barunka66 barunka66 komentáře u knih

☰ menu

Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Četla jsem i poslouchala jako četbu na pokračování. Radhošť, Kněhyně, Červenec..kopce, lesy, mám to tam prochozené, takže jsem si to představovala přímo v těch reáliích. Těžký život našich maminek, babiček, ale jaksi průzračnější než naše doba.

18.01.2024 4 z 5


Bouda, která krmí milion dětí Bouda, která krmí milion dětí Magnus MacFarlane-Barrow

Dostala jsem jako knihu putovní. Nelze to jen přečíst a zůstat stejný. Je to návod, jak vyjít ze své sebestřednosti, dívat se kolem sebe a nebýt lhostejný. Nejsme všichni povoláni k tak velkým skutkům, jako autor, ale malé věci můžeme dělat všichni. Takže čtu, podtrhávám, vracím se...děkuji.

18.01.2024 5 z 5


Liščí oči Liščí oči Petra Hůlová

Knihy Petry Hůlové jsem přečetla skoro všechny, patří k mým oblíbeným současným autorkám, mám ráda její jazyk, smysl pro etnografii. S tímto tématem jsem však měla problém, cením snahu přiblížit politický problém mladým, ale nějak jsem se v tom neorientovala, asi to je určeno mladým, mají větší smysl pro to fantasy. Druhou polovinu jsem jen tak prolítla, nebylo to ono.

19.11.2023 2 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Klasický Markův humor, pro zasmání i pro přemýšlení. Děkuji!

30.09.2023 5 z 5


Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Vyslechla jsem jako četbu na pokračování, moc dobře načteno (Dana Černá). Určitě půjčím v knihovně a přečtu znovu. Nutí to k přemýšlení, krutá doba, tolik bezmoci, nenávisti...a bylo to skutečné! I v těchto hrůzách žít a najít smysl je obdivuhodné (podobně jako Viktor E. Frankl)

30.09.2023 4 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování. Mezi tím dívčím vzpomínáním jsou ukryté hluboké myšlenky. Asi si půjčím knihu a vrátím se k tomu.

17.03.2023 4 z 5


Život pro zavržené Život pro zavržené Clara Lejeune - Gaymard

Stydím se, že jsem jméno a osud tohoto velkého člověka neznala. Knížečka je čtivá, psaná citlivě, potěší odborníky i laiky. Moc děkuji za Vánoční dárek.

30.01.2023 5 z 5


Liška v dámu Liška v dámu Jiří Kratochvil

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování.
Kruté praktiky padesátých let, v Rusku i u nás. Vtipně o vážných věcech, nutí k zamyšlení a přitom nedočkavě čekáte na další díl. Psané tak dobře, že to vidíte všechno před sebou, při četbě jsem měla pocit, že mi ta zrzavá lištička běhá kolem nohou. Výborně načteno!

02.11.2021 4 z 5


Veselé pohádky a říkadla Veselé pohádky a říkadla Michail Alexandrovič Bulatov

Klasika, kterou znám ze svého dětství. Teď čteme s vnoučkem. "babicko, najdi o žepě". Ta je nejoblíbenější. Třeba 10 krát za odpoledne!
Sehnala jsem vydání z r. 1983 (taky vyřazená z knihovny), trošku jiný překlad, než který jsem si pamatovala, ale nevadí.

02.11.2021 5 z 5


Rozjímavý růženec Rozjímavý růženec Grzegorz Ryś

Knížečka mne provázela letošním říjnem. Krátké úvahy, cílené na dnešního člověka. Jednoduchost, srozumitelnost.

02.11.2021 4 z 5


Dáma v lišku / Člověk v zoologické zahradě Dáma v lišku / Člověk v zoologické zahradě David Garnett

Ke knize jsem se dostala odkazem Jiřího Kratochvíla (kniha Liška v dámu, četba na Vltavě).
Dáma v lišku je psaná čtivě, typický anglický styl, ironie, satira. Příběh ve mě evokoval pocity, kdy se musíme vyrovnat se změnou osobnosti blízkého člověka po úraze, nemoci. Jak se nám vzdaluje a stává se někým jiným, jak ho přesto milujeme, přizpůsobujeme se mu a přesto nemáme šanci žít v jeho světě.

02.11.2021 3 z 5


Nevěsta skotského válečníka Nevěsta skotského válečníka Adrienne Basso

Knihu jsem přečetla opravdu jenom z úcty k dárkyni. Sladká romantika.... už podle obálky. Nemám odvahu ji ani přidat do letošní výzvy (je to novinka vydaná v letošním roce).

09.10.2021 1 z 5


Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn Josef Pánek

Oceňuji styl psaní, 2. osoba množ. čísla dává pocit, že se autor obrací přímo na mě. Někdy trochu drsné. Opakování frází, domněnek, myšlenek nepůsobilo rušivě, dodávalo důraz a zároveň odlehčení. Vážná témata vedoucí k zamyšlení, reflexi, přitom psané s humorem, sebekriticky. Nahlédnutí do jiné kultury, jiné mentality.
Pro mne asi nejlepší kapitola o zážitcích z Islandu, zvláště popis speciálních plátěných tenisek do sněhu. Dnes by řekli ekostyl a minimalismus, tehdy však nic jiného nebylo.
Poslouchala jsem jako četbu na pokračování, výborně načteno!.

19.05.2021 4 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

K autorce mě přivedla rozhlasová četba jedné ze tří povídek. Každá jiná, ale pro mne jeden společný prvek - sourozenecké vztahy. Zranění z dětství, která se neuzdraví ani v dospělosti, rodinná tabu. Dobře napsané, čtivé, vede k zamyšlení.

22.04.2021 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Jednoduché, pravdivé, přesto silné a bolavé. Tak často se odehrávající příběh v našich rodinách!! Tolik nedorozumění, tolik ubližování a přitom to všichni vlastně myslí dobře. Doporučuji rodičům, učitelům i těm dospívajícím.

22.04.2021 5 z 5


Sebranka Sebranka Torey L. Hayden (p)

Autorka popisuje své zkušenosti, ukazuje jiné cesty v přístupu k "jiným" dětem, nebojí se přiznat vlastní hranice, bezradnost, strach. Dotýká se bolavých míst inkuze těchto dětí ve školách.Střet s byrokracií, předpisy, normami je asi ve všech zemích. Doporučuji pedagogům, psychologům i rodičům.

22.04.2021 5 z 5


Sedm posledních slov - Bůh, který nám rozumí Sedm posledních slov - Bůh, který nám rozumí James Martin

Náhodně objevená knížečka právě před Velikonocemi. Pro mne letošní Velkopáteční čtení. Takové lidské, poučné, laskavé. Určitě se k ní vrátím. Děkuji za ni.

11.04.2021 4 z 5


Nežijeme věčně. Medicína a poslední věci člověka Nežijeme věčně. Medicína a poslední věci člověka Atul Gawande

Ke knize jsem se dostala náhodou, snad nějaký odkaz v nějaké diplomce na hospicové téma,četla jsem několikrát. Doporučila bych jako povinnou četbu všem lékařům. Děkuji za ni.

26.01.2021 5 z 5


Tvýma očima Tvýma očima Peter Høeg

Objednala jsem si ji v knihovně spolu se Slečnou Smillou v rámci loňské výzvy, ale dostala se ke mně až teď.
Četla se líp než Slečna Smilla, úplně jiná. Ale stejně nutící k přemýšlení. Hodně psychologie. Zvláštní svět dětí. Kolik toho vnímají, aniž si to my dospělí uvědomujeme. Moci se tak přiblížit k druhým, pochopit je, opravdu se do nich vcítit, "vstoupit do jejich vědomí". Pomoci jim nést jejich bolest, jejich zranění. Zatím k tomu máme pouze lidské prostředky, ale i tak to má smysl.Snažit se o empatii. Neodsuzovat, neposuzovat, nevíme, co přesně je uvnitř toho člověka.

03.01.2021 4 z 5


Kuropění Kuropění Viktor Fischl

Vyslechla jsem jako četbu na pokračování. Klidné, nostalgické, moudré...sepětí s místem, s přírodou, s lidmi, kam patřím. Všichni se navzájem potřebujeme. Nová generace se učí od staré, stará je v té mladé nějakým způsobem otištěna. Přirozený koloběh, přirozený řád.

03.01.2021 5 z 5