Daydreamer Daydreamer komentáře u knih

☰ menu

Úvahy / Korespondence / Deník z roku 1943 Úvahy / Korespondence / Deník z roku 1943 Karel Poláček

Výborná záležitost. Každá z částí. Z korespondence místy skutečně mrazí, protože si čtenář snadno uvědomí další souvislosti, týkající se "lidí Poláčkovy víry". Pokud by korespondence a deník byly obsáhlejší, jen bych to uvítal.

23.06.2021 5 z 5


Okresní město Okresní město Karel Poláček

Těším se na celou "pentalogii". Momentálně čtu druhý díl a musím říci,že mně přijde více zajímavější, než "Okresní město". I to mne zaujalo a musím se přidat k názoru, že vykreslení jednotlivých postav a postaviček je výborné. Nicméně jsem toho názoru, že postupem času dochází až příliš často k neustálému opakování chování postav jako podle vzorce, takže čtenář už celkem bezpečně ví, co bude v následujících řádcích, či odstavcích, následovat. Vysloveně otravné je to u Chlebouna - jeho postava, byť nepochybně zajímavá, už mi ke konci opravdu lezla na nervy. Myslím, že čtyři hvězdy jsou přiměřené.

20.04.2021 4 z 5


Praha ožralá Praha ožralá Radim Kopáč

Upřímně řečeno, očekával jsem víc. Zajímá mne především starší historie, zde byl kladen dost důraz i na historii nedávnou a to jde mimo mne. SNB, STB, Bondy - to mne, alespoň v této knize opravdu nezajímá. Název rovněž hloupý, právě tak, jako titulní foto. Chápu, že si kniha své čtenáře najde, ale za mne zklamání.

16.04.2021 2 z 5


České země v letech 1848 - 1918, II. díl České země v letech 1848 - 1918, II. díl Nikolaj Savický

Údaje o tomto titulu jsou mylné. Kniha vůbec nevyšla!!

18.02.2021


Nejstarší fotografie Prahy: 1850-1870 Nejstarší fotografie Prahy: 1850-1870 Kateřina Bečková

Jméno Kateřina Bečková(i když jsou tu i dvě další autorky) dává tušit, že půjde o skvělý zážitek. A tak tomu i opravdu je. Pro milovníky staré Prahy, řekl bych, povinnost. Samozřejmě se zde najdou snímky již uveřejněné, ale i řada snímků méně vídaných či neznámých. Na snímcích většího formátu je, alespoň pro mne, zábava identifikovat různé stavby a někdy to není vůbec jednoduché. Jedinou výtku bych měl k řadě snímků, které jsou zde zveřejněny v příliš malém formátu( neplatí samozřejmě pro závěrečný seznam náhledů) a jejichž informační hodnota je naprosto mizivá. Místo pro větší formát by se jistě našlo i bez zvyšování počtu stránek - například vyřazením některých velmi podobných, takřka duplicitních snímků s téměř identickým záběrem. Nicméně pět hvězdiček je naprosto zasloužených.

30.09.2020 5 z 5


Pražské kostely a chrámy Pražské kostely a chrámy Tomáš Vučka

Na pražské kostely a chrámy je to knížka až příliš útlá. Výběr byl tedy nutný. Že ale autor vynechal takový skvost, jako je chrám sv. Jakuba, to mi hlava nebere... Pro vážnější zájemce doporučuji nedávno znovuvydanou vynikající Bedrníčkovu knihu Příběhy pražských svatyní.

20.09.2020 4 z 5


Souhvězdí Souhvězdí Antonín Rükl

Pro mne zklamání z obrazové části. Stejně jako v Rüklových Obrazech z hlubin vesmíru vydaných před 30 lety(!) jsou zde nikoliv fotografie, ale pouze obrazy, které se, pochopitelně, kvalitním a krásným snímkům, které jsou dnes k dispozici, ani zdaleka nemohou rovnat.

23.07.2020 3 z 5


Kniha vzpomínek I. Kniha vzpomínek I. Ladislav Quis

Anotace k této knize je chybná. Jedná se o kompletní vydání vzpomínek Ladislava Quise! A kromě Tábora obsahuje též vzpomínky na život v Čáslavi, vzpomínky venkovské, značná část díla je věnována též Praze a také vzpomínkám na Jana Nerudu.

20.01.2020


Krkonoše známé i neznámé Krkonoše známé i neznámé Petr David

Jedním slovem by se dalo napsat, že kniha je skvělá. Ale, alespoň neumělými slovy to trochu rozvedu. Krkonoše mám velice rád. Faktem je, že jsem se sem "přesunul" po dlouhých letech poznávání Šumavy, kde jsem už řadu let těžce nesl tu děsivou devastaci lesů(způsobenou ovšem nejen orkánem Kyrill, ale i takzvanými ochránci přírody a hlavně nezasahováním proti kůrovci) a už prostě nemám chuť procházet holinami a neprostupným novým podrostem na místě dřívějších krásných lesů. V Krkonoších je samozřejmě tvář krajiny, daná odlišným historickým vývojem této oblasti, značně jiná, ale oblíbil jsem si ji velmi rychle. A je štěstím pro tuto knihu, že právě díky osobní zainteresovanosti obou autorů, se vůbec nejedná o pouhého "suchého" průvodce, nýbrž o krásné spojení historie, vzpomínek i "žhavé" současnosti Krkonoš. Řekl bych, že knížka je vhodná opravdu pro každého, kdo má k těmto impozantním nádherným horám nějaký vztah. K nalezení je zde i řada tipů na zajímavá místa, včetně případných kulinářských zážitků :-).
Vůči autorům bych tak měl jedinou výtku : že kniha není alespoň o polovinu rozsáhlejší :-).

16.12.2019 5 z 5


Vltava a její břehy - 1.díl Vltava a její břehy - 1.díl Kateřina Bečková

Pragensie od paní Kateřiny Bečkové, to je záruka kvality ve všech směrech! Nad hodnocením jsem nemusel přemýšlet ani chvilku.

09.10.2019 5 z 5


Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

Kniha se mi četla dobře. Zvědavost mne poháněla se čtením pohnout. Tempo děje mohlo ale mít malinko větší spád. Po dočtení mne ale zamrzela jedna nevysvětlená záležitost. Jak a proč se všechny ty ztroskotavší lodi na planetu dostaly? Možná nemusíme přijít na kloub všemu, ale právě tohle by za objasnění stálo.

19.09.2019 3 z 5


Krajem soutoku Vltavy se Sázavou / Místa jižně od Prahy na dobových fotografiích Josefa Dvořáka z Davle Krajem soutoku Vltavy se Sázavou / Místa jižně od Prahy na dobových fotografiích Josefa Dvořáka z Davle Vojtěch Pavelčík

Výborná záležitost. Opravdu kvalitní a zajímavé snímky, navíc se zasvěceným komentářem. Jen, bohužel, text opět bez korektur, tedy s velkou spoustou chyb, což je dnes téměř normou.

05.07.2019 5 z 5


Průvodce pražskou archeologií - Památky známé, neznámé i skryté Průvodce pražskou archeologií - Památky známé, neznámé i skryté Ivana Boháčová

Nebýt tipu, který ke mně dorazil na FB, vůbec bych o knížce nevěděl, a to by byla veliká škoda. Je to jedinečná záležitost, kdy díky schopným autorům nahlížíte do minulosti opravdu vzdálené. Takové baroko se vám náhle může zdát "blízké" :-). Naleznete zde spoustu památek z období románského, ale i z období starších. Text je podán srozumitelnou a přístupnou formou - nevyhne se, celkem pochopitelně, nevelkému množství odborných výrazů - jejich vysvětlení ale naleznete na konci knihy.
Jedinou, ale docela závažnou výtku bych měl k miniaturním rozměrům většiny fotografií. Na první pohled je knížka vypravena velice pěkně, ale větší formát by, právě kvůli fotografiím, rozhodně prospěl. Převážnou většinu míst či lokalit případný zájemce nemá reálnou možnost shlédnout. Fotografie tak, kromě textu, představují jediný zdroj poznání a zvolené mikrorozměry snímků jinak výborné knize rozhodně škodí.

28.06.2019 5 z 5


Sláva a pád přemyslovských králů Sláva a pád přemyslovských králů Jan Bauer

Velmi dobře a čtivě napsáno. Zamrzí jen, jak už je to dnes docela běžné, velké množství gramatických chyb!

28.05.2019 5 z 5


Konec Přemyslovců v Čechách Konec Přemyslovců v Čechách Jiří Tomáš

Za kardinální omyl, kterého se tento autor, vlastním jménem Jiří Tomáš, ve své knize dopustil, by mne naše učitelka dějepisu vyhnala od tabule. Autor několika knih z naší historie(!) bez jakýchkoliv problémů zamění Přemyslovce knížete Vratislava I. za jeho jmenovce knížete Vratislava II. a prvně jmenovaného označí za prvního českého krále(!), ačkoliv ve skutečnosti se prvním českým králem stal právě kníže Vratislav II., cca 164 let po smrti Vratislava I....Knížka je jinak napsána čtivě, i když bych měl ještě připomínku k autorovým zřejmě oblíbeným sáhodlouhým souvětím. Do nich pak ještě s chutí vkládá věty i souvětí v závorkách a klidně i číselný odkaz na poznámku pod textem. Že se tím pak vlastní text stává hůře sledovatelným, je nasnadě. Co lze hodnotit kladně, jsou poznámky přímo pod textem na každé stránce a nikoliv nesmyslně umístěné na závěr knihy, což s perverzní oblibou činí jiní autoři, libující si v trápení svých čtenářů.

20.05.2019 3 z 5


Co vyprávěly staré pražské domy Co vyprávěly staré pražské domy Jan Wenig

Je to takové příjemné, čtivé povídání o domech a lidech kolem nich. Pro mne občas až příliš zabíhající do minulosti, ale asi to ani jinak nešlo. Rád si přečtu každou dobrou knížku, která mi prozradí něco zajímavého o starých časech a lidech v těchto časech žijících. Tuhle knihu bych zařadil mezi ně.

15.05.2019 4 z 5


Karel IV. - Císař a král Karel IV. - Císař a král Jan Bauer

Otevíral jsem tuto knihu trochu s obavami, naštěstí se ale nepotvrdily. Autorovy knihy jsou hodnoceny různě, ale tady bych se přikláněl k pěti hvězdičkám. Co mi dojem pokazilo jen málo, je zbytečná kapitola o Karlu IV. v pověstech. Co mi dojem pokazilo výrazně, je tragická práce korektorská. Pokud tedy vůbec nějaká proběhla! Záplava pravopisných chyb(našel jsem dokonce čtyři hrubé chyby!), chybějící a přebývající písmena v textu...A v tomto ohledu, bohužel, tato kniha není nijak vyjímečná. Korektor zřejmě neměl dokončené ani základní vzdělání...Být autorem, poněkud by se mi pěnila krev...

13.05.2019 4 z 5


Karel IV.: Na dvojím trůně Karel IV.: Na dvojím trůně Jaroslav Čechura

S hodnocením této knihy jsem neměl nejmenší problém. O obsahu nemá příliš cenu se rozepisovat, protože v anotaci je vše podstatné již řečeno. Je to, samozřejmě, jakýsi "úvod do Karla IV", předpokládám ale, že v nejednom čtenáři může probudit chuť dozvědět se o této mimořádné osobnosti našich dějin ( ale nejen o ní, jsou tu i další Lucemburkové a řada Přemyslovců!) něco víc. Ano, pan profesor Čechura opravdu umí. Jen lituji, že se nevěnoval v edici "České země" i Přemyslovcům.

04.05.2019 5 z 5


Pražské pamětní desky Pražské pamětní desky Tomáš Koutek

Pozoruhodná kniha, která mi nabídla víc, než jsem původně čekal. Oceňuji zejména velmi dobře zpracované medailonky mnoha známých, ale i málo známých a prakticky neznámých osobností. Oceňuji rovněž věcný autorův přístup v případě některých kontroverzních osobností, což je, v dnešní době, plné neuvěřitelných absurdit, opravdu pozoruhodné.

30.04.2019 4 z 5


Netradiční procházky Prahou II Netradiční procházky Prahou II Stanislava Jarolímková

Řada knih této autorky patří k mým oblíbeným, nicměně právě tento titul mne nijak zvlášť neoslovil. Je to prostě jen další z dobrých průvodců po Praze.

29.04.2019 3 z 5