alfons9315 alfons9315 komentáře u knih

☰ menu

Faja Faja Petra Stehlíková

Faja je velmi povedená kniha, která vyniká čtivostí i nápadem. Plyně navazuje na první knihu trilogie a je rozdělena do dvou částí, život v nížinách, odhalení pravdy, a návrat do Duvalského pohoří, druhé odhalení pravdy ????.
V tomto díle je úžasné, jak si malá Ian vytváří, boří a znovu vytváří vztah k pětadvacítce a hlavně k Joelovi. Opět sledujeme boj pětadvacítky s natreami, čímž také kniha končí.
Oproti prvnímu dílu, kdy jsme alespoň pár věcí, o tom, co se bude dít dále věděli, tento končí úplně uprostřed děje, velmi napínavého děje, a nemohu se dočkat až vyjde poslední třetí díl série.
Pokud jsi se dostal přes první díl, určitě ti doporučuji i tento, nebudeš litovat.

15.10.2020


Zrcátko Zrcátko Karl Olsberg (p)

Velmi jednoduchá kniha, už po přečtení informací z obálky dostane člověk velmi dobrou představu o čem bude a nebude z této představy vychýlen až do konce knihy. Čte se rychle, kvůli krátkým jednoduchým větám. Konec knihy, ale musím pochválit, děj vygradoval dál než jsem si prvně představil a díky tomu je závěr velmi povedený.
Obecně bych doporučil tuto knihu všem lidem, kteří holdují jakékoliv technologické novice doby, včetně mě. Donutí člověka se zamyslet nad tím, jak moc ho okolní stroje ovlivňují.

31.08.2020


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Příběh od Siobhan Dowd se opět pěkně vyvedl. Tentokrát v knize Volání netvora, která vás vtáhne do děje a chopí za srdce tak, že si na konci knihy, kterého dosáhnete nedlouho po začátku čtení, budete ještě chvíli utírat slzy.
Každopádně mi kniha nepříjde jako vhodná pohátka pro děti, doporučuji číst dospělým, kteří zase jednou uvidí svět dětskýma očima. Tato pohádka/nepohádkaje skvělým večerním čtením pro všechny, obvzláště pro lidi, kteří přečtou knihu za rok, protože po přečtění dvou knih budou mít lepší pocit. Jen je škoda, že pani Dowd "stála život". Tedy byla vydána po její smrti na jí sepsaný návrh.

05.05.2019 4 z 5


Lovci Duny Lovci Duny Kevin J. Anderson

Pan syn Herbert v tomto díle Duny ukazuje co v něm je. Kniha je napsaná velice dobře. Děj po většinu doby neztrácí na spádu a témeř v každé děhové lince nastanou okamžiky velkého napětí. Tím jak se liší styl Briana od Franka Herberta se kniha stává více čitelnou, protože Brian upouští od většiny fylozofirkých úvah, kterých si Frank Herber tak užil v posledním svém vydaném díle Duny.
Kniha pomalu odhaluje onoho nepřítele, o kterém jseme se dozvěděli již před dvěma díly. Ačkoli je toto odhalení postupné, pokaždé otevře nový obzor. Nové možnosti, které si čtenář musí promyslet než se dozví celou pravdu.
Kniha určitě stojí za přečtění, nejlépe asi ihned po Kapitule Duny. Ale čtenáři, kteří za sebou mají sérii Historie Duny budou v mírné výhodě. Pokud jste ji ale nečetli tak nevadí, vše je v knize dostatešně vysvětleno.

31.01.2019 5 z 5


Silueta Silueta Justin Richards

"Spoilers"
Po několika prvních stránkách si řeknete : Tohle už jsem někde "viděl". Několikrát použíté období pro serii Doctora Who je zase na scéně. Zase jsme v Anglii, Londýně, někdy v 19. stoleti. Zamrlá Temže, na ni karneval. ... počkat, pořád známé. Nakonci přichází ještě zlá pseudo bytost ve skleněné kouli. ... tak a jeto tady, tohle je díl, kde doktor poprvé potkal Claru. The Snowman Christmas 2012. ... Ne, není, ale málem to tam bylo. Už chápu proč se tento díl nedočkal zfilmování.
Jinak je ale příběh napsaný pěkně a poutavě. Při trošce snahy vám knížka zabere jeden zimní večer, kterého nebudete litovat.
Doktor je stále The Doctor a dokáže zachránit svět před jakoukoli hrozbou. Až se mi ten šťastný konec zdál trochu moc, moc, že to musí dopadnout šťastně za každou cenu.

31.01.2019 3 z 5


Dalecká generace Dalecká generace Nicholas Briggs

Dálecká generace je díl, který by v případě jeho stočení musel být alespoň hodinu a pul dlouhy. Prvotní představění Daleků jako hodných a milých "spoluobčanů" je naprosto geiální. Kdybych je neznal ze seriálu, tak bych se opravdu nechal napálit. To vše podnícené Daleckým proslovem na konci knihy. Začínám váhat na čí stranu se přiklonit. Naštěstí ani Briggs nezapomněl jací Dalekové jsou a jací být mají. Kniha je napínavá a čtivá. Poskytne zabavu na pár hodin, kterých nebudete litovat.

15.01.2019 4 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Zaklínač Meč Osudu se mi pravděpodobně líbil více než prvními díl této série pravděpodobně proto, že zde konečně dostává všechno smysl. Stále přeházený děj, při kterém nikdy nevíte z jaké doby bude další příběh mě moc nezaujal u prvního dílu. Ještě horší na tom byl fakt, že některé osoby jsou představeny jako známe, ale k jejich seznámení příjde následně v jiné povídce. Na Závěr to ale druhý díl zaklínače vše spojil do skvělé linie, kterou je už pochopit snadné.

15.01.2019 4 z 5


Kapitula: Duna Kapitula: Duna Frank Herbert

Od herbertovy první Duny se jeho styl velmi prohloubil. Nikdy jeho knihy až na první nebyli velice akční, ale v knize Kapitula Duny Herbert ukazuje mistrnost v slovních přích a filozofiských úvahách mezi ctěnými matre, ctihodnými matkami, mentatem Idaho a posledním Tleilaxkým pánem. Kniha si plyne svým záživným tempem (s nekterými usměvnými momenty) a pak se dostane do vrcholného závěru, kde se každý čtenář musí zamyslet. Co se to vlastně stalo? Všem těm, kteří milují Dunu a líbil se jim předchozí díl, doporučuji přecíst si i tento.

15.01.2019


Brána času Brána času Cecilia Randall

Ačkoli po přečtená prvních několika desítkách stránek má človek z knihy špatný pocit, má smysl ve čtení pokračovat, protože poté začne to pravé drama, u kterého se vám zrychlí tep i dech u napjatých scén a roztaje srdce u scén plných romatiky. Knížka se podle mého soudu velice povedla, neuvěřitelně vtáhne čtenáře do děje, podobně jako v ní zmíněná hra, a pustí vás až s posledními stránkami. Neuvěřitelná škoda ale je, že nejsou přeloženy do češtiny původní 3 díly Hyperversa, našel jsem je pouze v angličtině. Stálo by zato si je přečíst předtím něž se pustíte do této knihy, který je myšlena jako návrat k tématu po 18 letech, proto next.

22.07.2018


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Pěkná knížka, trochu jen zklame, že si člověk nemůže sám pro sebe spojovat indície. Vždy v knize vyjdou najevo z ničeho nic a jste tedy odkázáni knihu číst a moc o tom neuvažovat. Ale kniha samotná se čte dobře, má spoustu barvitých popisů a najde se v ní i pár vtipných chvil, hlavně ohledně vztahu Fawkse a Baxterové.

22.07.2018


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Skvělá knížka. Děj, postavy i popis prostředí je doveden k dokonalosti. Po shlédnutí filmu si ale nemůžete vše představit znovu, prostě dinosaurus už vždy vypadá a bude vypadat, jako ten z jurského parku (filmu). Takže by mohlo být zajímavé číst knížku dříve než vidět film. Autenticitu textu a příběhu dodávají hodně i grafy a 'screeny' obrazovek z děje. Velice doporučuji přečíst.

13.05.2018 5 z 5


Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

Pokračování klasického příběhu plného masožravých rostlin a jedné záhadné komety se začíná odehrávat 30 let po "Znovuzrozená lidstva" jak katastrově s kometou říká jedna z postav knihy. příběh pokračuje na ostrově kam se dostali hlavní hrdina dostal na konci Dne trifidů. Knížka je opět plná zvratů a překvapivých vlastností trifidů. znovu se shledáváme s jednou kdysi známou ale nyní dobře zamaskovanou postavou a opět to nebude takové jak se na první pohled může zdát. Knížka má skvělý děj a i postavy, dokonce nechybí ani dokonale otevřený závěr, který jsme mohli najít i v původní knize. Doporučuji přečíst, pokud se vám líbil Den trifidů.

13.05.2018 5 z 5