citronekodvedle citronekodvedle komentáře u knih

☰ menu

Ájurvéda: Ohnivá síla agni Ájurvéda: Ohnivá síla agni Claire Paphitis

Malá kapesní knížečka, kterou hravě přečtete za jedno odpoledne, nebo delší cestu vlakem. Opravdu základy, hezky sepsáno, v každé ájurvédské knížce si najdu nějaký svůj nový pohled nebo aha moment a tady taky. Takže pro úplné začátečníky můžu doporučit.

20.05.2024 4 z 5


Vědomé milování Vědomé milování Diana Richardson

Mrzí mě že má kniha tak nízké hodnocení. Zasloužila by si určitě něco ke 100. Každý kdo ji četl a odložil, označil ji za nudnou nebo že nedočetl jen další knihu o sexu, ji vůbec nepochopil. A také nejspíš vůbec nechce nahlédnout do sebe a uvnitrnit se a zpomalit, nacítit se na své tělo. Pokud vazbě chcete můžete vyzkoušet jen cvičení jak se k sobě dostat a plno lidí to samozřejmě bude nudit, protože je to takové nic nedělají, podobně jako zpoustu lidí nechápe meditaci nebo pomalou jógu. Ale když si dovolíte jen tyhle cvičení přijmout a prožít a bude to chtít i váš partner, myslím že je úžasná velmi obohacující kniha pro jakýkoliv vztah v páru. Tato metoda je obohacující jak pro jednotlivce tak pro pár. A hlavně mě nikdy nenapadlo jak skrze sexualitu můžeme poznávat sami sebe a kultivovat své já. Čili je tato knížka o seberozvoji a sebeuvědomování. Vážně stojí za to si ji přečíst, ale pro plno lidí to bude totální blbost, protože se nechtějí podívat sami na sebe do svého těla, zkoumat své pocity a i to je v pořádku.

01.05.2024 4 z 5


Zen a hotovo Zen a hotovo Leo Babauta

Často se mi stává že si jdu číst knihu o něčemu co už vím, umím, dělám.... A tohLe je opět ten příklad. je ale hezké si to zopáknout a inspirovat se. Takže každý kdo má problém s tím že je zavalen prací, nestíhá ani osobní život, prostě je všechno pořád moc, tak je kniha přímo pro něj jako dělaná. Trošku jsem nepochopila strovnávání s jiným systémem o kterém jsem dříve ani neslyšela a sem tam byli takové ty zobecnělé anglické výrazy a to moc nemusím. Plus k doporučení zápisníku a organizování nebyly doporučeny klasické poznámky které máme každý v telefonu a hlavně keep od goole, které máte propojené telefon s mobilem dá se v nich psát, udělat seznam, malovat, uložit fotka i nahrát zvuk a ještě celý systém googke disku, se kterým se dá nádherně pracovat od kalendáře přes dokumenty až fotky. Knížka je tenká a uvnitř je spoustu dalšího volného místa, do dvou hodinek možná i dřív ji sloupnete jako malinu. Pak už jen záleží jestli si dáte 10 měsíční výzvu k tomu naučit se každý nový návyk.

03.04.2024 4 z 5


Posvátná prostitutka Posvátná prostitutka Nancy Qualls-Corbett

(SPOILER) Wau úžasná kniha. Děkuji za odhalení co to vlastně posvátná prostitutka je. Nikdy by mě takhle přemýšlet nenapadlo. Ať už zařazení v dějinách, velmi čtivá část, tak pak hlavně vymezení co znamená i panna. Nikoli fyzicky, bez zkušeností. Ale psychologicky, čistá, svá, nespoutaná a svobodná. Čili i matka může být pannou v tomto směru. Kolik věcí mi zapadlo do sebe, část psychologická i když trošku těžší na čtení byla prostě parádní. Na konci kapitolky se sny chápu, ale ty mě až tak nenadchly. Možná kdyby tam předtím bylo něco o analýze snů vysvětleno. Nejlíp odkázat na další knihu, protože to bude na celou další knihu. Ale i tak jsme je asi pochopila. Děkuji za osvětlení tolika mých otázek a zasazení dílků skládačky tam kam patří. Víc najdeš na citronekodvedle IG možná se konečně dokopu k tomu ke knížkám točit videa.

15.09.2023 5 z 5


Krkavčí matka? Krkavčí matka? Veronika Hájek Hurdová

Souzním, i když jsem si myslela že knížka bude úplně o něčem jiném. A to o životě autorky po smrti manžela i tak byla knížka skvělá a taková jednohubka. Víc už tu popsali asi ostatní, můj příspěvek najdeš na FB nebo IG po citronekodvedle.

Krásný den všem.

Klára

17.08.2023 4 z 5


Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Skvělá kniha. Jsem moc ráda za spoustu pro mě nových informací, určitě si přečtu i další zmíněné knihy. A opět, proč se to nikde neučí a neví. Och to naše zdravotnictví a školství a celkově naše povědomí o životě. Ale já věřím že nastal čas kdy se to všechno začíná měnit. Původně jsem myslela že kniha půjde třeba historií dechu, vysvětlení různých technik. Ale tím, že sám autor měl s dechem problém a sám zkoumal co za tím stojí, se nakonec ke všemu prokousal až do minulosti a přidal toho ještě víc. Na konci knihy najdete jednotlivá cvičení shrnuta i s odkazy kde se na ně můžete podívat na netu. Už jen qr kódy jako třešnička na dortu a bylo by to jako v pohádce. Berte s nadsázkou. Čeká mě teď plno práce s cvičením, plno těch technik znám a ovládám, ale některé jsou pro mne scela nové. Jako vždy mou cestu za zdravím najdete na IG: citronekodvedle. A další skvělé knihy navazující jsou cirkadiánní kód a super byla vnitřní svět vítězů nebo přirozená mesitace. Jazyk lásky popisuje autora s problémem erekce a rozebírá naší sexualitu a je to také úžasná kniha.

16.06.2023


Praktická kniha vonných dýmů Praktická kniha vonných dýmů Franz X. J. Huber

Úžasná knížka. Moje první o vykuřovaní, na začátku přehled, hidtorie, pomůcky k vykuřování. Super úvod, prostředek je nejobsáhlejší. Obsahuje jednotlivá témata k vykuřování s krátkým popiskem, poté se slovy ke konkrétnímu vykuřování a nakonec obsahuje samotnou směs. Najdeš tu uzemnění, harmonii, jak přivolat lásku nebo zahnat chmury vážně obsáhlá část. Na konci je lexikon s jednotlivými esencemi. Vážně úžasná, za mě čarodějná knížka. Navedla mě na cestu víc vykuřovat, zkoušet a nevést se tak pravidly, prostě si hrát. Najdeš mě na ig jako citronekodvedle

01.01.2023 5 z 5


Přirozená meditace - Snadno a intuitivně Přirozená meditace - Snadno a intuitivně Dean Sluyter

Krásná knížka, která můžu každému něco předat. Ukazuje meditaci úplně v jiném světle. Popisuje několik metod, z nichž si každý nějakou může vybrat a pomůže mu v jeho životě. Na úvod autor sám vysvětluje, že meditace není jen o tom sedět v lotosovém sedu a snažit se na nic nemyslet. Je to právě úplně na opak. U meditace můžete sedět jak chcete, ležet i spát a také se pohybovat. Sám učí nebo učil meditaci vězně a vtipně vysvětluje jak si z něj dělá pokaždé legraci jeho švagr, pokaždé když se setkají dělá hlasité Ómmm. V knížce najdete meditaci na zvuk, oblohu, úsměv, srdeční čakru a zpoustu dalších. Také je v ní kapitola věnovaná věčným a neustálým myšlenkám. Znáte to, když ležíte dvě hodiny v posteli a stále nemůžete usnout, protože pořád na něco myslíte? Buď na to co bude, nebo co bylo. Dál prozrazovat nebudu a knížku si přečtěte. Na IG mě najdeš jako citronekodvedle

30.12.2022 5 z 5


Cesta ženy k Bohu Cesta ženy k Bohu Joan Borysenko

Konečně dočteno. Trošku se to táhlo, kniha měla ale i AHA momenty. Nečetla se mi tak dobře jako úžasná kniha: Kořeny ženské spirituality. Ta je u mě zatím na prvním místě. Kniha je propletena plno osobními zkušenostmi od dětství, některé příběhy se mi líbily jiné mě až tak neoslovily. Na příběhy jsou úžasné knihy u kterých jsem brečela jako želva a naopak prskala jako vzteklá kočka: Ženské příběhy první díl, druhý byl trošku slabší. Ale jsou to skvělé knihy. Tady se mi ale velmi líbilo několik zpracovaných kapitol a to hlavně příběh o Ježíši a Máří Magdaléně. Také konec a pak kapitola o sexualitě. Dokázala bych tak půlku vyškrtat nebo zkrátit, ale zbytek byl samé pro mě nové a skvělé informace. Takže rozhodně doporučuji přečíst. Já ji mém dlouhém odkládání a konečném přečtení. Přelouskala v ten stejný den v rychlosti ještě jednou. A nadchla mě o něco víc. Protože jsem již věděla, které kapitoly mě zajímají. :) Z knihovničky ji nedám. A je plná odkazů na další a další ženské knihy.

30.10.2022 3 z 5


Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Asi si pustím film, kniha mě vůbec neoslovila a nedočetla jsem ji.

09.09.2022 odpad!


Neznámá moc Luny v kostce Neznámá moc Luny v kostce Johanna Paungger

Buď na to věříte nebo ne. Hodně věcí se dá i logicky odvodit, jiné sami autoři neumí vysvětlit. S měsícem ráda pracuji a je pro mě inspirací a průvodcem.

09.09.2022 4 z 5


Božská magie Božská magie Doreen Virtue

(SPOILER) Většinu z toho se mě už za život nějak dotklo a našla jsem si k tomu cestu. Jen jsem si tu cestu našla přes prožitek k hodně věcem jsem si musela najít různá praktická cvičení, abych se posunula dál. Tady se o všem mluví teoreticky. Všední je slovo VŠECHNO. A jediné co bylo řečeno jako praktická rada je si vizualizivat stupnici něčeho co vás trápí, třeba jste nemocní, tak si představte stupnici a nahoře zdraví a snažte se k němu přiblížit. Čekala bych teda o dost víc metod, které bych k jednotlivým kapitolám mohla klidně připsat a taky k životním situacím jako praktický příklad. Určitě je lepší třeba praktická kniha čtyř dohod. Jinak je to hezky sepsané, ale nějak mi to krom uspořádání si myšlenek nic víc nedalo.

21.08.2022 2 z 5


Čtyři dohody – Pracovní kniha Čtyři dohody – Pracovní kniha Don Miguel Ruiz (p)

Praktické knihy jsou prostě nejlepší a tahle je jedna z nejlepších. Může vám změnit život.

16.04.2022 5 z 5


Kořeny ženské spirituality Kořeny ženské spirituality Terezie Dubinová

Úžasná, nadherná kniha, kterou doporučuji každé ženě. Skvělé jsou i všechny odkazy na další knihy, články, publikace, autory/ky a filmy. Najdete mě na ig jako citronekodvedle.

02.04.2022 5 z 5


Magický měsíc: Jak pracovat s magií lunárních cyklů Magický měsíc: Jak pracovat s magií lunárních cyklů Yasmin Boland

(SPOILER) První mě štvala autorka, jak je sebestředná? Potom nejspíš překladatel s kostrbatými větami. Ráda na instagramu sleduji lunarium, tedy ve kterém znamení se měsíc nachází který den. Koukám na to zpětně, aby jsem nebyla ovlivněná a dost často to vychází. Také pracuji s ženskou cykličnistí, která se mi s měsícem sladila. Takže chápu vnímám ty vlny energie jako při přílivu a odlivu. A proto mi tahle knížka dává smysl. Autorka za každou kapitolou dává otázky a odpovědi. Z odpovědí jsem kolikrát stejně nic nepochopila, nebo mi přišlo že odpovídá na něco jiného. Nejsem zkušený astronom nebo astrolog a přišlo mi to jako vyšší dívčí. Ovšem zmatek který nastal u určení mého (hvězdného či slunečního) znamení, což jsem nakonec pochopila že je mé znamení a já v tom hledala složitosti. Asi je kniha určená i pro lidi co neví jaké jsou znamení a nikdy o tom neslyšeli, mě to ale hodně zmátlo. Poté se hledalo vycházející znamení, já pochopila že je to Ascendent, ale pak mě to zase celou rozložilo a složilo. Prostě mě by stačili dvě věty kde by padlo vaše znamení a vypočítejte si Ascendent, který se počítá tak a tak. Později totiž pracujete s tabulkou a před tím je uvedený příklad který mě opět jen pomátl. Zpětně když jsem knihu otevřela po dvou dnech a opět si vše přečetla znovu, jsem pochopila, že to tam vše autorka uvedla. V podstatě se má pracovat s Ascendent i když v tabulce poté se píše o výchozím znamení. Bohužel ani jednou neuvedla příklad jak postupovat pokud máte jiné znamení než Ascendent. I když píše že Ascendent je nám tedy blíže. Mám v tom prostě zmatek. předuTabulka pro novoluní nakonec platí i pro úplněk,což mě taky dostalo, když je popsaná jako novoluní, čekala jsem v kapitole o úplňku tabulku novou. Jinak jsou následující kapitoly hezky sepsané. A knížka za přečtení stojí. Možná je napsaná za mě až moc dopodrobna a to mě hodně zmátlo. Když zjistíte jak s ní pracovat, můžete ji pak jen jednou za 14 dnů otevřít a kouknout jestli vám to sedí, nebo se podle ní někdo může i řídit a plánovat do předu.

17.03.2022 3 z 5


Ženské příběhy II – Když promlouvá tělo… Ženské příběhy II – Když promlouvá tělo… Lilia Khousnoutdinova

První díl se mi líbil více. Mám ráda silné příběhy, tady bylo zakomponováno i několik básní a podobného psaní. Knížku bych klidně zmenšila. I tak byla super a v knihovničce zůstává.

06.03.2022 5 z 5


Ženy, které jedí ve svitu Luny Ženy, které jedí ve svitu Luny Anita Johnston

Úžasná kniha, která stojí za přečtení. Ať už máte poruchy příjmu potravy či ne. Plno z nás má i jiné problémy, které si neuvědomujeme, potlačujeme je, nebo o nich víme a nic s nimi neděláme. Tady si na hodně z nich můžete přijít a zároveň dostanete návod jak s nimi pracovat. Já si původně myslela, že v knížce půjde o jídlo a nastavení během cyklické fáze. O to víc mě překvapila kniha samotná. S jídlem problém nemám, ale po přečtení mi přijde že tak trošku asi jako každý mám. Nemusí jít přímo o poruchu příjmu potravi, ale došlo mi, že dost často taky něco jím na základě kdo ví čeho, ale hlad to není. A tak teď jím vědoměji, mívám míň hlad. Zároveň jsem si ze života začala odstraňovat, některé mé překážky v životě, ve kterých jsem se dřív motala pořád dokola. Najdeš mě na ig citronekodvedle.

28.12.2021 5 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

(SPOILER) Úžasná kniha, vysvětlila mi plno věcí, které dělám špatně. Hlavní je že vím proč. Pokud to někdo nevysvětlil vašim rosičům a ti to nevysvětlili vám, vůbec nechápete proč by jste měli jít spát včas a také jist v čas, trávit čas na světle a večer se nevystavovat světlu. Proč mají chodit dřív spát děti. Je to takový návod na lidský život. Vím že někteří kamarádi večeři v 7 a konec. Mě to nikdo nenaučil a neviděla jsem nic špatného na tom se ladovat od rána do večeře. Jít spát kdy chci a čumět večer do monitoru dokud se mi chce. A pak mi někdo řekne, děláš večeři v 10? A já nechápala co je na tom divného. Teď jsem toho hodně změnila. Jsem onkologický pacient a změny vidím radikální. Nikdy jsem neteloustla a jedla zdravě, jak vidím jen to nestačí. Vážně knihu doporučuji každému. O mě najdete na Instagramu jako citronekodvedle.

03.11.2021 5 z 5


Ájurvéda - léčení a vaření Ájurvéda - léčení a vaření Elisabeth Veit

Úžasná knížka, má první o ajurvédě. Škoda, že se u knihobota spletli a poslali mi jinou, tak snad ta druhá bude také tak dobrá. Knížka je hezky zpracovaná, spíš pro začátečníky a seznámení. Můžu doporučit. Mě najdeš na IG jako citronekodvedle.

25.10.2021 4 z 5


Pryč s kyselostí! - Jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze - Tajemství dlouhověkosti Pryč s kyselostí! - Jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze - Tajemství dlouhověkosti Kurt Tepperwein

(SPOILER) Současná medicína se vyjadřuje tak že žádné překyselení neexistuje, není možné a nedá se nijak dokázat. Velmi ráda bych tuto knihu viděla v kabátku podobných knih jako je cirkadianni kód a jim podobné. Bohužel plno informací chybí, nebo jsou vysvětleny tak na půl, což mě mrzí. Jednu kapitolu bych i vytrhla, někde ze začátku. Jinak je kniha velmi přínosná, jak už tu někdo psal, jedna dobrá informace stačí a zde jich je určitě více. V některých kapitolách s knihou úplně souzním, najdete v ní plno vysvětlení, za mě by šla zkrátit, něco vyhodit, jiné napsat víc na přímo. Jestli překyselení je či není netuším, to nemění nic na tom, že co se všechno v knížce píše dává hlavu a patu. Určitě jich na své cestě za zdravím, přečtu ještě hodně.

19.10.2021 4 z 5