aley aley komentáře u knih

☰ menu

Dějiny Moravy v datech Dějiny Moravy v datech František Čapka

Stručné, jasné přehledné. U jednoho roku toho může být víc. Knížka udává přesné datum nebo období. Asi jediné co bych vytkla tak je to, že tolerančním patentem Josefa II. opravdu evangelíci nebyli zrovnoprávněni s katolíky.

10.04.2024


Můj svět bez zvuků a bez světel Můj svět bez zvuků a bez světel Olga Ivanovna Skorochodova

O knize jsem se dozvěděla náhodou. Před touto jsem četla o Heleně Keller, která měla také zrakové a sluchové postižení. Jak Helena, tak i Olga přišly o zrak a sluch v raném dětství. Obě knihy mi přijdou jiné. Helena se věnovala svému dětství a jak se učila komunikovat, Olžiny vzpomínky jsou více o jejím dospělém životě. Původní název Olžiných vzpomínek více odpovídá tomu, co je v knize. Pod českým názvem jsem čekala trochu více o jejím dětství. Trochu mi chyběla celá jména v knize, když mluvila o svých přátelích, vždy použila jen první písmeno jména.

30.01.2023 4 z 5


Počítání: Vyrobte si a používejte Montessori pomůcky - Moje dílna Montessori Počítání: Vyrobte si a používejte Montessori pomůcky - Moje dílna Montessori Valérie Maëstre

Když nám ve škole vysvětlovali Montessori pomůcky do matiky i s ukázkou jedné z pomůcek, nedokázala jsem si představit, že bych je používala ve výuce, natož doma. Po přečtení si to dokážu představit mnohem lépe, i když jsem měla jen text a ilustrace. Myslím si, že kdybych měla dříve přečtenou tuto knížku a teprve potom proběhla výuka, dokázala bych si většinu pomůcek teď ještě lépe představit.

V první části je popis, jak pomůcky používat, v druhé části je návod na výrobu pomůcek.

03.01.2023 5 z 5


Boj brazilského lidu za nezávislost a mír Boj brazilského lidu za nezávislost a mír André Silva Paraguasu

Knížka je zajímavá, ale obsahuje dost silnou komunistickou propagandu. Mám z ní smíšené pocity.

31.10.2022 3 z 5


Zajímavě o kávě, čaji a kakau Zajímavě o kávě, čaji a kakau Zdeněk Žáček

Knížka je zajímavá. U káv popisuje její chuť. U některých informací je vidět, že kniha vyšla v 60. letech, protože jsou už jiné, např. vlivem změny klimatu. Podle vyprávění, která jsem slyšela, si nejsem jistá, jestli bych chtěla ochutnat kávu u nás za minulého režimu v běžné domácnosti.

25.10.2022 4 z 5


Po stopách brněnských neslyšících a jejich organizací, aneb, Vyhnanci ve vlastním domě Po stopách brněnských neslyšících a jejich organizací, aneb, Vyhnanci ve vlastním domě Svatopluk Žamboch

Knížka je zajímavá. Obsahuje dějiny moravských/brněnských neslyšících od 19. stol. po dnešek včetně fotografií, plakátů, ukázek z novin o neslyšících a ofocených dopisů. Některé fotografie byly rozkostičkované, daly by se vybrat lepší jako u France Josefa nebo aspoň je zmenšit.

19.10.2022 4 z 5


Dekolonizace portugalské koloniální říše: Historická motivace, specifika, průběh Dekolonizace portugalské koloniální říše: Historická motivace, specifika, průběh Jan Klíma

Zatím nejlepší knížka, kterou jsem od Klímy četla. Je mnohem čtivější než ostatní jeho knížky a stejně jako ostatní je plná nových, stravitelných informací. Ohledně Brazílie jsem si z této knížky odnesla víc než ze samotných Dějin Brazílie.

06.10.2022 5 z 5


Historie o plavení se do Ameriky, kteráž i Brasilia slove Historie o plavení se do Ameriky, kteráž i Brasilia slove Jean de Léry

Knížka je psaná starší češtinou, nedala se přečíst na jeden zátah. Je zajímavá, jen jsem čekala víc obrázků. Myslím si, že v původním, francouzském originálu jich bylo víc.

05.07.2022 4 z 5


O ženské práci O ženské práci Marie Bahenská

Texty mi dost připomínaly použité už v knížce Ženy na stráž! od stejných autorek. Upřímně tato knížka se mi líbila víc, ale čekala jsem od ní něco víc. Autorky mají lépe napsané knihy na toto téma.

06.06.2022 3 z 5


Obrazy nepřítele v Československu 1948–1956 Obrazy nepřítele v Československu 1948–1956 Denisa Nečasová

Kniha dává základní přehled o tom, co a jak bylo využíváno v rámci propagandy v letech 1948–1956 v ČSR. Knížka je čtivá, zajímavá, ale od této historičky jsem čekala něco o chlup lepšího, i když do tak tenké knížky by se to nevešlo.

05.06.2022 4 z 5


„My byly, jsme a budeme!" : České ženské hnutí 1860-1914 a idea českého národa „My byly, jsme a budeme!" : České ženské hnutí 1860-1914 a idea českého národa Jana Malínská

Většinu věcí jsem slyšela na přednášce, zbytek jsem přečetla už jinde.

13.05.2022 3 z 5


Ad honorem Josef Polišenský 1915-2001 Ad honorem Josef Polišenský 1915-2001 Ivo Barteček

(SPOILER) Sborník k výročí nedožitého jubilea Josefa Polišenského. Jedna z kapitol je věnovaná rozhovorů s jeho bývalými studenty a spolupracovníky. Další kapitoly jsou věnovány jeho badatelskému zájmu.

11.05.2022 4 z 5


Ukradený déšť a jiné příběhy z Amazonie Ukradený déšť a jiné příběhy z Amazonie Reginaldo Prandi

Knížka se mi líbila víc než "Déšť a jaguár". Má skvělé ilustrace. Jedna z pověstí mi připomíná knížku Macunaíma. Na konci knížky jsou vysvětlivky u slov, která většina Čechů, podle mě nezná.

26.04.2022 5 z 5


Brněnské legendy Brněnské legendy Martina Trchová

V knížce jsou nejznámější brněnské legendy. Pro toho, kdo se chce chce seznámit s brněnskými pověstmi bych spíše doporučila knížku Brněnská strašidla. Tato knížka je dobrá pro lidi, kteří se učí česky, protože druhá půlka knížky obsahuje slovník z angličtiny, němčiny a ruštiny a různé doplňovačky na procvičení významu slov.

26.04.2022 4 z 5


Černý biskup a jiné příběhy Černý biskup a jiné příběhy Alexandre Herculano

Čtivé povídky, zvládnuté za jeden den. Romantismus je v povídkách cítit. Na povinnou četbu jsem měla mnohem nižší nároky až mě to překvapilo.

22.04.2022 5 z 5


Za strašidly do olešnického podzemí Za strašidly do olešnického podzemí Zdeněk Peša

Stejné pověsti jako v podzemí. "Nečekaně". Pověsti v podzemí měly větší kouzlo.

19.04.2022 4 z 5


Praha město žen Praha město žen Magdalena Wagnerová

Knížka ukazuje, jak moc Praha ovlivnila ženy a naopak. Občas mi u některých osobností chybělo více detailů. Jsou tam zpracované i některé pražské pověsti.

30.03.2022 4 z 5


Mecenáši Josef Mánes a Silva Tarouca Mecenáši Josef Mánes a Silva Tarouca Pavel Štěpánek

O historii portugalského rodu Silva Tarouca jsem se z knihy dozvěděla a zapamatovala více než od průvodkyň na zámcích. Je vidět, že bez tohoto rodu byl nebylo, aspoň ne tolik, obrazů Josefa Mánese.

29.03.2022 5 z 5


Macunaíma Macunaíma Mário De Andrade

Knížku jsem četla do školy. Zrovna do předmětu, do kterého jsem tuto knížku četla, jsme měli zadané i mnohem čtivější knížky. Vadil mi překlad některých slov - amazonka a mužatka není podle mě to samé. Je zajímavé, jak autor popisuje moderní technologie přirovnáním ke zvířatům.

23.03.2022 3 z 5


Dva indiánské příběhy Dva indiánské příběhy José de Alencar

Čteno v rámci povinné četby. Z obou příběhů se mi více líbil příběh o Irasemě.

22.03.2022 4 z 5