Země

Země https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500787/mid_zeme-FaX-500787.jpg 5 256 70

Lea o všechno přišla. Několikrát. Válka jí vzala rodinu, komunisti dceru, škodolibost osudu partnera. Naštěstí ale dostala do vínku nevšední dar – téměř nadpřirozenou fyzickou sílu. Znovu a znovu ji ve svém těle nalézá, aby přemohla strach, aby našla dceru Mirabelku, aby si udržela lásku. Bude jí ale její dar na to všechno stačit? Země je strhující sága, která na pozadí nesnesitelných dějin druhé poloviny dvacátého století vypráví o dvou generacích mimořádných žen a jednom neobyčejném talentu.... celý text

Přidat komentář

mcabr
14.04.2024 5 z 5

Za mě pěkný příběh, spád, dobře se to četlo. Bylo to smutné, ale tak to tehdy bylo, bohužel.

sikope
05.04.2024 4 z 5

Zajímavý, smutný příběh, ale myslím, že časté skoky v čase a osobách tomuto příběhu spíše uškodily.


Marek82
16.03.2024 4 z 5

Hana, Vyhnanie Gerty Schnirch, Listopád alebo Žítkovské bohyně...kniha je mixom tém a osudov z týchto kníh. Časové skoky ju ozvláštňujú a čitateľa dostatočne mätú, aby sa nezačal pýtať na motivácie postáv, ich lepšie vykreslenie, prípadne nelogické kroky v deji. Ak si človek poukladá dej lineárne, ostane pôsobivý, ale ničím odlišný príbeh človeka, ktorý si vytrpel všetko zlé, čo ponúkal vojnový Protektorát a povojnové totalitné Československo. Pre mnohých môže byť knižka objavná alebo dojemná, no ak máte už prečítané napríklad z kníh, ktoré spomínam, tak sa zas tak veľa nedozviete. Tým nijako nechcem zľahčovať mizériu rokov 1939-1989, práve naopak, táto kniha by mala byť varovaním pre všetkých, ktorí si myslia, že sa im teraz žije zle, prípadne, že v Rusku sa žije lepšie. Je to samozrejme klamstvo a práve takéto knihy by mohli niekomu otvoriť oči, no väčšinou ich nebudú čítať tí, ktorí to najviac potrebujú.

Hana62
11.03.2024 5 z 5

Nádherná kniha. Silná, emotivní, bez zbytečného patosu, chytne za srdce. Jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Nesmíme zapomínat na hrůzné dějiny naší země. Pamětníci odcházejí, ale jejich příběhy nám dávají možnost nahlédnout do jejich těžkých životních peripetií. Vřele doporučuji.

Pisquosus
11.02.2024 5 z 5

Pro mě hrozně smutná a emotivní knížka.

Knihu jsem napoprvé odložila, protože mi z počátku vadilo střídání postav a let.

Podruhé jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Nejednou jsem měla slzičky.

Za mě krásných 5*

MKrat
01.02.2024

nedočteno..

Tída
30.01.2024 4 z 5

Zajímavé střídání postav a jednotlivých období, chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla a pokaždé jsem si musela připomínat, abych se podívala, v jakém roce se děj odehrává. Tak časté střídání mi trochu rušilo komfort čtení. Jinak příběh shrnující prakticky druhou polovinu 20. století byl zajímavý a postavy dobře napsané.

Arwen777
02.01.2024 4 z 5

Kniha, která zaznamenává události po 2. světové válce prakticky až po pád totalitního režimu. Na historii 2 generací jedné rodiny se věnuje důležitým událostem 2. poloviny 20. století, hlavně však hrůze totalitního režimu, perzekuci, pronásledování, nesmyslnosti a nespravedlivosti fungování aparátu a jeho dopadu na nepohodlné. Velmi silný příběh žen, jejich síly, strádání, ztrát, touze po obyčejném rodinném životě. Je to jedna z knih, na které nezapomenete a souhlasím, že by měla být povinnou literaturou jak pro ty, kteří zapomínají, proč je nám teď lépe, tak i pro mladou generaci, aby nebrala vše jako samozřejmé a víc si vážila starších generací, díky kterým žije v blahobytu.
Co mi vadilo, byla až přílišná roztříštěnost a časté časové skoky, špatně se mi orientovalo. Možná je to proto, že jsem knihu poslouchala jako audio. Nicméně knihu rozhodně doporučuji.

denib
21.12.2023 5 z 5

Ačkoli je to už mockrát vyprávěné téma, příběh má pro mě originalitu jak v samotných postavách, tak v jejich osudech. Možná bylo trochu náročnější, jak rychle se střídaly doba a osoba, o které se píše. Vyprávění je opravdu hodně rozsekané na kousky. Ale bylo to tak dobré čtení, že mi to vůbec nevadilo. A konec také výborný. Rozhodně si toho od autora přečtu víc.

prochajda
19.12.2023 4 z 5

Velmi smutné čtení o neskutečně silné dívce, ženě se kterou se život vůbec nemazlil. Takových zničených životů za války i po válce. Trochu mi vadilo neustálé střídání času a osob, ale zvykla jsem si. Doporučuji jako povinnou četbu.

marketa1860
08.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době dávám plný počet hvězd. Nádherná kniha, která ve mně dlouho zůstane. Dostala jsem se k ní náhodou a jsem za to moc ráda!
Příběh Ley, která se neskutečně statečně pere s životem. Od raného dětství musela být silná a možná právě proto má neobyčejnou vlastnost - fyzickou sílu, která ji nejednou pomůže přežít. Její dospívání, setkání s krutostí války, pár let u milovaných pěstounů, převýchova v poválečném období, nekonečné perzekuce komunistického režimu, odloučení od dcerky..., všechno společně spěje k nevyhnutelnému konci.
Marek Epstein je vynikající spisovatel, který používá překrásný jazyk. Tématem silná, stylem písma něžná Země se dostává do žebříčku mých nejoblíbenějších knih:-)

Jiparis
04.12.2023 5 z 5

Silný příběh o tom, co vše člověk může přežít. Svědectví o zvěrstvech, na které bychom chtěli zapomenout. Naděje, která dává sílu.

J&B
25.11.2023 5 z 5

Tato kniha ve vás zůstane opravdu dlouho,strhující,neuvěřitelný příběh jedné rodiny.Mohu jen doporučit.

Gibis
17.11.2023 5 z 5

Jsou knihy, u kterých za pár měsíců nevíte, o čem byly. A pak jsou knihy, jako Země Marka Epsteina, které nejenže ještě nějaký čas zpracováváte, ale zůstanou vám v hlavě na dlouho, možná i napořád. Doporučuji!

ondrej0119
02.11.2023 5 z 5

Smutný čtení, potřeboval sem na to správnou náladu a proto mi trvalo skoro dva týdny než jsem ji přečetl. Myslím, že tahle kniha by (pro současnou dobu) byla mnohem lepší povinná četba než třeba Stařec a moře. Zrůdnost totalitních režimů je zde vylíčena důkladně a syrově.

martini.ce
10.10.2023 5 z 5

Nemám slov. Smršť emocí. Silná kniha. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla.

katerina3633
09.10.2023 5 z 5

Naprosto souhlasím s komentáři níže, 5 hvězd je málo. Příběh vtáhne a nepustí. Prožila jsem s knihou obrovskou škálu emocí. Prolínající se časové linky byly skvěle poskládané, každá kapitola byla přesně tam, kde měla být. Tolik síly proti nepřízni osudu a doby. Knih je o tom napsáno hodně, ale tato mě dokázala velmi zasáhnout a prožít vše s hrdiny. Zamilovala jsem si každou postavu, každý životní příběh. Opravdu výborná kniha nejen o jedné neobyčejné ženě. Po přečtení knihy jsem jen seděla v obýváku, pozorovala svou rodinu a cítila neskutečný vděk.

Helena568
06.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo snad na 10*. Jedna z nejlepších knih co jsem četla. Zajímavá, velmi čtivá,poučná,prostě super.

Renatka11
23.09.2023 5 z 5

Neskutečně krásný, hodně smutný a geniálně poskládaný příběh, který mě nutil přemýšlet a trénovat paměť od začátku až do konce. Přestože jsem s Leou, Mirabelkou, Vincem, Kurtem a Hermannem strávila jen dnešek, v myšlenkách se k nim budu vracet už asi napořád. Rozhodně jedna z nejlepších knížek, jaké jsem kdy četla, která mi střídáním časových rovin i tématem připomínala moji srdcovku Zvuk slunečních hodin.

Becca_
22.09.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že při dočítání závěru opadalo převeliké nadšení. Jednak je toho v knize až příliš, jednak jsem si uvědomila, že mě spíš zajímaly osudy postav kolem hlavní hrdinky, kde by každá postava mohla být dalším podkladem pro knihu.
Nerozumím, že se někdo nemůže v knize orientovat. Netradiční styl ve skákání postav i času mi zde přišel jako to nejzajímavější.
Upozorňuji čtenáře z výzvy, že zde není žádná mapa, ani to není z vesmíru, kdyby si chtěl náhodou někdo splnit téma a nechal se inspirovat zařazením jiných uživatelů..