Ztracená léta

Ztracená léta https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14880/ztracena-leta.jpg 4 7 3

Autorovy vzpomínky na dospívání, studia, 1. světovou válku a počátky pedagogického působení. Zachycují život na anglických středních školách, atmosféru soukromých škol i univerzit. Velkou část svého autobiografického románu věnuje Graves válce, kterou prožil jako kapitán u Královského welšského pluku. Závěrem pak líčí svoje působení na univerzitách v Oxfordu a Káhiře, líčí svá setkání s T. Hardym, Lawrencem, T. S. Elliotem a dalšími významnými osobami. Knihu napsal ve svých 33 letech. ... celý text

Romány Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Goodbye to All That


více info...

Přidat komentář

Kabuky
19.03.2023 5 z 5

Výborná kniha. Dobře se čte.

BabaJaga11
29.08.2020 4 z 5

Konečně dočteno. Není to úplně jednoduché čtení, protože je protkáno mnoha britskými (ale třeba i francouzskými a německými reáliemi), z nichž mnohé běžný čtenář nezná. Například se zde setkáváme se jmény méně známých britských autorů jako Sigfried Sasoon či Wilfried Owen, s nimiž Graves bojoval v 1. světové válce, dobře je znal, mluvil s nimi (zejména se Siegfriedem) o své a jejich tvorbě... samozřejmě když ji neznáte, lecos Vám unikne, tak jako mně. A stránky této knihy se různými významnými osobnostmi jen hemží.

Odhlédneme-li od toho, že by bylo dobré se před nebo během knihy dovzdělat (a že k tomu vždy není příležitost nebo chuť), pak je to knížka, která poklidně plyne, najdete v ní suchý anglický humor a schopnost brát věci tak, jak postupně přicházejí. Ať jsou to válečná léta a s nimi spojené plížení na průzkum k nepříteli, bojová zranění, úmrtí spolubojovníků, zima a hlad v zákopech, anebo "normální život" po válce, v době hospodářské krize, kdy rozhodně nebylo jednoduché uživit sebe a rodinu. Ač knížka vypadá jako velmi otevřená – autor popisuje své vztahy k členům rodiny i přátelům, a to od útlého dětství až po léta 1. světové válce – počítejte s tím, že je to jeho sice osobní, ale subjektivní zpověď. Z knížky jsem měla pocit, že Robert Graves byl správný chlap, ovšem když jsem pak narazila na jeho životopis na internetu, kde se píše o jeho milostných románcích a několika manželstvím, už mi takový nepřipadal. Každopádně kniha je i cenným dokumentem o stavu předválečné, válečné a poválečné společnosti (viz např. nevraživost vůči britským občanům, kteří měli německé příjmení).


GilesR.
12.05.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, aspoň pokud jde o popis první světové války. Graves má příjemně věcný styl.

Autorovy další knížky

Robert Graves
britská, 1895 - 1985
2006  92%Já, Claudius
2004  88%Řecké mýty
1972  92%Claudius bůh a jeho žena Messalina
1948  85%Zlaté rouno
1948  85%Hrabě Belisarius

Kniha Ztracená léta je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x