Případ kněze z Bojné

Případ kněze z Bojné
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401488/mid_pripad-kneze-z-bojne-lCN-401488.jpg 4 37 37

Zločiny na Velké Moravě série

< 6. díl >

Hlavními hrdiny a velkomoravskými „detektivy“ jsou opět Slavomír, kníže z mojmírovského rodu (skutečná postava) a jeho vikinský přítel Erik. Na jaře roku 871 přijíždí za Slavomírem posel z Bojné, mocné soustavy hradišť v Nitravském knížectví, s pozváním, aby se zúčastnil zádušní mše za Kosoru, zavražděného pána Bojné. Kosorův syn však Slavomíra žádá především o nalezení otcových vrahů, a pak také o to, aby se spojili v boji proti Frankům, okupujícím Moravské království. Slavomír pozvání přijímá, přijíždí na Bojnou a dává se do pátrání po zločincích. Vražd však přibývá a Slavomír sám se ocitá ve vážném ohrožení života…... celý text

Přidat komentář

Anmara
01.06.2023 2 z 5

Měla jsem problém se do příběhu začíst (a hlavně ho dočíst). Na můj vkus se až příliš dlouho nic nedělo. Popisy, a vlastně ani většina akcí, mě nijak neoslovily. V první polovině jsem měla pocit, že čtu spíš učebnici dějepisu a ne detektivku.
Pravděpodobně se zkusím podívat ještě na nějakou jinou knihu tohoto autora, jestli to třeba bude lepší.

Turlogh
31.12.2022 3 z 5

Vcelku povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale poměrně čtivé. Co mě osobně dosti vadí, jsou ty stále stejné, několika stránkové úvody, v každé knize se opakující. Chápu, že pro nové čtenáře jedné knihy se to hodí, nicméně pro čtenáře celé řady těchto románů je to poněkud otravné... Howgh.


kolacky
25.06.2019 3 z 5

MarkétaLore - přesně! Mluvíte mi z duše!!!

Danuše7
08.12.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila. Samozřejmě se to našim historickým postavám mohlo přihodit. Trochu historie nikdy neuškodí.

jarin58
03.08.2017 4 z 5

Můj první případ z Velké Moravy a určitě ne poslední.

matvlad
29.06.2017 5 z 5

Kniha se mně moc dobře četla, doporučuji ji dalším čtenářům. V.M.

ivoiro
29.01.2017 4 z 5

Série mně drží čím dál víc. Baví mě číst zločiny v kontextu s historií.

MarkétaLore
05.07.2016 3 z 5

Tak na tuto knihu budu přísná. Moc jsem se těšila , dokonce jsem si ji koupila, protože v knihovně není. Ale byla to bída.
Začala bych tím, že autor má jistě výborné znalosti a chtělo to i odvahu, napsat knihu z velké moravy. Ale to je asi tak všechno. Některé popisy tragické a začátek mě i zděsil, být to detektivka ze současnosti, začíná takhle: V pokoji stál muž měl tmavé kudrnaté vlasy. Měl bílou košili a Kravatu. Kravata byla proužkovaná a vypadala draze . Taky měl modré sako . kožený pásek a tmavé kalhoty. Na nohách měl kožené boty. Ty boty byly drahé. A v ruce držel mobil, ten mobil všichni znali.....
problémm č. 2 - absolutně žádná atmosféra- čekala jsem zlatou od slunce a od zlata, a zelenou a modrou. a červenou od krve a od drahých kamenů a ono nic.
další problém - chabá zápletka, ale na to jsem už zvyklá.
co mě ale štvalo vyloženě nejvíc, že autor opisoval. A opisoval s chybami a opisoval od vondrušky.
Ta poctivost a odvaha Slavomíra, který místo aby se ujal vlády, a vykašlal se na
zrádce Svatopuka, a ta věrnost Erika, který jen přicmrndával, ta mi lezla krkem. každý normální člověk by do toho šel. ten Slavomír, to nebyl člověk , ale stroj na odvahu, poctivost a dobrý úsudek. V knize se vyskytovalo příšerně frází.
Kniha především vůbec neměla být detektivka, ale historický román. Postavy měly být lidé a né to bezchybné cosi. Ne náhodou patří k tomu nejlepšímu vyprávění Erika o tom, co mu udělala jeho Jana poté, co ji pozvracel čistý ubrus po požití medoviny.

Dandulka
19.02.2016 5 z 5

Mám moc ráda tyhle detektivní příběhy z Velké Moravy a konkrétně tento jsem přečetla za den, tak mě to chytlo.

čef
23.11.2015 4 z 5

Hodně podobné knihám o Oldřichovi z Chlumu od p. Vondrušky jen posunuto do období Velké Moravy. Stejný jednoduchý, čtivý, prvoplánovitý styl, který nás nenechá ani na chvíli pochybovat o tom kdo je chrabrý vítěz a kdo dopředu poražený zloduch. Byla by to opravdu nekonečná nuda, kdyby zde nebylo poměrně dost reálií z této doby na to, abychom si mohli třeba lebedit, jak se máme dobře a přemýšlet o tom, jak a kam doba pokročila.

Nagadir
27.08.2015 4 z 5

Zajímavá kniha, popisné části jsou místy docela únavné, na druhou stranu jakmile se začne pátrat ubíhá to mnohem plynuleji.
7,5/10

Zdenda20
13.08.2015 2 z 5

Nedokážu posoudit, jak ta kniha hluboký historický podtext, ale příběh je na můj vkus dost roztahaný. Možná jsem očekával od této knihy víc, což byla moje chyba.

Macek58
30.07.2015 5 z 5

Další výborné pokračování "Zločinů ...". Doufám, že se objeví daslší.