Lakomec / Misantrop / Tartuffe

Lakomec / Misantrop / Tartuffe https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43046/lakomec-misantrop-tartuffe-43046.jpg 4 184 19

3 nejznámější hry jednoho z nejslavnějších světových dramatiků.

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

L´avare / le Misantrope / Tartuffe , 1966


více info...

cornetka
cornetka
06.11.2023 5 z 5

Četla jsem díky tomu, že měla dceru tuto knihu ve školní četbě. A musím říct, že mě bavila. V knize je pěkně ukázáno, co s člověkem můžou udělat peníze.

Romcajs
Romcajs
29.12.2022 5 z 5

Nejlepší samozřejmě Lakomec. Tartuffe je také pěkná hra, ale Misantrop mi moc nesedl. Veršování u Misantropa a Tartuffa je super a mám to rád. I když člověk musí text číst ostražitěji a vnímavěji, jinak mu děj uteče. Celkově velice pěkná kniha. Doporučuji film z roku 1980 Lakomec s vynikajícím Louis de Funèsem.


dalia1769
dalia1769
17.05.2022 5 z 5

Moliere vždy pobaví, nadčasové hry, ke kterým se ráda vracím.

Kontryhelka
Kontryhelka
02.02.2022 5 z 5

Za mně velká sranda. Hodně známé dílo význačného francouzského autora. Taková nezapomenutelná klasika, hodně čtená jako povinná četba. Super je i filmové zpracování, jak francouzské s Funesem, tak české.

kramver
kramver
05.05.2021 5 z 5

Číst verše na střední škole se tak nějak sluší. A když přečtete 3 divadelní hry ve verších, pak se vám to rýmování vrazí i do normální mluvy. Pamatuji si, že mě to bavilo, že jsem byla uchvácená. Tartuffe byl na mě trochu moc náboženský, ale Misantrop jiskřil hromadou skvělých bonmotů a Lakomec je klasicka, která nikdy nenudí.

Khamul1
Khamul1
16.07.2020 5 z 5

Lakomec je senzační, moc vtipnej a čtivej. Misantrop mi sice připadal trochu slabší, ale zase se mi u něj, stejně jako u Tartuffa, líbilo, že je rýmovaný. Myslím, že by se téma pokrytectví aristokracie z Misantropa dalo zpracovat i lépe. Tartuffe mě taky bavil.

Sova15
Sova15
23.05.2020 5 z 5

Moliera miluju. Možná díky naší naší skvělé češtinářce. Několikrát jsem četla, několikrát viděla v TV - s Funesem a dabované Filipovským. Nedávno s Bolem Polívkou. Nadčasové, skvělé.

MilanCFC
MilanCFC
02.01.2020 5 z 5

Výborná a neuvěřitelně nadčasová dramata. Molière je zkrátka klasika a měl by se číst, ne jen kvůli nahonění povinné četby k maturitě. Pobavíte se, zděsíte se, zamyslíte se a na každý pád si to vše užijete.
K dokonalosti už v tomto souboru chybí jen Zdravý nemocný.

MájaM.
MájaM.
31.07.2017 5 z 5

Četla jsem pouze Lakomce na maturitu. A i přesto že to byla povinná četba,tak mě celkem příběh bavil. Pokud také vybíráte knížky na maturitu,tak Lakomec je určitě dobrá volba:) Lehká a rychlá četba.

woodward
woodward
28.06.2015 5 z 5

Lakomce znám v podání Miloše Kopeckého, Misantropa jako Václava Vosku, jenom na Tartuffovi jsem v divadle nikdy nebyl. Moliere je mistr, Pan dramatik, doporučuji všem zdejším mláďátkům, která se o něm musela učit k maturitě, aby si tím nenechala jeho dílo znechutit. I tvůrci školních osnov někdy mohou mít pravdu.

Iwíček
Iwíček
24.03.2015 5 z 5

Zajímavá klasika :)

Čukvala
Čukvala
24.03.2015 5 z 5

Kniha v sobě nese nejznámější hry Moliéra a ať už se rozhodnete číst kteroukoliv z nich, rozhodně se budete skvěle bavit. Témata by se jistě dala zařadit i do dnešní doby. Všechny hry jsou napsány sdruženým rýmem, proto s také velice dobře a svižně čtou. Pokud váháte nad knihami z povinné četby, určitě si nenechejte ujít tuto zábavnou ukázku způsobu vyjadřování, vztahů a společnosti 17. století.

Pár citací z knihy:
Alcest: "...Člověka neprávem za pána tvorstva mají, vždyť nejvíc slabosti se v lidském srdci tají."
"...a půjdu hledat kout - má-li ho vůbec zem - kde člověk ještě smí zůstávat poctivcem."

Markett
Markett
21.05.2014 5 z 5

Klasika, která mě bavila a líbila se mi. Je to velmi dobrá oddechovka. Nejvíce mě bavil Lakomec, zasmála jsem se u něj. Misantrop byl taky docela dobrý, ale dlouhé monology a Tartuffe taky nebyl špatný, ale z téhle knihy určitě nejslabší. Ale i tak se mi kniha líbila. :)

Mr.Fox
Mr.Fox
15.03.2014 5 z 5

Kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Ať už jako povinná četba k maturitě, nebo jako oddechová klasika, rozhodně by měla v knihovničce své místo najít. Lakomec se čte jedním dechem, má jednoduché dialogy a člověk se v ději neztrácí. Postava starého lakomého Harpagona je komická a čtenáře baví, hlavně v závěru knihy. Přestože místy možná narazíte na více cizích (starších) slov, kterým neporozumíte, nemá to na dojem z četby vliv, jelikož se nejedná o podstatné dějové informace. Misantrop se mi četl o něco hůře, méně děje než u Lakomce, více básnických obratů. V ději jsem se občas nudil, třeba když se opakovalo Alcestovo naléhání na Celimenu. Na druhou stranu, k Alcestovu postoji k přetvářce a odlišnosti jsem při čtení pociťoval sympatie. Tartuffe mi dějem a postavami zpočátku hodně připomínal Lakomce. Postupně však nabere jiný směr, zajímavou zápletku a se závěrem hry jsem byl také velice spokojený. Četl se mi možná o něco lépe než Lakomec. Místy mi dějově připomínal Hamleta od Shakespeara. Komu se líbil Lakomec jako povinná četba, doporučuji přečíst i Tartuffa.

Menší nastínění obsahu:
kniha obsahuje tři nejznámější divadelní hry od Moliéra - Lakomec; Misantrop a Tartuffe.

LAKOMEC - Paříž roku 1670, lakomý šedesátník Harpagon obětuje penězům vše, i svou rodinu. Nepřeje nikomu nic dobrého a své děti hodlá provdat pouze s vidinou zisku. Vše se změní ve chvíli, kdy je mu ukradena truhla s penězi.

MISANTROP - básník Alcest se staví proti všem, nenávidí přetvářku, brojí proti zažitým věcem, chce být odlišný. Je po uši zamilovaný do Celimeny, pohledné dívky, avšak vadí mu její přílišná náklonnost k mnoha dalším mužům.

TARTUFFE - prohnaný svatoušek, všemi nenáviděný, kromě pána domu, jemuž dělá společnost. Ten ho má natolik v lásce, že za něj hodlá provdat svou dceru a přepsat na něj veškerý svůj majetek. Vše se ale obrátí proti němu.

Weasley
Weasley
16.01.2014 5 z 5

Četla jsem pouze Lakomce, kterého máme v povinné četbě, a musím říct, že to zatím byla nejlepší kniha ze seznamu k maturitě, co jsem četla.
Když jsem zjístila, že se jedná o drama, měla jsem trochu obavy, ale ukázalo se, že se i drama čte překvapivě dobře :)
Příběh se velmi lehce četl a knížku tak můžete mít přečtenou i do jednoho dne.
Tato knížka je opravdu pěkná, a doporučuji jí všem k přečtení, i když chápu, že po ní nesáhne asi nikdo jiný než nějaký středoškolák, co si jí vybral ke zkoušce dospělosti :)

Kate.S
Kate.S
23.04.2013 4 z 5

Z celé knihy jsem přečetla pouze Lakomce a to proto, že je to kniha k maturitě. Byla jsem příjemně překvapena. Moliérova hra se čte velmi svižně a je zábavná. Není nijak složitá na pochopení, protože autor se zde vyjadřuje zcela jasně. Musím ale přiznat, že krom Kleanta jsem v hře nenašla jedinou sympatickou postavu a Valérovo podlézaní mi postupem času začalo lézt krkem.

Dep8
Dep8
14.12.2012 4 z 5

Moliérův Lakomec mě překvapil. Postavy jednají vcelku běžně. Vytkla bych možná zakončení, které působilo náhle, spěšně, jako by chtěl autor co nejdříve utnout děj a nacpat konec do jediného odstavce. Líbilo se mi na tom to, že nepoužívá složité vyjadřování, takže se snadno pochopí text.

evci
evci
10.07.2011 4 z 5

Asi nejvíce mě upoutal Lakomec. Je to skvělá a vtipná hra. Misantrop mi nepřišel dějem příliš zajímavý. Tartuffe byl o něco lepší, ale klasický text u Lakomce se mi líbil mnohem více než verše v následujících dvou hrách.

Violetti
Violetti
16.06.2011

Lakomec - perfektní dílo, děj odsýpal a dokonce jsem se i smála.
Misantrop - taky se mi líbil, akorát nemám ráda dlouhé monology.
Tartuffe - ukecané, zdlouhavé... Nic moc.

Štítky knihy

láska peníze lsti 17. století divadelní hry

Autorovy další knížky

Molière (p)
francouzská, 1622 - 1673
2008  80%Lakomec
2006  76%Tartuffe
1952  80%Zdravý nemocný
1978  74%Don Juan
1966  85%Lakomec / Misantrop / Tartuffe

Kniha Lakomec / Misantrop / Tartuffe je v

Právě čtených3x
Přečtených326x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených18x
Knihotéce118x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x