Zuřivec

Zuřivec https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427621/bmid_zurivec-YW5-427621.jpg 4 23 6

Země je dávno mrtvá, rozmetaná na kusy a lidé, kteří se usadili na Venuši, žijí ve velkých citadelách pod povrchem venušských moří v upadající, třídně řízené společnosti, které vládnou nesmrtelní - geneticky zmutovaní lidé, kteří žijí tisíc a více let. Sam Reed se narodil jako nesmrtelný, narodil se, aby vládl lidem s normální dobou života, ale jeho otec ho nechal jako miminko upravit, aby o svém dědictví nevěděl. A tak Sam vyrůstal na špatné straně života a zákona a myslel na nesmrtelné jako na své nepřátele. Když dosáhl věku osmdesáti let, pochopil, co se mu stalo, a šel se pomstít - a navždy tak změnil svůj upadající svět.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Fury , 1947


více info...

Přidat komentář

Slůník
08.08.2023 4 z 5

Hrdina nevzbuzuje žádné sympatie, ale jeho úsilí jsem sledovala se stále větším zaujetím.

vendylein
17.07.2022 4 z 5

Dnešní optikou je Zuřivec překonaný, v aktuální sci-fi produkci by s ním Kuttner pravděpodobně neobstál. Nicméně retro čtení mě vlastně bavil. Doporučila bych ho ale spíš jen velkým fandům žánru. S hlavním hrdinou ani jinými postavami cítit nebudete a z pohledu poznatků vědy příběh není uvěřitelný, místy spíš až vtipný či směšný. Či asi nejlépe: zábavný. Někdy asi chtěně, někdy nechtěně.


B4LU
05.04.2022 3 z 5

Četlo se to dobře, ale čekal jsem asi víc. Titulní zuřivec je prostě asertivní podvodník a prospěchář, a byť je jeho zápolení s kulturou Nesmrtelných a později s nástrahami Venuše vcelku zábavné, není nijak převratné.
Taková jednohubka.

thorir
17.11.2020 4 z 5

Archaické SF, které mi tématem trochu připomnělo stejně archaické Metuzalémovy děti Roberta Heinleina. Podstatnou roli zde hraje dlouhověkost a nesmrtelnost. Prostředí Venuše, její oceány, habitaty, nepřátelská pevnina, dnes působí trochu směšně a zdánlivě již nemá co předat. Styl psaní je jednoduchý, kniha se čte dobře, akorát jsem při čtení měl neodbytný pocit lhostejnosti, protagonista mě vůbec nezaujal a některé fyzikální jevy jsou z dnešního pohledu, lehce řečeno, naivní. Přesto kniha nakonec není špatná, objevuje se klasický motiv pomsty, příběh je zajímavý, oceňuji silný důraz na vývoj a pokrok lidstva, kolonizaci, ono pověstné „ad astra per aspera“ – přes obtíže ke hvězdám. Odmyslet si Venuši, je zajímavé i prostředí, podmořské habitaty, temné, tmavé, bez Slunce. Nelze též nezmínit autorovu imaginaci při popisu a použití různých drog a halucinogenů. Vše je odrazem doby, kdy byla kniha napsána, doby plné naděje.

Greenfingers
10.08.2020 2 z 5

Nebudu zastírat, že jsem od knihy čekal daleko větší odvaz. Zřejmě mě navnadila autorova povídková kniha Roboti nemají ocas. Myslím si, že humorná poloha Kuttnerovi sedí mnohem více.
Kniha mě místy dost nudila a uvažoval jsem, že ji odložím nedočtenou. Nakonec jsem se prokousal až k závěru, ale dalo mi to opravdu zabrat. Snad si "spravím chuť" na dalších dvou autorových knihách, které mám ve své knihovně.

Däniken
17.03.2020 3 z 5

Je to takova jednohubka o smrtelnejch a nesmrtelnejch lidech na Venusi. Nevim jestli je to prekladem, ale obcas mi pripadalo jako by v te knize chybel text, mozna to Kuttner tak zvlastne napsal.

Musim vytknout Laseru, ze vedou ligu za nejdrazsi mini-paperbacky (nenavidim ten format) na svete.

Autorovy další knížky

Henry Kuttner
americká, 1914 - 1958
2001  84%Čarovný svět Henry Kuttnera
2010  86%Roboti nemají ocas
2008  84%Past v čase
2016  77%Více než lidé
2009  72%Elak z Atlantidy

Kniha Zuřivec je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce27x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x