Zápisky z malého ostrova

Zápisky z malého ostrova https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57340/zapisky-z-maleho-ostrova-57340.jpg 4 48 10

Povinná četba pro všechny anglofily! Kniha, která inspirovala Stephena Clarka k vytvoření úspěšné série Merde; kniha, v níž její autor Bill Bryson ukazuje, proč Británie celá staletí fascinuje zbytek světa; kniha, z níž se konečně dozvíte všechno, co jste kdy chtěli vědět o Angličanech, ale báli jste se na to zeptat. Bill Bryson tu poutavě líčí své putování napříč Británií, od Doveru po Loch Ness - a činí tak s příslovečným anglickým humorem, jako by ani nebyl Američan...... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Plus
Originální název:

Notes from a Small Island , 1995


více info...

Přidat komentář

iška
08.05.2021 3 z 5

Literární cestopis Británií, který mě docela pobavil. Anglofily určitě osloví více.

soukroma
30.01.2020 4 z 5

Pěkné povídání o Anglii, Walesu a Skotsku na základě šestitýdenního putování od Land's End až po John o'Groats, především vlakem a hojně pěšky. Autor v 90. letech zkoumal místa, která znal z let 70. (a jasně viděl změny), i místa nově objevovaná - cíleně či náhodou. Brysonův nadhled (sám sebe zove "buran z Iowy") a lehký čtivý styl mám ráda, i když tady mi v příliš mnoha případech připadal skutečně arogantní, jak se do lidiček na cestě obouval, nebo jak něco následně aspoň v knize nezapomněl zkritizovat.
Kniha mne bavila tím, že jsem si mohla porovnat vlastní dojmy s autorovými (s chutí jsem se ve vzpomínkách vrátila do velkolepých měst Londýna, Oxfordu, Cambridge či Edinburghu), nebo s překvapením číst o místech nenavštívených, jako třeba pobřeží s oblíbenými letovisky.
Není to žádný kompletní a komplexní průvodce, a navíc není úzkostlivě "korektní", ale čiší z něj láska autora k Malému Ostrovu Velké Británie, a jeho postřehy, nápady, názory a fakta rozhodně mohou obohatit.
K téhle knize napsal před pár lety aktualizovanou verzi Nová cesta po malém ostrově - Znovuobjevení Velké Británie, a dle mého za nějakých 10-15 let bude muset napsat další, post-brexitovou, něco jako Malý Ostrov daleko od Velké Evropy...

(Kniha mne navnadila, abych si - nejen pro sledování změn v Británii v čase - opět přečetla "naše" Anglické listy.)


Zouhee
29.05.2019 2 z 5

Krom pár vtipných míst a dobře popsaných situací je kniha vcelku slabá. Bohužel příliš podrobného popisu architektury a reálií, které na bezmála 400 stranách ke konci už bolestně nudí. Autora mám ráda, ale můj průvodce po Británii to určitě není. Připadalo mi to podobné, jako bych Angličanovi popisovala náměstí v Kolíně, kostel v České Třebové, zámek v Jindřichově Hradci a termální lázně ve Velkých Losinách. Popisy pokojů, pití kávy, přestupy na stanicích a jejich podrobný výčet- to všechno bych čekala spojeno nějakým tmelícím příběhem, nebo aspoň záživněji a vtipněji zapsáno. (P.S. A to jsem anglofil- od 12let každé prázdniny u tety v Londýně :-))

kilometr
24.09.2017 4 z 5

Je to cestopisné a místy i docela pěkné počtení.Hlavní cíl byl ale zářez v podobě čtenářské výzvy.60%.

HelaF
15.04.2017 3 z 5

Milé čtení o cestování , nevím zda může posloužit jako námět na dovolenou po Británii, přece jen je trochu staršího data a některé reálie budou dnes jiné, mě ale inspirovala k tomu, naplánovat v podobném duchu cestování po vlastech Českých . Škoda, že v knize není přiložená mapa cesty, kniha by dala více.

raffi
20.06.2016 3 z 5

Kniha sa mi zdala nemastná-neslaná, musela som sa do čítania nútiť. Myslím, že Bill Bryson vie písať aj lepšie.

jarmik
08.09.2015 4 z 5

Mohu doporučit, duchaplná a zábavná kniha. Nedovedu posoudit, nakolik by mohla posloužit i námět pro plánování turistiky v Británii; sice se v ní popisují dojmy z velkého množství britských měst, ale až na pár drobných tipů bych si od ní v tomto směru moc nesliboval.

Ale i za nás, ne-světoběžníky, bych řekl, že nepřímo, jakoby mimochodem, se v té knížce dá najít i pár prostých, ale hodnotných myšlenek o vlastním životě.

Františka
11.04.2014 4 z 5

Když jsem od Billa Brysona četla knížku Hlavou dolů, byla jsem absolutně nadšená. Oproti tomu tato kniha je sice pěkná, ale dost často ve mně zanechávala dojem, jak kdyby autor Británii vlastně neměl rád. Nevím... Souhlasím s místními komentáři, že té knize k dokonalosti prostě tak nějak něco chybí.

bookcase
21.06.2013 4 z 5

Vitpné čtení pro všechny anglofily. I když mi tam "něco" chybělo (nevím co, prostě to nebylo úplně přesně dle mého gusta), bylo to zábavné a poučné.

Aries
26.07.2011 4 z 5

Abych knize dala 5*, muselo by se použít jiné "koření"...jako u jídla, skvělé ingredience, skvělý recept, šikovný kuchař, jen to kuchař zapomněl doladit tým správným kořením, tady ho spíš vynechal, něco mi tam chybělo.
Jinak jsem anglofil, bavilo mne to