Achador Achador komentáře u knih

☰ menu

Duna Duna Frank Herbert

S Dunou jsem zažil něco nečekaného. Nejdřív jsem se ke knize stavěl rezervovaně, pak jsem nadával protože jsem se ztratil, pak jsem nadával ještě víc, a čím víc jsem nadával, tím víc jsem si knihu zamilovával. Není to jednoduché čtení, ale je to extrémně odměňující čtení. A není to jen další obyčejné sci-fi. Kniha má hloubku, kterou bych u tohohle žánru nečekal. Tím nechci urážet žádná jiná díla. Sci-fi zbožňuju, jen většinou dostanu něco jiného. Dunu nelze hodnotit pouze podle měřítek žánru.

25.02.2021 5 z 5


Neteleportovaný muž Neteleportovaný muž Philip K. Dick

Jako víkendový čtenář jsem se dostal k Dickovi přes filmy. A jelikož patří dva z nich mezi moje absolutně nejoblíbenější, rozhodl jsem se, že zkusím nějakou tu knihu. “Neteleportovaný muž” je první a tudíž nemám s čím srovnávat. Zde je to, co jsem stihl vypozorovat:
Povídkový formát mi nikdy nesedl, protože se většinou nestihnu vcítit do děje, než příběh skončí. Tahle dlouhá povídka/ kraťoučká kniha přesto splňuje všechny náležitosti. Děj je extrémně jednoduchý a moc dobře se čte, a stihne vysvětlit vše důležité, aniž by se pouštěl do zbytečných podrobností. Moc se mi líbily paralely na OSN a sjednocené Německo a jako europozitivista oceňuji i Dickovy postoje vůči cele problematice. Za mě na poprvé docela dobrý.

01.10.2019 3 z 5