Vlna

Vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29195/bmid_vlna-TTF-29195.jpg 4 98 22

Katastrofický román. Sabotáž a následný sesuv půdy na jedné z největších přehrad na řece Kolumbii způsobí obrovskou záplavovou vlnu. Ta ničí vše, co jí stojí v cestě. Rychle se blíží nejen k atomové elektrárně, umístěné níže po proudu řeky, ale také k hustě obydlenému Portlandu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Wave , 1979


více info...

Přidat komentář

Disease
22.11.2023 3 z 5

Je vidět, že je to prvotina a na pozdější kousky to zatím nemá.

adelinka
03.03.2022 4 z 5

Trochu som očakávala viac napätia, keďže ide o katastrofický dej, ale dalo sa.


Ivan F
31.03.2021 3 z 5

Typický "béčkový" román o jednej katastrofe. Krátke kapitoly, rýchle plynutie deja, preskakovanie z jednej dejovej linky do druhej, škrobené a jednoduché dialógy, jeden akčný hrdina (s rozvodom na krku, ako inak) s návodom na riešenie problému - všetko toto sú typické črty príbehov tohto typu. K tomu trochu sexu (žiadne milovanie), ekoterorizmus, ohrozená atómová elektráreň, toxický odpad, tisíce mŕtvych, miliardové škody, malá vodíková bomba, dobrá čitateľnosť a úspech knihy je zaručený. Lenže aj na "béčko" treba mať nejaký meter a v porovnaní s podobnými knihami iných autorov je táto čistý priemer. Ako oddychovka dobré, o rok si pravdepodobne nespomeniem o čom to bolo. Že som toto apokalyptické "béčko" čítal si však zapamätám, predsa len katastrofických románov som prečítal minimum - je to žáner, ktorý ma neoslovuje.

Radous
07.03.2021 3 z 5

V podstatě takový se jedná o katastrofický thriller. Faktem je, že s podobnou zápletkou pár filmů natočeno bylo (a myslím, že většina je standardně béčkové kategorie). Co se týče románu - relativně krátké kapitoly, rychlý vývoj děje... to vše přispívá k velmi dobré čtivosti. Sice to má své faktické chyby (když si přečtete doslov od jednoho z našich významných hydrogeologů), kolem a kolem to je kvalitní oddechovka s poučením - člověk by se neměl pouštět do křížku s přírodou, protože je to zatraceně nerovný boj. Za napínavost a čtivost body nahoru, za docela useknutý konec (situace ústřední dvojky postav vs. vládní klika) dolů. Určitě by to šlo ještě nějako natáhnout, mně by to jistě nevadilo! 7/10

harena
16.01.2021 5 z 5

Katastrofický příběh, který jsem četla opravdu před mnoha lety a stále si pamatuji, jak se stupňovalo napětí před katastrofou. Protože vím i po tolika, jak se mi kniha líbila a nemohla jsem se od ní odtrhnout, dávám pět hvězdiček. Dobré čtení na dovolenou.

ber-tram
10.12.2020 4 z 5

Zásluhou sečtělosti v sérii prominentních katastrofických románů tandemu Scortia – Robinson se Vlna převalí impozantně, ale bleskově a moc ničivě (jedním slovem zase lehce rodokapsově jako Sicilský klan). Působivosti to neubližuje – kniha drží typické žánrové atributy, především souběh více dějových rovin v podobě různoběžných motivací jejich protagonistů, které spolehlivě eskalují napětí. Hromady nevratně spláchnutých životů ovšem devalvují touhu o zázračnou záchranu byť jediného. 25/20

Radka1911
19.06.2020 4 z 5

Knihu jsem poprvé četla asi před třiceti lety a nyní jí znovu objevila doma. A byla jsem velice překvapená, jak čtivý a napínavý tento katastrofický román je.

Plucky
14.06.2020 4 z 5

Christopher Hyde je můj oblíbený autor a Jericho Falls je má úplně nejoblíbenější kniha, kde se do děje dostanete takřka okamžitě. Vlna se rozjíždí pomalu, ale závěr je strhující. Tím strhujícím závěrem nemyslím to, že se Kane od Chuck dozví, že spolu čekají rodinu, ale ten moment, kdy Kane konečně napodruhé stiskne to červené tlačítko.......

Ronnie68
24.08.2019 4 z 5

Nebyla to špatná kniha, ale za mě děj byl nejlepší až v druhé polovině ...

Han-nah
07.04.2019 4 z 5

Hezky napsaná katastrofická kniha, román "Vlna" popisuje skutečnou přehradu na řece Kolumbii. Napínavý děj protrhnutí hráze a její následky.
Před ohněm utečeš, před vodou ne.

ludek.n
27.08.2018 4 z 5

Mám rád katastrofické romány, ono úvodní seznamování s postavami a ději, které zpočátku spolu nemají nic společného, ale jak běží čas, všechny ty načrtnuté linie se pomalu začnou spojovat a proplétat, aby ruku v ruce vyústily v závěrečný kataklyzmat. U Hydeovy Vlny bych si klidně odpustil ono tajné vládní spiknutí, které je tu zcela zbytečné, ale chápu, že autor chtěl druhou dějovou vrstvu, kterou by okořenil vyprávění. Ovšem ve chvíli, kdy k tomu všemu přidal ještě ekoteroristy, začal jsem mít pocit, že už je toho na jeden příběh přece jen trochu příliš...

a.r.nick
10.09.2017 4 z 5

Perfektně napsané - živě, realisticky, napínavě... strašidelně ;). Mrazilo mě už jenom při čtení, nechtěl bych něco takového ani vzdáleně zažít - ale přesto jsem rád, že díky právě takovýmhle knihám můžu :).

PeterSmith
07.07.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl.

Atanone
12.05.2017 5 z 5

Vzpomínám si,jak mě ta kniha rozhodila-tak dobře je to napsáno!

RichardvonT.
19.01.2017 5 z 5

"Když bude takhle dál pršet, pukne celý Seattle jak nacucaná švestka a sklouzne do vln Pacifiku..."
Moje oblíbená knížka...srdeční záležitost od roku 1988. Je to tak dobře napsané (přeložené), že některé věty si slovo od slova pamatuju pořád.

Franc
28.11.2016 3 z 5

Tento žánr už má bezesporu vrchol své popularity za sebou. Přesto stále může nabídnout poutavé čtení a příběh, který naplní čtenáře napětím a obavami z toho, jaký dopad může lidská touha po ovládnutí přírody jemu samému přinést.

Přesto nemohu s jistými výhradami autorovi vytknout, že tento příběh na můj vkus až trochu předimenzoval. Jakkoli ústřední myšlenku beru, veškeré komploty, kterými autor příběh obohatil, mi přišly až moc překombinované. Kdyby krapet ubral, dostal by se Vám do rukou bezesporu špičkový katastrofický příběh, který by Vás posadil na zadek v očekávání, jak to vše dopadne. Tím, jak autor rozvětvil příběh do více rovin, mu v mých očích ubral na reálnosti. Možná i proto dostali některé postavy méně prostoru, než by si zasloužily.

Kdybych tvrdil, že přečtením knihy ztratí čtenář čas, lhal bych. Ale žánr katastrofické literatury nabízí lepší kusy. Lepší právě pro jejich uvěřitelnost a uskutečnitelnost, kterou právě u této knihy autor do jisté míry pohřbil v téměř Bondovské zápletce, jež hlavní dějovou linii doprovázela.

monikaKU
12.06.2015 2 z 5

Námet a téma knihy je veľmi zaujímavá, bohužiaľ celkový dojem z knihy kazili lacné dialógy hlavných hrdinov, časté preskakovanie deja - takmer každý odstavec popisoval inú postavu v inej situácii - zo začiatku to působilo veľmi neprehľadne. Avšak, na druhú stranu, dalo by sa povedať, že tento prvok dodával deju dynamiku.
Musím vytknúť i "za vlasy pritiahnuté" situácie, napr.: přílišná odvaha a posmievanie sa hlavnej hrdinky únoscovi, kým on jej mieri zbraňou pod rebrami..apod.
Ako pozitívum vnímam priloženú mapu pre lepší celkový prehľad o geografickej polohe priehrad a miest, v ktorých sa dej odohráva.

růža
20.08.2013 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Velmi napínavé čtení. Čekal jsem jak to dopadne.

aychend
27.07.2013 1 z 5

Kniha mě velice zklamala, musela jsem se nutit, abych četla dál a neusínala u toho. Přišlo mi, jako by autor pořádně nevěděl, jaký žánr chce vlastně napsat? Červenou knihovnu s postelovými scénami? Katastrofickou knihu? Detektivku? Nebo něco tak zmateného a nereálného, co se mu podařilo nakonec vyplodit? Příliš mnoho postav a dějů, ve kterých jsem se s každou další kapitolou ztrácela, ani po přečtení vlastně nechápu, proč která skupina co udělala, a samotná povodeň je tam popsaná jen tak na okraji, takže téměř nepostřehnutelná. Prostě slabý pokus o napodobení Scortii a Robinsona...

fialka voňavá
12.07.2013 4 z 5

Kniha vypráví o skutečně existující přehradě MIKA, která leží na řece Kolumbii./Protéká státem Washington/. Tato přehrada v knize mizí.Hl. hrdina Jonathan se zrovna rozvádí se ženou,figuruje v celém příběhu.Spousta kladných a záporných postav se objevuje kolem přehrady.Některé věci jsou trochu přibarveny. Celkově perfektní kniha.

Autorovy další knížky

Christopher Hyde
kanadská, 1949
1991  82%Jericho
1988  78%Vlna
2009  70%Meč Templářů
2006  69%Michelangelův zápisník
2010  56%Aztécký kodex

Kniha Vlna je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce141x
Chystám se číst23x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x