brnensky-ctenar brnensky-ctenar komentáře u knih

☰ menu

Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Michal Viewegh

Tak toto je opět velké zklamání. Pan Viewegh už prostě nepíše tak jako dříve, jeho texty jsou slabým odvarem jeho slavných románů. Vulgární, neoriginální a nudné.

21.11.2023 2 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Kdo zná a má rád předchozí tvorbu Petry Dvořákové, nebude zklamán. Je to kvalitní, dobře napsané a dobře se to čte. Příběh se odehrává na přelomu 80. a 90. let, takže nejde o příběh ze současnosti (Což mě trochu mrzí, ale jde spíše o mé současné naladění, více mě teď zajímají příběhy ze současnosti, takže to nezohledňuji v hodnocení.) Na můj vkus je tam možná až trochu moc té všednodennosti, je to takové "tekoucí", nedynamické, bez jasného vyvrcholení, možná je tam trochu méně napětí, než bych čekal. Možná proto to bude jedna z mnoha knih, které ve mě nezanechají hlubší dojem, za pár týdnů na ni zapomenu. Zdaleka ne kniha roku, ale jde o velmi dobrou knihu, kterou mohu doporučit.

15.10.2023 4 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Tady je opět vidět, že je autorka novinářka a psaní zvládá na jedničku. Mám prostě rád knihy od lidí, kteří umí dobře psát. Trochu náročnější, asi to není úplně čtení po náročné směně v práci. Ale sednout si v klidu do kavárny, plně se tomu věnovat a užívat si dobrou knihu, to je tento případ. Za mě rozhodně doporučuji.

13.10.2023 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Naprosto skvělá kniha, která ukazuje Severní Koreu zase novým a zajímavým pohledem. Skvělý příběh, přečteno za dva večery. (Ale jsem šťastný, že žiju v normální zemi!)

13.10.2023 5 z 5


Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

První kniha autorky Historky z Tinderu byla neotřelá a zábavná. Ale tato novinka je úplný opak: nuda, klišé, trapnost a naprostý odvar toho, co bylo v minulé knize. V tomto případě se tedy nepodařilo navázat na první knihu.

13.10.2023 1 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Z pohledu čtenáře, který má rád české autory/autorky musím říct, že tvorba Radky Třeštíkové má sestupnou tendenci. Mám pocit, že na sobě nepracuje, vždycky sepíše knihu, do které promítne své aktuální emoce, pocity a zážitky a vrhne to na trh. Což je škoda, protože její starší knihy byly aspoň trochu nápadité, propracovanější, ale na to v posledních letech autorka rezignovala. Tím neříkám, že je to špatná kniha: Pokud bych byl žena, která má hodně starostí v práci, v rodině a s partnerem a potřeboval bych si "poplavat" v ženském trápení, tak bych byl nadšený a velmi bych si knihu užil (a dal bych klidně 4 hvězdy). Ale pokud hledám alespoň nějakou literární nástavbu nad rámec "terapeutického deníčku", tak to nenacházím. A tudíž za mě jen slabé 2 hvězdy.

05.10.2023 2 z 5


Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Velmi zajímavé čtení, které přináší spoustu informací o tom, jak začala kariéra Karla Gotta. Velmi zajímavý je popis fungování hudebního průmyslu/showbyznysu v době komunismu a následně normalizace. Bavilo mě to, i když mi vlastně hudba až tak moc neříká, ale občas jsem se v hudebních popisech ztrácel. Autor zkrátka není historik, ale hudební publicista a některé rozpitvávání jednotlivých písniček a jejich významu bylo až poněkud zbytečné. A upozornění: pokud hledáte jakékoliv bulvární informace, tak toto není kniha pro vás, je to spíše publicistický a odborný text.

05.10.2023 4 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Zkusil jsem si přečíst první knihu této autorky a nejsem zklamaný ani nadšený. Striktně po formální stránce není co vytknout, je to zajímavý příběh, celkem zajímavé postavy a prostředí, dobře se to četlo. ALE: Je to tak průměrná kniha, až jí to možná zpětně ubližuje. Po celou dobu jsem měl pocit, že něco podobného už jsem četl stokrát, jen se vyšetřovatelé jmenovali jinak a bylo v jiném městečku. V celé knize nebylo nic, co by upoutalo mou pozornost a co by mě překvapilo, takže knihu během pár týdnů asi úplně zapomenu. Autorka umí psát, ale je vidět, že není úplně vypsaná, ta nezkušenost z toho přímo sálala: docela dost popisných klišé, stereotypy u postav, některé pasáže, které by se daly rovnou škrtnout a nic by se nestalo. Dobrá kniha do tramvaje nebo na pláž na dovolenou, ale mám pocit, že třeba na Michaelu Klevisovou to zatím zdaleka nemá.

05.10.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

I když odhlédnu od mediální kauzy, která zpochybňovala originalitu příběhu, tak stejně musím konstatovat, že to moc originální není. Ne ve smyslu, že by autorka příběh někde "odcizila", ale prostě mám pocit, že už jsem něco podobného četl mnohokrát. Jako by autorka prostě vzala čtenářsky žádané téma a rutinně (tj. řemeslně kvalitně) napsala knihu. Něco jako byste Danu Brownovi zadali: napiš něco o rodinných vztazích, ať se to dobře čte, a bude z toho bestseller. Takže kniha je velmi dobrá, ale nepřináší nic nového a za měsíc si ji nebudu pamatovat, proto tři hvězdy.

26.09.2023 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Výborně napsané, nelze se od toho odrhnout. Příběhů z 2. světové války a holokaustu bylo napsáno hodně, ale Mornštajnové se podařilo vytvořit emotivní komorní příběh, který stojí za pozornost.

26.09.2023 5 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Prvotina mladého autora, která nezklamala. Je to náročné čtení, rozhodně ne plážové. Ale když si uděláte čas (je to docela krátká kniha), tak toho nebudete litovat.

26.09.2023 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Skvěle napsaná kniha, od začátku se čte jedním dechem. Autorka perfektně vystihla dobové reálie konce 19. a začátku 20. století. Velmi dojemný příběh, plný emocí. Perfektní literární počin, možná nejlepší česká kniha posledních let.

26.09.2023