Nesmrtelnost

Nesmrtelnost https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463506/bmid_nesmrtelnost-Njn-463506.jpg 4 76 23

Příběh ze světa bestsellerové trilogie Vzpomínka na Zemi Pao-šu s požehnáním autora oceňované sci-fi ságy Liou Cch’-sina rozvíjí zápletku konfliktu mezi lidstvem a Trisolarany, jakož i původ a důsledky principu temného lesa. Jün Tchien-ming se ocitl v přední linii mezihvězdné války: muž, který chtěl kvůli smrtelné rakovině podstoupit eutanazii, byl v podobě holého mozku vyslán do vesmíru s úkolem infiltrovat trisolaranskou První flotilu. Mimozemšťané jej zajali a dlouhá desetiletí podrobovali nelidskému mučení. Tchien-ming nakonec podlehl a svým věznitelům pomohl s obsazením Země, aby zabránil úplnému vyhlazení lidstva. Trisolarané mu vyrobili nové naklonované tělo a Tchien-ming žil dlouho v exilu coby zrádce lidské rasy. Nyní se však na sklonku života dočká druhého vzkříšení. Bytost, jež si říká Duch, jej naverbuje do bitvy proti nepříteli, který usiluje o zkázu celého vesmíru. Tchien-ming však nechce být znovu loutkou. Tentokrát se bude řídit jen vlastním úsudkem.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

The Redemption of Time , 2019


více info...

Přidat komentář

Deia
07.04.2024 2 z 5

Pôvodná trilógia sa mi veľmi páčila, takže do týchto poviedok som sa púšťala s menšími obavami, keďže ich napísal niekto iný. A tentokrát boli na mieste, strašne ma to nebavilo. Prvá poviedka bola neskutočne rozťahaná, prišlo mi to iba ako taká rekapitulácia toho, čo sa stalo v trilógii, len z pohľadu inej osoby. Písaniu chýbala ľahkosť, pôvodná trilógia sa mi čítala neskutočne a aj keď som niečomu nerozumela, tak mi to tam vôbec nevadilo, bola som tak pohltená príbehom, ale tu mi myšlienky odbiehali každú chvíľu a veľmi som sa nevedela sústrediť. Ani ďalšie poviedky neboli lepšie. Autor rozvíja to, čo mi predtým najviac nesadlo - teda koniec, kde som sa už strašne strácala a bolo to na mňa príliš fantazmagorické. A tu to bolo ešte výrazne horšie. Tretej poviedke som nechápala akože vôbec, do konca mi nebolo jasné kto je kto, kto je akože dobrý a kto zlý, kto bojuje proti komu... A ani po dočítaní som nebola múdrejšia. Záver mi prišiel zbytočný, ale aspoň som si osviežila nejaké mená postáv a malo to taký nostalgický závan. K trilógii sa snáď ešte niekedy vrátim, pretože tá je perfektná, ale túto knihu už budem ignorovať.

Slezadav
20.03.2024 3 z 5

Jedno z fanouškovských rozšíření příběhu trilogie Vzpomínka na Zemi. Bylo tak úspěšné, že dostalo požehnání původního autora a mohlo vyjít i knižně.
Je pravda, že se tady Pao Šuovi povedlo poměrně věrně zachovat ducha původního díla, alespoň v některých pasážích. Myšlenky, které tahle kniha přináší nejsou tak úplně špatné a čtení některých pasáží mě ve finále docela bavilo.
Bohužel je tam spousta míst, kde se autor úplně nepotkal s mojí představou. Zejména trochu na sílu tlačená romance mezi postavami. A moc mi nesedlo ani to, že pokračoval v těch "nejšílenějších" částech původní trilogie. Zatímco v původní sérii šlo o skvělé hard sci-fi, tady se kniha už dostává daleko dál. Spoustu věcí se nesnaží jakkoliv vysvětlovat, některé věci nejsou moc logické, nebo obsahují různé rozpory. Celkově je to chvílemi tak bláznivé sci-fi, že přechází prakticky do fantasy žánru. Post epilog byl také naprosto zbytečný a dílo jen posouval dál divným směrem.
Dávám 3* knize, která se může některým fanouškům Vzpomínky na Zemi líbit, ale mě moc neoslovila. Chvílemi bylo velmi jasně znát, že jde o fanfiction. Nápady bych hodnotil jako mírný nadprůměr, provedení spíše podprůměrné. Nemohu úplně doporučovat, ale ani odrazovat.


cziss
09.01.2024 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jde o Fanfikci, je až stěží uvěřit, jak pěkně navazuje / doplňuje původní trilogii. Někde autor domýšlí příběh více, někde méně, ale celkově se mu to opravdu povedlo vsadit do původního příběhu. Navíc i zde je nový materiál k zamyšlení. Osobně bych pouze vypustil opa epilogy, ty mě do příběhu moc neseděly.

tomas0851
30.10.2023 5 z 5

Nesmrtelnost fanouškům sci-fi není potřeba představovat. Jedná se o volné pokračování kultovního díla Vzpomínky na Zemi.
Vzpomínky na Zemi se od svého vydání staly jakýmsi kultem, kdy se na něj nabalilo spousta derivátů a navazujících kratších i delších děl.
Pouze dílo Pao-Šu dosáhlo podobného ohlasu a do konce k jako jedinému se vyjádřil i sám Liou Cch-Sin.
Vzpomínky na Zemi jsou skutečným vědecko fantastickým dílem, plným fyziky, přírodních zákonů atd.
Zato Nesmrtelnost je z poloviny takové spíše lidské, hloubavé dílo.
Je úžasné, jak autor dokázal navázat na tak specifické dílo jakým původní trilogie je.
Krásně doplňuje a dovysvětluje některá témata. Na některá navazuje a některá rozvíjí.
Opět sice náročné, ale přesto Krásné čtení.

martin6849
25.09.2023 3 z 5

Je to pěkná fanfikce, ne že ne. A zajímavým způsobem rozvíjí původní příběh.
První část je super, ale ve chvíli, kdy se na scéně objeví duch, to jde celkem z kopce. Pak už je to na můj vkus až příliš překombinované a fantasmagorické.

Poslouchal jsem audioknihu, k jízdě autem je to celkem ideální kniha. Nemám tušení, co z ní bylo vystřihnuto pryč (doufám, že nic, ale už jsem se přesvědčil, že to není vždy pravda), ale papírovou verzi si kupovat nebudu, abych se přesvědčil.

puczmeloun
15.03.2022 3 z 5

Nesmrtelnosti jsem se cíleně vyhýbal, abych nebyl po skvělé původní trilogii zklamán. Tak, jako se mi bohužel stalo u dalších souvisejících knih - Kulového blesku i Věku supernovy. Nemluvě o tom, že autor je v tomto případě jiný a jde v podstatě o fanfikci. Když jsem ale získal verzi audioknihy, už se odolávalo špatně... A vlastně to bylo bez velkého očekávání docela dobré.

Ano, první dvě části jsou spíše cíleným doplňováním mezer původní trilogie. Tváří se jako příběhy, ale nejsou jimi. Vypráví, popisují, doplňují, vzpomínají, vrší, ale bez předchozí znalosti by to bylo jen zmatené povídání. Proto mě nejvíce potěšila třetí část, která je originální a obsahuje nejen popis, ale také děj s několika překvapivými momenty. Ano, končí zase vysvětlováním a po jednom závěru přichází ještě konec druhý i třetí, ale ani tak nejsem zklamán. Naopak, celé to ve mně vyvolává potřebu začíst se znovu do Vzpomínek na Zemi a doplnit si to, co jsem po létech pozapomněl.

digdag
16.02.2022 2 z 5

Když se člověk moc netěší, je zklamaný jen malinko. Návrat do temného lesa byl fajn, ale kvalitou bohužel autor úrovně původního díla nedosáhl.

Hall3006
04.02.2022 4 z 5

Spin-off k trilogii Vzpomínka na Zemi. Ale alternativní, z jiného vesmíru. Čarování s vesmíry a rozměry pokračují i v této knize, nejzajímavější byl popis našeho hrdiny, který zůstal na Modré, a v původní trilogii nebylo těch 18,9 milionu let popsáno. Pro fanoušky světa Liou Cch-sina dobré počtení, ale jako samostatné dílo nedává smysl. Zbytek knihy je opět nápor na představivost...Závěr jako poklona autorovi původní trilogie.

radim9968
23.10.2021 3 z 5

Precteno taky za 2dny, zacatek a predmluva vyborna, kniha obdivovatele vydana na zaklade emoci po precteni 3.teles opravdu skvele...nicmene....Pao-su nedosahuje "mistrovy" dokonalosti v psani pribehu, tak je to takove vypravne, rychle, ma to sice hlavu a patu, ale na par stranach to frci rychlosti svetla, dost zustava nepopsano, nedosvetleno, asi aby neodchazel od hlavni linie, skoda...tohle si rikalo jako namet pro roman...zacatek trochu neprehledny, nez se zorientujete, pak to nabere prekvapivy obrat a posledni tretina knihy je jako "mistrovy" predlohy..zaver trochu pokulhava, ale vysvetlujici konec a uplne posledni strana je skvela....Jen me doporuceni: Nez se zactete , zkuste sjet znova problem tri teles, mozna celou trilogii a pak skocit na tohle...tim, ze jsem ji prodal, me to ted nuti si ji koupit znova a celou precist...stejne k tomu dojdete na konci, ze po ni budete chtit znovu sahnout....moc fajn kniha, pro vsechny ktere Vzpominka na zemi zasahla jako me...urcite doporucuju, minimalne jen pro odhaleni trisolaranu:-)

Racek213
11.10.2021 5 z 5

Tak to mám za sebou. Přečteno za 2 večery a jen jsem to vdechl. -nakonec se dozvíme i tajemství zbylé z trilogie Lioua ... a takové velmi milé ukončení. Pao š je nadaný autor, tohle se mu povedlo a je to fakt jízda... Doufám, že nebude líný jako Liou který už asi 10 let nevyplodil nic nového :-) .... aby se neinspiroval u Martina, kde vichry zimy mu taky nejdou od ruky ...

FireOfFilth
10.10.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem se docela těšil, ale nevěděl jsem co přesně od ní čekat.
Musím uznat, že mě ze začátku moc nebavila. Bylo to takové až moc filozofické. Postupně to však dávalo smysl a dozvěděli jsme se zajímavosti, které nás trápili v trilogii. Třeba kdo stojí za zničení sluneční soustavy. Celkově tu jsou šílené hrátky s časem, které nemusí normální čtenář strávit. Šílené časové úseky jsou tu na denním pořádku a fyzikální hrátky od deseti rozměrech.
Představivost autora je opravdu bezmezná.
Nakonec mě kniha bavila a je to pěkný doplňující kousek k trilogii.
Knihu hodnotím 70%.

Belanna
29.09.2021 4 z 5

Z této knížky jsem měla obavy, ale byly zbytečné.
Svět a bytí Trisolaranů tu bylo dobře rozvedené, otázky z trilogie zodpovězeny, tedy většinou. Tentokrát nevadila ani těsná návaznost na původní jazykový styl. Stálo to za to.

Steew
26.08.2021 4 z 5

Nedivím se, že taková fanfikce vyšla i knižně. Čte se (asi taky díky překladu) velmi slušně, děj plyne. Řekl bych, že občas se v jedné pasáži člověk začne ztrácet. Zážitek z trilogie mi určitě nekazí, ba naopak, bylo skvělé si tímto předchozí knížky připomenout.

Hodně se tu rozvíjí různé události a dovysvětluje děj. Komu to nevadí, bude určitě rád. Mně to nevadilo a kniha mě bavila.

smazenaryba
16.08.2021 2 z 5

Fanfikcia. Dobre uchopená, dobre napísaná, no stále fanfikcia.

Jej najväčšia prednosť je aj jej najväčší zápor. Pao-Šu skvelo imituje Liouov štýl a skvelo ťaží zo sveta, ktorý autor vybudoval v originálnej trilógii. Zároveň sa však nedokáže vymaniť z jej tieňa, nedokáže priniesť nič skutočne vlastné a celý román stavia len na tom, že rekapituluje a vysvetľuje udalosti z trilógie. Mnohé vysvetlenia sú naviac až príliš vykonštruované, oveľa menej presvedčivé. Hlavným výsledkom je, že Pao-Šu zodpovedaním každej otázky efektívne zabíja všetko mysteriózno, ktoré trilógia nastolila a vo mne po prečítaní zostáva pocit akéhosi znechutenia, ktorý dokonca kazí skvelý zážitok z trilógie.

Druhá polovica príbehu, kde sa Pao-Šu snaží popustiť uzdu svojej fantázii je už čistá science-fantasy-magória pripomínajúca pulpové úlety od Van Vogta. Nie v dobrom zmysle bohužiaľ.

Nie všetky otázky majú byť zodpovedané. Doslovnosťou a útrpným vysvetľovaním sa totižto úplne stráca čitateľova možnosť aktívne sa zapojiť.

Budem sa na knihu snažiť zabudnúť, aby som sa raz mohol k pôvodnej trilógii znova vrátiť.

vendylein
25.07.2021 3 z 5

Pro fanoušky trilogie Vzpomínka na Zemi je to fajn návrat k příběhu, nicméně obzvlášť poslední část s Dravci a Lovci šla už tak nějak mimo mě, nebavila mě a celkem jsem se v ní ztrácela. Závěrečná pointa mi vyvolala úsměv na tváři, to zase jo. Jinak je to teda vcelku průměrné sci-fi, zcela bez ceny pro někoho, kdo původní trilogii nečetl (případně četl a nějak zvlášť nežral).

jaroiva
21.07.2021 4 z 5

Je to v tom podobném ukecaném duchu jako původní Vzpomínka na Zemi, obsahuje opět odkazy na ohromné časové a prostorové dimenze, ale už nejsem tak nadšená jako z teorie temného lesa. Pro připomenutí trilogie ale dobrý.

Lukas.007
16.06.2021 5 z 5

Mě to tedy nadchlo. Co jsem tu četl komentáře, neměl jsem velké očekávání, ale byla to příjemná tečka za celou trilogiií, kterou jsem hltal, ale moc mě neuspokojil ten závěr. Tohle je pro mě taková náplast.

hanak_v_exilu
31.05.2021 4 z 5

Kniha doplňuje původní příběh, ale neobohacuje ho. Vysvětluje motivace, prohlubuje mytologii a vybarvuje několik bílých míst. Bohužel je vyprávění uspěchané a schází mu plynulost a hloubka trilogie. Pao-šu zkrátka není tak literárně zdatný a neprokázal podobnou míru imaginace jako Liou Cch'-sin. Byla to krásná návštěva do fascinujícího světa, ale příště si radši přečtu něco originálního.

3DD!3
28.05.2021 4 z 5

Na fan-fiction velice slušné, ale kvalit originální trilogie Nesmrtelnost nedosahuje. První polovina je zajímavým vysvětlením událostí, které byly útržkovitě zmíněny v poslední knize, ale druhá polovina už je spíše z řádu fantasy a připomíná poslední řadu seriálu Ztraceni. Konflikt jing a jang dalo by se říci. Přesto klobouk dolů příjemné čtení s ryze fandovským epilogem. "Umřít na nahé ženské? Určitě existuje i horší smrt."

pungoš
06.05.2021 5 z 5

Pěkně udělané, pro některé hůře uchopitelné, ale stojí to za to si to přečíst :)

Štítky knihy

vesmír čínská literatura mimozemšťané science fantasy (SF + F)

Autorovy knížky

Pao-šu (p)
čínská, 1980
2021  72%Nesmrtelnost

Kniha Nesmrtelnost je v

Právě čtených4x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených2x
Knihotéce85x
Chystám se číst59x
Chci si koupit35x
dalších seznamech1x