chardon chardon komentáře u knih

☰ menu

Hráč Hráč František Niedl

Oba díly jedním slovem...perfektní. Kniha má spád a naopak postrádá hluchá místa. Příjemné oddechové čtení, které by si zasloužilo další pokračování.

24.11.2018 5 z 5


Obléhání nebes Obléhání nebes Tom Harper (p)

Tak jsem právě dočetl poslední díl trilogie a celou sérii mohu jen doporučit. Pro milovníky historických románů krásné čtení.

02.05.2018 5 z 5


Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Jedním slovem perfektní.

01.12.2017 5 z 5


Šejdíř Harry Šejdíř Harry Edgar Wallace

Pěkná a napínavá detektivka se spoustou zvratů a překvapení, jak jsme již ostatně od tohoto autora zvyklí. Pozor však na vydání nakladatelství NAŠE VOJSKO z roku 2014, které si dovolilo vypustit na trh překladatelský paskvil, plný hrubek a přeložených nesmyslů. Skoro na každé stránce najdete alespoň jednu hrubku, či překlep. Za knihu bych dal hvězd pět, ale za překlad ani jednu.

17.05.2017 5 z 5


Trofej Trofej Christopher John Sansom

Perfektní.

02.10.2016 5 z 5


Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Pěkné pohodové čtení na sobotní podvečer.

16.01.2016 5 z 5


Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Před čtením této výborné detektivky vřele doporučuji nejprve přečíst knihu ,,Oldřich z Chlumu- román a skutečnost". Děj je provázán s touto knihou a autorovy odkazy směřují ve velké míře právě k postavám a zločinu zde vyšetřovaném. Pro čtenáře, který výše jmenovanou knihu nečetl, může ,,Zločin na Bezdězu" působit poněkud nesrozumitelně a zmateně.

26.10.2015 4 z 5


Pompeje Pompeje Robert Harris

Původně jsem si říkal, že přečtu pár řádek a uvidím. Ve výsledku jsem se od knihy nemohl skoro odtrhnout a přečetl ji za víkend.
Dobře postavený příběh bez zbytečných komplikací a hluchých míst. Mistrně a s citem servírované napětí, které graduje až do absolutního, zničujícího konce.......

12.10.2015 5 z 5


Ďábel na řetězu Ďábel na řetězu Otomar Dvořák

Velmi zajímavá a velmi čtivá kniha, která je navíc psaná krásnou češtinou.

12.09.2015 5 z 5


Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Stejně jako první díl naprosto úžasné čtení.

05.08.2015 5 z 5


Případ podivného gombíku Případ podivného gombíku Stanislav Češka

Při čtení této knihy jsem si připadal jako hráč strategických her na PC. Většina knihy se odehrává v tomto stylu. V bodě A vezmi pár bojovníků, přesuň se do bodu B a vem další vojáky s nimiž v bodě C (nebo D)narazíte na nepřítele a toho musíte porazit. Putovat budete hóóódně dlouho od hradiště k hradišti, které Vám bude tak podrobně a zdlouhavě autor popisovat, že zapomenete proč tu vlastně jste....aha, už si vzpomínám...zlikvidovat proradné franky.
Shrnuto a podtrženo: Zápletka chabá, děj předvídatelný, dialogy komicky strojené. Abych však jen nehaněl. Klobouk dolů před historicko-místopisnými znalostmi autora. Ty jsou na velmi vysoké úrovni, což jen dokazuje jeho obrovský zájem o historii.

05.08.2015 2 z 5


Za přísahu a lásku Za přísahu a lásku George Shipway

Neuvěřitelná kniha. Od první řádky Vás vtáhne do děje a zcela pohltí. Vypravěčské schopnosti autora a jeho smysl pro detail (místy až krutý detail) jsou zcela vyjímečné. Autenticky vystihuje dobu ve vší její středověké krutosti, kde lidský život neměl valnou cenu a rytířská čest a manská povinnost byly alfou a omegou smyslu života každého rytíře. Autorův popis míst, bitev, intrik, soudů či poprav je natolik realistický, že Vám zákonitě přijde na mysl, že v té době musel žít a Vy mu to rádi uvěříte. Nic si ve svém vyprávění nepřikrašluje romantickými výlevy, ale zároveň z této knihy nedělá bezdůvodnou řezničinu s potoky krve.
Krutost a násilí patřily k této době a autor si je toho plně vědom, což dává naplno pocítit již v úvodu svého románu.
Pro čtenáře to má ovšem svou výhodu. Má na výběr dvě možnosti. Buď po dočtení prologu na straně 8 zaklapnout knihu a s žaludkem na vodě ji dát zpět do knihovny, a nebo se nedočkavě zakousnout do první kapitoly a probíjet se nástrahami života normanského rytíře Humphrey Visdeloua na jeho cestě za přísahou a láskou.

23.06.2015


Postrach Chicaga Postrach Chicaga Edgar Wallace

Autor si dal práci s detailním popisem a myšlenkovými pochody gangstera, aby ho s klidným svědomím nechal na následující stránce zastřelit. To se v knize opakuje několikrát, takže postavy zvolna přicházejí a zase z knihy po mafiánsku mizí. Báječná kniha.

23.06.2015 4 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Díky neustálým latinským vsuvkám a jejich následným překladem na konci knihy jde dle mého názoru o velmi těžkou, přesto velmi čtivou knihu, která se v mnoha věcech vůbec nepodobá stejnojmennému filmovému zpracování.

23.06.2015 4 z 5


Duše krajiny - Staré stezky v proměnách věků Duše krajiny - Staré stezky v proměnách věků Radan Květ

Pro každého stibologa povinnost. Klobouk dolů před znalostmi pana Květa.

23.06.2015 5 z 5


Dáma v jezeře Dáma v jezeře Raymond Chandler

Jako vždy napínavé do poslední stránky. Perfektní.

23.06.2015 5 z 5


Aku-aku Aku-aku Thor Heyerdahl

Naprostá klasika. Velmi čtivé.

28.04.2015 5 z 5


Titanic Titanic Michael Davie

Velmi slušně napsaná knížka. Autor si dal opravdu záležet a posbíral o této lodi co se jen dalo, počínaje stavbou lodi, plavbou, ztroskotáním, vyšetřováním, vzpomínkami přeživších atd..

28.04.2015 5 z 5


Centuriona nemá nikdo rád Centuriona nemá nikdo rád John Maddox Roberts

Dobrá pohodová detektivka. Doporučuji.

27.04.2015 3 z 5


Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Výborně napsaný román. Chytne a nepustí do poslední stránky.

12.04.2015 5 z 5