alabra alabra komentáře u knih

☰ menu

Inspektor Prevít Inspektor Prevít František Niedl

Vtipný, inteligentní inspektor se srdcem na pravém místě, žádný superhrdina, i když v konečném důsledku všechny porazí. Dobrý odpočinkový poslech k pobavení.

29.04.2024 3 z 5


Mrazivé tání Mrazivé tání Dana Stabenow

Z hlavní hrdinky se v tomhle dílu stává James Bond - všechno vyřeší, všechno zvládne. Mně tady zaujala více myšlenka, která se táhne tímhle příběhem - u nás zákony neplatí, všechno si řídíme sami: střílíš? nevadí, ničíš majetek? můžeš, máme to pod kontrolou. Proto se mi tenhle díl líbil méně.

28.04.2024 4 z 5


Dotek zla Dotek zla František Niedl

Prostředí tentokrát vytváří krásná kanadská příroda lesů a jezer, ve které se začnou objevovat zdánlivě nesouvisející dotyky zla, které jsou v závěru bravurně propojeny. Dobrá oddechovka i její poslech.

24.04.2024 4 z 5


Štvanice Štvanice František Niedl

Dobrá poslechovka, i když autor připomíná svojí neohrožeností a schopností všechny porazit Jamese Bonda. Tentokrát se přimíchá ruská mafie i žraloci podnikatelé, něco jako v Praze. Zajímavá byla i plavba na plachetnici, takže zase trochu jiné prostředí.

23.04.2024 4 z 5


Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Kniha se mi líbí, poslechnuto jako audiokniha, taková šikovná oddechovka, prorůstání zločinu do nejvyšších pater a co s tím. Jen naivita policistů v některých situacích a hazard s životem i výsledky pátrání byly místy méně uvěřitelné. Ráda si vyposlechnu některý další díl.

22.04.2024 4 z 5


Válka světů Válka světů Herbert George Wells

Více jak sto let stará kniha o prvním setkání s mimozemšťany řeší otázky spojené s vyhlazením lidstva, naprostou nepřipraveností na jakoukoliv katastrofu, špatností, morálkou na jedné straně, statečností a lidstvím na straně druhé. Jak nadčasové.

21.04.2024 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

I já jsem propadla kouzlu Zaklínače, vyposlechnuto jako audiokniha. Svět, ve kterém se tak samozřejmě objevují stvůry a bytosti z jiného světa, se prolíná se středověkým, tedy mnou obdivovaným, obdobím. Určitě budu pokračovat sledováním dalších osudů hrdiny, jež řeší nezištně statečností, spravedlností, neohrožeností a pochopením svět kolem sebe.

20.04.2024 5 z 5


Zrádné loviště Zrádné loviště Dana Stabenow

V tomhle díle je více pozornosti věnováno rybolovu na Aljašce a všemu, co se točí kolem toho. I vyšetřování zločinu má menší pozornost. Padouch je znám od začátku a vraha odhalit je celkem jednoduché.

20.04.2024 4 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

S autorem se setkávám poprvé a hned tak další knihu od něj číst nebudu. Nesporně je napsána výborně, člověk se bojí téměř do poslední chvíle, ale není to můj šálek kávy.

19.04.2024 5 z 5


Hvězda mého života Hvězda mého života Ondřej Neff

Velmi ráda jsem se vrátila na začátek příběhů mých oblíbených hrdinů, abych se zpětně seznámila s tím, jak to spolu začali. Výborný poslech audioknihy, s těmito hrdiny se vždy ráda potkávám, příjemný relax.

19.04.2024 5 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Souhlasím s Knihomolkou, příběh byl uvěřitelný, dobře se poslouchal, zajímavá alternativa dnešní doby, jen pomalu vystupoval hlavní děj na povrch, trochu tohohle a trochu tamtoho, ostatně tak se dnes píše, v každé knize musí být dnes všechno. Vcelku dobrá práce.

08.04.2024 4 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

(SPOILER) Zlo v mnoha podobách a příměsích - jdeme do parku zbít člověka, protože vypadá jako Němec, zbabělost na podlaze kuchyně, nenávist k osvoboditelům, protože jsme bezmocní k jim páchanému zlu, odporný parazit komunista, vrah cikán - není těch klišé příliš? I já se přikláním k tomu, že někdy méně je více.
Na druhé straně chápu, že autor chtěl zachytit surovost a překotnost doby, vždyť tohle vše se stalo v průběhu dvou měsíců. Dobře zachytil, že každý může mít svoji pravdu a někteří jsou schopni si chyby přiznat, tedy různost lidských charakterů v téhle husté polévce poválečné doby.

08.04.2024 4 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Dobrá oddechovka, takový autorův průměr.

24.03.2024 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Bezezbytku souhlasím s předchozím hodnocením Kniholenka 9, moje první kniha neoblíbeného žánru, ale překvapila skvělým dosažením napětí, na druhé straně naprosto nelogické jednání hlavní postavy.

21.03.2024 4 z 5


Návrat mistra Návrat mistra František Niedl

Velmi zdařilá odpočinková série, i když byl Lukáš v poslední části víc než superman, kterého se zájmem poslouchají nepřátelé, přátelé i vládcové. A chutí si vyposlechnu další sérii.

21.03.2024 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Cesta je cíl...popřemýšlej člověče, proč jsi tady....čtu po třiceti letech podruhé a vidím v knize jiné myšlenky...tak zase za třicet let

16.03.2024 5 z 5


Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Skvělá série nejen pro milovníky historie, tentokrát v cizích krajích. Líbí se mi, jak zde autor zachycuje cechovní život, úžasně načtená panem Rumlem. Už se těším na další díl.

16.03.2024 5 z 5


Platnéř Platnéř František Niedl

První díl další historické řady pana autora, tentokráte se odehrává v Praze, pronikneme do světa řemeslníků, cechmistrů a cechů, neutěšené situace na staropražské radnici v době vlády Václava IV. a jeho oblíbenců z řad nižší šlechty. Hrdina se prokousává nespravedlností, nízkostí a podlostí svých nejbližších příbuzných, vedle hodné babičky nachází přízeň u cizích lidí ve svém okolí. Vše prošpikováno detektivním pátráním. Hezký poslech audioknihy, určitě budu pokračovat dalším dílem.

11.03.2024 4 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Kam poplyne příběh se nedalo předem odhadnout. První část knihy se mi zdála zajímavější. Od událostí v Chorvatsku byla práce méně uvěřitelná a příliš prvoplánová, přesto mě čtení bavilo.

08.03.2024 4 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Lehká detektivka navozující dojem odpočinku, v němž zemřou dva lidé, trochu předvídatelný vrah, ale jinak dobré počtení, žádné přehnané násilí, příjemní lidé v okolí, no prostě taková prázdninová četba.

03.03.2024 4 z 5