adlen adlen komentáře u knih

☰ menu

Pusťte světlo do tmavého večera Pusťte světlo do tmavého večera Jan Kholl

Musím se přiznat, že už se mi dlouho u žádné knihy nestalo, že jsem se tak začetla, až jsem ztratila pojem o čase. Stalo se mi to ale právě včera, kdy jsem dočítala novinku od Jana Kholla Pusťte světlo do tmavého večera.

Musím se přiznat, že předešlou autorovu knihu jsem nečetla, ale už teď stoprocentně vím, že to napravím.

Hlavními postavami jsou dvě ženy, sestry a dva muži. Celá kniha je vlastně o jejich vzájemných vztazích, které se různě protínají a rozcházejí. Začátek i konec děje se odehrává na chatě jednoho z hlavních hrdinů. Ale to co se děje v průběhu, je opravdu čtenářský orgasmus V příběhu je opravdu všechno, co mohou lidé prožívat a člověk si především uvědomí, jak je hrozně důležité načasování, ať už různých životních rozhodnutí, tak i setkání a vztahů s lidmi.
Vše je asi řízeno osudem a člověk se jeden den zachová jinak než den druhý.

Všechny čtyři postavy byly něčím ujeté, ale tak nějak uvěřitelně, aneb kdo z nás je úplně normální.

To, že knihu napsal muž bylo zřetelné zvláště v částech o nevěře a v popisech sexuálních scén. A nemyslím to nijak špatně, bavilo mě to víc než od ženských autorek.

Konec příběhu je tak hezky otevřený a vlastně může dopadnout jakkoli.

Kniha je opravdu skvělá, čtivá a taková jiná. Nečekala jsem, že mě až tak příjemně překvapí.

09.05.2024 5 z 5


Odsouzen k smrti Odsouzen k smrti Veronika Martinková

Druhá kniha mé aktuálně nejoblíbenější autorky. To snad ani nešlo jinak. Jde totiž o druhou knihu, kterou jsem opravdu přečetla během jednoho dne. Tak moc napínavá a čtivá byla.
Strašně mě baví styl psaní autorky, žádné příkrasy, odbočování nebo dlouhé odstavce o ničem. Tady vše frčí, tak jak by v detektivce mělo. Vše je srozumitelné a jasné. Moc mě také baví střídání kapitol z pohledy Hany a Davida. Je to nejen zajímavé z hlediska vnímání děje, ale zároveň z hlediska mužského a ženského myšlení.
Prostě doporučuji všemi deseti a jdu číst Vina a trest.

17.03.2024 5 z 5


Podíl viny Podíl viny Veronika Martinková

Jedna z nejlepších českých detektivek, přečetla jsem ji během jednoho dne.

11.03.2024 5 z 5


Andělský prach Andělský prach Cornelia Travnicek

Strašně zajímavé a nosné téma, škoda, že ho spisovatelka plně nevyužila. Kniha mohla být dvakrát tak dlouhá. Jinak super.

09.01.2024 4 z 5


Oběšencův vrch Oběšencův vrch Veronika Černucká

Jelikož to byla moje první kniha od autorky Veroniky Černucké, tak jsem byla v šoku, jak je možné, že někdo píše tak skvělé detektivky a není nikde vidět? :-) Vím o několika českých autorkách detektivek, mají mnohem méně knih než Veronika Černucká, vidět jsou všude, zato kvalita jejich děl je mnohem slabší.

Ale teď zpátky ke knize Oběšencův vrch. Zaujala mě už lokalita, do které byl příběh umístěn, Vysočinu totiž miluju. Zajímavé bylo také prostředí čarodějnictví, sabatů, pověr a legend. Děj rychle plynul, příběh byl napínavý a až do konce jsem netušila, kdo je vrah. Četlo se mi opravdu dobře, líbí se mi styl psaní autorky. Našly by se drobné nedostatky jako vrána, havran a krkavec, nejsou jeden druh nebo třeba mírně překombinovaný konec. I když na vesnici je možná normální, že jsou všichni jedna rodina a neví se, kdo je čí dítě :-) V knize bylo vše, od humoru, napěti přes lásku a sex.
Rozhodně všem doporučuji a už vybírám, kterou další knihu si od autorky přečtu.

07.12.2023 5 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Jak se říká nikdy neříkej nikdy Byla jsem si jistá, že si od Františka Kotlety nikdy nic nepřečtu, protože prostě fantasy a erotiku v knihách nevyhledávám.
A stačilo málo, aby autor vydal knížku pod svým skutečným jménem Leoš Kyša a hned jsem měla zájem o jeho historickou detektivku.
Více než detektivní linka, která za mě měla nějaká hluchá místa a neměla takový spád jako jiné české detektivky, mě zaujala národnostní problematika. Ta tam je skvělé vykreslena a každý ač nerad si musí uvědomit, že historie se opravdu stále opakuje a spousta lidí se nedokáže přenést přes křivdy z daleké minulosti. Bohužel stále zde budou skupiny lidí, které budou persekuovat Židy, stále se bude v pohraničních oblastech řešit, kdo je Němec a kdo Čech, čí příbuzný byl nacista nebo neoprávněně odsunut. A to ani nemluvím o Cikánech, kteří to mají vždy a všude těžké. Všechny tyto národnosti mají v knize své představitelé, kteří kdyby žili na jiném místě mohli spolu krásně koexistovat.
V knize je samozřejmě také láska, vztah a sex, ale naštěstí v únosné míře
Překvapil mě dramatický závěr knihy...

09.11.2023 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Úžasná kniha stejně jako celý kurz Kryjeme vám záda. Je velice vtipný a umí zásadní informace skvěle podat, že už i dcera v první třídě umí resuscitovat a chce být lékařka.

15.10.2023 5 z 5


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Stejně skvělá jako Deník farářky. Všem doporučuji. Ač jsem heterosexuální nevěřící (Tomáš ) přijde mi Martina Viktorie úplně úžasná. Přibližuje víru i nám, co tomu nerozumíme.

15.10.2023 5 z 5


Havířovina Havířovina Iva Hadj Moussa

Myslím, že v knížce bylo všechno. Detektivka, láska, román z vesnického života a další. Ze začátku jsem furt čekala tu Ostravu nebo šachty, ale že to je barák majitele se jménem Havíř jsem fakt nečekala :-) Kniha se četla příjemně, moc se mi líbila.

09.10.2023 5 z 5


Dvojitý šach Dvojitý šach Jan Michl

Jedná se o historickou detektivku. Děj je zasazen do vojenského prostředí. Jelikož pracuji v rezortu obrany, zaujalo mě právě toto dějové prostředí. Nechci být nějak genderově zaujatá, ale tuším, že kniha jinak asi více zaujme muže než ženy.
Některé situace byly v knize mírně předvídatelné. Naopak závěr a důvod, proč se vše tak dělo mě překvapil a jsem ráda, že v tom hrála roli žena, i když vlastně šlo o roli smutnou.
Děj v knize pozvolna plynul, zápletka nebyla ale až tak napínavá, abych měla důvod knihu přečíst za jeden večer.
Rozhodně se jedná o zvláštní kousek, protože detektivku na toto téma jsem ještě nikdy nečetla.
Doručuji tedy fanouškům historie, armády a krimi.

30.09.2023 2 z 5


Slupky minulosti Slupky minulosti Jitka Prokšová

U této knihy přesně sedí, nesuďte knihu podle obalu. Obal ani název mě nezaujaly. Ale děj, to byla paráda. Moc mě bavily příběhy všech účastníků, všem jsem fandila. Nemusíte se bát ani v anotaci uvedeného meditačního kurzu, nejsem také příznivkyní ezo věcí. Zde je kurz ale jen kulisou pro účastníky k dobrání se řešení, co se svým životem. Rozhodně doporučuji k přečtení, třeba tam zrovna najdete návod k řešení situace, ve které zrovna jste.

14.09.2023 5 z 5