Ben Nevis Ben Nevis diskuze u autorů

☰ menu

Tereza Boučková

Má můj obdiv za to, co všechno musela prožít a nezhroutit se z toho. Z jejího příběhu jsem si vzala jedno ponaučení: adopce poškozených dětí z děcáku není pro slabé a citlivé povahy. Chce to opravdu silné nervy a malá očekávání.

28.02.2013


Dan Brown

Měl štěstí, že Šifru zaujala církev a udělala mu reklamu. Spisovatelů, schopných napsat obstojný akčňák, je spousta.

13.11.2012


Joanne Rowling

Jedna z mála žen, které umí vystavět příběh a napsat tlustý román tak, aniž by ze tří čtvrtin nebyl vycpaný vatou. Je zatracována kvůli své popularitě a kvůli svému rýpání do cizích záležitostí (viz klecová lůžka), ale talent ji nemůže upřít ten, kdo uznává např. Stephena Kinga.

Doporučuji její knížky na cvičení angličtiny, protože její jazyk není zrovna komplikovaný. :-)

12.11.2012


Stephen King

Škoda, že je zaškatulkovaný do "brakové kategorie", která mu dost ubližuje. Mám ráda horory a mám ráda Kinga. Nečtu ho ale kvůli hororům, ale kvůli jeho skvělému stylu psaní. Co román nebo povídka, to upřímná psychologická sonda do narušených rodin. A která rodina není narušená? Umí psát zajímavé dětské postavy. Viz například Tělo, kde se kluk potýká s nezájmem rodičů po smrti bratra. Jeho romány jsou často roztahané, ale nenudí. Například Dolores Claibornová, kde se většinu knihy popisuje, jak hlavní hrdinka utírala zadek senilní paničce.

Ne nadarmo jsou nejlépe zfilmované Kingovy knížky bez strašidel, protože jakmile se přidají duchové a příšery, sklouzne filmová adaptace do béčkového škváru.

06.11.2012


Carolyn Janice Cherryh

Některé její počiny jsou velmi originální. Neznám třeba nikoho jiného, kdo by napsal knihu z pohledu počítačových bytostí, a tím nemyslím mluvící AI. Bohužel jako většina ženských autorek neumí napsat čtivou zápletku, a tak její knížky uprostřed často nudí, než se konečně něco semele.

05.11.2012


Andrzej Sapkowski

Kdo má rád kvalitní fantasy, musí si přečíst Zaklínače. Hlavně doporučuji povídkové sbírky pro jejich vtip.

31.10.2012


Sergej Lukjaněnko

Jeden z nejlepších autorů městské fantasy, co jsem četla. Jeho hlídky jsou originální a jeho svět velmi lidský.

31.10.2012


Patricia Briggs

Nepíše špatně, ale má neduh mnoha ženských autorek - malou fantazii na zajímavé zápletky. Její detektvní zápletky jsou nemastné a neslané, zato hlavní hrdinka a prostředí se mi líbí. Ráda bych si od ní přečetla něco, co není psané na objednávku trhu, ale co je tvořeno od srdce.

31.10.2012


Charlaine Harris

Seriál True Blood je lepší než knížky, protože je zábavný, zatímco knihy se berou smrtelně vážně. Nicméně Sookie je otravná hlavní postava a její nerozhodnost mezi 2-4 v pozdějších sériích partnery leze na nervy.

31.10.2012


Drew Karpyshyn

Drew Karpyshyn je zdatný řemeslník, ale nic víc.

25.10.2012


Steve Rune Lundin

Nemusí se vám MKP líbit, ale nemůžete Eriksonovi upřít fantazii a talent. Dávám přednost George R. R. Martinovi, ale přesto do světa Malazu občas ráda zabrousím.

24.10.2012


Terry Goodkind

Terry Goodkind je velice čtivý, ale bohužel v pozdějších knížkách moralizuje či politizuje a porušuje pravidla a zvyklosti, které si dříve určil. Zápletky jsou většinou postavené na přechytračení proroctví, ale ne vždy to dobře funguje.
Richard a Kahlan mají být kladní hrdinové, ale jejich činy bývají rozporuplné. Popravování neposlušných vládců a decimování obyčejných obyvatel nepřátelské říše jsou jenom příklady toho, co Goodking považuje za správné.

22.10.2012


Suzanne Collins

Srovnala bych ji s Rowlingovou. Píšou jednoduchým jazykem, ale příběhy, které zaujmou masy. Jejich vymyšlené světy mají hlavu a patu, což bohužel není v literatuře samozřejmost. Obě jsou populární, což nepochopitelně hýbá plno lidem žlučí.

19.10.2012