Dáma v jezeře

Dáma v jezeře https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44573/bmid_dama-v-jezere-3Va-44573.jpg 4 288 35

Phil Marlowe série

< 4. díl >

Tentokrát si detektiva najal obchodníček, aby pro něj vypátral jeho zmizelou ženu. Popsal ji jako mladou blondýnku, která je tak trochu živel – je totiž kleptomanka a nymfomanka. Během dvou dnů narazí naše očko na dvě mrtvá těla, ale není si jist, jestli ho některé vlastně vůbec zajímá. Za to ho totiž jeho klient neplatí. Jenže odhalený rozvod po mexicku a svatba s gigolem ho nenechávají v klidu. -- zdroj: www.pitaval.cz --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Lady in the Lake , 1943


více info...

Přidat komentář

janina66
03.11.2023 4 z 5

Výborná detektivka. Phil Marowe je takový naoko klidný, ale má skvělé dedukční a svérázné vyšetřovací metody.
Poslouchala jsem audioknihu, a jak píše Alma-Nacida, člověk, který ráčkuje, by opravdu knihy neměl načítat!

Bakana
19.10.2023 5 z 5

Starý dobrý Phil Marlow!
Není snad jediný případ, u kterého by nedostal pořádně na budku, ale i tak je to frajer ;-).


SumýšIrena
25.07.2022 4 z 5

Moje první setkání s panem Chandlerem a určitě ne poslední. Moc mě baví jeho slovní obraty. Detektivka je to průměrná, ale postava detektiva Marlowa děj pozvedává výš.

slawa.cap
03.05.2021 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Název knihy mi přišel jako dost velký spoiler, ale ono se to jen tak trochu tváří. Jak jsem psal u minulého dílu, je tu cítit určitá šablona, ale v této epizodě se mi zdá, že ji autor vytěžil do maxima. Marlowe vezme případ, při řešení se zaplete do jiného a čtenáři je zcela jasné, že oba případy musí být propletené... Ale tady je to propletené opravdu dobře :)

mi-380
18.01.2021 5 z 5

Pokračuji v mé opakovací anabázi, průměrné tempo jeden Marlowe za měsíc. Tohle je pátá zastávka, beru to na přeskáčku (zatím jsem si s úspěchem zopakoval Případ naruby, Sestřičku, Hluboký spánek a Sbohem buď, lásko má). Spolu s hlavním hrdinou se znovu dostávám mezi skvěle charakterizované figury a figurky, nasávám vůni a chuť západního pobřeží válečných čtyřicátých let a užívám si, na Chandlera neobvykle promyšlený, detektivní příběh. Jenže tentokrát poprvé s přibývajícími stránkami pátá hvězda bliká, slábne a bledne. Setkání a dialogy se občas podivně protahují, ostré postřehy a vtip jsou nahrazovány zvláštní potměšilostí… a hvězda je pryč…
Ne, nakonec ji vracím, zařídily to nečekané dějové kotrmelce, co předváděly mizející a objevující se tři Grácie - Crystal, Muriel a Mildred.
90 % (220 hodnotících je právě na průměru 85 %).

Smutně pokračoval: „Jenomže, víte, jak to chodí v manželství - v každým manželství. Nějakej čas to dělá dobrotu, a pak chlap jako já, obyčejnej parchant chlap jako já, začne mít trhání na nějaký maso. Na nějaký jiný maso. Je to asi sviňárna, ale tak to je.“
Pohlédl na mě a já prohlásil, že tuhle myšlenku jsem už slyšel z úst jiných filosofů.

Slečna Fromsettová si sedla do křesla, přehodila si nohu přes nohu a rozhlédla se po cigaretách. Jednu našla, zapálila si ji pomalým, nedbalým ornamentálním gestem a smutně se usmála někam do kouta ke stropu.

„Policejní služba,“ řekl skoro něžně, „je sakra problém. To máte skoro jako s politikou. Vyžaduje nejlepší lidi, a není v ní nic, co by nejlepší lidi přitahovalo. A tak musíme pracovat s tím, co seženeme - a seženeme tohle.“...

V dřevěné lenošce, s nohama zapuštěnýma do prken, která vpředu a vzadu přečnívala jako lyže, seděl nějaký muž. Hned vedle pravé nohy měl plivátko, tak velké, že by se do něho dala stočit hadice.

Ava365
15.12.2020 4 z 5

Klasika. Phil Marlowe se stal vzorem pro mnoho dalších následovníků.

Alma-Nacida
09.11.2020 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. A budu nekorektní, ale myslím, že lidé s vadou řeči by načítat audioknihy asi neměli. Jinak co se týká děje, je to celkem průměr, Phil je prostě Phil, musí dostat nějakou tu ránu a být trochu sváděn a trochu využit nějakou tou kostí, že. Bohužel když člověk přečte tolik detektivek, tak ho už hned na začátku napadne možnost záměny blondýny A za blondýnu B, no... Ale zase je to klasika, že jo, takže by to byly asi tak dvě a půl hvězdy.

haki34
09.10.2020 4 z 5

Myslím, že mé první setkání s panem Marlowem ..dle doporučení zde z DK. A vůbec to nebylo špatné setkání. Většinu času mě doprovázel na rehabilitacích (zápěstí, brusle, tematicky se to hodilo k většinu času potlučenému detektivovi, ale zpět ke knížce ;)) Pravda celou dobu mě trošku iritoval Philův "povznesený" styl, něco mezi sarkasmem, ironií, procítěnou frajeřinou, divadlem, statečností a přímočarou logikou. Úplně to nebylo moje kafe.
Celkově jsem se bavila dobře, zápletku jsem odhadla hned ze startu a výsledný propletenec taky nebyl neočekávaný. Raymond Chandler své postavy napsal velmi živě, takže jsem si s chutí prožila příběh jak kolem Koloušího jezera, tak ve světlech velkoměsta (až jsem si stírala pot z tváře a nechávala se kolébat hlukem rachotícího L.A., chladila boule a modřiny). Mezi pátráním a tvrdými střety s pěstmi i realitou spousta poezie, oku i uchu lahodící popisy krajiny jako milé překvapení. A jestli bude příležitost, určitě se ještě s Philem Marlowem setkám ;)
P.S. velmi pěkný doslov Josefa Škvoreckého..doporučuji !!!

"Jel jsem dál mezi žulovými masivy a mezi loukami porostlými hrubou trávou, kde se pásly krávy. Všude stejně křiklavé pantalóny, kratičké šortky a veselé šátky jako včera, stejný hebký vánek, zlaté slunce a vymetená modrá obloha, stejná vůně borovicového jehličí, stejné lahodné, chladivé horské léto. Ale od včerejška už uplynulo sto let, v čase něco vykrystalizovalo jako moucha v jantaru."

Česneksmedem
24.04.2020 5 z 5

Než jsem začal číst tuto knihu, tak jsem si uvařil kafe, dal do něj lžičku slazeného mléka a navrch nalil blaňu ze skotské. Hned po prvních pár stránkách mi bylo jasné, že si porozumíme a prožijeme spolu pár hezkých chvilek. Phill Marlowe byl naoko klidný jak Méďa Béďa, ale v případě nutnosti ostrý jako samurajský meč Munenori San-mai Tiger Katana a paličatý jak beran. Dámy byly krásné, voňavé a hříšné jak Messalina. Některé navíc odhodlané porušit 5. přikázání.
Naprosto parádní klasická Hard-boiled fiction, která se rozhodně dá číst opakovaně.

Ivajda
27.03.2020 5 z 5

Skvělá detektivka s nádechem starých časů.

kamila5406
26.02.2020 2 z 5

Nijak mě nenadchla moc zdlouhavý příběh nuda

jprst
09.10.2019 5 z 5

Tak jsem se zamyslel, kolikrát jsem tuto knížku četl (vlastním 1. české vydání), prsty jedné ruky by mi asi nestačily, ale zase jsem si ji nedávno zopakoval a výsledek? Opět jasný, prostě lepší než dobré..

Jokrzeb
28.05.2019 5 z 5

Tuto knihu od Chandlera mám asi nejradši. Klasika.

Aymira
26.05.2019 4 z 5

Soukromý detektiv v Los Angeles v období války je situace, která mi při čtení vyhovuje - zajímavé prostředí, spousta prominentů a s nimi souvisejících snah o ututlání průšvihů... při pátrání po zmizelé manželce můžete narazit na úplně jiné mrtvoly a zjistit, že věci nebyly a nejsou tak, jak měly být anebo jak si někdo přeje, aby byly.

Sice jsem v jednu chvíli měla pocit, že jsem se do příběhu pořádně zamotala, ale naštěstí se mi to úplně nepovedlo a nit jsem udržela až do konce. Nevím, jestli nakonec kniha skončila tak jak bych si přála, ale závěr byl rozhodně zajímavý... a vlastně proč ne.

waltraud5114
20.07.2018 5 z 5

Zvoľte znovu Jima Pattona za šerifa. Na prácu je už príliš starý........Moja najobľúbenejšia chandlerovka.

Kmotr99
18.03.2018 4 z 5

Četl jsem v angličtině. Nevím, jaký vliv to má na dojem z knihy, nicméně jsem o Americké tvrdé škole a Phillu Marlowovi hodně slyšel a na knihu se dost těšil. A byl jsem trochu zklamán, zejména koncem knihy, který se na můj vkus odehrál příliš rychle a zmatečně. Marlowe mi i tak celkem přirostl k srdci a nad ním a celým žánrem rozhodně nelámu hůl, a časem si něco dalšího rád přečtu.

cori
25.12.2017 3 z 5

Tuto útlou knihu padesát let starou jsem našla v bedně určené do sběru. Přivábilo mě jméno autora a hlavní hrdina Phil Marlowe, s nímž jsem dosud neměla tu čest. Svůj rest jsem napravila a příběh o mrtvole v Kolouším jezeře jsem zhltla jako malinu. Exkurz do USA v roce 1943, kdy policajti s nikým nejednali v rukavičkách a ženy byly svůdné a zrádné, rozhodně stál za přečtení.

ber-tram
03.07.2017 2 z 5

Dle obliby a rychlosti přečtení nějaké knižní postavy jen profrčí rychlíkem, jiné slušně zaskočí na návštěvu, a pak jsou takové, co se k vám div nenastěhují. A to je frapantní situace, obzvlášť když zjistíte, jak jsou nudné a trapné. Jako tento Marlowe, kterého jsem do »přečtených« pracně vystrnadil až po 14 dnech. 28/17

Aleen
10.02.2017 5 z 5

Drsná americká škola. Tohle je ta nejryzejší detektivka na světě. A která ženy by nemilovala Phila Marlowa? Kdo nečetl Chandlera, neměl by číst žádné detektivky! Zákaz! Dokud nedostanete základ poctivé kriminálky, nemůžete číst žádnou modernu...ani severskou (před deseti - patnácti lety to byli asiati, kdo letěl ... :-))!

Bonifác
06.02.2017 4 z 5

Doposud jsem od Chandlera četla čtyři "Marlowoovky" a musím zcela bez přemýšlení říci, že tato na mě zapůsobila asi nejvíc. Je napínavá (samozřejmě s přihlédnutím k roku, kdy byla napsána. Pochopitelně, srovnáme-li to s dnešními severskými detektivkami, je napínavost relativní) a čtivá. No a Phil Marlowe? Myslím, že už patří mezi mé oblíbené detektivy. Je přímočarý, sakrastický a klasický.