Y2T Y2T diskuze

☰ menu

Hodnocení komentářů

Ano, z mého pohledu je hodnotnější dřívější příspěvek. U knihy, u které není vůbec žádný, tak je každý příspěvek cenný a umožní vám udělat si alespoň nějaký obrázek o knize, a pomůže vám třeba při rozhodování, jestli je to kniha, kterou hledáte, jestli ji máte shánět a číst. 10 či 20 příspěvků už je celkem reprezentativních. Pokud je u knihy několik set příspěvků, tak se už více méně jen opakují. Je-li tam 2000 příspěvků, tak si je stejně skoro nikdo nepřečte, protože to si už může přečíst přímo tu knihu.

02.07.2021


Hodnocení komentářů

U velmi populárních knih, kdy jsou stovky a tisíce komentářů poněkud selhává systém hodnocení komentářů. K zajímavým starším komentářům třeba na 50. či 80. straně se už nikdo nepročte, takže jim nepřibývají palce, a naopak nové primitivní komentáře typu "dobrá kniha" se automaticky rozešlou všem sledujícím (kterých je mnohonásobně víc, než v době psaní starých komentářů), a když jim jen 5% ze sledujících dá palec, tak se dostávají do vedení jako nejlepší komentáře. Pak jsou na první stránce jako nejlepší komentáře samá takové jednovětá konstatování o tom, že to byla dobrá kniha.

Navrhuji to jako téma k zamyšlení. Řešení bych viděl např. v tom, že třeba při 50. komentáři se kniha zeptá uživatelů, jestli ji chtějí opravdu dál sledovat. Osobně si budu asi takové knihy odhlašovat, protože mít 5x denně hlášku na komentář "dobrá kniha" je dost otrava. Nebo by šlo palcům u komentářů dávat různou váhu a nějak je indexovat podle toho, kolik komentářů už ke knize bylo, a těm pozdějším dávat menší váhu.


Je to jen návrh do diskuse.

02.07.2021