Antis Antis komentáře u knih

☰ menu

Věda, víra, Darwinova teorie a stvoření podle knihy Genesis Věda, víra, Darwinova teorie a stvoření podle knihy Genesis Marek Vácha

Mnoho lidí mě nejspíš za to, co teď napíšu odsoudí, ale podle mě je třeba v této diskuzi začít mluvit jasně a nahlas:

Dokud někdo nepodá opravdové důvody a přesvědčivé důkazy pro víru, házím tuto knihu na hromadu ostatních zbytečných plků. Proč se vůbec bavit o tom, jestli jsou víra a věda v rozporu, když víra sama je naprostý nesmysl? Představte si, že věda je též v rozporu s letopisy Narnie! Ale zastaví se nad tímhle dechberoucím faktem někdo? Ne, nezastaví.

Ať otevřu Váchovo dílko kdekoli, cca do dvou stránek na obě strany najdu dětsky i akademicky naivní omyly a chyby v uvažování. Například na straně 67 začíná autor rozvíjet tezi o tom, že je bible bohatou sbírkou literárních žánrů, a proto je ospravedlnitelné brát nekteré její části doslova a jiné metaforicky. Tento argument byl již tolikrát rozbitý napadrť, že považuji za nanejvýš trapné, kdykoli ho někdo použije znovu. Vysvětlím:

Zamýšlený žánr díla zná pouze jeho autor. U bible autory neznáme a nemáme ani jejich vyjádření, tudíž žánry jednotlivých částí nelze určit. Na světě je mnoho literalistů, kteří považují bibli za doslovné Slovo boží a nespočet dalších, kteří chápou za doslovné/metaforické jiné části, než otec Vácha. Tyto různé pohledy jsou vzájemně neslučitelné. A vzhledem k tomu, že víra nemá žádné důkazy, neexistuje způsob, jak určit, který z výkladů má pravdu (nehledě na to, že "výklad" v tomto případě znamená "jak se to komu zrovna líbí").

A to se zatím pohybuji jen ve víře židovsko-křesťanské. Muslimové by třeba na Váchovo mudrování měli další názor. Stejně tak Hinduisté atd. Znovu, jak bez důkazů určit, kdo z nich má pravdu? Nelze. Historicky to náboženství řešila hromadným vražděním pohanů, bezvěrců a kacířů.

Nikdo nikdy nedokázal přejít od deismu k teismu. Jinými slovy, i kdyby nad námi "něco" bylo, nemůžeme o "tom" říct nic konkrétního, protože nemáme žádné objektivní pozorování. To znamená, že ve chvíli, kdy někdo začne vykládat nejenom, že je nad námi "něco", ale že to "něco" je ten a ten bůh s takovými a makovými vlastnostmi, je to skok, který logicky nelze ospravedlnit. V takové chvíli si už prostě autor, lidově řečeno, "cucá z prstu".

Kdy už konečně civilizace shodí ze svých beder hloupé barbarství náboženství a vykročí k řešení skutečných problémů? Ach jo =(

15.04.2016 odpad!


Proč (a jak) psychosomatika funguje? Proč (a jak) psychosomatika funguje? Jarmila Klímová

Co se věnuji zkoumání ezoterické literatury z pohledu skeptika, zjistil jsem dvě věci:

1) Doktor není vědec.
2) Spousta si jich to myslí.

Musím někdy odchytit někoho z lékařských fakult a zeptat se jich, jak je, ksakru, možné, že tolik jejich absolventů nemá o vědecké práci ani potuchy. Jinak si nemohu vysvětlit, jak může autorka s takovým vzděláním, jako paní Klímová zde, napsat knihu, jako je tato.

Tak v prvé řadě to tu silně zavání modlou alternativní medicíny "dřív bylo lidem líp". Jak já tuhle větu, tuhle špinavou, sprostou lež nenávidím! Teď si, děti, prosím otevřete učebnice dějepisu.

O jeden rychlý Google později: http://www.demografie.info/?cz_umrtnosthistorie

Podívejte se na to. V roce 1900 byla střední délka života 40 až 45 let. To není zas tak dávno. Dovedete si to představit? Vždyť tomu dnes říkáme "střední věk"! 220 dětí z 1000 (předpokládám, že 220 ze 100 je překlep =) se nedožilo jednoho roku. A ještě dál do minulosti? 50% dětí se ve středověku nedožilo pěti let! Znovu, dovedete si to představit? Dovedete si představit svět, kde když se vám narodí dvě děti, můžete plně očekávat, že jedno z nich do pěti let UMŘE?! Tak dobře se ti naši předkové měli! Jo jo, taky se chci vrátit do těch starých zlatých časů, kdy jsme "více naslouchali intuici a vnitřním pocitům", jak nás nabádá paní "doktorka". Co tam máte dál, vzdělaná osobo?

No samozřejmě — mystické energie. Skutečný citát ze strany 157:

"1. K čemu je nám dobrá energie?

Už staří Číňané věděli, že naším tělem proudí jakási energie, která ovlilvňuje jeho fungování. Od této znalosti se sofistikované starověké medicínské umění odvíjelo a zůstalo platné po tisíciletí."
...
...
...
PROBOHA PROČ?!!!

Já to tu dramatizuju, ale vážně — tohle se omílá pořád dokola a pořád příliš málo lidí příliš potichu a uctivě pokládá zásadní otázku: "Jak to víte?" Podívejte se, jak slizce nám autorky podsouvají tuhle otřepanou hloupost. ...VĚDĚLI...ZNALOST...SOFISTIKOVANÉ MEDICÍNSKÉ UMĚNÍ...PLATNÉ PO TISÍCILETÍ... To přece už každý ví, že? Ne, milé dámy, to jen každý idiot, který viděl vědu jen z okna Pendolína, opakuje do zblbnutí, jako nějakou modlitbu nové sektě. Zkusím tuhle slátaninu uvést na pravou míru:

"Staří Číňané si vysvětlovali různé tělesné pochody a jejich poruchy za pomoci tzv. "vnitřní energie" a systému drah, kterými tato energie proudí tělem. Žádné měření nikdy žádnou takovou energii nezjistilo a v tuto chvíli je tedy rozumné dospět k závěru, že neexistuje. Navíc klinické studie nikdy nezjistily žádný léčebný přínos terapií odvozených od těchto představ."

Tak, tohle je pravdě o dost blíž. Ale to nezní tak hezky, že? Nedává to ten hřejivý pocit naděje, že autorka ví, o čem mluví. To mě mrz— Ne, dělám si srandu. Sorry, "doktorko", problému se nezbavíte tím, že si řešení VYMYSLÍTE, řešení musíte NAJÍT. Je v tom takový malilinkatý rozdíl, který vás měli na té vaší lékařské fakultě naučit. Nebyla jste zrovna nemocná?

Jako vždy, kniha obsahuje i hodnotné rady, ale vzhledem k tomu, že je celá postavena na teoriích, které jsou ve světle současného lidského poznání šílené, půjdu si pro rady ohledně svého zdraví raději jinam. Někam, kde mě na první poled netrknou do očí lži a nevzdělanost autorů. Mně na mém zdraví totiž záleží.

Maucta =)

31.03.2016 odpad!


Dělat těžké věci Dělat těžké věci Alex Harris

Tímto prosím a žádám všechny teenagery i jejich rodiče, aby pro sebe/své děti laskavě zakoupili knihu, kterou nenapsala dvojice náboženských fanatiků. Tedy knihu jinou (kdyby si někdo nebyl jistý).

Toto není kniha pro mladé. Toto je kniha pro psychology a religionisty. Je to kniha pro každého, kdo chce pozorovat vliv indoktrinace nesmysly od útlého dětství na psychiku lidské bytosti.

Neříkám, že je závadné téma obecně, ale pokud nedokážete v knize, která není prvoplánově o náboženství, napsat jedinou stránku bez varianty na "chvalte Hospodina!", jste šílenec a rady do života od vás poslouchat nebudu. Tečka.

13.12.2015 odpad!


Thovt na každý den Thovt na každý den Kerstin Simoné

Duchovní mistři mi neustále říkají, abych myslel pozitivně.

...pozitivně...pozitivně...

Ehm...i hloupí lidé si v naší společnosti mohou dovolit koupit si knihu? Já fakt nevím...

12.12.2015 odpad!


Základy reflexologie Základy reflexologie Nicola Hall

Další paskvil, který buď z fatální neznalosti, nebo hůř, z chladné vypočítavosti, hájí "léčebnou metodu", která je v odborných kruzích dávno zdiskreditovaná a vyvrácená.

Je to pořád tatáž písnička: každý poznatek lze ověřit teoreticky (víme, jak by to mělo fungovat) a prakticky (nezaujatě testováno). V podstatě celé odvětví alternativní medicíny jede na tom, že princip sice neznáme, ale v praxi to funguje.

Malá odbočka: jsou teorie, jak tyto metody fungují, ale ty mají značnou tendenci se zarazit o nějakou maličkost, jako třeba, já nevím, FYZIKÁLNÍ ZÁKONY (viď, homeopatie?).

Jenže když alternativní metody testujete POŘÁDNĚ (čti tak, jak vyžaduje zákon od metod klasické medicíny), prostě a jednoduše nefungují. Když vám někdo masíruje chodidla, je úplně jedno kde. Výsledek je stejný. Vždyť ani na těch jejich tabulkách a náčrtech se reflexologové nemůžou shodnout!

Konečně, přesvědčte se sami — jděte na wiki, čtěte a pokračujte odtamtud. Maucta =)

29.11.2015 odpad!


Principy reflexologie Principy reflexologie Nicola Hall

Takže vše, co nám kniha s názvem Principy reflexologie říká je, že tyto principy neznáme. Jak užitečné...

Autorka nás nicméně ujišťuje, že to je jen otázkou času, hlavně, že metoda funguje. Což by byla víceméně pravda...kdyby reflexologie skutečně fungovala. Nerad vám ničím bublinu, ale seriózní studie zas a znovu ukazují, že reflexologie nemá žádné léčivé účinky, snad kromě obecných příjemných pocitů a uvolnění. Klasická masáž vám prospějeje víc.

Lidi, takový základní poznatek: pokud je vám ouvej, podstoupíte proceduru, a pak je vám líp, neznamená to ještě, že procedura dělá, co vám praktik tvrdí. Zdraví a nemoc jsou holt složitější a tohle zjednodušení stojí lidstvo mnoho zbytečného utrpení a zmařených životů.

28.11.2015 odpad!


Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Neale Donald Walsch

Slyšte, sestry a bratři, slyšte! Pán mi zjevil své poselství! Vizte pravdy všehomíra!

1: Stvořil jsem tuto Zemi a vše kolem ní, abych splatil dluh svůj Bytosti Nejvyšší. Prohrál jsem sázku a více o tom nebudeme mluvit.
2: Vše je mnou a já jsem klokanicí.
3: Vše, co konáte je dobro.
4: Každému člověku dávám zabít každý den bližního svého. Jejich hlavy ať oddělíte od těl, jejich krví pomažete své nahě tělo, jejich oči ať sníte a při tom všem vzývejte Jehalláhu, mou manželku a paní.
5: Nikdy tomu nebylo, aby byl svět zatopen až po okraj, zato byl po třinácte let ponořen do kakaového pudingu.
6: Hvězdy na obloze jsou brouci, jejichž pozadí svítí silou tisíců luceren, a kteří se živí tmou a úmysly lidí.
7: Nikdy nevezmete život jinému člověku, sice vás věčnost v moři uřezaných klitorisů a předkožek čeká.
8: Životnost duše je přesně 22489756,892/0 dne, lhostejno kdy zemře vaše tělo.
9: Nebudete mít jiného Boha, kromě Jaleely, Sonmi, Vasila, Lisbeth, Larryho a Franty odvedle.
10: Ježíš se zrodil ženou, kterou jsem na její přání zázrakem učinil mužem a byl počat když se Marie oddávala slastem se svými deseti milenkami. Naráz.

Tak mi pravil ve snu Pirratosaurus, náš Pán, Slunce naše jasné, chvála buď všem šesti jeho protistojným palcům!

Ámen

Komentáře:
-----
Úžasné! Myslím, že toto poselství by se mělo dostat do povinné literatury pro všechny!
-----
Dokonalé a nesmírně vzácné! Doporučuji všem hledajícím!
-----
Tolik neobvyklých odpovědí! Tolik ispirace! Ještěže to nejsou žádná dogmata!
-----
Odporuje to Bibli! Nečtěte to!
-----
Již dlouho jsem cítila ve svém srdci přesně to samé! Knihu mám na nočním stolku a každý večer si v ní listuji!

... Ámen?

02.11.2015 odpad!


Thovt - Chrám moudrosti Thovt - Chrám moudrosti Kerstin Simoné

Překlad anotace:

Kupte si moje knihy, potřebuju prachy. Práci s kartami zvládne každý pitomec, takže pokud věříte alespoň smítku z toho, o čem píšu, kvalifikujete se. Pokud si karty vyložíte, možná se vám v budoucnu něco přihodí. Karty samy vám neřeknou nic konkrétního, dokud se vám nestane něco, co si na svůj výklad zpětně promítnete.

Nevěřím vám ani na moment, že zvládáte malou násobilku. Magie, čáry, vúdú, baf!

Citát neexistující bytosti: "Dozvíte se, co vás čeká, i když se to možná nestane. Pokud se to stane, karty fungují. Pokud ne, gratuluji k svobodné vůli. Win-win!"

22.10.2015 odpad!


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Tato kniha bohužel dělá to, co dělá spousta dalších ezoterických knih: míchá jablka s hruškami. A jako obyčejně, i zde jsou jablka shnilá.

Na jedné straně tu máte obecné filozofování o tom, že se máte mít rádi, že máte brát život pozitivně, a že se nemáte utápět v depresích. Proti tomu se nic říct nedá. Je to filozofie autorky, je to názor.

Na straně druhé je ovšem kniha protkána tvrzeními o síle myšlenek měnit realitu, o duchovní energii a povaze nemoci, které se nebojím označit za naprosté hovadiny. Proč? Protože v těchto případech paní Hay začíná tvrdit konkrétní věci o světě kolem nás. A mýlí se. Ze dvou důvodů:

1) Mýlí se, protože vychází z představ a přesvědčení, které nejsou ničím podložené, případně jsou natolik neurčité, že si pod nimi může kdokoli představit cokoli.
2) Mýlí se, protože její tvrzení odporují vědeckým poznatkům.

Pár příkladů:
"Síla se vždy ukrývá v přítomném okamžiku." - Nemám nejmenší ponětí, co si pod tímto mám představit.
"Vytváříme každou takzvanou nemoc ve svém těle." - Jak? Jak do vaší teorie zapadají choroboplodné zárodky? Radiace? Úrazy?
"Zbavení se zloby odstraní i rakovinu." - Co to znamená? Jak to funguje? Jak to víte?
"Mnozí lidé zabývající se alternativními léčebnými terapiemi (čti hlupáci a/nebo podvodníci) a používající při práci s klienty mou knihu Miluj své tělo potvrzují, že mentální příčiny, které uvádím, platí u devadesáti až devadesáti pěti procent případů." - Testy: máme. Statistika: máme. Jak jsem kdy mohl pochybovat? /sarkasmus

A jak nám autorka odpoví? Všechna svoje tvrzení obalí slovy "Já věřím". Fajn. Já ne. Co tam máte dál?

Příloha pro ty, kteří říkají "Každý má svou pravdu.":

Za prvé, zaměňujete slova "pravda" a "názor". Pravda je jedna. Když po vás někdo hodí kámen, žádné množství usilovných myšlenek ani afirmací vás nezachrání před bolestivou zkušeností. Takže je to "Každý má svůj názor."
A to je v pořádku, pokud se bavíme o něčem, NA CO DOSUD NEMÁME JEDNOZNAČNOU ODPOVĚĎ. Politika, detaily lidských práv, zákony, to vše je "fair game".
Pokud je ovšem vaším názorem, že Země je 6000 let stará, že homeopatie a astrologie jsou vědní obory nebo že slunce obíhá kolem Země, je váš názor prostě a jednoduše hloupý a zasloužíte si veškerý výsměch, který za něj nevyhnutelně sklidíte.

18.10.2015 1 z 5


Uzdrav své tělo Uzdrav své tělo Louise L. Hay

NE.

Tato kniha pro mne znamenala nový rekord. Jsem skeptik, který nechce být pokrytcem, takže čas od času vezmu do ruky nějakou ezoterickou knihu a sám se přesvědčím, o čem mluví a jestli na tom něco nebude. Většinu z nich nečtu vcelku. Hledám pasáže, kde autor/ka vysvětluje proč bych se měl jejich radami řídit, případně jak ta která metoda funguje.

Obyčejně to znamená, že knihu můžu s klidným svědomím odložit po přečtení úvodu. Knize Uzdrav své tělo od Luisy L. Hay se podařilo zdiskreditovat se už věnováním. V něm paní Hay prohlašuje, že poznatky v knize vycházejí z její subjektivních představ o světě, které jsou jak vágně vyjádřené, tak ničím nepodložené.

Přemohl jsem se, zkusil jsem i úvod. Nebylo to lepší. Parafrázuji:

"VÍM, co VÍM, protože to VÍM."

Rád bych si dělal legraci, ale toto je to, co nám autorka říká. Sorry, madame Hay, Pepa v hospodě říkal něco jiného a Pepa VÍ všechno. A ta velká písmena. Ta jsem si nepřidal, abych se autorce vysmíval. Ta v knize skutečně jsou. Máloco zavání manipulací bez argumentů tak, jako když na vás někdo křičí z papíru.

Někdo by řekl, že můj přístup je povrchní, špatný, že bych měl knihu dočíst do konce, než ji budu strhávat. Ale proč? Pokud mi paní Hay na začátku bez okolků řekne, ať vypnu rozum a kritické myšlení a prostě jí věřím, je to jediná věc, kterou o knize potřebuju vědět. Seznam chorob, jejich domnělých příčin a domnělých léčebných postupů je k ničemu, pokud je vám jasně řečeno, že si to všechno autorka cucá z prstu.

Čili NE, děkuji, ale nejsem tak naivní, nesoudný a hloupý, abych vám toto spolkl. Toto nepovažuji ani za dobrý pokus. Odpad.

11.10.2015 odpad!


Thovt - projekt lidstvo Thovt - projekt lidstvo Kerstin Simoné

Zdravím všechny Bytosti Světla!

Jmenuji se Kerstin a chtěla bych vám představit svou knihu. V první řadě je o tom, že se nemusíte ničeho bát. Hlavně ne reality. Vše se děje z nějakého důvodu. Nikdo ho teda nezná, ale je to tak. Nemusíte se bát neštěstí v životě, protože to vás zocelí. Nemusíte se bát smrti, protože ta je jen přechodem na vyšší úroveň Bytí. Pokud máte postižené dítě, pak vězte, že je to Dar, neboť to, čemu my tady na Ze-ehm-planetě Terra říkáme "postižení", je ve skutečnosti jen duše, která je tak drsná, že si vybrala život na obtížnosti "Hard". A když jste nemocní nebo nešťastní, vězte, že si za to můžete sami, protože nejste v dostatečném souladu s Universem, vy pitomče! =P

V mé knize najdete spoustu utěšujících a bebíčka foukajících vět, vytvořených náhodným spojováním učeně znějících slov, jako "energie", "vibrace", "dimenze", "černé díry", "mimozemšťané", "jádro naší planety" a "vyšší roviny existence" s pozitivními a krásnými slovy jako "světlo", "láska" nebo "Božský". Když si ji přečtete, už nikdy nebudete muset čelit té ošklivé realitě tam venku a budete navždy šťastní, zdraví a plní...(házím kostkou)...lásky!

Taky se dozvíte o svých duchovních průvodcích! Vážně! Jsou plní...()...lásky a...()...světla a jsou všude a jsou tu proto, aby nás ochraňovali. Třeba mě osobně ochránili v roce 2004 před tsunami v Asii, když vytvořili "shodu okolností" (haha, jako by taková věc existovala, hlupáčci! =D ), která mi zabránila tam v tu dobu letět. Ne, nevím, co v tu dobu zrovna dělali duchovní průvodci těch 230 000 lidí, co tam zemřeli a je mi to fuk! Mluvím tady o MNĚ a MĚ zachránili, takže jsou super!

A jakže to všechno vím? Jednoduše: řekl mi to Thovt. No přece Thovt! Neznáte? Staroegyptský bůh moudrosti, ve kterého už tisíce let nikdo nevěří? Tak přesně ten mi to řekl. Koneckonců, podívejte se tady na moji fotku. Podívejte se, jaká jsem milá, příjemná, usměvavá paní. Copak by taková tvář mohla lhát, aby si zajistila pětadvacetiletou lukrativní kariéru psaní a pořádání seminářů? Copak by taková tvář mohla být naprostý a totální cvok, který nerozezná hlasy ve své hlavě od skutečnosti? No že ne?



...že ne?...

10.09.2015 odpad!