Vraždy v ulici Morgue

Vraždy v ulici Morgue https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386224/bmid_vrazdy-v-ulici-morgue-XLS-386224.jpg 4 173 10

Vraždy v ulici Morgue jsou považovány za první moderní detektivní příběh, který změnil podobu světové literatury. Přes svůj nevelký rozsah v něm nechybí napětí, hrůza a překvapivé rozuzlení, o něž se svými dedukčními schopnostmi postará vysoce všímavý detektiv Dupin bez něhož by možná později vůbec nevznikl populární Sherlock Holems Arthura Conana Doyla ani Hercule Poirot Agathy Christie a další.Tento výbor obsahuje i povídky nenáležející do detektivního a hororového žánru, ovšem ani ty neztrácejí typicky poeovský punc tísnivosti. Ani autorův život nebyl koneckonců příliš veselý v mládí osiřel, později mu zemřela milovaná manželka, měl sklony k alkoholismu a jako jeden z prvních moderních autorů se snažil uživit výhradně jako spisovatel z povolání, což přes úspěchy u čtenářů neznamenalo v první polovině 19. století velké zisky. Edgar Allan Poe zemřel roku 1849 za nevyjasněných okolností.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: , Garamond
Originální název:

The murders in the Rue Morgue , 1946


více info...

Přidat komentář

StrYke
03.01.2024 3 z 5

Jistě jsou lepší sbírky Poevy tvorby než je tato. Až na pár velmi dobrých (Maska Červené smrti, Král Mor) a dobrých (Vraždy v ulici Morgue, Vrah jsi ty!...) povídek zde totiž převažují vesměs průměrná díla. Ta, věřím, ve své době mohla být zajímavá pro svou novotu či informativní popis (Senzace s balonem, Předčasný pohřeb...), v dnešní době však běžného čtenáře neoslní. Pro seznámení se s tvorbou tohoto literárního velikána bych doporučil spíš sbírku Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky.

Kiu
18.12.2022 4 z 5

Zvolila jsem audioverzi a velmi mě tato kniha bavila. Je to taková klasika. Mrzí mě, že jsem se k ní dostala později, ale vlastně to stálo za to.


slawa.cap
13.05.2022 4 z 5

Poslouchal jsem jako audio.
Ke knize mně přivedl Clive Barker s povídkou Nové vraždy v ulici Morgue. Které je svým způsobem pokračováním. Díky tomu jsem bohužel znal rozuzlení celé zápletky. I přes to je kniha bravurně napsaná a je skoro zřejmé kde se v budoucnosti inspiroval Doyle při tvorbě nejlepšího detektiva všech dob. Po pravdě několikrát jsem na knihou měl pocit že opravdu čtu nějaký příběh Sherlocka Holmese.

Meda77
19.11.2021 4 z 5

Edgar Allan Poe je ze staré školy, mimochodem velmi uznávané. Je chybou ho přirovnávat k pozdější éře Holmese. Poeova tvorba je počáteční a startovala od začátku, takže není tak vypilovaná jako později A. C. Doyle. Přesto si dokáže udržet napětí a poutavost, nenudí vás a pobaví jak dějem tak pointou a rozuzlení. Pokud nechcete zrovna Bournea na steroidech tak je to příjemné detektivní čtení.

twiggynka
15.01.2021 5 z 5

Jeho povídky me vždycky bavili. Některé zvrácené, nektere že života, některé k zamyšlení.

UcimSeOtocky
18.02.2020 4 z 5

Sbírka povídek Vraždy v ulici Morque obsahuje detektivní i horrorové povídky, ale také povídky jiných žánrů. Poe má svůj typický autorský styl, který je pro mě velice poutavý a zajímavý, má bohatou fantazii a umí eskalovat děj. Jediné, co mi na jeho dílech částečně vadí, je, že velká část jeho děl je rozdělena na dvě poloviny. První rozvíjí příběh, který nepříliš souvisí s hlavním příběhem - ten se rozvíjí v druhé polovině a rychle graduje, blíží se posledních pár stránek či řádků a právě na nich děj vrcholí a rychle končí. Tato koncepce mi občas vadila, občas mi přišla zajímavá.
Samotná povídka Vraždy v ulici Morque je údajně předlohou pro Sherlocka Holmese a je velice propracovaná a povedená. Další povídky jsou také skvělé, snad až na nějaké tři, které mě nezaujaly. Sbírku doporučuji, určitě je dobré si přečíst alespoň něco od talentovaného autora Poea.

PhoebePollard
19.05.2019 3 z 5

Já jsem četla jen přímo Vraždu v ulici Morgue. Vím, že Sherlock Holmes byl napsán později a že vycházel z tohoto díla, ale připadá mi o něco lépe napsaný. Více promyšlený a i styl psaní o něco uhlazenější. Povídka je však jinak hezká a rozhodně stojí za to si ji přečíst.

Alvari
07.04.2019 4 z 5

Několik povídek už jsem četl v jiné sbírce, ale vůbec to nevadilo. Až snad na dvě mírně slabší povídky, byla sbírka čtivá a jako celek povedená.

aktijnov
30.04.2017 4 z 5

Trvalo mi dlouho, než jsem se začetla. Trochu mi to chvílemi připomínalo Sherlocka Holmese, ale Poe byl se svými příběhy první...

Zednář
14.10.2016 4 z 5

Prvopočátek moderních detektivních příběhů není nikdy doveden k dokonalosti jako jejich vrchol (A. C. Doyle či A. Christie) ovšem jsou zde krásné motivy, náznaky budoucího rozvoje detektivek a postava detektiva má už své Holmes-Poirotovské rysy, jakožto sympatická nátura, geniální šedá kůra mozková a gentlemanské vzezření.