Tři králové

Tři králové https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339397/bmid_tri-kralove-PvK-339397.jpg 4 148 41

Tři vojenští důstojníci, dva prošli československými legiemi, třetí byl příliš mladý, aby se k nim stihl přidat. Zato patřil k výjimečným střelcům a odvahy měl na rozdávání. Po obsazení Československa hitlerovským Německem 15. března 1939 se zapojili do armádou organizovaného odboje Obrana národa. Po několika čistkách gestapo odbojovou skupinu zdecimovalo a naši tři důstojníci se postupně stali klíčovými osobnostmi domácího odboje. Tři králové – Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. První dva gestapo popravilo, třetí zemřel v boji při pokusu o jeho zatčení. Jejich příběh jsme zachytili ve výpravném stostránkovém komiksu, který pokrývá činnost Tří králů od jara 1939 až do smrti posledního z nich na počátku léta 1942. Příběh vám navíc dá nahlédnout do činnosti dalších významných skupin domácího odboje, protože naši tři hrdinové tyto skupiny propojovali. Tři králové patří k největším hrdinům a morálním vzorům našeho národa.... celý text

Přidat komentář

Ristridin
10.12.2023 5 z 5

Hezké ilustrace, ale v něčem trochu nepřesný příběh. Každopádně super, že vzniklo něco takového, ačkoliv krátkého a zkratkovitého. Příběh jde tak jen po povrchu, ale jestli vzbudí další zájem, tak super. Kdo moc o Třech králích neví a nezná souvislosti, asi bude dost zmatený, děti o to víc, že vůbec nemusí znát historii té doby.
Trochu mi přišlo líto, že si v ilustracích nepohráli o něco víc s tím, aby třeba Mašín byl víc sobě podobný.
Příliš často byli Králové oslovováni svými pravými a ne krycími jmény, což bylo ale zde nutné pro identifikování postav.
Opravdu nemám ovšem rád, když někdo v knize neumí správně skloňovat “ji/jí
Medailonky v závěru super.
Stojí za přečtení, ale pro opravdový a úplný příběh je třeba hledat jinde.
Chybky jsou k odpuštění, avšak kdybych neznal historii Tří králů, asi bych hodnotil tento komiks méně hvězdičkami. Takhle jsem si mohl víc vychutnat kresby.

simca9342
26.11.2023 5 z 5

"Víkendovka"

Komiksový příběh je předvyprávěni jiného historického komiksu Článek II. o podobné operaci dvou významných mužů.
Tento příběh podle skutečné události představuje tajnou zpravodajskou službu nazvanou trošku záměrně Tři králové (nepatrně souvisela počtem se jmény tři vinšovatelů malého Ježíška z Betléma). Za druhé světové byla součástí
nelegální odbojové skupiny Obrana národa. Od jejího počátku gestapem intenzivně vyhledávané, ale členům se dařilo dlouhou dobu jejich totožnost a protistátní činnost skrývat.
Zbraně, nelegálně držené bomby domácí výroby a ničení budov gestapa a německých vlaků. To neni ani toho, co odbojáři jako Morávek, Balabán a Mašín dělají pro lidstvo a vítězství války ve prospěch Čechů.
Bohužel ani léta skrývání, zhotovování falešných identit a strach o rodiny nepomohl k tomu, aby zvítězili nad zlem...


Kopta
13.09.2023 4 z 5

Spíše heslovitý úkaz do českých dějin, ale pokud mělo být přínosem vzbudit další zájem, tak si myslím, že efektivně. Úkaz toho, že komiks se dá dělat i jinak a navíc dost typicky hezkou českou formou zájmu o historii.

nula87
29.08.2023 4 z 5

Fajn komiks o opravdových hrdinech. Jediný problém je opravdu množství postav, a vzhledem ke kresbě se občas stane, že nevíte kdo je kdo.

lassse
04.07.2023 5 z 5

Další povedený komiks o československých hrdinech druhé světové války.

J.Clouseau
01.03.2023 5 z 5

Velmi povedený komiks představující činnost odbojové skupiny Tři králové. Příběh této skupiny je představen trochu stručněji, ale to vůbec nevadí. Nicméně ty nejdůležitější informace o skupině a její činnosti jsou zde vyobrazeny velmi zdařile. Přečtení komiksu mě přimělo se o tyto odbojáře ještě více zajímat.

Bylo to pěkné počtení, doporučuji!

MARTh
10.02.2023 5 z 5

Vynikající dílo seznamující čtenáře alespoň v hrubých rysech s neskutečnou odvahou a osudy lidí - opravdových hrdinů - kteří svůj život v protektorátu spojili s odbojem, mnohdy za cenu ztráty života. Je jen smutné, že z vůle komančů nám byla většina z nich několik desetiletí po válce zatajována. Už jen to dělá dílo výjimečným a sluší se je doporučit všem bez rozdílu věku. Drobnou vadou je pouze stručnější forma příběhu, který by si zasloužil rozsáhlejší a podrobnější zpracování. To však na moje hodnocení nemá negativní vliv. Moc hezká byla kresba, stejně tak kvituji závěrečné medailonky, které nás stručně seznámí s klíčovými postavami knihy a jejich osudy (zpravidla bohužel smutnými). Nemůžu jinak než 5*

bazyk21
17.12.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

ArthasKarfa
31.07.2022 4 z 5

Komiks, který mapuje práci možná největších českých hrdinů protektorátu. Je velmi pěkné, že toto téma si získalo i komiksové zpracování a dostalo se tak do povědomí i lidí, kteří velké knihy nečtou. Události a osoby byly možná až příliš rychle vykresleny a nedostalo se jim tak větší pocty, kterou si všichni, kteří se odvážili nacistům vzdorovat, zasloužili. Nicméně celá kniha je zdařile nakreslena a dialogy až na pár maličkostí dávají smysl a navazují.

J.P.S.
24.07.2022 5 z 5

Nadmíru zdařilé komiksové zpracování příběhu nejznámějších hrdinů českého odboje - Josefa Balabána, Josefa Mašína st. a Václava Morávka. Kresba je správně ponurá a temná, jako dělaná do atmosféry Protektorátu. A ty ďábelské výrazy gestapáků – to je lahoda pro čtenářské oko i duší : ))

Oceňuji též závěrečné vysvětlivky, kdy autoři dávají ke každé komiksové postavě krátký historický medailonek s vysvětlením, o koho ve skutečnosti jde, případně v čem se některé části komiksu liší od skutečnosti.

Jak se píše v příspěvku níže, určitě lze doporučit širší škále četnářů, zdaleka nemusí jít jen o fanoušky komiksu či období druhé světové války.

Kortez
09.07.2022 5 z 5

Krásný a všem srozumitelný komix, těžké téma kterému pomáhá k orientaci pro neznalé medailonky postav na konci knihy s označením stran,kde tyto postavy vystupují z příběhu. Určitě doporučuji široké škále čtenářů, i těm kdo komixu příliš nefandí.

Winster
15.06.2022 4 z 5

Velice povedený komiks, který i širší skupině lidí přinese informace o třech králích a ostatních odbojových skupinách na území protektorátu.
Musim říci, že by si klidně zasloužil i více dílů, aby děj nebyl tak shrnutý do jedné knihy. To je jeho jediná vada.

Jezinkabezinka
15.04.2022 4 z 5

Pro lepší orientaci bych uvítala trochu více propojovacího textu. Skvělé jsou medailonky na konci. Jinak velmi záslužné dílo, které připomene řadu lidí, kteří by jinak byli zapomenuti.

Emily82
23.02.2022 5 z 5

Knihy z dílny Ležáka mám ráda. Hravou formou seznamují děti s historií a pokud jim alespoň něco utkví v hlavách, bude to super.

Syn má rád komiksy a já zase historii, tudíž je jasné, co ode mne dostává k narozeninám. :)

Batigol555
31.10.2021 5 z 5

Krásně zpracovaný příběh o odvaze a hrdinství, který by určitě neměl být zapomenut.
Osudy lidí, které patří do učebnic dějepisu. Nádherné ilustrace, které vtáhli do děje.

Eillen
29.06.2021 3 z 5

Jako základní seznámení by to bylo dobré do školy. A číst to mladší, dala bych vyšší hodnocení. Teď už mi to ale přišlo, jak bylo zmíněno přede mnou, lehce zkratkovité. Den po dočtení už si polovinu věcí nepamatuji, ale to je můj problém...
Co se kresby týká, ta se opravdu povedla a ponurá nálada je cítit z každé stránky.

joachim36
31.05.2021 5 z 5

Ve snu by mě nenapadlo, že český odboj vyhazoval do povětří budovy v hlavním městě reichu. Skutečnost, že jsem se toto dozvěděl teprve nyní z komiksu hovoří buď o mé ignoranci, nebo o tom, že při výuce dějepisu se nikdy nestihne projít 20. století. Miloval jsem staré komiksy v abíčku, a toto mi je moc připomíná a tak dávám plný počet hvězd, přestože z hlediska příběhu je to takové přeskakující a několikrát jsem měl pocit, že by se mohlo jít do větší hloubky. Každopádně vynikající odrazový můstek k dalším materiálům.

Morbidus
24.05.2021 3 z 5

Mám z toho podobné pocity jako z komiksu příbuzného tématu Zatím dobrý. Děj je poněkud epizodický až přestručný, řada osobností se jen mihne (medailonky na konci to nezachrání) a někdy kolem poloviny knihy čtenář cítí, že ztrácí přehled. A to by se během vyprávění (i podle skutečných událostí) dít nemělo.
Nicméně přesto nehodnotím zcela negativně. Dobře to odsýpá, u hlavních postav lze rozeznat, kdo je kdo a především - má to perfektně vykreslenou atmosféru (za mě mohli autoři i přitvrdit, čtenáři to povětšinou snesou, když čtou podobné záležitosti). Zejména poslední jmenované má na svědomí hlavně kresba, která vtáhne do děje.
Lze doporučit všem, kteří by rádi získali přehled o odboji za dob protektorátu.

Kamil123
28.11.2020

Trošku zkratkovitě a takovým dětským stylem podaný děj zachraňuje brilantní kresba. Hodně se mi líbilo, jak mě grafické zpracování vtáhlo do takové pochmurné a temné atmosféry. Rád si knihu jen tak prohlížím a kochám se těmi obrázky a mám pocit jako bych v té době právě byl. Děkuji tvůrcům, že takové knihy vycházejí.

Mercatino
26.08.2020 1 z 5

Jednohubka, která potěší, ale nenadchne. Takové téma potřebuje daleko větší prostor. Jaký byl záměr tvůrců? Je to bez emocí, bez provázanosti, bez chutě.