Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu

Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389174/bmid_zit-s-radosti-ilustrovany-pruvodce--EDr-389174.jpg 4 146 42

Proslulá japonská autorka, která svým Zázračným úklidem strhla bezpočet lidi k tomu, aby si uspořádali veškerý majetek, napsala pokračování své slavné knížky. Nejenže rozšířila rady o ještě konkrétnější návody, jak se vypořádat s jednotlivými kategoriemi toho, co vlastníme, ale navíc zdůrazňuje zásadní kritéria, díky nimž se dokážeme snadno rozhodnout, co si přejeme ponechat pro šťastný život. Knihu doprovázejí inspirativní obrázky, jak máme věci skládat a uchovávat.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Dům a byt
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up , 2016


více info...

Přidat komentář

Edeltruda
09.01.2024 5 z 5

Za mě lepší a praktičtější kniha než byl první díl.

akinomV
04.02.2023 3 z 5

Stejně jako u prvního dílu, nic objevného, zvlášť pokud se o minimalismus, organizaci domova trochu zajímáte. A opět jsem se musela smát, když autorka dává rady ohledně mluvení s věcmi, loučení s nimi, objímání atd. To mi na knize opravdu nesedlo. Ale pro někoho, kdo se teprve o toto téma začíná zajímat by to mohlo být fajn.


eva3992
30.01.2023 2 z 5

Metoda Konmari – klíč k trvale uklizené domácnosti. Marie Kondo nám předkládá kritéria, díky nimž se můžeme rozhodnout, co si ponecháme a čeho se zbavíme. Naučí nás, že každá věc má své místo (svůj domov) a vše musí být přehledně uložené.

Už dlouho jsem se chtěla ponořit hlouběji do metody úklidu Konmari. První knihu Zázračný úklid jsem sice nečetla, ale něco už jsem věděla a ostatní jde snadno pochopit i z této knihy. Navíc mě u této knihy zaujalo to, že je označována jako Ilustrovaný průvodce, ale bohužel, na můj vkus je tam ilustrací málo a kolikrát postrádají i smysl.

Musím říci, že tato metoda nebude nic pro mě a podle toho mě bavila, tedy spíše nebavila, celá tato kniha. V první části se informace hodně opakují, stále čteme to samé. Později, když se autorka dostane k více praktickým informacím, se mně kniha líbila o něco víc.

Zjistila jsem, že některé úklidové tipy provozuji, aniž bych věděla, že je to metoda Konmari, takže v tom budu i nadále pokračovat, ale jinak, jako celek, to rozhodně není něco, do čeho bych se chtěla hned vrhnout.

DominaCZ
30.01.2023 odpad!

Jen vyšťavila první díl
Opravdu tuhle hysterii nechápu.
Lidi vážně neumí skládat ponožky do sebe??
Víc dobrých tipů už dostanete na netu propána

LuckaDea
20.01.2023 4 z 5

První knihu od autorky jsem zatím nečetla, ale tato se mi moc líbila. Oceňuji několik psaných i ilustrovaných návodů, jak si přehledně zorganizovat domácnost. Pravděpodobně nebudu uklízet podle úplně všech návodů, některé návody jsem ale už využila, a na některé se chystám. K této knize se určitě vrátím.

Calinda
08.11.2022 3 z 5

První kniha se mi líbila více, ale jsem spokojená i s touto.

Sabulep
14.08.2022 2 z 5

Pokud máte první knížku, tuto už nepotřebujete. Víceméně obsahuje ty stejně informace. První kniha se mi líbila ale víc.

Nymfadora.T.
05.07.2022 3 z 5

Četla jsem i předchozí knihu ( Zázračný úklid), je v obou spousta inspirací, ale myslím si, že to není v našich podmínkách realizovatelné. Přece jen je japonská mentalita velice odlišná od naší...zvládnou to pouze chroničtí uklízeči, což já tedy opravdu nejsem:-)...Ale abych to úplně nezatracovala, pár dobrých rad jsem tam našla a pokouším se je dodržovat.

MOu598
15.05.2022 4 z 5

Pěkná knížka, milé je doplnění obrázky - lépe se zásady stráví.
Zkusím rady z knihy respektovat, už vím, že ne všechny.

Lenkakolar
24.04.2022 4 z 5

Skvělá knížka, kterou se clovek necha inspirovat pred počátkem úklidu v domácnosti. Sama některé praktiky jiz využívám, avsak to asi nikdy uplne podle autorky nebude. Skládání obleceni na hranu mi prijde trochu nesmysl, ale kazdy si v knize prijde na sve :) Kapitoly jsou psány jasne, stručně a přehledně :)

Mosula
27.12.2021 4 z 5

Některé myšlenky příliš zaváněly ezoterikou, ale pomohlo mi to protřídit si věci a pořádně si uklidit, takže to splnilo svůj účel. Jo a měla pravdu, cítím se líp.

bzung
20.11.2021 4 z 5

Můj osobní dojem je, že Marie Kondo trpí obsedantně-kompulzivní poruchou, nicméně člověk asi musí být trochu blázen, aby nadchl ostatní svou genialitou. A to se Marii očividně daří. Její úklidový systém dává smysl, zřejmě vychází tak trochu z Feng-šuej, je inspirující, a ano, přiznám se, začal jsem jej doma praktikovat ke své spokojenosti :)

kob
18.11.2021 4 z 5

Určitě inspirativní, hlavně při skládání oblečení.

ludmila.62
07.11.2021 5 z 5

Marie Kondo jednoznačně ví, co dělá. Pokud ještě nevlastníte první díl, tedy Zázračný úklid, sáhněte rovnou po tomto Žít s radostí. V podstatě předává ty samé informace, jen v ucelenější formě a je doplněna názornými ilustracemi, které vás lépe navedou "co a jak". Knížka není jen o tom, jak co správě poskládat, to v žádném případě. Je o celkovém nastavení mysli, o tom, jak si promyslet a nastavit svůj život, aby v něm mohlo být uklizeno neustále.

domihruzkova
30.08.2021 5 z 5

Předešlý díl jsem nečetla, ale tohle byla pecka! Ano, věděla jsem, že to u nás doma není vždycky uklizeno a i jsem tušila, čím to je - nedostatek úložného místa, věci se neuklízely, spíš jenom přesouvaly, když bylo třeba udělat místo. Z tohoto důvodu jsem se uklízení vyhýbala, protože mi to přišlo zbytečné.
Při čtení jsem ale nedokázala sedět v klidu a neustále jsem měla nutkání vyskočit, naházet všechny věci na jednu hromadu a začít probírat :D Takhle kniha mě přiměla jednat.
Takže jsem přestala odkládat nákup skříněk apod. na dobu "až předěláme koupelnu, až vymalujeme atd.", objednala, co bylo potřeba, postupně probrala všechny možné nahromaděné věci a musím říct, že se cítím skvěle! Sice ještě nejsem u konce, ale už pomalu začínám vidět světlo na konci tunelu.
Člověk by si řekl, že taková "maličkost" jako uklízení člověku nedokáže změnit život, ale opak je pravdou. Je to super, když hned víte, co kde máte hledat a každá věc má pevně dané místo, když se zbavíte věcí, které vám nedělají radost a nakonec (!) uklízení vám díky tomu zabere mnohem kratší dobu. No a kdo by nebral, vracet se každý den do hezky uklizeného bytu / domu? :)

buci875
24.08.2021 5 z 5

Moc mi kniha pomohla. Přijde mi lepší než autorčina první kniha.

bigbabe
16.08.2021 2 z 5

Oproti prvnímu dílu už nic moc, ale možná je to tím, že sama autorka píše; nečtěte tento druhý díl, pokud jste se 100 % neztotožnili s prvním.

Zuzaa
11.08.2021 3 z 5

V podstatě jen odvar a pár obrázků navíc z knihy Zázračný úklid. Určitě je zbytečné číst a mít obě dvě. Každá jednotlivě je ale moc fajn a rady jsou opravdu užitečné.

Daura
27.07.2021 3 z 5

Zase taká úžasná kniha to nebola. Prakticky sa to stále opakuje dokola, čo na týchto motivačných knihách nemám rada. Uznávam, pár dobrých rád som v knihe našla. Aktuálne upratujem celý byt práve vďaka novému "obyvateľovi", musím priznať, že som niekoľko rád vďačne aplikovala.

Ashi
04.07.2021 5 z 5

Super :) mě tahle kniha moc pomohla. Mívala jsem hrozně moc věcí a vyházela jsem skoro všechno. Všechno pořádně probrat a fakt vyřadit, to co mě štve, je prostě super. Pochopitelně s několika věcmi nesouhlasím - ala stříhání knih a vyhazování do popelnice funkčních věcí. Neekologie vyhazování ěm dlouho trápila, když se mi ale věc podaří poslat dál, mám o to větší radost. Dnes dokážu cvítit radost i z obyčejných věcí, jako talíře, příbory, nábytek a tak. A myslím, že to je opravdu cíl, najít tu "dokonalost" kolem sebe.

Štítky knihy

domácnost úklid minimalismus

Autorovy další knížky

Marie Kondo
japonská, 1985
2015  70%Zázračný úklid - pořádek jednou provždy
2018  72%Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu
2019  82%Kiki a Jax - Příběh o zázračné síle přátelství
2020  74%Radosť z práce

Kniha Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu je v

Právě čtených19x
Přečtených223x
Čtenářské výzvě51x
Doporučených3x
Knihotéce116x
Chystám se číst117x
Chci si koupit44x
dalších seznamech5x