jistou skepsí získanou z filmového zpracování, nebyla to chyba. Film je prostě sajrajt oproti předloze. Alita je sladce naivní, leč zároveň smrtící persóna nalezená na skládce sympatickým chlapíkem živícím se jako lékař a lovec odměn. Kresba dle mého úchvatná, jen místy kapku zmatečná v bojových partech, ale to je jen o zvyk. Děj má odpich včetně kapitoly , kde nalezne svého milého , který nechal rozvinout její dívčí já(ovulační syndrom jako prase :D ) , a kterou měli tendenci někteří hanit jako "moc plytkou"...nu mám opačný názor, finále jejich společného příběhu bylo úderné tak, jak já to mám rád a samotná tato linka dala spoustu prostoru autorovi, který ji dokonale využil.

Knihu mohu doporučit , mam zakoupený i druhý díl a těším se, až přijde na řadu :)

28.04.2021 5 z 5


Labyrint zla Labyrint zla James Luceno

Kniha opravdu nezklamala, dozvěděli jsme se něco málo o Grievousovi, který moc prostoru nedostal na našich obrazovkách, oblíbil jsem si jej o dost více :) Kniha měla tempo, solidní děj, postavám byla dána patřičná láska a péče :)

28.04.2021 5 z 5


Ruka odplaty Ruka odplaty Timothy Zahn

Skvělá kniha...kdo má rád StarWars tak si jí jednoznačně užije :)

28.04.2021 5 z 5


Star Wars: Rogue One Star Wars: Rogue One Alexander Freed

Co dodat, film naprosto sestřelil škobrtající nedotažený sequel a krásně konečně ukázal Rebely nejen jako "ty(až naivní) hodné hrdiny", ale že se i neštítili umazat si ruce nějakou tou vraždičkou(ono bez toho by v reálu asi moc neuspěli) . Kniha rozhodně nezklamala,místy se přidala nějaká doplňující informace . Účel splnila. Noční směny 2 ukrátila a četla se takřka sama.
Doporučím všem milovníkům SW

19.03.2021 5 z 5


Arcimág Arcimág Robert Anthony Salvatore

Za mě dobrá kniha, je patrný mírnější odklon od Drizzta více k pletichám představených Menzoberranzanu. Osobně jsem rád, že Gromph Baenre dostal zasloužený prostor konečně v širší míře. Jeho špičkování s Jarlaxlem(po Drizztovi má 2 nejoblíbenější postava) občasné.
Nu těším se na další book , snad si Fantomprint mákne :)
Legendy o Drizztovi jsou prostě kvalitka po všech stránkách, naprosto skvělé pro odpočinek :)

19.03.2021 5 z 5


Providence Providence Alan Moore

Když pomineme průser z tisku, kdy celá kapitola je bez textu a je nutné ji číst s přiloženým sešítkem , kde je text tedy dodán, tak to nebylo špatné čtení. Hlavně zbožňuji Moorovu tvorbu a zde se mohl opravdu realizovat :)
Hvězdu ubírám za občasnou zmatečnost + za tu "dobytkárnu" z tisku. Jinak je to opravdu z mého pohledu vydařený počin

04.02.2021 4 z 5


Star Wars: Vyvolený - Světlo pohasíná Star Wars: Vyvolený - Světlo pohasíná Charles Soule

Jako první asi zmíním, že nejsem zcela objektivní. Postavu Dartha Vadera/Anakina zbožnuji už od malička, kdy jsem viděl poprvé epizodu IV ,ale doopravdy se mi vpálil do srdce nesmazatelným písmem během sledování Ep1-3(to jsem byl asi 10 let stár), kdy jsem se dozvěděl o jeho pohnutém osudu a teprve tehdy doopravdy pochopil, proč ten sympatický záporák vlastně dělá to, co dělá. Osobně se mu nedivím...přišel o ženu kterou miloval a o děti, které ani nepoznal. Přišel o vše drahé díky řádu, pro který žil a dýchal, ale který se ho příliš obával a tím mu bránil ve skutečném rozvoji, což jej postupně víc deprimovalo a postupně dovedlo k pochybám a přechodu k temné straně a Palpatinovi, který mu nabídl vše, co jako Jedi postrádal. Mohl bych tu filozofovat hodiny, ale tenhle článek patří knize, čili si svoje úvahy si dál nechám pro sebe a nebudu s nimi otravovat :D
Pro milovníka Star Wars, je tato kniha víceméně povinnost. Jako první zaujme precizní kresba s nádherně zářivými barvami(u force lightningu,light saberu...) . Děj má odpich, začíná koncem epizody 3, kdy se Vader utrhne ze stolu a zjistí, že Padmé skonala(víc spoilerovat nebudu :) ). Dozvíme se o jeho prvních krůčcích v nové etapě jeho života, které, paradoxně k tomu, kolik čtenářů a milovníků série si oblíbilo jeho postavu, nebyl(oproti ostatním) věnován skoro žádný prostor + se naváže i na pár věcí, které se objevili v Rebels ;)
Knihu jsem zhltnul bez dechu, kvalitou i celkovým zážitkem z četby setřel i předtím mnou opěvovaného Maula a přesunul ho na pomyslné druhé místo v komiksové serii vydávané Egmontem.
Snad se ještě letos dočkáme dalších pokračování :)

03.02.2021 5 z 5


Pod křídly smrti Pod křídly smrti Stjepan Šejić

Velice příjemné překvapení, kresbou stylem kolorované mangy s nádechem US akčního stylu(dle mého teda). Příběh je zábavný, neztrácí náboj a přes počáteční lehké zmatečno (prolínání vzpomínek Hrobníka mi dělalo zpočátku kapku problém) hezky ucelený. Postavy jsou sympatické, hlavně hudbomilná a nadmíru atraktivně podaná Slečna Smrt libující si ve špatných vtípcích a její MMO nadšenecký mládežnický následovník, který naučil tlupu Draugirů bojový pokřik "DPS" mě místy přinutili odklopit hlavu v úsměvu . Záporáci sympatičtí, ač kapku klišoidní . Zbytek klaďasů je také zajímavě podán do roztomile ruznorodé směsky, mohli dostat více prostoru, ačkoliv zas nutno uznat, že by kniha pak musela mít o dost větší gramáž a evidentně tvůrce má zálibu v manze a bude jejich storka rozvádět postupně(viz opět Hrobníkovo příběh prolínající celou knihu během hlavního příběhu)
Jsem zvědav na pokračování, snad neztratí svůj humor a naopak snad kapku popustí otěže, prostoru pro černotu je tam dost :) Jinak doporučím pročíst na dvakrát.

30.08.2020 4 z 5


Metabaron Metabaron Alejandro Jodorowsky

Kasta Metabaronů byla jednoznačně lepší, zas ale jsme se dočkali navázání na příběh Bezejmenného, které bylo graficky naprosto úchvatné a příběh měl také celkem odpich :)

30.08.2020 4 z 5