Případ mrtvého krále

Případ mrtvého krále https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444534/bmid_pripad-mrtveho-krale-vXb-444534.jpg 4 25 11

Zločiny na Velké Moravě série

< 13. díl >

Píše se rok 894. Moravské království sice musí vzdorovat zvýšenému tlaku Východofranské říše, ovšem je na vrcholu své moci. Při jedné slavnosti neznámý ozbrojenec neočekávaně zaútočí na krále Svatopluka. Králova stráž rychle zasáhne a královo zranění se zpočátku nejeví nijak vážné. Brzy však dochází k silnému krvácení a král Svatopluk umírá. Kníže Slavomír s Vikingem Erikem tak stojí před nejzávažnějším pátráním po pachateli zločinu, jaké doposud zažili…... celý text

Přidat komentář

Turlogh
11.04.2023 3 z 5

Velmi povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale vcelku čtivé, akční a zajímavé. tento díl také spíše slabší v sérii. Howgh.

čef
30.01.2023 4 z 5

V této sérii je jeden díl jako druhý. Nejdříve se na mnoha stránkách opakuje to, co víme o dějinách Velké Moravy, mj. doslova z minulých dílů, s tím, že vyzdvihneme osobnost knížete Slavomíra. Pak přijde vlastní příběh, který sestává z dlouhých, zdvořilých výslechů a nakonec nám autor vysvětlí, co je fabulace a co snad je nějak historicky podloženo. Nezatracuji, naopak, tak to prostě je.


hanzmb
30.06.2022 3 z 5

Před časem jsem nad touto sérií zlomil hůl. Pak mi to nedalo a vrátil se. Žádná bomba to sice není, ale přece jen lehké zlepšení např. proti dílům 10,11 tu je. Samozřejmě si autor neodpustil začáteční vzpomínání v kostele. (To ty stránky naskakují.) Zarazila mě ale jedna věc. Vzhledem k tomu, jak se chlubí známostmi se spoustou archeologů, bych čekal, že od nich něco pochytí. Ne, že bude psát takové historické nesmysly, jako je neustálé opakování, že se jedná o katolického kněze, katolickou církev apod. To byl pojem v té době neznámý.

Vojslava
30.06.2022 3 z 5

Spíš tři a půl z takové nostalgie. Je to rychle přečtené, velmi lineární, vyšetřování nepříliš komplikované (když se pro jistotu skoro všichni přiznají po menším nátlaku sami) a pobavila mne implementace další současné vyšetřovací metody. Prakticky na dvě krátká odpoledne k vodě...

Miloš333
12.10.2021 3 z 5

Tuhle knížku jsem si vybral proto, že mě hodně zajímá téma Velké Moravy ( v této souvislosti jsou zajímavé např. stránky Moravia Magna). Tušil jsem, že půjde o historický román "lehčího kalibru" a to se taky potvrdilo. Ze seznamu vydaných knížek je zřejmé, že autor je zkušený prozaik, má zažitý svůj způsob nakládání s historií a svůj styl. Pokud jde o ten přístup k dějinám, to si na panu Češkovi cením, protože se snaží pracovat tak, aby jeho fikce, postavy, jejich příběhy, románová místa a další nebyly v rozporu s historickými fakty a souvislostmi. Zřejmá je také jeho seriózní práce s archeologickými a historickými prameny, na které tu a tam odkazuje.
Trošku slabší to bylo v tomto případě s jeho "literárním výkonem". Děj je hodně rozvleklý a občas působí jako nastavovaná kaše. Samotný námět a zápletka jsou docela zajímavé, ale při troše úspornosti se to dalo napsat na 100, a ne na 230 stran. Chtělo by to asi větší pestrost, víc nápadů, odboček a možná i víc informací o historickém pozadí...
Také některé dialogy působily dost strojeně, nemysleme si, že se naši předkové pořád častovali výrazy jako "milý příteli; pane veliteli Bojšo", a vůbec mluvili tak nějak slavnostně, ve složitých souvětích.
Nicméně autorovi patří uznání za poctivý přístup k tématu, líbila se mi také jeho historická poznámka na závěr, kde čtenářům vysvětluje okolnosti a souvislosti vztahující se k době a místu románových událostí.

Dandulka
10.10.2021 4 z 5

Uz jsem cetla lvalitnejsi pripady. Tady jako by autorovi dochazely napady, a tak si vypomohl shrnutim historickych dat v dlouhem uvodu. Samotny pripad se nesl spise ve filozofickem duchu, bez akce. Snad ten pristi bude mit vic akce.

Pavelpi
14.02.2021 3 z 5

Takový průměr. Začátek celkem nic moc, většinou samé vzpomínání. Potom se to ale rozběhlo docela dobře a vypátrání vraha bylo docela logické. Nelíbila se mi pouze jejich řeč, protože mluvili moc moderně. Jinak ale dobrý průměr.

davidurban1973
31.12.2020 3 z 5

Dobře napsané, čtivé, celkem uvěřitelné. Autor se drží stále na stejné úrovni. Jako oddechová historická detektivka rozhodně neurazí.
Trošku otravné je, že prvních snad třicet stran je rekapitulace celého života a případů hrdiny a to se opakuje v každé knize - aneb recept jak napsat delší knihu...

kolacky
06.12.2020 4 z 5

Tenhle díl se povedl. Sice nám zabili Ferd... eh, Svatopluka, ale jinak dobré, logické a detektivní.

kuruteku
03.12.2020 5 z 5

Další díl do historické mozaiky, děj je pravda nenáročný, ale na druhou stranu ta historická přidaná hodnota - prostě výborná kniha pro nás, kdo nemáme čas a chuť na díla o pohřbívání na Velké Moravě, apod. Tady je to všechno v jednom i s náznakem detektivky.

8130
23.11.2020

mám ráda příběhy o Slavomírovi, Erikovi, do kterých jsou zakomponované nálezy Staré Moravy..kde ožívají Veligrad,Moravgrad....