Žádost o přátelství

Žádost o přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428403/bmid_zadost-o-pratelstvi-JZc-428403.jpg 4 145 47

Psychologické drama ze života paranoidní ženy konfrontované s neuvěřitelným činem, jehož se dopustila jako zoufalá teenagerka. Píše se rok 1989. V posledním ročníku střední školy přestoupí do Louisiny třídy nová spolužačka Maria. Je jiná než ostatní dívky, s nimiž Louise kamarádí – autentická, zábavná. Netrvá dlouho a z dívek se stanou nerozlučné přítelkyně. Rok 2016. Louise dostane e-mail. Po jeho přečtení jí ztuhne krev v žilách. Maria Westonová ji žádá na facebooku o přátelství. Na povrch rychle vyplouvají dávno zapomenuté vzpomínky: na začátky jejich kamarádství, na kruté rozhodnutí a temné tajemství, na noc, která navždy změnila životy všech zúčastněných. Louise vždy věděla, že jakmile jednou pravda vyjde najevo, může přijít o všechno. O práci, o svého syna i o svobodu. Louise je přinucena obnovit staré kontakty, které dávno ve snaze utéct před minulostí přerušila. Když se však pokouší poskládat mozaiku událostí, aby zjistila, co se tu osudnou noc opravdu stalo, zjistí, že ani zdaleka neví všechno. Aby si mohla uchovat své tajemství, musí odhalit úplnou pravdu, dřív než se to, co ví Maria, dozví všichni.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Friend Request , 2017


více info...

Přidat komentář

SumýšIrena
20.03.2024 odpad!

Kniha se mi vůbec nelíbila, kdyby nesplňovala téma čtenářské výzvy, vůbec bych ji nedočetla. A navíc nesnáším šikanu...

Aiden888
08.02.2024 4 z 5

Tohle vůbec nebylo špatné čtení. Jasně, z dnešního pohledu, kdy je Facebook už trošku za zenitem, to může působit lehce úsměvně, ale příběh rozhodně nestojí za starou belu. Thriller století to asi nebude a rozhodně v něm nenajdete to, co byste v knize podobného žánru ještě nečetli, ale stejně jako nepřekvapí, tak ani neurazí. Čte se příjemně a rychle.


schvomis
30.01.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila. Dobře se to četlo a rychle ubíhalo. Konec byl uvěřitelný, vraha jsem tipla špatně.

matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

Lousie má od dospievania temné tajomstvo, ktoré jej zmenilo celý život.
Raz jej na Facebooku príde žiadosť o priateľstvo pri ktorom jej stuhne,, krv v žilách ". Je totižto od Márie, ktorá je skoro 27 rokov mŕtva.
A práve Mária je jej temným tajomstvom, pretože za jej smrť môže práve ona.
Príbeh sa odohráva v dvoch časových rovinách. V roku 1989 keď sa Lousie a Mária spoznali na škole... a v r. 2016 keď jej prišla spomínaná žiadosť o priateľstvo.
Je to hlavne príbeh o tom, že nielen ako deti chceme zapadnúť medzi,, obľúbencov ". Robíme veci, s ktorými v duchu nesúhlasíme, no vďaka nim sa môžme dostať medzi,, populárnych" ,ale v konečnom dôsledku nie sme šťastný a ešte
,, nesieme následky".
Je to asi prvá kniha, v ktorej som neuhádol,, páchatela".

Pavlína2019
27.10.2023 5 z 5

Vynikající čtení!
Napínavé, přečteno za dva dny, protože se od knihy nedá odejít.

Hned za sebou druhá kniha na podobné téma /Dívka na kolejích, také doporučuji/.

Ohromně dobře napsané, konec naprosto překvapivý.
Vážně dobré, rozhodně si knihu přečtěte!

MiJant
14.08.2023 2 z 5

Pre niekoho príbeh zaujímavý, pre mňa menej, myslel som že keď detektívka, tak poriadne vzrušo. Skôr román pre ženy.

simca9342
18.05.2023 4 z 5

Louise přijde na Facebook oznámení.  Máte žádost o přátelství. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby odesílatelem nebyla spolužačka, která není už více než 20 let naživu. Kromě toho bývalým spolužákům přišla do skupiny, ve které je označena hromadně pozvánka na sraz po letech. Pozvání jsou všichni včetně učitelů a očekává se, že se také všichni dorazí .  Kromě jednoho člověka, který se už  bohužel neobjeví. Marie při tehdejší oslavě/párty na rozloučenou zemře. Jen Louise a pár dalších lidí ví, co se tehdy doopravdy stalo. Ale Louise chtěla roky na ten den zapomenout, vymazat ho z paměti. Kvůli sobě a své rodině. 
Když ji o týden později přišla zpráva z profilu s dobře známou tváří , ví, že před minulosti se utéct nebo skrýt nedá a hon za pravdou začíná. 

Veronika33
11.04.2023 4 z 5

Kniha bola prekvapivo pútavá, prelínanie súčasnosti a minulosti ma vždy baví. Postavy a dej veľmi uveriteľný až človeka donutí zamyslieť sa ako môže škola a vzťahy(traumy) v nej určovať a zasiahnuť do dospelého života. Knihu som si užila a nebránim sa ďalším dielam autorky, odporúčam.

MiskaMa
02.01.2023 4 z 5

Napětí se pomaličku stupňovalo a mě čtení děsně bavilo. Konec byl pro mě nečekaný, překvapil.

Jancas.s
31.10.2022 5 z 5

Baví mě knížky, kde jsou kapitoly střídavě z minulosti a současnosti. Za mě velmi dobré počtení, vzkazy pro Lou "ze záhrobí" ve mně vzbuzovaly vnitřní neklid a zvědavost natolik, že jsem prostě musela číst dál a dál. Konec překvapil :o

Sixtínka
13.10.2022 4 z 5

Fajn triler. Niektoré pasáže boli síce zdĺhavejšie, ale čítalo sa to dobre. Bolo to zaujímavé a nechýbala ani určitá dávka napätia. Síce nie taká, že by som knihu nedokázala pustiť z ruky, kým neprečítam poslednú stranu, preto len štyri hviezdičky, ale bola dostačujúca na to, aby ste v čítaní pokračovali s čo najmenším počtom prestávok.

Lexie321
17.05.2022 4 z 5

Kniha by si naozaj zaslúžila lepšie hodnotenie. Síce to zo začiatku bolo pomale, ale presne o to išlo aby sa napätie dobre a úmerne stupňovalo. Téma šikanovania sa vždy číta ťažko, ale tak to stratka je keďže vo svete sa tieto veci naozaj deju a často krát končia veľmi zle. Nejaké veci som si domyslela ale iné boli prekvapenie a vôbec nie v dobrom slova zmysle keďže nakoniec osud Marie bol oveľa horší ako sa čitateľ povodne domnieval. Som ale veľmi rada ako to dopadlo aspoň s Esther.

85098211
07.05.2022 4 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a byla docela dobrá. I když thriller to není ani náhodou, spíš psychologické drama s prvky napětí. Navíc autorka píše tak trochu rozvláčně, což je škoda. Možná, kdyby celý příběh uchopila jinak, knize by to jen prospělo?
Hned na začátku se seznamujeme s Louisou a jejím čtyřletým synkem Henrym, který mi byl ze všech zúčastněných určitě nejsympatičtější ;-). A potom jsou zde další protagonisté všech těch událostí, jako například bývalý manžel Sam, kamarádka ze školy Sophie a potom pochopitelně také Maria, která by ale měla být již dávno mrtvá... Jak to tedy doopravdy je? ;-) Ve vyprávění se střídají dvě časové linky, jedna ze současnosti - tu obstarává rok 2016, a jedna z minulosti - konkrétně z roku 1989. No a samozřejmě jde o tajemství a jeho zamlčování celá dlouhá léta ;-). Musím přiznat, že příběh není vůbec špatný a nápad jako takový originální, ale autorka nedokázala dost dobře vygradovat napětí, jak bych od tohoto typu knihy očekávala. Přestože zhruba od poloviny se mi už kniha líbila víceméně bez výhrad a závěr je doslova strhující ;-). Hodnotím tedy poctivými čtyřmi hvězdičkami a snad se od autorky časem dočkám nějaké další knihy...

JitkaHambi
25.01.2022 4 z 5

Já se divím, že kniha nemá větší hodnocení, mně osobně se moc líbila, zajímalo mě, jak to bylo s Marií a od třídního srazu(zhruba od půlky knihy)jsem se pak nemohla už odtrhnout.
A ten konec??"Wow"

Alvin6
16.01.2022 2 z 5

Trochu som čakala viac, často opakované tie isté vety, mala som chvíľami pocit akoby chcela autorka napísať čo najviac strán, ale dalo sa to.

zvídaváStela
09.09.2021 4 z 5

Knížka napínavá jak kšandy. Myslím, že dneska budu spát s rozsvícenou lampičkou, jak mám nahnáno... Hodně poutavý příběh s překvapivým koncem.

Heli20
21.08.2021 5 z 5

Napínavé a mrazivé čtení.Kniha se mi moc líbila ,nutí k sebereflexi.

FejKýý
18.08.2021 5 z 5

Tak tohle byl parádní thriller. Moc nechápu že nemá vyšší hodnocení. Určitě ho moc všem doporučuji. Na nic jsem nepřišla a když už si něco myslíte, spisovatelka vás totálně zmate že nevíte vlastně jak to teda fakt je. Pak když už víte, tak si říkáte no jo ale to není vše. V tom ještě něco bude. A jako ten konec? Opravdu zajímavé a hlavně tam máme i člověka co má kapitoly kurzívou, to bylo taky velice zajímavé. Vůbec jsem opravdu nevěděla jak to je. Bylo to dokonale zamotané. 4,5*.

bubo bubo
14.07.2021 2 z 5

Nenadchne, neurazí. Čtení k vodě.

Nikychlupova
08.06.2021 4 z 5

Paráda, líbilo se mi. Trochu mi to připomínala malé roztomilé lhářky.

Štítky knihy

napětí znásilnění šikana spolužáci thrillery pro ženy

Autorovy knížky

2020  75%Žádost o přátelství

Kniha Žádost o přátelství je v

Právě čtených2x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených7x
Knihotéce74x
Chystám se číst116x
Chci si koupit42x