AnneEyre AnneEyre komentáře u knih

☰ menu

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Vydání sice nikdy nevidělo korektora, ale kniha samotná dobrá. Člověk se nezadrhne u jedné části roky, rozumí (většinou) a chápe.

10.06.2014 4 z 5


Tři mušketýři - 2. díl Tři mušketýři - 2. díl Alexandre Dumas, st.

Vděčné čtení. Převážně dějová kniha, snadno pochopitelná a příjemná ke čtení, jedna z těch, které bych doporučila lidem, kteří prostě jen potřebují něco přečíst. Kniha odpočinková. Chvílemi mi připadalo, jako by byl způsob psaní velmi výrazně odlišný, takže zatímco jedna kapitola se četla lehce, u jiné jsem trpěla s každou větou.
Stále jsou pro mě Tři mušketýři knihou hodnou přečtení.

08.05.2014 3 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Kniha zhruba do dvou třetin až zoufale nudná a nezajímavá. Člověk má skutečně chuť přestat číst a jen vědomí, že o kus dál přijde zápletka, ho udržuje u knihy, třebaže po ní nesáhne klidně celé dny. Teprve konec je možno bez problémů číst, neprožívala jsem u něho žádná velká muka, jak to zase autor protahuje.
Jde ale také o dílo, ve kterém se skrývá víc než pochybná filozofie lorda Henryho. Pokud člověk hledá, najde si v něm to své, tu svou myšlenku. A proto, ať už mi Obraz připadá jakkoliv zdlouhavý a pro dnešního čtenáře nezajímavý, bych ho ochotně doporučila na čtení. Možná na čtení pomalé, jako občasné proložení té dnešní "literatury". Ale doufám, že po Obrazu každý člověk toužící po určitém přehledu a po něčem víc než dodělání školy, aby jako něco dělal, alespoň sáhne. Možná ho znechuceně odloží, ale je lepší se s ním setkat a nejlépe dočíst, než ho znechuceně odložit hned na začátku. Tak trochu testuje vytrvalost... A zvědavost.

17.03.2014 3 z 5


Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Velmi zajímavá kniha. Ale rozběh velmi pomalý, dlouho trvá, než čtenář začne cokoliv chápat a věřím, že to spoustu lidí odradí. I když se děj později trochu rozběhne a čte se lépe, pořád ještě jde o dílo zdlouhavé a nepředstavitelně nudné. Přesto má něco do sebe a stojí za přečtení, pokud má člověk dost trpělivosti, aby dočetl. Jistě vím, že se k ní nebudu vracet.

02.02.2014 3 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Po dokoukání 3. série seriálu se mi konečně podařilo sehnat knihu a začala jsem číst. Musím uznat, že jsem se občas pobavila, četlo se mi to velmi dobře a členění do kapitol podle postav je skvělý nápad. Jenže kapitoly Sansy a Catelyn byly takové uspávací čtení na dobrou noc a překladatelka by zasloužila pár lekcí angličtiny a překladu.
Jsem přesvědčená, že měla překládat, ne přepisovat. "Son in law" bych spíše přeložila jako "zeť" než jako "syn ve sňatku" a pochybuji, že v Sedmi královstvích mají Francii, aby mohl mít rod ve znaku burgundské víno.
Autorovi bych doporučila podívat se někdy na koně, pokud také nešlo o chybu překladu. Rytíř ve zbroji sotva pojede rychlým cvalem na plnokrevníkovi. Nepobízí se koleny ani kopnutím (první nemožné, druhé možná, záleží na koni. Každopádně je to zbytečné rozhození rovnováhy jezdce) a kopnout koně do slabin je kvůli rovnováze a stavbě lidského těla téměř nemožné (ozkoušeno).

31.01.2014 3 z 5


Strakatý pás Strakatý pás Arthur Conan Doyle

Překladatelce povídek bych dala pár lekcí "koňské" angličtiny (chestnut opravdu není hnědák), ale celkově bylo příjemné moci se kdykoliv podívat na český překlad, i když nevím, jestli se potřebuji procvičit zrovna v angličtině trochu starší a formálnější. Jinak jsou v knize povídky tři (Strakatý pás, Inženýrův palec a Dům U Měděných buků), všechny velmi dobře přeložené a velmi zajímavé, i když asi ne tolik známé jako třeba Pes baskervilský.

03.01.2014 4 z 5


N či M? N či M? Agatha Christie

Rozhodně nápaditá kniha, velmi čtivě psaná a i když byla spousta pasáží zdánlivě zbytečná, nenudila jsem se a příběh pokračoval plynule. Ale je pravda, že až když začalo „jít do tuhého“, dalo se odhadnout, o co jde a kdo je tou osobou, kterou hledají, což je pro mě velké plus, jelikož jsem od této autorky četla i díla od začátku předvídatelná.

03.01.2014 4 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Dílko vtipné, snadno pochopitelné, ale pro mě trochu moc protahované v místech, kde je to zbytečné.

01.01.2014 3 z 5


Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Terry Pratchett

I když mi v knize něco málo chybělo, musím uznat, že je velmi čtivá, člověk se u ní zasměje, jindy mu maličko běhá mráz po zádech, neví, co se stane. Ale pořád ještě je to oddechová četba, kterou jsem tolik potřebovala. Po tom, na co jsem zvyklá, možná až moc jednoduchá, ale to knize ani nemohu vyčítat.

17.11.2013 4 z 5


Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky Edgar Allan Poe

Slibovala jsem si o hodně více. Tak nějak ukáže případ, vysvětlí okolnosti. A zbylé dvě třetiny povídky jsou věnované hrdinovi, který vysvětluje, jak to všechno vypátral úplně sám, bez maminky...

15.11.2013 3 z 5


Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

Celkem dobré, napínavé, s nečekaným závěrem. Přesto mi v tom chyběla určitá poutavost. Děj není ničím rušen, ale přece jako by něco chybělo.

10.11.2013 3 z 5


Sweeney Todd: Šňůra perel Sweeney Todd: Šňůra perel Thomas Peckett Prest

Promyšlený a napínavý příběh, to ano. Ale jak se to křeslo mohlo pořád obnovovat? Navíc nejde o nijak čtivou knihu a neexistuje jediná sympatická postava. 4 hvězdy, a to přivírám obě oči.

30.10.2013 4 z 5


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Musím se přiznat, že jsem si od téhle knihy slibovala více. Je prezentována jako válečný román, ale už po několika stránkách zjistíte, že válka slouží jako kulisa, a stejně tak by to šlo umístit do jakéhokoliv konfliktu od dob, kdy americká armáda začala využívat letadla. I když to má být jen sled příhod, nevýrazně provázaných souvislostmi, ve finále vzniká jeden obrovský zmatek, ze kterého si čtenář nemůže vybrat nic víc než neuvěřitelně nepříjemný dojem. I když to byl nejspíš částečně záměr autora, mě si zmatenými a rádoby úsměvnými příhodami rozhodně nezískal. Hlava XXII patří ke knihám, které už nejspíš do ruky nikdy nevezmu.

27.10.2013 3 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Od knihy jsem čekala víc. Možná je to tím množstvím teologických a filosofických úvah, ale i když samotný příběh je skvělý, způsob, jakým ho autor podal, mi vůbec nesedí.

14.10.2013 3 z 5


Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Na můj vkus poněkud zdlouhavé.

09.10.2013 3 z 5


Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Agatha Christie pro mě neztrácí své kouzlo, ale tahle kniha nás až do konce přesvědčuje, že vrahem je A. B. Cust. Závěr, ve kterém Poirot odkrývá pravdu, je možná zbytečně dlouhý, ale člověku pak zůstane opravdu málo otázek. Jenže tady nejde příliš hádat, kdo je vrahem, opravdu jde jen o honbu za šílencem, čímž se pro mě kniha stává trochu nudnou.

31.08.2013 3 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Úžasný příběh americké smetánky v meziválečné době. Pro mě vypráví hlavně o snech a honbě za iluzí, která mizí, když ji máte na dosah... A to bude vždy dobré téma ke zpracování.

30.08.2013 5 z 5


Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Kniha, ve které se osudy různých lidí z různých vrstev proplétají, přitom se vše týká jen křesla v obecní radě. Krásná kniha se spoustou veselých situací, ale neuvěřitelně smutným koncem.

30.08.2013 4 z 5


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Klasika a asi i maturitní četba. Sice mě čtení bavilo, ale zároveň se mi to celé zdálo zdlouhavé a tak trochu "o ničem". 400 stran popis francouzské společnosti, 90 stran nejvýraznější a nejrychlejší děj. Ale prokousat se ke konci mě stálo hodně trpělivosti. V Paříží pořád dokola salon... Pro mě příliš nezáživné, i když stále celkem zábavné.

29.06.2013 3 z 5


Poslední manželka Jindřicha VIII. Poslední manželka Jindřicha VIII. Carolly Erickson

Úžasná kniha o úžasné ženě. Samozřejmě ji nemohu považovat za učebnici dějepisu, ale pro mě jde o skvělé dílo o nelehkém životě silné ženy se smutným koncem.
Kniha mě zaujala hlavně příběhem, ale ani skvělý styl psaní a plynulé tempo děje nelze zanedbat.

03.06.2013 5 z 5