Případ úzké dýky

Případ úzké dýky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106269/pripad-uzke-dyky-zlociny-na-velke-morave-106269.jpg 3 96 34

Zločiny na Velké Moravě série

1. díl >

Úvodní část série dobrodružných historických detektivek, které se odehrávají na Velké Moravě Hlavními hrdiny a velkomoravskými detektivy jsou Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, a jeho vikinský přítel Erik. V prvním příběhu, ve kterém rezonují vzpomínky na potupnou porážku franských vojsk při jejich vpádu na Moravu roku 855, pověřuje král Rastislav Slavomíra s Erikem vyšetřením vraždy stavitele Radslava, autora opevnění největších moravských měst a mikulčické baziliky. Rastislavovi záleží na potrestání stavitelových vrahů mimo jiné i proto, že Radslav krále v podstatě vychoval. Na začátku mají Slavomír s Erikem jen dvě stopy - ránu po podivně úzké dýce v Radslavově hrudi a svědectví opilého bednáře. Záhy se však dozvídají o neznámých okolnostech Radslavova života a dostávají se na stopu nebezpečného spiknutí...... celý text

Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Případ úzké dýky , 2012


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
26.02.2024 2 z 5

takové dílko 3. až 4. kategorie, nudné, v neustálém vysvětlování se hodně ztrácí děj;
škoda, námět slušný, zpracování tristní;

hana1039
23.10.2023 3 z 5

Audiokniha:
Kromě příběhu dostanete i dějiny, které se staly před samotným dějem, takže takový,, balíček,,v jednom...je fakt, že ,pokud jste četli/poslouchali Vondrušku apod. autory,tak vás to srovnání trkne samo...


pepa4081
19.07.2023 5 z 5

Mám rád historii a dobrodružství. Zde jsem našel obojí. Tahle série se mi zalíbila ještě víc, než případy detektiva Berky. Velmi čtivé.
Velmi uspokojivé.

TeaPeter
21.02.2023 2 z 5

Nápad to nebyl špatný, ale po literární stránce katastrofa. Tak suchopárnou a rozvleklou knihu aby jeden pohledal. Jazykotepectví, které autor projevil u tvorby místních názvů, raději nebudu rozebírat, abych knize neodpustil ještě jednu hvězdičku.

Turlogh
26.09.2022 4 z 5

Vcelku povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale poměrně čtivé. Howgh.

twix6862
21.01.2021 3 z 5

Zábavnější čtení, než série ze současnosti. Používání čistě moderních výrazů v přímé řeči bylo ale dost rušivé.

čef
04.09.2020 4 z 5

První z řady historických detektivních pohádek z Velkomoravské říše. Příběh prostý, historické údaje většinou dost dobře známé, fikce celkově však dost zajímavá. Zejména zápletka s pozváním soluňských bratří na Moravu se docela povedla, odůvodnění s intrikami franckých kněží proti říši je alespoň pro mne přijatelné.

jprst
13.08.2020 3 z 5

Rozhodně lepší než autorovy detektivní příběhy ze současnosti, ale žádný trhák to není a o tom, že bych si mohl přečíst nějakou další autorovu historickou detektivku, mě to nepřesvědčilo. Protože jde o českého autora, tak jsem hodnocení o jednu hvězdu zvýšil, jinak to u mě na víc než dvě hvězdy nemá.

Vojslava
17.03.2020 4 z 5

Spíš dobrodružný příběh než detektivka, protože opět bez zaváhání v první linii jedeme cvalem za bezchybně odhaleným pachatelem. Ale budiž, četlo se příjemně, bod dolů zejména za příliš současný jazyk, zejména za moderní idiomy překlopené do velkomoravských reálií, a taky nevychytané záležitosti kolem kostelního dění (namátkově slovo patristika je termínem až o mnoho staletí pozdějším a křížová cesta se 14 zastaveními se objeví taky až cca za 500 let). Ale v tomhle jsem rýpal a uznávám, že jinak je to příjemná četba, takže časem sáhnu i po pokračování.

renefer
11.02.2020 2 z 5

Tak tohle mě nebavilo. Hlavní hrdinové se pořad něčemu uchichtávají a celkově se chovají spíš jak banda puberťáků. Rozhovory postav působí vtipně, pochybuji že by o sobě někdo v té době říkal, že je charakter. Navíc neustálé omílání dokola toho, co se stalo a chybějící napětí nebo záhada když už jde o detektivku tomuto dílku ubírají další body. Já jsem si oblíbila Bauerova Protivu z Protivce a vypadá to, že u něj asi už zůstanu.

špulo
16.12.2019 3 z 5

Tu mal niekto úplne po prdeli nápad. A niekto by si zaslúžil na prdel za jeho takmer totálne zmrvenie. Otázkou je kto. Redakčne (korektúra) je toto dielko odfláknuté tak, že museli plakať všetci slovanskí bohovia. Všetko, čo tu je v komentoch vytknuté, je pravda. Skôr než sa pustíte do tejto knihy si ich prejdite a budete v obraze. Ja nebudem už do toho viac pichať. Mohla to byť celkom fajn mayovka zo starodávnych vekov. Keby autor vo všetkom nezostal jaksi na polceste. Akoby sa nevedel rozhodnúť komu bude kniha určená. Takže nemáme ani detektívku, ani dobrodružku, ani historický román. Iba z každého trošku. Najhoršie je, že sa vďaka tomu všetkému vytratila atmosféra doby. A to zamrzí. Knihu som dočítal s miernym sebazaprením. Napriek tomu, niečo na tom bolo. Také to chlapecké zanietenie, nadšenie pre vec a chuť na dobrodružstvo. Kvôli tomu skúsim ešte pokračovanie. Vo výsledku je to za dve hviezdy, tretia za Veľkú Moravu. Len si na záver dovolím zahroziť prstom na autora jeho vlastným výrazivom z knihy: Stanislave, Stanislave, i ty piškuntále...

evickakyticka
22.09.2019 3 z 5

Celkem nenáročná a odpočinková kniha. Líbilo se mi prostředí i postavy. Děj byl místy "hluchý", tzn. když jsem se moc nevěnovala čtení a rušily mě okolní vlivy, nic se nestalo a jeli se dál. Vadily mi názvy měst s koncovkou Grad, jinak v pořádku. A taky již zmiňovaný nižší počet stran by knize prospěl.

Carmen13
24.06.2019 2 z 5

Tak tohle se opravdu moc nepovedlo. Nápad sice dobrý, ale zpracování velmi slabé. Přitom myslím, že by úplně stačilo, aby si to po sobě autor přečetl a vyškrtal stále se opakující informace a obraty. Kdyby bylo stran klidně o třetinu méně, bylo by to lepší, mělo by to větší spát. Takhle je to soubor popisů. které jen občas naruší nějaká rádoby akce. Škoda, potenciál příběh určitě měl.

kolacky
18.06.2019 3 z 5

Příběh nebyl špatný, což o to. Ale vadily mi nespisovné tvary sloves - všimnul, zapíchnul, rozhodnul, přikývnul, odběhnul... to bolí. A ta moderní čeština, "náhoda je blbec", "nasadit psí hlavu", "zní to pateticky", "reálný základ", "to bych byl pěkný charakter", "chodíme spolu", kdekdo "ironicky" prohlašoval či se ušklíbal, někdo byl "nervózní"... Chtělo by to trochu péče o starý jazyk.

Trissi
31.03.2018 4 z 5

Opět jeden český spisovatel, který umí psát. A není jich málo. Pod závojem historické detektivky nás autor seznamuje s pohnutou a celkem málo známou historií naší země. Kriminální zápletka je opravdu spíše podružná. Co se však týká historických realií, je pan Češka poměrně přesný. Konečně v historické poznámce na závěr se dozvíme, kde si vypomohl svou fantazií. Za mě tedy poctivé čtyři hvězdičky.

jarin58
26.01.2018 4 z 5

Jiný styl psaní než u pana Vondrušky.Příběh z Velké Moravy se mi líbil a těším se na další.

Tiama
22.08.2017 3 z 5

Určitě bude lepší, když člověk bude ke knížce přistupovat víc jako k historickému románu, než jako k detektivce. Víc si to pak může užít.

Galadwen
16.07.2017 2 z 5

Hlavní dojem z této knihy je nuda. Detektivní zápletka by vydala sotva na večerníček a do stávajícího rozsahu je kniha doslova vycpaná popisnými pasážemi (stylisticky často dost školácké popisy zevnějšku postav, prostředí, staveb, jejich dějin...) a obsáhlými líčeními minulosti pokud možno všech osob, včetně těch, co se dějem jen mihnou. To způsobuje pocit absolutního přehlcení jmény a nadbytečnými informacemi. Po několika desítkách stran jsem začala přeskakovat odstavce, do té doby jsem měla strach, aby mi neunikla nějaká důležitá informace (neunikla). Hlavní dvojice jsou dokonalí nadmuži, extrémně charakterní, obratní se zbraní a vysoce inteligentní, něco mezi Supermanem a Vinnetouem + Old Shatterhandem, a nijak si mě nezískali. Jazyk je dost moderní, atmosféru raného středověku nenavozuje. Nevím ještě, zda dám autorovi další šanci - rozhodně ne v nejbližší době.

ivoiro
03.06.2017 4 z 5

Tato série mne drží. Rád si čtu historické detektivky. Snoubí se historie s kriminální zápletkou. Nejinak je tomu i zde. I když se zde jedna o první díl celé série, k této knize jsem se dostal na přeskáčku s ostatními díly.

Majdule
04.03.2017 2 z 5

Tahle detektivka nás zavádí až do doby a na území Velké Moravy, námět tedy mnohé slibuje. Nicméně tak trochu „dětský styl“ a autorova snaha čtenáře okatě poučovat je příběhu velmi na obtíž. Autor nás totiž podrobnostmi z historického pozadí zahlcuje v takové míře, že to citelně zpomaluje rytmus děje a napětí. Navíc případ je vyřešen v polovině knihy a pak se v důsledku toho mění z detektivky spíš na dobrodružný román o pronásledování pachatele. Knize by podle mě slušelo zařazení do edice pro mládež, jako plnohodnotná detektivka v mých očích neobstál.
50 %