Zrcátko

Zrcátko https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377319/bmid_zrcatko-S4T-377319.jpeg 4 192 60

Nahlédněte do budoucnosti, ve které se technologie stává děsivě inteligentní. Jako digitální odrazy nás samých, Zrcátka neustále vědí, co jejich majitelé chtějí, cítí a potřebují. Jemně řídí chování lidí a starají se, aby se každý cítil dobře. Když si novinářka Freya povšimne, že se její Zrcátko chová podivně, začíná se ptát, jakou moc tyto přístroje vlastně mají. Pak pozná autistu Andyho a odhalí, že se Zrcátka stále víc míchají do života svých majitelů – i proti jejich vůli. Když se svými poznatky vystoupí na veřejnosti, má to nedozírné následky…... celý text

Detektivky, krimi Romány Thrillery
Vydáno: , Omega
Originální název:

das Spiegel , 2016


více info...

Přidat komentář

Ticiana
09.02.2024 4 z 5

Tak kniha k zamysleni. Kratke kapitoly a cte se rychle. Je to az hruzostrasne kdyz si pomyslim kolik se toho zmenilo za 20 let. To, co jsme necekali, je ted samozrejmost. Libil se mi doslov autora.

m2056
30.08.2023 3 z 5

Myšlenka dobrá jen mě to přišlo takové málo vyzrálé.


Stromovous
29.08.2023 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Je to o inteligentním systému, který chce ovládnout zemi, ale přišlo mi to poněkud nedotažené a s postavami jsem se neuměl příliš spojit. Kniha má krásně krátké kapitoly a byla velmi čtivá.

shecoola
17.08.2023 4 z 5

Najviac mrazí z toho, ako je toto všetko blízka budúcnosť. Ako sa to všetko deje, ako sa ten technologický vývoj vyvíja astronomickou rýchlosťou a to čo bolo pred desiatkami rokov ešte scifi, je teraz normálna vec. Bude teda to, čoho sa desíme teraz a pripadá nám to ako scifi, za pár rokov realita?

E_Lan
07.08.2023 3 z 5

Je to jednoduché a docela zajímavé čtení svým velmi realisticky vypadajícím námětem, ze kterého mrazí. A ono po dočtení doslovu zamrazí ještě více. Takže *** za nápad a pointu. Z pohledu literárního díla je to ale slabota s nepropracovaným dějem ani postavami. Jen slušná odpočinkovka

katallinka
23.07.2023 3 z 5

Autorův nápad a celkové poslání knihy je geniální! Informační technologie jsou obrovským pomocníkem, ale mohou se stát v určitých případech snadnou hrozbou. Kniha se velmi dobře četla, krátké kapitoly a sympatické postavy. Nicméně na můj vkus byla příliš dlouhá a myslím, že se z námětu dalo vytěžit ještě trošku více. Konec nebyl příliš překvapivý dle ladění celé knihy. 3,5*

semmi
30.06.2023 5 z 5

Ač příliš neholduji sci-fi, musím napsat, že se kniha četla dobře. Mnohdy mi příběh až tak sci-fi nepřipadal. Za mne odstrašující příklad toho, kam až může vést přemodernizovaný a přetechnologizovaný svět, a jak může snadno může ovlivnit člověka.

Micho86
17.06.2023 5 z 5

Celkem vzato se můj dojem z knížky nijak zvlášť neliší od názorů ostatních čtenářů - děsivost příběhu spočívá v tom, že k vytvoření základů světa, ve kterém se děj odehrává, nebylo zapotřebí příliš mnoho fantazie, protože k tomu lidstvo nemá zrovna moc daleko, prostě strašidelné..
Pokud bych se měla vyjádřit i k ostatním aspektům knížky, četla se mi velmi dobře, krátké kapitoly mě potěšily, styl psaní mi byl sympatický a rozdělení příběhů jednotlivých hrdinů zajistilo, že mě čtení stále bavilo a byla jsem zvědavá, kdy a kde se dějové linky protnou.
Osobně se vyžívám v happyendech, takže mi pak bylo trochu líto osudů některých postav, ale to k příběhům patří a já už bych se s tím měla nějak smířit, určitě to pro mě není důvod k odebrání hvězdičky.
Zrcátko doporučuji každému, kdo má rád sci-fi. :)

Moniska2410
08.05.2023 3 z 5

Krátké kapitoly jsou velké plus, četlo se to rychle, což je dobře, protože mě to až tak moc nebavilo.

Když sem si přečetla anotaci, na knihu sem se dost těšila, jen na mě tam bylo až moc postav a občas sem se ztrácela.

Možná mohla mít kniha míň stránek, bylo tam dost nudných pasáží.

Mám v hlavě jednu otázku nakonec - Může se to v dohledné budoucnosti stát???

Sharru-ken
06.04.2023 4 z 5

Dobře napsaný technologický thriller s vyhypovaným zrcátkem, které do pár minut ví, co je pro tebe nejlepší. Má k tomu přece víc informací než ty, to dá rozum. Nápad nacpat moderní technologie jako smartphone, AI, virtual reality a sociální sítě do jednoho balení, které si může dovolit nižší střední třída a výš, je dobrý základ pro proměnu poměrně fungující společnosti na nemyslící stádo.
Výborně hodnotím několik dějových linií napříč sociálními vrstvami, zatímco je skvěle vybalancován děj jednotlivců s globální situací. S čím jsem se ale nemohl smířit celou knihu je překlad technologií. Při opakovaném čtení zrklips, zrsíť atd. jsem měl neustále nutkání zavřít knihu do krabice a hluboko do sklepa. To ale autorovi vyčítat nelze, spíš překladatelé by někdy mohli použít cizojazyčný název spíše než se pokoušet vymyslet něco originálního. Ne všude to jde a tohle rozhodně není Harry Potter.

knihomolka_jaja
10.03.2023 3 z 5

Když jsem knihu vzala poprvé do ruky a přečetla si podnadpis na titulní straně, pomyslela jsem si, že jde o dost aktuální téma. Na sociálních sítích se propírá téma umělé inteligence a jejích schopností velmi často s obavami, že něco takového musí jednou zákonitě nahradit člověka, a že právě taková budoucnost by nemusela být tak daleko, jak se zdá.

Tato kniha je takovým kukátkem do nedaleké budoucnosti, kdy se docela nenápadným způsobem UI ujímá role rádce v životě každého jednotlivce, který si tzv. Zrcátko a jeho příslušenství pořídí. Každé Zrcátko je napojeno na zrsíť, která sbírá informace a čím víc je uživatelé nosí v podobě zrbrýlí, zrklipsu, atd., tím lépe dokáže svému majiteli poradit, jak tu nebo onu situaci ve svém životě řešit, ať už jde o dnes už banální navigaci nebo radu, která přítelkyně/přítel je pro něj nejvhodnější.

Jenomže zrsíť se učí učí se rychle a funguje možná až příliš dobře...

Rozhodně jde o napínavý příběh, který se čte snadno a rychle. Zpočátku se na vás sice navalí vícero postav, ale rychle se zorientujete a pak jen sledujete, jak se jejich osudy proplétají a spojují. Některé pasáže byly trochu zdlouhavé, možná nudné, ale bohužel důležité, takže přeskakovat se to opravdu nedalo, protože pro pochopení hrozby Zrcátek, potřebujete vědět, jak tato technologie funguje.

Děj je hodně předvídatelný, ale zde jde primárně o poselství. Autor knihy nám ukazuje, že už dnes s námi technologie hodně komunikuje a jak moc nás ovlivňuje a zasahuje nám do života. Určitě v mnoha ohledech nutí k zamyšlení.

Připravte se na hodně zr-výrazů. To pro mě bylo asi nejtěžší zkousnout. Ale zvykla jsem si a pak už mi to nepřišlo.

6591
27.11.2022 3 z 5

Mělo to takový pomalí rozjezd. Kniha mě ze začátku kvůli tomu dost nudila, ale v polovině 2. fáze, to už začínalo být zajímavé....
Za mě velké plus, že je v příběhu více hlavních postav, které na sebe hezky později navazují.

Sybelle
08.07.2022 4 z 5

Dobře napsaný příběh s rychlým dějem. Bez zbytečných odboček. Příběh se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti.
Staví na myšlence vyvíjející se umělé inteligence, která zná lidi až příliš dobře a stává se z ní něco jiného, než tvůrci zamýšleli. Zajímavé bylo i funkční propojení umělé inteligence a lidského faktoru.

1_mako
20.12.2021 3 z 5

Čtivé. Příběh uvěřitelný. Ale zpracování až moc naivní, strohé, jednoduché a bez emocí. Nebo já tam aspoň žádné nenašla. Zbytečně moc různých příběhu/postav, které nejdou do hloubky. Mám ráda nějaké hlavní postavy? Já nevím…takové studené (německé) odvykládání příběhu. I přes tolik stran tam nebylo nic, abych si nějakou náklonnost k postavám vytvořila. Každopádně jako snadné čtení na dovču asi fajn. Bude zapomenuto stejně rychle, jak rychle se dá kniha přečíst.

Eistee
06.11.2021 5 z 5

Pěkné, sofistikované sci-fi z nedaleké budoucnosti. Hlavní postava není úplný sympaťák, ale přesto mu tal nějak fandíte. Děj je propracovaný a má spád.

Marekh
27.10.2021 4 z 5

Kniha má zajímavý námět – zrcátka, digitální obrazy nás samých, které neustále vědí, co jejich majitelé chtějí, cítí a potřebují. Přestože je kniha docela bichle, četla se rychle. Kapitoly jsou krátké. Kniha je rozdělena do 3 částí (v knize nazývány fázemi). Kniha obsahuje Prolog. Myslím si, že knihu si mohou přečíst také čtenáři, kteří sci-fi běžně nečtou, protože všechno je lehce pochopitelné a vysvětlené. Knihu hodnotím na 80 %.

Autor získal doktorát v oboru umělé inteligence, založil několik technologických společností a spolu se dvěma kolegy vyvinul aplikaci Papego-App, která umožňuje číst si na cestách tištěné knihy.

Při čtení tohoto sci-fi se můžeme zamyslet nad umělou inteligencí, jejím využitím ve prospěch člověka, ale zároveň, kdy se může umělá inteligence vymknout kontrole a převzít rozhodování za člověka. Časem nastane doba, kdy počítače budou chytřejší než člověk a může hrozit reálné riziko, že převezmou vládu nad člověkem. Může se jednat o uvěřitelný příběh v dohledné budoucnosti, i když pochopitelně autor popouští uzdu své fantazii.

V Doslovu autor uvádí, že „protagonisté nebojují proti autonomně jednajícímu „zlému“ počítačovému systému, nýbrž proti systému člověka a stroje, který se vymkl kontrole – proti zhoubnému spojenectví manipulativních přístrojů a jejich naivně sobeckých uživatelů“.

V Doslovu autor dále uvádí, že „Umělá inteligence dnes pomáhá lékařům při diagnostice nemocí, softwarovým vývojářům při psaní programů a autům Google Cars, aby bez řidiče projížděla městským provozem Los Angeles. Tváře na fotografiích rozezná Facebook lépe než jakýkoli člověk. Amazon už zná naše přání tak dobře, že firma přechází do režimu, kdy už zboží rozesílá do skladů v naší blízkosti, ještě než si ho objednáme.."

Citáty z knihy:

Mnohé vymyšlené věci jsou opravdovější než realita.

Nepodceňuj lidskou hloupost. Lidi rychle zapomínají.

Danago
03.09.2021 5 z 5

Po delší době tento žánr a moc mě knížka bavila.

Monyel
03.07.2021 4 z 5

Příběh má spád, akci a velmi promyšlený děj. Líbí se mi, jak autor pracuje s myšlenkou digitalizace a důvěry v informační technologie. Karl Olsberg získal doktorát z oboru IT, což se na kvalitě knihy projevuje. I přes technické téma se kniha čte dobře a je srozumitelná. Příběhem nás doprovází několik postav, díky nimž může čtenář poznat názory na zrcátko z různých úhlů pohledu. Mně osobně nejvíce přirostla k srdci postava Andyho a vždy jsem se těšila, až se příběh vrátí opět k němu. Myslím, že kniha zaujme i čtenáře, kteří obvykle sci-fi nečtou, jelikož téma je velmi aktuální.

devildeny
23.06.2021 5 z 5

Vážně dobře napsané i s ohledem k tomu, že autor je odborník na technologie. Dává tam hodně úvah k zamyšlení a vůbec bych neřekla, že to musí být z nějaké daleké budoucnosti. Obávám se, že odhadl povahu lidí a to, jak se nechávají ovlivňovat technologiemi a médii, takže tento děj nemusí být nereálný. Ale pořád doufám, že do takového stavu se nikdy nedostaneme.

deedulka
06.05.2021 4 z 5

Zajímavý námět a zpracování, které se čím dál víc týká i současných chytrých technologií. Takový vztyčený ukazováček nad slepým následováním a bezbřehou vírou. Kniha byla čtivá a konec krásně vyeskaloval v dramatické finále. Jediné co mi trochu vadilo, bylo rychlé přeskakování mezi čtyřmi postavami. Když už jsem se začetla, tak po pár stranách jsme přeběhli k jiné postavě a do jiného prostředí. To mi přišlo docela rušivé a zbytečné. Kdyby byly kapitoly trochu delší, příběhu by to nevadilo, protože k prolínání mezi příběhy došlo až později.