Zdravý nemocný

Zdravý nemocný https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59534/zdravy-nemocny-59534.peg 4 213 28

Argan si o sobě myslí, že je nemocný, a dává to všem patřičně najevo. Přitom je ale zdravý. Jeho lékař pan Purgon jeho myšlenky potvrzuje a předepisuje mu různé léky, za které Argon platí docela dost peněz. A protože je "nemocný", rozhodne se svoji dceru Angeliku provdat za lékaře Tomáše Diafoira...

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Osvěta (Praha)
Originální název:

Le malade imaginaire , 1673


více info...

Přidat komentář

n.ezn.amy
04.03.2024 5 z 5

Divadelní hra, ve které Argan podléhá přesvědčení, že je těžce nemocný a svým chováním tyranizuje hlavně svou dceru, kterou chce provdat za synovce svého lékaře. Ovšem to by zde nesměla být služka, která má skvělý plán, jak svého pána probrat z hypochondrie. Notoricky známá hra, která ač byla napsána r.1673 je dodnes aktuální a stále zábavná.

Doubravka1975
19.02.2024 5 z 5

Příběh napsaný tisíc šest set něco a úplně Super!
Toničku navrhuji, NE, přímo jí uděluji za její nápad, jeho realizaci a herecký výkon minimálně 5 Oscarů a 10 Českých lvů


Fidibus
19.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Jak služka dokáže uzdravit hypochondra a navíc mu ukázat, kdo ho opravdu má rád. Kritika ve skutečnosti neléčících lékařů, zpátečníků. A k tomu drama lásky.

IHT
29.01.2024 3 z 5

Molierovska klasika.
Jak napalit neprejiciho otce a dosahnout jeho souhlasu se snatkem. Vtipne dialogy, jednoduche reseni.

Oponn
09.12.2021

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

U tohoto Moliérova díla asi není třeba dlouze představovat děj, který ne že by byl až tak notoricky známý, jen je bohužel na můj vkus příliš jednoduchý. Zároveň se nemohu ubránit dojmu šablonovitosti, kterou dokáži odpustit u žánrovek fantasy nebo červené knihovny, ale zde mi nepřijde na kompozici vůbec nic inovativního, zajímavého (intermezza působí doslova jen rušivě), zrovna tak postavy jsou jako přes kopírák. Nemusíte mi oponovat, že každý lit. styl podléhal v minulosti určité módě a předpokladům, jenže čeho je moc, toho je příliš. Zrovna taková hlavní postava hypochondra je zcela jalová a nevyužitá. Situční humor zde nefunguje na správné úrovni a oproti Lakomci, se kterým se srovnání nevyhnete, se jedná o dosti slabší dílo.

Při čtení Zdravý nemocný jsem si uvědomil jednu zásadní věc a to, že dramatický žánr komedií nebude v tištěné formě to pravé pro mě, proto příště zkusím nějakou tragédii. Bohužel se obávám, že můj obecný problém s porozuměním divadlu se přenese i sem a drama pro mě zůstane těžko stravitelnou částí literatury ať už v psané nebo hrané podobě...

ZaOndra
15.06.2021 3 z 5

6 bodů z 10
Dílu automaticky ubírám body za to, že se příliš podobá knize Lakomec. Celkově se mi zdá, že hodně těchto známých starších děl je pořád o jednom a tom samém. Otec nebo někdo z obou rodin brání lásce dvou zamilovaných mladých lidí. Dalším často opakujícím se námětem je sobectví a pokrytectví v rodinných vztazích a zájem o peníze a majetek.
I po lehce zmateném začátku jsem vcelku rychle děj pochopil. Nebylo mi ale moc jasné, jestli si je doktor plně vědom, že jeho medicína je bez účinku anebo svým technikám opravdu věří. Každopádně si myslím, že Moliére chtěl trošku zesměšnit prototyp doktora tehdejší doby. Sám v době vzniku tohoto díla trpěl tuberkulózou a na rady doktorů údajně nedbal. A ani tehdy neztratil smysl pro humor.
Knihu bych doporučil určitě těm, kteří mají rádi divadelní hry a příběhy typu Lakomec nebo Romeo a Julie.

poutnik66
10.12.2020 4 z 5

Je to zvláštní, ale už roky mi při čtení tohoto divadelního kusu moje vnitřní promítačka promítá Argana jako Jaroslava Marvana. :-)

Le Chat
26.03.2020 4 z 5

Lakomec je rozhodně lepší, ale nelituji, že jsem se do této hry pustila. Nejsympatičtější mi byla služka, která nakonec byla nejlepším lékařem v celé Francii... A jelikož hypochondrie je také psychická porucha, mám splněno páté téma letošní ČV. :-)

peeetta
31.12.2019 4 z 5

Dlouho jsem se na tuto Molierovu hru chystala, ale dostala jsem se k ní až díky výzvě. Hra mne nezklamala, Moliere má důsledně propracované postavy, jejich charakter je skrytý již ve jméně postavy.

Petulla72
08.11.2019 5 z 5

Skvělé dílo! Jednou a dost tady rozhodně neplatí.

MilanCFC
21.10.2019 5 z 5

Dílo jsem si náramně užil. Výborná hra s jazykem, skvěle zobrazené lidské stereotypy, vtipné dialogy. Celkově vynikající. Po Lakomci a tomto budu s Moliérem určitě pokračovat.

Arry
19.10.2019 4 z 5

Příjemná krátká hra, která je aktuální i v dnešní době, kdy si lidé pořád na něco stěžují a řeší hlavně sami sebe.

musska
13.09.2019 4 z 5

...qui tuo sešlandis estis,
i vy, altris vědátores,
myšlenkám fakultatis
vždy věrni executores…

Doufám, že takhle probíhají promoce :) žádná nuda.

Klystérium dáre,
et žilou pusťáre
et potom purgáre.

knihomolkajanca
06.09.2019 3 z 5

Přečteno díky výzvě a musím říct, že jsem docela příjemně překvapena. Žánrově jde toto dílo úplně mimo mě, a tak jsem čekala, že se mi bude číst těžce a nebude mě bavit. Ale i navzdory tomu, že drama a poezii v psané formě nemusím, jsem knihu přečetla za chvilinku a byl to poměrně příjemně strávený čas. Záživnější byla samozřejmě dějství - mezihry jsem četla spíše z povinnosti, jelikož jsou opravdu stavěné hlavně na jeviště než pro četbu.

I přestože Argantova manželka byla poměrně průhledná a zápletka se tak nabízela, Zdravý nemocný i tak bavil a to zejména díky samotnému Argantovi. Úsměvná mi přišla zejména jeho vášeň pro klystýrky :D

V doslovu knihy o hře Zdravý nemocný jsem se také dozvěděla, že Moliére sám Arganta ztvárnil a při čtvrté repríze jej na jevišti sklátil kašel a následně pak zemřel. I přestože tehdy představení sklidilo velký úspěch, sám Moliére se mohutného aplausu již nedožil. Tak trochu ironie osudu...

Amanita79
23.08.2019 4 z 5

Kniha (divadelní hra) se dobře čte. Pan Argant je hypochondr se vším všudy, ještě že má poblíž služku Toničku a bratra, jinak by ho zřejmě prováděné lékařské praktiky brzy zahubily.

Ana72154
30.06.2019 2 z 5

Čteno v rámci čtenářské výzvy. Podobnost s Lakomcem. Manželku jsem podezřívala hned na začátku z nekalosti.

Damato
30.04.2019 5 z 5

Odpočinkové, úsměvné a pohodové. Moliér tady tak krásně popsal člověčí duši, všechny její podoby , tak jak je člověk sám pro sebe mění - pro své pohodlí, pro svou úskočnost, pro svou zákeřnost, ale i pro svou naději a lásku. Bavila jsem se, smála jsem se a zažila příjemné odpočinkové čtení. Trochu jsem zde také viděla podobu s Lakomcem , ale ne že by to bylo ke škodě věci.

heliiinka
29.03.2019 5 z 5

Až nad očekávání povedená kniha. Plusové body jsou určitě za Toničku, moc dobrá postava.

Jessica007
14.03.2019 4 z 5

Klasická literatura, divadelní hra od Moliéra. Je trochu stylem podobná autorově divadelní hře Lakomec. Zde je hlavní hrdina zdravý, ale je přesvědčený o tom, že je vážně nemocný. Naštěstí má dceru, kterou se rozhodne provdat za lékaře. Je to komedie a podle toho to nějak probíhá i dopadne. Doktor hlavního hrdiny ví, že je zdravý, ale "léčí" ho a utvrzuje ho v tom, že je nemocný, neboť mu z toho plynou nemalé zisky.

Anoell
06.03.2019 3 z 5

Pokud jste četli Lakomce a líbil se vám, pak nepohrdnete ani Zdravým nemocným. Možná až na to, že hra nenabízí nic moc nového, je tu dost podobenství. Přece jen se mi ale Lakomec zamlouval více, Zdravý nemocný se čte stejně dobře, ale vynechala bych mezihry, ta taneční/zpívající vystoupení... Obzvlášť prolog se mi tam vůbec nehodil.

Štítky knihy

divadelní hry francouzská literatura

Autorovy další knížky

Molière (p)
francouzská, 1622 - 1673
2008  80%Lakomec
2006  76%Tartuffe
1952  80%Zdravý nemocný
1978  74%Don Juan
1966  85%Lakomec / Misantrop / Tartuffe

Kniha Zdravý nemocný je v

Právě čtených2x
Přečtených333x
Čtenářské výzvě105x
Doporučených6x
Knihotéce32x
Chystám se číst92x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x