Hrabě Belisarius

Hrabě Belisarius https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87312/hrabe-belisarius-87312.jpg 4 30 7

Na pozadí rozpadající se východořímské říše v 6. století n. l. vykresluje autor postavu čestného generála Belisaria, který, ač císařem nenáviděn pro své úspěchy, nikdy svého vládce nezradí.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: ,
Originální název:

Count Belisarius , 1938


více info...

Přidat komentář

Finn69
11.06.2023 4 z 5

Na Gravese jsem celkem zatížený, začalo to kdysi dávno hlavně díky jeho u nás nejznámějším knihám o císaři Claudiovi, které se mi dostaly do rukou jako první. Ale od té doby jsem přečetl i řadu dalších a doporučuji každému, kdo se trošku zajímá o historii, aby to zkusil taky.
Třeba zrovna tuhle.
Hrabě Belisarius byl geniální a velmi úspěšný generál císaře Východořímské říše Justiniána z šestého století. Mimo jiné pro císařství na Vandalech znovu dobyl Kartágo, na Gótech Itálii i samotný Řím a ve volném čase zvládal úspěšně čelit Peršanům a nájezdům Hunů a Bulharů na Konstantinopolis. Ale tohle období a místo (bohužel pro něj) výrazně víc svědčilo náboženským fanatikům a dvorským patolízalům, než čestným a přímým vojákům.
Je to zajímavá kniha z dob, o kterých toho moc nevím, a asi bych to měl dohnat.

Kabuky
21.05.2023 5 z 5

Kniha se čte sama. Výborný překlad.


martin č.
13.01.2022 5 z 5

Gravesovy romány (aspoň tento i známější knihy o císaři Claudiovi) jsou podle mého soudu docela jiné oproti dnešní historické próze, které jsou plná knihkupectví. Graves si moc nevymýšlí žádné romantické či dobrodružné linky, kterými by svou beletrii zaplnil. Když to přeženu, on téměř jen převypravuje přístupnějším jazykem obsáhlá díla starověkých autorů. U románů "Já, Claudius" Tacita a v tomto případě Procopia Z Kaisareie a jeho díla Válku s Peršany a Vandaly, Válku s Góty a Tajnou historii (která česky bohužel nevyšla). A protože Procopiova díla jsou velmi podrobná, měl Robert Graves z čeho čerpat. Byť asi Justiniánovi nasadil až zbytečně psí hlavu a Belisaria naopak snad až přespříliš vylíčil jako nejspravedlivějšího mezi spravedlivými. Faktem je, že tento Justiniánův vojevůdce byl asi jedním z největších vojenských stratégů historie. Hlavně proto, že dokázal z naprostého minima možného vytěžit absolutní maximum.

J.P.S.
20.11.2020 5 z 5

Neprávem opomíjené dílo Roberta Gravese (v porovnání se sérií "Já Claudius" a "Claudius bůh" u nás téměř neznámé).

Hlavní hrdina Belisarius je rovněž nepříliš známou postavou, ačkoliv se jednalo o jednu z nejvlivnějších osobností na počátku 6. století. Z hlediska vojenských úspěchů se přitom může řadit mezi nejúspěšnější vojevůdce. Díky jeho umu Východořímská říše nejenže odrazila nápor barbarů a nemusela sdílet osud své Západořímské sestry zaniklé v předchozím století, ale zároveň byla schopna expanzí dosáhnout svého vůbec největšího rozmachu (s výjimku Galie, Británie a zaaplských oblastí tehdy získala pod svou nadvládu většinu území někdejší "klasické" Římské říše). Žít někdo jako Belisarius o sto let později, tak je arabská expanze s největší pravděpodobností zažehnána na samém počátku a islám by zřejmě znali jen specializovaní religionisté :))

Politicky se tomuto mimořádnému vojevůdci bohužel příliš nedařilo a velmi doplatil na žárlivost císaře Justiniána i jeho dvora. Císař Justinián je v románu obecně líčen jako člověk s velmi pokřiveným charakter (byť historicky šlo o úspěšného vladaře). Naopak skutečný Belisarius patrně nebyl natolik "ryzí", jak je podáván v tomto románu, což ale nijak neubírá na jeho kvalitě.

majklus
17.01.2020 5 z 5

Kniha o jedné z nejzneuznanějších postav pozdně antického / ranně středověkého světa. Rytířská oddanost, jež nebyla oceněna. Vojenská genialita, která nebyla plně využita. Vděku se hlavní postava nedočkala ani za porážku a faktickou anexi dvou ze tří velkých západních germánských království, ani za stabilizaci východní fronty, ani za odražení bulharského vpádu. Přestože mu celá východořímská říše de fakto vděčila za svou existenci a možnost transformace v říši Byzanskou, trvající pak ještě téměř tisíciletí...

Osud tohoto muže je skoro nepochopitelný a zároveň velmi podobný jeho o století staršímu západořímskému předchůdci Aetiovi.

Kniha je čtivá, historicky poměrně věrná jak je u autora zvykem.

P.T.
30.07.2019 5 z 5

Román o východořímském generálovi a posledním římském konzulovi z první poloviny 6. století vychází co do historických dat zřejmě z historických spisů "O válkách" řeckého historka Prokopia, který byl mj. členem Belisariova štábu a v románu rovněž jako jedna z důležitých postav vystupuje. Hrabě (správně Comes) Belisarius se poměrně mladý stal vrchním vojevůdcem východořímského císaře Justiniána I., v jehož službách vyvrátil říši Vandalů v severní Africe a říši Ostrogótů v Itálii a porazil Bulhary, Huny a Peršany útočící na severní a východní hranice říše. Pravděpodobně intrikami dalších (podřízených) generálů upadl v nemilost císaře, který jej nakonec po konfiskaci majetku nechal oslepit (ve středověku se tento příběh tradoval a byl znázorňován bardy nebo malíři jako symbol nevděku s okřídlenou větou "date obolum Belisario", s níž údajně nešťastný oslepený vojevůdce na ulicích Konstantinopole žádal od obyvatel po měďáku, aby rovněž údajně byl zahrnut zlaťáky). Autor pečlivě dodržuje historická fakta a s jejich pomocí a s pomocí vlastní imaginace vytváří svět vojenské cti zosobněný Belisariem (a do jisté míry i jeho vojenskými protivníky) a svět úskoků zosobněný jeho rivaly (zejména generálem - eunuchem Narsem) a císařem Justiniánem. Skutečnost asi nebyla tak úplně černobílá, Justinián, který usiloval o reformu říše a potlačení korupce, byl podle pramenů mj. autorem poměrně (na svou dobu) pokrokového zákoníku (Corpus Iuris Civilis), tyto skutečnosti už román nepostihuje. Historik Prokopius kromě knih "O válkách" sepsal další dílo Tajné historky (Historia arcana), které bylo zveřejněno až po jeho smrti a v němž podrobil kritice jak Justiniána, tak i Belisaria. Přes tuto pravděpodobnou odchylku od historické pravdy je kniha poutavým obrazem doby končící antiky a počínajícího raného středověku.

braunerova
13.09.2015 4 z 5

Jako vojevůdce si nezadal s Hannibalem a Caesarem. Porazil nejmocnějsí armády té doby - Vandaly, Góty, Peršany i Huny, dobyl rozsáhlá území a získal obrovské poklady. Jeho nepřátelé Gótové mu nabízeli korunu Západořímské říše, zatímco jeho vlastní císař, zbabělý bigotní Justinián, z něj udělal žebráka. Učebnice dějepisu na něj zapoměly. Jmenoval se Belisarius a byl to poslední římský generál.

"Jediný spravedlivý v tom chaosu úplatkářství, křivých přísah a chamtivosti na všech stranách. A skoro byste si přáli, aby nebyl tak hrdě zásadní, aby urval vládu tomu lumpu Justiniánovi. Jenže pak už by to nebyl Belisarius, který z mála, téměř z ničeho, dovede udělat armádu, který dovede vyzrát na mnohem početnější odpůrce a uhájit Cařihrad s hrstkou veteránů před vpádem Hunů. Nečeká za to vděk - a také se mu ho nedostane."

Je to smutné čtení o křesťanských elitách té doby - obraz náboženské nesnášenlivosti, podezíravosti, chamtivosti a závisti. Ne že by na tom naši dnešní politici byli o moc lépe, ale masové vraždění spoluobčanů ve jménu nějakých nuancí ve výkladu Kristova učení už snad máme za sebou.
Autor popisuje historické skutečnosti tak věrně, že je to skoro čtení pro historika. Škoda, že se kniha nedočkala novějšího vydání, čeština z roku 1948 je dnes přece jen poněkud archaická.

Štítky knihy

Byzantská říše 6. století historické romány

Autorovy další knížky

Robert Graves
britská, 1895 - 1985
2006  92%Já, Claudius
2004  88%Řecké mýty
1972  92%Claudius bůh a jeho žena Messalina
1948  85%Zlaté rouno
1948  85%Hrabě Belisarius

Kniha Hrabě Belisarius je v

Přečtených34x
Doporučených5x
Knihotéce38x
Chystám se číst15x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x