Y2T Y2T diskuze u autorů

☰ menu

Alois Richard Nykl

Škoda, že doposud nevyšla řada textů z jeho pozůstalosti, jako např. nedokončené "Paměti Česko - amerického žurnalisty", ale i samotné texty deníků by si zasloužily zveřejnění. Vzhledem k osobnosti autora, který byl nadprůměrně pravdomluvný a otevřený.

07.02.2021


Franz Kafka

Vzhledem k tomu, že v ČR se stále dokola objevuje tvrzení, že Franz Kafka byl Němec, považuji za vhodné uvést zde i jiná stanoviska, na která jsem narazil:

Z Rakouska: Narodil se v Rakousku-Uhersku, konkrétně v Předlitavsku=Rakousku, mluvil Německy, po první světové válce se po pár letech z Prahy odstěhoval do Rakouska, kde i zemřel. S Německem ho nic nepojí a je tedy nesmysl považovat ho za Němce.

Šlo by argumentovat i ve prospěch Kafky Čechoslováka: Byl Československým občanem, a navíc Československo umožňovalo Židům hlásit se k České, Slovenské nebo jiné národnosti a judaismus uvádět jen jako víru, nebo se hlásit přímo k Židovské národnosti. Údajně bylo první na světě, které přijalo židy jako součást národa (alespoň se to učí ve školách v jedné nejmenované zemi v Asii).

Osobně mám zato, že snažit se každého násilně zaškatulkovat do nějaké jedné národnosti je nesmysl, a u některých osob to při sebelepší snaze není možné. Jen jsem chtěl upozornit, že v ČR je dlouhodobý nešvar přesně dle extrémistického výkladu jistého A. Hitlera označovat každého německojazyčného člověka za Němce bez ohledu na to, že Němčina je oficiálním jazykem i řady jiných zemí, a v době Kafky byla rozšířena v celé další řadě států. ČR se v některých směrech nikdy neosvobodila od propagandy z doby Protektorátu.

01.02.2021