Zvěsti

Zvěsti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460937/bmid_zvesti-U50-460937.jpg 4 207 44

Nevlastní bratři Kryštof a Tomáš nedovedou najít společnou řeč, Karin pochybuje o lásce ke svému majetnickému příteli, Julián se trápí nevěrou rodičů, Matyáš tají před ostatními svůj vztah, a Daniela se jen snaží zapomenout... Před půl rokem bylo v nedalekém lomu nalezeno tělo jejich spolužáka Erika. Policie se přiklonila k vraždě, pachatele ale nedopadla. Nešťastná událost se ze všech nejvíc podepsala na Erikově bratrovi Matyášovi. Když dojde ve městě k další tragédii, nikomu není jasné, zda se tentokrát jednalo o nehodu, či neúspěšný pokus o další vraždu. Mohlo by to nějak souviset s Erikovou smrtí? Co když je odpovědný někdo, koho znají, někdo, koho považují za přítele? Co se tehdy v noci opravdu stalo? Česká heavy contemporary od autora thrilleru Pamatuj na smrt.... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
10.02.2024 3 z 5

Knížka je čtivá, nestává se mi, že bych se neorientovala v postavách, tady mi ale poprvé nějaký čas do módu jednotlivých postav vplout trvalo. Největším přínosem knihy je otvírání složitých témat, které zásadně negativně ovlivňují komfort života hrdinů. Těch témat je možná na jednom prostoru zbytečně moc (manický narcismus, alkoholismus, sociální vyloučení, nevěra, agrese, násilí, znásilnění, homosexualita, smrt matky, zodpovědnost za něčí život - darovat/nedarovat kostní dřeň, vražda... ). Každá z postav prochází nějakou složitou situací, která má dopad na psychiku daného jedince. Autor nezůstává u líčení problému, ale nabízí řešení. Výsledkem je sdělení, že nic není neřešitelné. Má empatické pochopení pro odlišnost i pro dno lidských dnů. V tom se mi knížka jeví pro dospívající čtenáře jako přínosná. Nelíbí se mi celkové chování postav. Jsou to gymnazisti, ale chovají se jak hnůj - samý vulgarismus, hrubost, agrese, neskutečné frajerství a machrování, alkohol, cigarery, mejdany, náhodný sex... Jestli to takhle teď funguje, jsem ráda, že jsem v tomhle věku byla před více než dvaceti lety.

MollyCornelia
06.11.2023 5 z 5

4,5*/5*
Mix heavy contemporary a ya thrilleru mě velmi bavil. Oboje jsou mé oblíbené žánry a styl psaní mi sedl. Sice jsem se nedokázala až do konce orientovat v postavách, ale byly pěkně vykreslené a některé mi přirostly k srdci. Zajímal mě vývoj charakteru, obzvlášť mě nadchl Kryštof a Julián.
Autorovi tleskám za čtivost a přesto zajímavé jazykové obraty.
S klidným srdcem doporučuji náctiletým od 15 let.


Vilemajna
12.09.2023 5 z 5

Opravdu skvělá kniha! Velmi dobře propracovaná a graficky moc hezky vyvedená. Moc mě bavila a doporučuju všemi deseti!

vystredni
06.09.2023 odpad!

Zařadím si to mezi jednu z mála knih, kterou jsem nedočetla..... Původně jsem nevěděla, že to je pro mladší čtenáře, takže ve výsledku nejsem cílovka a omlouvá to lehký a hovorový jazyk knihy, ale neprominu to že snad každá postava je vcelku nesympatická a to jak stupidně jsou psané některé jejich úvahy a myšlenky. Ve výsledku mi to přišlo jako příběh na wattpad.

marketa1860
01.09.2023 3 z 5

Byla jsem docela překvapená, knihu jsem si v knihovně vybrala podle obálky a netušila, jak je autor výborný vypravěč. Pohledem několika gymnazistů zažíváme poměrně napínavé zářijové dny. Přesto, že je kniha určená pro dospívající čtenáře, já jako zralý člověk jsem se bavila.

vikaa
18.08.2023 4 z 5

Příběh středoškoláků z vesnice mě zaujal. Líbilo se mi střídání vypravěčů a různé pohledy na stejné situace. Taková malá vesnice a tolik grázlů a nešťastných událostí!!! No ale proč ne, vzpomeňme si třeba na vraždy v Midsomeru:-) Kniha byla čtivá a nechybělo v ní napětí, romantika, láska, pomsta ani smrt.

berila
30.06.2023 4 z 5

Už první kniha od autora se mi moc líbila a při přečtení této se můj názor na autora nemění. Začíná se nám v tom malém českém rybníčku líhnout plno mladých nadějných spisovatelů a já jsem za to moc moc ráda.

Mikko
07.06.2023 5 z 5

Kniha Aleše Novotného nás zavede do vesnice Loukotí , kde bylo před půl rokem v lomu nelezeno tělo náctiletého chlapce Erika. Policie to označila za vraždu, pachatel však nikdy dopaden nebyl. Co když se, ale brzy někdo pokusí o něco podobného? Mohl by to být tentýž člověk? A co všechno skrývají ve svých srdcích a duších mladí teenageři, kteří jsou hlavními hrdiny našeho příběhu? Všichni mají svá tajemství, své kostlivce ve skříni a všichni jsou nějakým způsobem poznamenaní. Osudy všech se proplétají, aby mohly ve finále vygradovat..... Tohle nejsou jen tak obyčejné zvěsti !

Hned na úvod musím přiznat, že jsem měl zpočátku z knihy obavy. Má totiž nálepku Young Adult a do této kategorie nespadám už opravdu velmi dlouho. Říkal jsem si, že zkrátka nemůže být pro mě. Obavy byly, ale naprosto zbytečné. Do knihy jsem se vyloženě ponořil. Příběh mě velmi bavil a postavy byly skvělé napsané. Dej se střídal po krátkých kapitolách a pokud si dobře vzpomínám, tak se dělil mezi sedm postav. Problém vyznat se,kdo je kdo jsem opravdu neměl, díky tomu jak byly postavy odlišně napsané a z jiných poměrů. Kniha měla tempo a určitě jsem se ani chvíli nenudil. Knihou jsem proplul jako kánoe divokou řekou a téměř litoval, že už je konec. Postavy mě opravdu přirostly k srdci. Kniha se věnuje vážným tématům a místy je i opravdu temná.
Řekl bych, že je celá taková negativně pozitivní. V dnešní době řešíme hlouposti a malichernosti a myslíme si, že to jsou skutečné problémy. Častokrát jsem při čtení knihy myslel na to, že skutečné problémy vypadají jinak. Kniha na mě zkrátka působila.
Nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem a rozhodně si přečtu další autorova díla.

Jako poslední musím vyzdvihnout i samotné zpracování knihy. Kniha je moc hezká, má krásné ilustrace a vyloženě sedí do ruky. Palec nahoru !

Michell421
04.06.2023 4 z 5

skvělá čtivá kniha :D

lucakuca
28.05.2023 5 z 5

No dobře to napsal pan spisovatel!
Rozehrál tak temnou střední školu, že i Beverly Hills se může jít pást! Je tam všechno, co si YA čtenář může přát.
Jako bych dostala ovladač a jen přepínala žánry a trable hrdinů, jak se měnili vypravěči.
Kniha se čte neuvěřitelně rychle, vlastně úplně sama a musela jsem ji dočíst teď hned!!!

Lidska_ctecka
14.03.2023 4 z 5

Zajímavé, napínavé, smutné, jiné. Tato slova se mi vybavovala v průběhu čtení. Kniha je jiná, než jsem zvyklá většinou číst (rozhodně však nelituji, že jsem se do ní pustila). Komplikovaná ale zároveň pochopitelná. Smutná, místy až depresivní, na druhou stranu i nadějná a milá. Detektivní i romantická, psychologická a tak dále. Zkrátka z ní mám protichůdné pocity, ale jsem nadšená a moc se mi líbila.
Zorientovat se v postavách a jejich vztazích mi chvíli trvalo. Ale pak jsem to začala chápat a příběh nabyl na spádu a čtivosti. Postavy jsou skvěle popsané a neměla jsem problém se do nich vžít.
Určitě je to příběh, který mě donutil se zamyslet a poskytnul mi další pohled na svět a jeho dění...

P. S. Knihu jsem četla v období, kdy musím řešit spoustu věcí a Zvěsti mi dodali pocit, že může být mnohem hůř a nejsem na tom tak špatně. Takže mě paradoxně naopak víc povzbudili, než rozesmutnili.

Kekik
14.02.2023 5 z 5

Výborná kniha. Zajímavý děj. Tajemná obálka. Nakonec mi to neuniklo, ale všimla jsem si toho až skoro na konci knihy. O to více se mi obálka líbí.
I já jsem měla problémy s množstvím postav, ale postupně se člověk začne orientovat. Může se zdát, že je v knize příliš mnoho témat k řešení, ale v rámci postav je to akorát. Zpočátku mi vadily závorky u postavy Jiluána, byť jsou ty připomínky vtipné. Bylo jich tam moc. Poté jsem je již ale přestala registrovat a jen si užívala Juliánovy postřehy.
Každá z postav má naloženo na svých bedrech opravdu hodně. Až si člověk říká, že to nemůže dopadnout dobře.
Těším se na další knihu talentovaného spisovatele Aleše Novotného.

kalinkacz
27.12.2022 4 z 5

No tak tohle ale bylo super! Už první Alešova kniha Pamatuj na smrt mě moc bavila, ale Zvěsti jsou za mě ještě lepší. Jedná se o young adult heavy contemporary s prvky thrilleru. V příběhu sledujete kopu teenagerů, přičemž každý z nich je v dost nelehké ať už rodinné, vztahové či osobní situaci. Za mě výborně popsané postavy, které jsou mezi sebou dobře propojené, zajímavý děj a extrémně čtivý styl psaní! Za mě skvělá ya, která stojí za vaši pozornost.

Agata1988
21.12.2022

(SPOILER) Peklo bylo zbytečné množství postav, které se střídali a já nevěděla, koho čtu. Snad jediný příběh Juliána vyčníval. Začínají se v knihách autora dokola opakovat témata jako rakovina, homosexuálové, pokřivený vztah k otci..... Chtělo by to trochu pozměnit, třeba místo teplých kluku zařadit lesbičky. Jinak to bude totožné čtení.
Jen můj postřeh.

Anie94
18.11.2022 5 z 5

Autora mam hrozne rafa, prestoze me jeho prvotina "Pamatuj na smrt" nenadchla tak, jak by si zadlouzila. Zato jeho povidka ve sbirce Nejkrasnejsi darek me okouzlila a od te foby ctu vse, co autor napise. Cetla jsem i Sepot v bouri a samozrejme se chystam i na autorovu novinku.

Kniha Zvesti byla urcite narocnejsi na zpracovani nez autorova predchozi, jelikoz je tam hodne postav, jejichz osudy je nutne rozplest. V knize mame spoustu tezkych temat - toxicke vztahy, znasilneni, rakovina a dalsi rodinne ci partnerske problemy.

Hodne se mi libila ponura atmosfera. Bylo super, ze az do posledni chvile proste nevime. A na konci se objevi jedno proste WOW. Ja uz zanr YA moc nectu, jelikoz jsou pro me fost predvidatelne a prvoplanove. Ale tahle byla skvela.

Tyto knihy se velmi dobre ctou. Je tam bohata slovni zasoba, krasny sloh, uzasne popisy a krasne myslenky.

Rozhodne doporucuji i vsem, kteri nejsou v cilove skupine a uz se nemuzu docka autorovi novinky.

odel
11.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Zbytečně moc vážných témat v jedné knize a měla jsem ze začátku problém se zorientovat velkém množství postav. Kniha nebyla špatná, ale ani mě nějak extra nenadchla. Dám šanci ještě jiným autorovým knížkám třeba Pamatuj na smrt.

KacaBarca
06.09.2022 3 z 5

Kniha mě neoslovila, nezaujalo mě prostředí, postavy ani celkový děj. Přijde mi, že jsem na ni již stará. Na druhou stranu se mi líbí, jaké témata se v knize otevírají a jak se s nimi pracuje. Věřím, že pro náctileté by to mohla být opravdu poutavá četba.

Sylvanas
03.09.2022 3 z 5

Pamatuj na smrt mě vážně bavilo. Původně jsem chtěla číst první Zvěsti, ale možná dobře, že jsem to vzala obráceně. Kdybych totiž jako první četla tu horší knížku, další od samého autora bych nejspíš nedala šanci.
Zvěsti bych popsala jedním slovem: PŘECPANÉ. Postavami, životními tragédiemi, citlivými tématy.
Přehršel postav dokázal už ze začátku člověku dokonale zamotat hlavu a napomoct ztratit se v ději.
Je fajn zapojit do příběhu nějaké drama, ale jak se říká: všeho moc škodí. Tohle mě i poměrně odrazovalo od čtení, protože to působilo jak nějaký scénář k nízkonákladovému filmu, kdy se režisér rozhodl natřískat do příběhu všechno možné, co jen šlo.
Vražda, znásilnění, šikana, nevěra, rozvrácená rodina, homosexualita... Proti jednotlivým tématům nic nemám, samotnou mě velmi zajímají. Jak jsem ale už řekla, dobré by to bylo, kdyby tohle VŠECHNO nebylo sepsané v jedné knížce. Takhle vznikla jakási směsice všeho, ale trochu o ničem.

Gi-Gi
19.08.2022 5 z 5

(SPOILER) tak tohle bylo ze začátku fakt hustý, chvíli jsem se orientovala, kterou tu postavu zrovna čtu, ale dobrý, trošku mě zaskočila míra zmínek o sexu a líbačce a.... některé názvy mě opravdu překvapily. Fakt jsme v těch 16 -18 takhle mysleli nebo tak teď myslí nynější mládež....
no, když jsem přeskočila, kdo koho chtěl o... , tak příběh dobrý, silný a poutavý, a navíc jsem doufala v jiného padoucha

Luskal
11.07.2022 4 z 5

Pamatuj na smrt se mi líbila o něco více. Zvěsti jsou ale taky velmi poutavé, čtenář se postupně seznamuje s dějem z pohledu více postav.
Vytkla bych 2 věci: klišé zakončení a to, že postavy pily Starobrno (protože to nepijou ani brňáci :D).