Zápisník abstinentky

Zápisník abstinentky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463636/bmid_zapisnik-abstinentky-IBp-463636.jpg 3 137 27

Přestat je těžké, ale nejtěžší je vydržet Detox a protialkoholní léčba je jako výstup na horu – poté, co je absolvujete, ještě zdaleka nemáte vyhráno. Nejdřív musíte bezpečně sestoupit do normálního života a pak vás už napořád čeká maraton zvaný abstinence. Michaela Duffková opět otevírá tabu ženského alkoholismu a vypráví o svém boji se závislostí. Jaké zažila zlomové momenty? Co se pro ni změnilo s narozením druhého dítěte? A jak těžké je abstinovat v zemi, kde je pití společenská norma?... celý text

Přidat komentář

Nuttelka
31.03.2024 audiokniha 5 z 5

Alkoholismus a k tomu další závislosti spojené.. kdo nezažije, asi nepochopí.. obdivuji Míšu, že se z toho dokázala "vyhrabat", i když ta cesta byla hodně trnitá.. mám zkušenost ze strany pozorovatele, není to vůbec nic hezkého.. bohužel dotyčná osoba si nikdy nepřiznala, že má problém a bohužel i to tak vše dopadlo, už není mezi námi :-( Zpovědi v této knize, v tomto zápisníku, jsou opravdu strašné, jak je jednoduché do těchto sr*ček spadnout.. ne všechny příběhy končí tragicky, jen je zapotřebí si přiznat, že "Mám problém, potřebuji pomoc, chci s tím něco dělat a bojovat." Kéžby to tak bylo jednoduché.. Mám husí kůži, jen si vzpomenu na všechny ty nepříjemné situace, které jsou s alkoholismem spojené :-(

jiri4861
21.01.2024 2 z 5

Příběhy lidí byly poučné. Obě Míšiny knížky jsem poslouchal ve formě audia krátce za sebou. Vadilo mi, když se tam opakovaly části z předchozí knížky, přiznám se, že jsem nepochopil proč to tak je. Už nechci o alkoholu radši nic číst, když tak dělám, piju.


Janadvorackova
14.01.2024 4 z 5

Zatímco předchozí zápisnik pojednával jen o problému autorky, ten další už nám nabídne sondu nejen do jejího pokroku, ale také příběhy mnohých dalších závisláků. Neřekli byste, co všechno spustí závislost na návykových látkách, alkoholu a jak je těžké se z toho vyhrabat. Ale důležité je, že to jde.

L.Helena
25.11.2023 3 z 5

Audiokniha
I když v první knize mi přišel příběh Míši o něco zajímavější, tak tady oceňuji především to, jak dokázala popsat, že i po "vyléčení" je to nadále vlastně již celoživotní boj, nejen její vlastní, ale i jejího okolí.
Velkým oživením vyprávění jsou pak příběhy ostatních souputníků.

Gaboskaaa
01.08.2023 3 z 5

V knize pro mě byly zajímavé příběhy jiných abstinentů. Autorčiny pasáže byly různé, některé zajímavé, jine min. Vnímám velký posun autorky ve vyjadřování a ve stylu psaní.

birgitte
20.06.2023 5 z 5

Výborná autentická kniha, skvělý návod pro všechny, kdo bojují s touto závislostí

Katri
02.05.2023 4 z 5

Zápisník alkoholičky jsem nečetla, tato kniha byla tudíž mým prvním "setkáním" s autorkou. Ačkoli jsem od zdejšího hodnocení očekávala něco jiného, kniha mě velmi mile překvapila a nutila číst dál. Skutečné příběhy lidí, jež dýchají z řádků, jsou velmi silné, místy jsem při četbě měla husí kůži. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a cítím, že mi Zápisník abstinentky rozšířil povědomí o problému alkoholismu.
Je mi sympatické, když se člověk, který má nějaký problém, rozhodne svou svízel řešit a zároveň motivovat ostatní k tomu, aby udělali totéž. Ať už se jedná o blogy, instagramové účty či jiné platformy (a ať už se jedná o tento nebo o úplně jiný problém) - věřím, že šířit o něm povědomí a jít příkladem má smysl.
Autorce (a stejně tak i ostatním, kteří se podělili o své příběhy) přeji mnoho štěstí, sil a optimismu do života. :)

Zdeňula
20.02.2023 3 z 5

Musím napsat, že druhá kniha od Míši Duffkové mě tolik nezaujala jako její prvotina.....ale i tak se mi kniha četla velmi hezky.

Gi-Gi
09.02.2023 2 z 5

zápisník alkoholičky jsem nečetla, šla jsem rovnou sem :-), myslím, že ten kdo tím neprošel či neprochází, ať už pití (či jiná závislost) samo či soužití s člověkem, který pije, stejně nemá šanci pochopit. protože nikdo nedokáže pochopit, proč je bližší láhev než dítě nebo že za láhev všechno. literárně mi to přijde napsané pro lidi, a doufám, že kniha bude mít ten účinek, jaký autorka zamýšlela.

veronika9761
12.01.2023 1 z 5

Ze zapisniku alkoholicky jsem mela pomerne rozporuplne pocity. I presto jsem si precetla Zapisnik abstinentky. Vlastne jsem necekala nic moc, tak jsem ani nebyla zklamana. Velkou cast knizky zabiraji pribehy dalsich alkoholiku, a take uryvky z prvni knizky. Zbytek jsou takove blogove uvahy, na knizku mi to prijde dost malo.

AnnaR.
01.07.2022 2 z 5

Bohužel mě kniha nijak neuchvátila, ale oceňuji snahu o osvětu.

Kamčučák
23.03.2022 2 z 5

Kniha se velmi dobře čte, ale není to už ono, jako zápisník alkoholičky. Na knize mě nejvíce bavily pasáže, kdy svoje příběhy vypravovali abstinující alkoholici.

Renatecka
21.02.2022 3 z 5

Knihu jsem nedala na 1 zátah, tak jak jsem předpokládala, ale spíše jsem si ji dávkovala po kouskách v dlouhém časovém období. Nejvíc mě zaujaly příběhy abstinujících alkoholiků.

Fanda74
16.01.2022 3 z 5

Obdivuji tu otevřenost a naléhavost sdělení, já jsem asi čekal, že půjde o více beletristicky až románově zpracovaný příběh ale tím určitě nesnižuji kvalitu díla.

misafibi
19.12.2021 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, přečetla jsem téměř jedním dechem. Prvně autorka vysvětluje pojmy, které se týkají problematiky alkoholismu. V knize je také několik příběhu jiných abstinujících alkoholiků. Autorka se také vrací k úryvkům z první knihy a vyjadřuje pohled na věc z odstupem času. Čekala jsem, že kniha se bude více týkat autorky a její abstinence, ale i přesto se mi kniha moc líbila.

bigbabe
29.11.2021 3 z 5

Oproti první knize úplně jiný styl, již to není jen o autorce, ale jsou to příběhy ostatních. Což je velice zajímavé čtení, protože každý má jiný důvod začít i přestat.

Pavlína197
09.10.2021 5 z 5

Zápisník abstinentky se mi líbí víc, než Zápisník alkoholičky; jednak proto, že autorka na mě s druhou knihou působí jako zkušenější spisovatelka, a možná i proto, že abstinence je přece jen pozitivnější pojem než alkoholismus. U obou knih obdivuji otevřenost a upřímnost, jež do nich autorka vložila, odvahu jít s kůží na trh. Líbí se mi i její nápad přetavit takovou zkušenost v pomoc druhým.

Jiparis
06.09.2021 4 z 5

Otevřená zpověd ˇněkolika lidí, kteří se potýkali se závislostí. Hodně námětů k zamyšlení .

Mrs.Depp
16.08.2021 4 z 5

Nejednou jsem si při čtení této knížky i prvního dílu vzpomněla na jednu kamarádku ze školy a taky na jednu kolegyni z práce. Myslím, že problém s pitím má v dnešní době mnohem více žen, než tušíme. Některé z nich se sice tváří, že to mají pod kontrolou, ale pokud člověk a tím spíš žena večer co večer otevírá láhev vína nebo dokonce něčeho tvrdšího, aby zapomněla na své problémy, v pořádku to určitě není. Autorka Míša tvrdí, že díky pití zapomínala na své úzkosti, které ale máme všichni a já jsem vděčná, že jediné moje závislosti jsou kafe, sladkosti, internet, knížky a mí blízcí. Každý máme v životě nějaký problém a vždy je třeba hledat řešení, pitím nic nevyřešíme.
Chápu, že závislost je vážný problém a vlastně nemoc a ten, kdo s tím má problém, to asi ani moc sám zvládnout nedokáže, ale na druhou stranu myslím, že každý kdo začne je za to zodpovědný sám i když velkou roli hraje určitě genetika, ale příjde mi nefér obviňovat ze závislosti své okolí.
Jinak se mi druhý díl líbil více než ten první, bylo v něm spousta zajímavých příběhů a Míši se moc povedla kapitola o tom, jak to má v životě nastavené teď.
Fandím jí i v osvětě, kterou se snaží dělat a taky jejímu centru Alkos, ráda budu její cestu nadále sledovat a těším se, co přínosného nám ještě předá.
Na jejím příběhu se ukazuje, že všechno zlé je pro něco dobré a neměli bychom se vzdávat ani když někdy je ta cesta ke štěstí dlouhá, náročná a stojí nás nejedno zklamání, věřím, že každý to může zvládnout, důležité je se ze situace poučit a vzít si z ní to dobré, co nám má dát.

Dášašada
04.07.2021

Velmi se mi kniha líbila.Mnohem víc,jak první...četla jsem jedním dechem...a nešlo přestat. Těžké téma, pravdivé...pochopila jsem,otevřela oči a stále mám o čem přemýšlet.

Štítky knihy

ženy paměti, memoáry alkoholismus osudy žen podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Michaela Duffková
česká, 1992
2020  71%Zápisník alkoholičky
2021  68%Zápisník abstinentky

Kniha Zápisník abstinentky je v

Právě čtených4x
Přečtených220x
Čtenářské výzvě49x
Doporučených5x
Knihotéce118x
Chystám se číst63x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x