Centuriona nemá nikdo rád

Centuriona nemá nikdo rád https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106917/bmid_centuriona-nema-nikdo-rad-U2q-106917.jpg 4 33 8

SPQR série

< 6. díl >

Píše se rok 58 před Kristem a Caesarovi byla svěřena správa galské oblasti. Táboří se šesti tisíci legionářů uprostřed lesů na nepřátelském území a snaží se sehnat posily, aby se dokázal postavit divokým a bojechtivým Germánům, kteří již překročili Rýn. V legionářském táboře však panuje pokleslá morálka, vojáci se bojí a do přímého střetu s obrovskou přesilou se jim nechce. Do tábora přijíždí náš známý detektiv Decius Caecilius Metellus mladší, jenž prchá před nepřáteli, které si stačil nadělat během svého krátkého pobytu v Římě. Ale ani mezi drsnými vojáky se netěší přílišné oblibě. Největší neshody má s Prvním setníkem, arogantním mužem, který podřízené vojáky surově bije kvůli každé maličkosti. Jednoho rána je však První setník nalezen mrtev. Když se nenajde jeho vrah, bude exemplárně potrestáno deset nevinných mužů. V táboře je rázem šest tisíc podezřelých. Caesar pověří nelehkým vyšetřováním Decia...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Nobody Loves A Centurion , 2001


více info...

Přidat komentář

Lastodont
17.03.2023 5 z 5

Opět spousta informací o tehdejší době, atmosféra v Caesarově táboře v Galii a také řada vtipných hlášek vypravěče (psáno ich formou).

soukroma
24.09.2020 4 z 5

Výtečná detektivka i historický román: na příjemně dlouhém (tedy krátkém) prostoru nás autor seznámí s běžným chodem vojenského tažení i ležení, s nepřáteli Říma na severu, tedy Galy, Helvetii i Germány a objasní jejich rozdílný přístup k expandující Republice (et vice versa).
Zdánlivě jednoduchý příběh ale také ukazuje, jak se mění Caesar vedoucí svou Galskou válku (bezprecentní pětileté svěření legií), jak účelný a milovaný velitel svých mužů je ("Lukullus byl na legie tvrdý, nenáviděli ho, Caesar je nelidský, muži ho milují"), jak přeměnil svoji městskou řečnickou monohomluvnost ve stručnou a průzračnou mluvu (a jak velký spisovatel se z něj tím pádem stal), jak se ovšem také nebojí si ušpinit svědomí (když ne přímo ruce, na to má lidi), jak zkouší své spolupracovníky (odpověď na otázku zná, otázkou zůstává, zda se k odpovědi dopracují i pověření a jakým postupem) ...pragmatický, s jasným cílem, pohrdající Senátem, tedy Republikou.

"Veškerou vinu dávám Alexndrovi Velikému. Od okamžiku, kdy se ten mrňavý makedonský blbeček rozhodl dobýt celý svět dřív, než mu začnou růst vousy, každý pitomec s mečem a slušným párem bot se snaží vykonat totéž." /první odstavec celé knihy/
...
/a na stejnou notečku o dost později/
"Kéž by byl ten malý makedonský spratek naživu, abych ho mohl zabít. Jen jediný takovýhle maniak v celé historii a inspiruje šílence už navěky. Makedonie je teď součástí Říše římské, což by mělo lidem něco naznačit."
/hrdina z duše nenáviděl celou Galskou válku a neváhal to v dalších dílech připomínat a dělal všechno možné, aby se k Caesarovi a jeho legiím už nikdy nepřiblížil/


hanzmb
21.04.2020 4 z 5

Velkým plusem této série je postava hlavního hrdiny a dobové reálie. I když ty mi připadají nejlepší u dílů z Říma. Co trochu kulhá je vlastní kriminální zápletka. Speciálně v tomto díle mi Decius připadá spíš jako zpovědník než detektiv. Ale klady převažují, takže nejspíš 4,5*.

achilles
29.07.2017 5 z 5

Výborný díl! Konečně se zase Roberts vnořil do skutečného Říma. Nádherná atmosféra v galském táboře, Caesar,centurioni...paráda. Moc se mi to líbilo a také Freda- přál bych si ji spatřit. Jen mi trochu vadí, jak se všichni, dokonce i germánský král, Deciovi svěřují se svými úmysly a plány, popř. přiznávají k činnostem, které napáchali.

braunerova
11.07.2015 5 z 5

Čekal jsem průměrnou detektivku, ale už po pár větách jsem zjistil, že se jedná pěkně drsnou satiru, navíc napsanou s velkou znalostí historických reálií:
"Alexander nikdy nemusel čelit Hannibalovi. Kdyby k tomu došlo, rovnýma nohama by se vrátil do Makedonie počítat ovce, což je v podstatě jediné, v čem jsou Makedonci dobří."
nebo
"Existují dvě cesty, jak získat velké svaly; jedna vede přes roky usilovného sportovního tréninku, ta druhá přes koupi u zbrojíře. Já si zvolil druhý způsob. Na mém pancíři se rýsovaly vytepané svaly, které by mi záviděl sám Herkules, a doplňovaly je stříbrné bradavky a pečlivě zpracovaný pupík."

chardon
27.04.2015 3 z 5

Dobrá pohodová detektivka. Doporučuji.

p.a.
01.07.2013 5 z 5

Jestliže nemá Decius Metellus rád nedobrovolné pobyty mimo Řím, službu v armádě nemusí vůbec. Té se mu ovšem dostalo v tomto díle jeho dobrodružství měrou vrchovatou. Byl přidělen k legiím Julia Caesara v Galii. Nebezpečí mu hrozí nejen od Galů a Germánů, kteří stojí proti Římu, ale i od profesionálních legionářů. Ti totiž nemají politiky ve vojenských funkcích vůbec rádi. Čtivá kniha, akčnější a dobrodružnější než předcházející dobrodružství. Je zde možnost se více dozvědět o životě v legiích. Doporučuji.

sofi
08.10.2012 4 z 5

Historická detektivka s velice vtipným mladým hlavním hrdinou. Kniha se čte velice pěkně, čtenář se dozví informace o uspořádání a řádu v legiích, ale také se příjemně pobaví.