-ana -ana komentáře u knih

☰ menu

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Půjčila jsem si jí z nesmyslného impulzu. Hele - no což, beru. Prťavá, ale hřebík na hlavičku uhodila teda pořádně.
Chci říct - přišla přesně v době, kdy měla (nebo neměla?). Ve spojení s dalšími věcmi, které se mi dějí v životě, mi na pár hodin totálně rozhodila celej svět. Možná nezvratně. Ale tak se přece posiluje; musíte to zničit a pak znovu postavit. Silnější o zkušenost.

09.12.2020 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Skvělý čtení. Příběh, postavy - všechno poutavé, zajímavé, originální. Na první pohled oddechovka, ale křeček mi v kolečku běhal jak posedlej - možná hlavně proto, že jsem od knížky měla velký očekávání (vzhledem k tomu, jak je všude zmiňovaná), a snažila jsem se je naplnit a najít v knize tu slibovanou senzaci. Mého očekávání každopádně dostála.

03.12.2020 5 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Nebudu lhát, pan Werther mi začal poměrně brzo lézt na nervy. Do jeho postavení se ale dokážu vcítit. Je typickou romantickou postavou; to hodnotu díla nesnižuje, spíš by ji to mohlo prakticky vzato zvyšovat.

02.12.2020 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

I přes mnohé ujišťování mých vrstevníků, že todle teda číst nemám a že je to blbost, jsem Máji neodolala - hlavně protože mi jeho neznalost připadala dost nepraktická. A dobře jsem udělala!
Jako čtenář ještě mám co dohánět, ale myslím, že krásu tohoto díla již dovedu aspoň částečně ocenit. A že to je krásné.

01.12.2020 5 z 5


Filosofská historie Filosofská historie Alois Jirásek

Jiráska jsem jako pískle po mořící nudě nad Pověstmi bez váhání zavrhla. Na Filosofskou historii jsem narazila náhodou v jednom antikvariátu – byla bych o ní ani nezavadila, kdybych tou dobou nebyla posedlá filosofií a rozpadajícími se knížkami a, no, kdyby to nebyla prostě kost. … R.I.P. předsudky. Jirásek je boží. … Čímž v podstatě předsudky přivádím opět k životu, soudíc autora na základě přečtení jediného díla. Eh… Ale!

První plusové body u mě dílo získalo – jak už jsem říkala – jenom názvem a tloušťkou. Všechna ostatní zdrženlivost padla s první stránkou. Ten nádherný jazyk. Ty postavy – s citem popsané, záporné jako i kladné. Oboje mi k mojí největší radosti poskytlo kraťoučké okénko do minulosti. Filosofská historie není jako mačeta, co rozcupuje moje chápání světa a uvrhne mě dumající do stavu totální deprese. Je to jako můj oblíbený citlivý kamarád, kterého sice vidím jednou za deset let, ale vždy se k němu můžu vrátit s jistotou, že mě nezklame.

30.11.2020 5 z 5