ArthasKarfa ArthasKarfa komentáře u knih

☰ menu

Kilometr devatenáct Kilometr devatenáct Eduard Fiker

Další zdařilá detektivka s kapitánem Kalašem a Karlíčkem, kteří tentokrát řeší špionážní záhadu s velkým počtem otazníků. Na téhle skupině detektivek je milé, že se zde setkáváme se nekompromisním Kalašem, který si všemožně dobírá kriminalistu Karlíčka a společně se jim daří přijít na kloub kdejaké záhadě. Tenhle příběh mám navíc rád proto, že se stal předlohou oblíbeného filmu "Strach" a je tedy zajímavým dokreslením vražedného příběhu. Hezky se to čte, až na občasné zdlouhavé pasáže popisů je to moc milé počtení. "Tak na chatě neni a chatu máte vykradenou".

03.05.2024 4 z 5


Série C-L Série C-L Eduard Fiker

Mám moc rád film, který byl podle knihy natočen. Zde se setkáváme ještě s větším padouchem, než se objevuje ve filmu a je napřed před svými pronásledovateli. Je tu celá řada rozdílů s filmem, ale musím říct, že prvky tajemna a nedosažitelnosti pachatele jsou v knize rozloženy a popsány lépe a krásněji. Líbí se mi vztah kpt. a Karlíčka, který jako by byl protipólem hanebných zločinů a honbou za penězi tajemného vraha. Má to dynamiku, spád a vládne to krásným knižním rozvláčným stylem, kdy třeba cestou metrem večer čtete pasáž, kde vrah uniká, abyste ráno při četbě našli Karlíčka v plné práci v obchodě se šperky. Pěkná kniha.

17.04.2024 5 z 5


Kudy kráčel zločin Kudy kráčel zločin Hana Hlušičková

Zajímavá kniha o velkých hráčích českého a československého podsvětí. Dozvíte se spoustu detailů jak probíhala velká část těch největší mafiánských akcí na v průběhu devadesátých let a mnoho dalšího. Styl je velmi popisný a detailní. Příběhy zaujmou a počet velkých zločinů kolem notoricky známých bossů je strhující. Důležitá kniha pro pochopení práce kriminalistů, kteří bojují s organizovaném zločinem, který má posluhovače všude dam oko dohlédne.

29.03.2024 4 z 5


Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Moc krásná a romantická kniha plná strachu, děsivého kraje, pověrčivých lidí, staré křivdy a tajemné události. Celý příběh vás neskutečně vtáhne do děje. Obrázky a ilustrace podkreslí tajemnou atmosféru a čtení se tak stane krásným odpočinkem ducha a vy se společně s několika odvážlivci vydáte na Karpatský hrad, kde se ukrývá tajemná postava, která společně se svým sluhou ovládá kraj svými kouzly. Moc hezké čtení.

19.03.2024 5 z 5


Smrt programátora Smrt programátora Hana Prošková

Kniha o obyčejných zločinech. V Zrcadle nenávisti chodíte Prahou a přemýšlíte co se stalo v tom malém starém bytě s pokřiveným prostorem. V Přízraku vás vyprávění starého příběhu zavede někam mimo lidské chápání a vy sedíte u kamen ve starém zámku, pár let po válce a dumáte nad mladým životem a síle myšlenky a minulostí. Smrt programátora je syntéza obyčejného dne, nesmyslných veršů, Horácovy povahy a Vašátkova smyslu pro logiku v případu, který se dlouhou zdál jako nevysvětlitelný. Sedíte u kamen, kouříte a žijete.

14.03.2024 5 z 5


Černé jako smola Černé jako smola Hana Prošková

Drobné lidské příběhy, které protnou zločiny. Jsou to zločiny jako my lidé, malé a často zoufalé a samozřejmě nedokonalé. Společně s Horácem a Vašátkem chodíte po Praze, nebo sedíte na pivu v jedné z putyk. Milé příběhy, takové obyčejné.

03.03.2024 5 z 5


Měsíc s dýmkou Měsíc s dýmkou Hana Prošková

Měsíc s dýmkou, příběh o obyčejném podlém zločinu s neobyčejnou postavou malíře Štěpána a měsíce, který zhlíží do jedné zapadlé hospody v pohraničí a je svědkem událostí, které se stanou ve skupině přátel, které dohnala minulost. Paní Prošková měla dar psát neobyčejně o obyčejných věcech. Večery s rozhovory mezi Horácem a Vašátkem působí tak klidně a lidsky. Všechny tři příběhy v člověku něco zanechají.

13.02.2024 5 z 5


Myšlenky zločince v české kotlině Myšlenky zločince v české kotlině Jiřina Hofmanová

Kniha je zajímavým shrnutím od člověka, který u policie působil dlouhý čas a líčí svojí kariéru a snahu prosazovat nové metody v pátrání po vrazích a dalších nebezpečných pachatelích. První část je kromě samotného výčtu životních milníků velmi zajímavým exkurzem do několika případů a jejich následného vyšetřování. Část, která mě opravdu bavila se týkala Orlických vražd a jejich podrobného popisu včetně výslechů pachatelů. Méně zajímavou částí knihy jsou neustálé exkurze snahy zavedení systému ViCLAS do policejního vyšetřování, spory s vedením odborů a oddělní a celkový negativní pohled na všechny kolegy u policie, kteří těmto metodám nepřáli sluchu. Rozhodně je paní Hofmanová skvělou policistkou a její práce pomohla objasnit nemalé množství kriminálních případů. Celkově však kniha vyzní spíše kysele a kriticky vůči všemu co se neslučovalo s jejím dlouholetým názorem na modernizaci policejních metod vyšetřování. Čtivé je to spíše pro lidi, kteří mají policejní práci rádi bez příkras a nezajímají je velké případy, ale spíš jak to skutečně je.

02.02.2024 4 z 5


Výjezdovka Výjezdovka David Urban

Kdo čeká velké kriminální případy, tak ať sáhne po knihách, které mají upoutávky v metru. Tohle je kniha, která popisuje práci normálního kriminalisty z pražské žižkovské výjezdové skupiny, která řeší běžné případy. Kde tomu chybí velkolepost případů, tam je krásná přítomnost reality a skutečných postupů, když se v Praze něco děje.

20.01.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Kniha, která lidem alespoň částečně představí práci kriminalistů, kteří odvádí skvělou práci v rámci vyšetřování těch nejzávažnějších trestných činů. Poutavý rozhovor s osobou, která přispěla velkou měrou k bezpečnosti ČR a jejím obyvatelům. Čest jeho práci.

09.01.2024 5 z 5


Extremismus jako bezpečnostní hrozba Extremismus jako bezpečnostní hrozba Miroslav Mareš

Moc dobře napsaná příručka nejen pro AČR nebo PČR. Základní vhled do českého extrémismu, skupin a znaků. Velmi pěkně postavena i část s obhajobou hrdosti českého národa a uvědomění vlastních hrdinů. Příjemné čtení s poučením.

30.06.2023 4 z 5


Zákon o Policii České republiky Zákon o Policii České republiky kolektiv autorů

Formát do kapsy. Obsahuje vše důležité pro člena sboru PČR i další osoby. Doporučuji.

22.03.2023 5 z 5


Nová tajemství Prahy Nová tajemství Prahy David Černý

Velmi pěkně ilustrovaná a koncipovaná kniha o poměrně známých místech a událostech v Praze. Myslím, že pro většinu čtenářů, kteří mají rádi historii a Prahu byla celá řada informací již dávno známých nebo jen podaných jinou formou. Kniha je příjemným zpestřením literatury o Praze na poloviční cestě mezi fakty, mýty a bedekrem. Četla se hezky.

02.09.2022 3 z 5


Na horách Na horách Jaroslav Durych

Kniha, která vás vtáhne do dnes už zcela vzdáleného světa hor. Stoupáte a šplháte společně s několika hrdiny, kteří kromě svých životů touží poznat i místa vzdálená. Láska je provází na každém kroku, jen vyslovit jí je mnohdy těžší než zdolat vysoký vrchol nebo chytit orla za letu. To možná všechno přetrvalo i do dnešních dnů.

28.08.2022 4 z 5


Zmizelá Šumava s Emilem pěšky Zmizelá Šumava s Emilem pěšky Emil Kintzl

Moc pěkná knížka pro všechny, kteří mají rádi Šumavu a rádi se toulají nejen těmi známými cestami, které navštěvuje hromada lidí. Emil Kintzl byl velmi inspirativní člověk, který představil zákoutí míst, kam kromě pár místních zabloudí jen málokdo. Šumava je krásná a čtení takových knížek třeba i v pražském metru, člověka upokojí a uklidní. Čest památce pana Kintzla.

28.08.2022 5 z 5


Krakonoš Krakonoš Paul Johannes Praetorius

Kniha, která líčí Krakonoše pokaždé trochu jinak, jednou jako dobrého souseda, jindy jako podlé strašidlo. Musím přiznat, že některé příběhy byly velmi pěkné, jiné spíše "fekální", nicméně právě tento druh humoru byl člověku 17. století velmi blízký a čtení je to zábavné

11.08.2022 5 z 5


Tři králové Tři králové Zdeněk Ležák

Komiks, který mapuje práci možná největších českých hrdinů protektorátu. Je velmi pěkné, že toto téma si získalo i komiksové zpracování a dostalo se tak do povědomí i lidí, kteří velké knihy nečtou. Události a osoby byly možná až příliš rychle vykresleny a nedostalo se jim tak větší pocty, kterou si všichni, kteří se odvážili nacistům vzdorovat, zasloužili. Nicméně celá kniha je zdařile nakreslena a dialogy až na pár maličkostí dávají smysl a navazují.

31.07.2022 4 z 5


Příběhy obyčejného šílenství Příběhy obyčejného šílenství Petr Zelenka

Kniha, která se stala stejně jako divadelní představení i film mým dobrým andělem dospělého života. Každý z nás má trochu úchylného kamaráda, stále nedořešený vztah nebo rodiče, kteří nám vždycky "dobře poradí". Spousta pravd o životě, celá řada vtipných hlášek, láska a hromada toho co človek pochopí až pozdě. "Začalo to jako deviace a skončilo to jako láska". Kniha je vlastně spojovníkem mezi divadlem a filmem a mě to bavilo.

23.07.2022 5 z 5


Tajemství dne D Tajemství dne D Gilles Perrault

I přes velké snahy jsem se do toho nemohl začíst. Nějak jsem pořád hledal souvislosti a přesah, který tam pro mne nebyl.

15.06.2022 2 z 5


Student hrdina Student hrdina Václav Řezníček

Knížka nevýrazná a zapomenutá v čase českého písemnictví. Nicméně je asi nejpřesnějším a nejpopisnějším obrazem dobití Prahy Švédy v roce 1648. Stejně jak v časech jiných hrály roly v dobách třicetileté války zrady a jiné formy podvodům které často města až pokořily. Tato knížka velmi zábavně a poutavě líčí celou historii dobývání i pitoreskní historky studenta Klenovce a vojáka Vávry v čase obléhání. Velmi pěkná kniha s drsnými prvky války třicetileté.

02.06.2022 5 z 5